واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حلقه مفقوده در بخش کشاورزی مشهد-ایرنا-روزنامه خراسان در ویژه نامه خراسان رضوی به شماره 2873 به قلم "مهدی عرفانیان " یادداشتی با عنوان" حلقه مفقوده در بخش کشاورزی" به چاپ رسانده است.
پرده اول
چند روز قبل رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی برای چندمین بار هشدار داد که چنان چه کشاورزان برای خرید انبوه کودهای شیمیایی که در انبارها موجود است، مراجعه نکنند، سهمیه استان از کود شیمیایی کشاورزی کاهش خواهد یافت.
حال این پرسش را که دلیل باقی ماندن مقدار قابل توجهی کود شیمیایی در انبارهای جهاد کشاورزی، استقبال نکردن کشاورزان برای خرید است یا این که کشاورزان قدرت خرید کود شیمیایی را ندارند و یا این که اساسا کودها، مازاد بر نیاز کشاورزی استان است؛ باید کارشناسان مطلع پاسخ دهند.
پرده دوم
ماجرای تکراری اوج گیری قیمت های برخی محصولات کشاورزی؛ این روزها که افزایش قیمت گوجه فرنگی، اعتراض اقشار ضعیف جامعه را برانگیخته است، دوباره ماجرای تکراری نوسان قیمت های محصولات کشاورزی در ذهن ها زنده شده و این پرسش مطرح می شود که این سریال تکراری کی و چگونه خاتمه پیدا خواهد کرد؟
چرا یک سال برای کشاورز صرف نمی کند که محصولی را از روی زمین جمع آوری کند و سال دیگر قیمت آن سر به فلک می کشد و کمیاب می شود؟
پرده سوم
نتایج سرشماری عمومی کشاورزی حاکی از کاهش تعداد بهره برداران کشاورزی در استان خراسان رضوی و کل کشور است که این موضوع زنگ خطری برای اقتصاد کشور محسوب می شود.
از این موضوع می توان این گونه استنباط کرد که بسیاری از مشاغل وابسته به کشاورزی در حال حاضر یا صرفه اقتصادی ندارد یا در مقایسه با مشاغل دیگر از درآمد قابل توجهی برخوردار نیست.
از سوی دیگر کاهش تعداد بهره برداران کشاورزی هشداری در خصوص خالی شدن روستاها و گسترش موج مهاجرت به حاشیه شهرها و شهرهای بزرگ است که در بلندمدت به متوقف شدن چرخه اشتغال زایی و نقش موثر این بخش در تولید ناخالص ملی منجر خواهد شد.
پرده چهارم
با این که طبق نظر کارشناسان حدود 90درصد منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود و در این بخش میزان هدر رفت منابع آبی قابل توجه و حدود 70 تا 80درصد است اما تاکنون برنامه جامعی در خصوص تحول در مصرف آب در بخش کشاورزی چه در سطح استان یا کشور ارائه نشده است، هرچند اجرای سیستم های آبیاری قطره ای و یا گسترش کشت های گلخانه ای اقدامی مفید و شایسته است اما باید قبول کرد که این اقدامات به تنهایی برای عبور از بحران کم آبی و خشکسالی جاری در کشور راهگشا نیست و مجموعه ای از راهکارها به همراه الزامات نظارتی می تواند در این خصوص ما را به حصول نتیجه امیدوار سازد.
اما آن چه از نگارش سرفصل های مختلف مرتبط با بخش کشاورزی در این یادداشت می توان نتیجه گیری کرد، فقدان نظام برنامه ریزی جامع در کشاورزی استان و کشور است، علاوه بر آن به نظر می رسد هنوز ساز و کارهایی که بتواند فعالیت های کشاورزی را به دور از گزند افراد واسطه و دلال برای تولیدکنندگان این بخش اقتصادی و انتفاعی سازد، ایجاد نشده است و اگر هم چنین ساز و کارهایی در نظر گرفته شده، محدود به تعداد خاصی از فعالیت های کشاورزی است.
به نظر می رسد، زمان آن فرا رسیده است که بسیاری از امور مربوط به ساماندهی بخش کشاورزی با برون سپاری به تشکل های صنفی و بخش تعاونی و خصوصی سامان یابد و بخش های دولتی با کاهش تصدی گری در این حیطه بیشتر به نظارت و تدوین مقررات بپردازند.
04/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]