تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر جوان مؤمنى كه در جوانى قرآن تلاوت كند، قرآن با گوشت و خونش مى آميزد و خداوند ع...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836937514




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زاگرس نشینان در سوگ خشکیدن جنگل های بلوط


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: زاگرس نشینان در سوگ خشکیدن جنگل های بلوط کوهستان پهناور «زاگرس» چند سالی است که در سوگ از میان رفتن بخش های وسیعی از جنگل های بلوط های خویش سیاهپوش است و این رویداد تلخ هر ساله ابعاد وسیع تری به خود می گیرد.


پورتال استانداری کرمانشاه روز سه شنبه در گزارشی آورده است: «زاگرس» طی این سال ها شاهد بلایای طبیعی و غیرطبیعی فراوانی مانند خشکسالی های پیاپی، هجوم گسترده ریزگردها، گسترش بیماری ها و آفات درخت، افزایش بی رویه بهره برداری ها، تخریب اراضی جنگلی، فرهنگ نادرست گردشگری و آتش سوزی های طبیعی و عمدی و دهها بلای خانمان سوز دیگر بوده و بخش وسیعی از پوشش جنگلی خویش را از دست داده است.
بی گمان وجود این شرایط ویژه یکی از انگیزه های اصلی برگزاری نشست مشترک استانداران منطقه رویشی زاگرس با حضور رییس سازمان جنگل ها و مراتع کشور در ایلام در اواخر هفته گذشته بود.
نشستی که به منظور جلوگیری از روند خشکیدگی درختان بلوط در این استان ها و ارائه تصمیم ها و راهکارهای اجرایی مشترک برگزار شد.

زاگرس نگین سبز ایران
«زاگرس» نامی آشنا برای ساکنان ایران زمین است، رشته کوهی پهناور که از کرانه های دریاچه وان در ترکیه و مناطق کردنشین شمال عراق آغاز و پس از گذشتن از استان های شمال غربی و غربی، تا خوزستان، فارس، کرمان و هرمزگان ادامه می یابد و با چنین گستره ای، وسیع ترین رویشگاه جنگلی کشور محسوب می شود.
در این میان کرمانشاه با 527000 هکتار بیش از 3 درصد از جنگل های کشور را در خود جای داده است و در رتبه دوازدهم کشور قرار گرفته و در ناحیه رویشی زاگرس پس از فارس، لرستان، خوزستان، کهکیلویه و بویراحمد و ایلام رتبه ششم را داراست.
سلسه جبال زاگرس دارای بیش از چهار هزار گونه گیاهی و 183 گونه درخت شامل بلوط، بنه، بادام، زبان گنجشک، کیکم، زالزالک و گلابی وحشی است.
البته در این میان زاگرس وسیع ترین و اصلی ترین رویشگاه درخت بلوط است و حدود 70 درصد از گونه های جنگلی این کوهستان بزرگ را درختان بلوط تشکیل می دهند.
قدمت این جنگل ها به 5500 سال پیش بازمی گردد و ایجاد و گسترش آن ها به خاطربارندگی های ناشی از استقرار سیستم مدیترانه ای و دریای سیاه بوده است.
علاوه بر این زاگرس همچنین 30 درصد جمعیت دامی و 80 درصد عشایر مولد کشور را در خود جای داده است.
جنگل های زاگرس مزایای بسیاری نیز برای منطقه دارند، این پوشش گسترده جنگلی نقش مهمی در شکل گیری یک هوای معتدل در این منطقه ایفا می کنند و همچون مانعی در مقابل عبور سریع ابرها عمل کرده و باعث افزایش بارندگی می شوند. همچنین این جنگل ها از آسیب بادهای سخت می کاهند و هوای پیرامون خویش را پاک می کنند.
وجود پوشش گیاهی مرتعی و جنگلی و بارانهای مناسب باعث شده تا زاگرس با تغذیه سفره های آب زیرزمینی، منشاء پیدایش بسیاری از رودخانه های بزرگ و کوچک و چشمه سارها باشد و حدود 40 درصد از آب کشور را تأمین نماید.

جنگل هایی که خیلی سریع در حال تخریب هستند
واقعیت تلخ اینجاست که جنگل های زاگرس با همه عظمت و زیبایی شان، به سرعت در حال تخریب و نابودی هستند. وقوع خشکسالی های پیاپی تنه درختان را رنجور کرده و هجوم سنگین ریزگردها راه تنفس را بر آن ها بسته است.
از بد حادثه چند سالیست که آفات و بیماری های درختی نیز این جنگل های وسیع را به تسخیر خویش درآورده است، به گونه ای که براساس آخرین آمار و بررسی ها بیش از یک میلیون هکتار از سطح جنگل های زاگرس تاکنون براثر بیماری زوال بلوط خشکیده، یا در معرض خشکیدگی است.
اما در این میان انسان ها نیز نقشی تمام عیار در تخریب جنگل های زاگرس داشته اند، عواملی مانند افزایش جمعیت ساکنین مناطق جنگلی و حاشیه آن ها یکی از عوامل مهم تخریب جنگل ها بوده است.
فقر معیشتی این جوامع محلی زمینه ساز میل شدید آن ها به بهره برداری بی رویه از عرصه های جنگلی برای تأمین و فروش سوخت و علوفه، گسترش فعالیت دامداری و تخریب اراضی جنگلی به منظور کشت دیم شده است.
همچنین باید عوامل دیگری مانند فرهنگ نادرست گردشگری در طبیعت، توسعه معادن، توسعه راه های ارتباطی و آتش سوزی های عمدی از دیگر عوامل انسانی مؤثر را به دیگر عوامل موثر در تخریب جنگل های زاگرس افزود.

درد بلوط های زاگرس کمتر از درد دریاچه ارومیه نیست
آنچه که طی این سال ها در «زاگرس» رخ داده فاجعه کوچکی نیست، ابعاد این رویداد آنقدر تلخ و ناگوار است که رییس جمهور در سفر بهار امسالش به استان ایلام پس از بازدید از جنگل های خشکیده بلوط جمله ای به زبان آورد که نشان از عمق فاجعه می داد: درد درختان بلوط کمتر از درد دریاچه ارومیه نیست.
روحانی ادامه داد: جنگل های زاگرس با معضل خشکیدگی روبرو شده اند و این معضل که از سال ٨٧ آغاز شده و از آن زمان تاکنون بخش بزرگی از جنگل های زاگرس را فرا گرفته است.
رییس جمهوری در این سفر بر ضرورت تلاش همه دستگاه های ذیربط برای جلوگیری از توسعه و گسترش پدیده خشکیدگی جنگل های بلوط زاگرس و تلاش در راستای احیای این جنگل ها تأکید کرد.
تاکیدی که ثمره آن برگزاری این نشست مشترک استانداران منطقه رویشی زاگرس با حضور رییس سازمان جنگل ها و مراتع کشور بود.
در این نشست که آخر هفته گذشته با حضور استانداران 12 استان زاگرس نشین کشور و مدیران ارشد منابع طبیعی برگزار شد، معاون وزیر و رئیس سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور به عنوان عالی ترین مقام حاضر در این نشست خطاب به حاضران گفت: مانند جوامع انسانی که همه ی نسل ها در یک زمان وجود دارند، جنگل ها نیز باید از وجود تمام نسل ها بهره ببرند تا جایگزینی درخت ها شکل بگیرد ولی متأسفانه تاکنون زایش جدیدی در این جنگل ها مشاهده نمی شود. این مشکل ناشی از بهره برداری بی رویه و استفاده نادرست از جنگل است که آن را از شکل طبیعی خود خارج نموده و آینده ی آن را مبهم نموده است.
جلالی گفت در پایان خاطرنشان ساخت: اگر اقدامات موثری در این زمینه صورت نگیرد آینده خوبی را برای این جنگل ها نمی توان انتظار داشت.
در ادامه این نشست استاندار کرمانشاه نیز با تاکید بر این نکته که باید همه تلاش کنیم تا روند زوال جنگل های زاگرس متوقف شود، در دنباله سخنانش اظهار داشت: روند حفاظت از منابع طبیعی ارشمندی هچمون جنگل ها را بایستی از دهیاری ها، بخشداری ها، شهرستان ها و حریم شهرها، با به کار گیری یک مدیریت جدی آغاز کرد؛ به نحوی که ضمن حفاظت، حمایت و احیاء منابع طبیعی، از این دارایی های خدادادی در راستای سرمایه گذاری و اشتغال استفاده کرد.
استاندار کرمانشاه همچنین در این نشست توانمندسازی جوامع محلی از طریق مشارکت در پروژه های بین المللی همچون منارید (بهبود معیشت روستاییان با حفظ و احیاء جنگل ها و مراتع)، توسعه کشت گیاهان دارویی و ایجاد زنجیره های ارزش افزوده را به عنوان یک پیشنهاد به حاضرین ارایه کرد.
در بخش دیگری از این نشست استاندار ایلام به عنوان میزبان نشست استانداران حوزه رویشی زاگرس نیز طی سخنانی تغییر اقلیم منطقه زاگرس را مولود تخریب جنگل ها، خشکسالی و مشکلات زیست محیطی چندسال گذشته دانست و افزود: ایجاد یک کمربند سبز مرزی با همکاری استان های هم مرز با کشور عراق می تواند از تخریب جنگل های بلوط زاگرس جلوگیری کند؛ یک نوار سبز مرزی که حافظی برای جنگل های بلوط داخل کشور باشد.
حاصل این نشست امضای تفاهم نامه ای فی مابین استانداری های منطقه رویشی زاگرس و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در راستای دستیابی به ایجاد هماهنگی، هم افزایی و توسعه همکاری همه جانبه جهت توقف روند زوال جنگل های زاگرس و دستیابی به توسعه پایدار منابع طبیعی زاگرس بود. در بخشی از متن این تفاهم نامه آمده است: تغییرات اقلیمی و مخاطرات محیط زیستی و دخالت غیر اصولی انسان در بهره برداری بیش از حد توان اکولوژیک از سرزمین و نگرانی از عوامل تهدید و تخریب منابع طبیعی در منطقه زاگرس به علت بهره برداری غیراصولی و شناخت، پیشگیری و کنترل عوامل تهدید منابع طبیعی و تلاش برای حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری پایدار از این منابع، همکاری همه جانبه تمام دستگاه ها و مشارکت مردم را می طلبد.

نجات زاگرس نجات زندگی
هر چند برگزاری این نشست و امضای تفاهم نامه مشترک حرکتی قبل تقدیر در راستای مقابله با روند روبه گسترش تخریب جنگل های زاگرس محسوب می شود، ولی ابعاد این فاجعه آنقدر گسترده است که مهار آن نیازمند همکاری گسترده مسئولان ارشد کشور و دستگاه ها و نهادهای دولتی است.
واقعیت این است که نفس های زاگرس به شماره افتاده است و کوهستان سرسبزی که زمانی خود زندگی بخش بود حال خود سخت محتاج فرصتی دوباره برای ادامه حیات است و در این میان غم بزرگ تر این است که خود زاگرس نشینان نه تنها این بحران را جدی تلقی نکرده اند بلکه خود از دشمنان اصلی این منبع زندگی بخش زیست بوم کهن خویش هستند.


27/08/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن