واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: فراخوان «پایتخت کتاب ایران» منتشر شد خبرگزاری پانا: فراخوان طرح «پایتخت کتاب ایران» برای معرفی به یونسکو برای کسب عنوان «پایتخت کتاب جهان» منتشر شد.
۱۳۹۳ جمعه ۲۳ آبان ساعت 17:33
به گزارش سرویس فرهنگی پانا، «پایتخت کتاب جهان» یک عنوان است که از طرف یونسکو به شهری اعطا میشود که قابلیتها، برنامهها و امکاناتی را برای ارتقای کتاب و کتابخوانی ایجاد کرده است. تعیین پایتخت کتاب جهان» از 23 آوریل تا 22 آوریل سال بعد از آن دنبال میشود. امسال ایران قصد دارد با انتخاب یک شهر، آن را برای کسب عنوان «پایتخت کتاب جهان» نامزد کند.
ستاد هفته کتاب شرایط شرکت در این طرح را در قالب یک فراخوان به این شرح اعلام کرده است:
«برنامههای سالانه هر شهر در زمینه ترویج کتابخوانی که توسط ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداریها با همکاری دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی هر شهر تدوین و ارائه میشود، قابلیت شرکت در طرح پایتخت کتاب ایران را دارد.
به شهر منتخب علاوه بر لوح تقدیر مقامات عالیرتبه کشوری، اعتبارات و منابع فرهنگی تخصیص خواهد یافت.
شرایط شرکت در طرح «پایتخت کتاب ایران»:
برنامه ارسالی باید حاوی معرفی مجموعه برنامهها و فعالیتهای فرهنگی، ترویجی و ابتکاری در حوزه کتاب برای حداقل یک سال و حداکثر دو سال با شرایط زیر باشد:
1- مشارکت همه اجزای صنعت نشر (پدیدآورندگان، ناشران، کتابفروشان، کتابداران و...)
2- مشارکت سازمانهای غیردولتی و دولتی مرتبط با کتابخوانی
3- حضور فعال هنرمندان، مفاخر و مشاهیر شاخص و محبوب
4- در نظر گرفتن طیف گسترده مخاطبان (از جمله زنان، کودکان و نوجوانان)
ویژگیهایی که برنامههای ارسالی لازم است از آنها برخوردار باشند:
1- متناسب با نیازهای محلی، آیینهای بومی و ارزشهای دینی و ملی باشد.
2- تاثیرات پایداری در ارتقای سطح فرهنگ کتابخوانی داشته باشد.
3- با ایجاد انگیزه، از مشارکت مردمی و جلب پشتیبانی دستگاههای اجرایی برای تأمین هزینهها و سرمایهگذاری برخوردار باشد.
4- قابلیت الگوبرداری داشته باشد.
5- از تازگی و کیفیت در محتوا و شیوه اجرا برخوردار باشد.
6- قابلیت و ضمانت اجرا داشته باشد.
7- برآورد کلی از هزینههای برنامه ارائه شود. در برآورد مالی به تأمین منابع، بهرهوری و کسب بیشترین تاثیر با کمترین هزینه توجه شود.
8- گستره اجرای برنامه میتواند در سطح شهر، یا در سطح ملی و حتی بینالمللی باشد.
مدارک شرکت در طرح «پایتخت کتاب ایران»:
1- اصل طرح
2- فرم تکمیل شده با امضا و مهر رئیس اداره یا مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهردار
3- مستندات (فیلم، عکس، گزارش، تقدیرنامه) برای فعالیتهای شاخص و ابتکاری (حتیالمقدور لوح فشرده حاوی مطالب و مستندات ارسال شود.)
نحوه شرکت در طرح:
متقاضیان شرکت میبایست مدارک لازم را از روز شنبه 24 آبان 1393 (روز کتاب و کتابخوانی) تا پایان وقت اداری روز دوشنبه 15 دی 1393 از طریق پست به دبیرخانه مرکزی طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران به نشانی: تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان فجر (جم سابق)، شماره7، ساختمان فجر، طبقه6، کدپستی 1589743111 ارسال کنند. علاقمندان میتوانند برای دریافت فرمهای شرکت در طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران و کسب اطلاعات بیشتر، به سایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نشانی www.farhang.gov.ir مراجعه کنند.
شماره تماسهای 88372979 – 88861324 آماده پاسخگویی به سوالات است.
به گزارش ایسنا، تهران تا کنون دوبار نامزد «پایتخت کتاب جهان» شده است؛ در سال 2006 نامزد بود که با یک رأی به تورین ایتالیا باخت و در سال 2011 هم برای بار دوم نامزد این عنوان بود که بوینسآیرس به عنوان یازدهمین شهر جهان به عنوان «پایتخت کتاب جهان» انتخاب شد.
انتخاب مادرید به عنوان «پایتخت کتاب جهان» در سال 2001 آغاز این راه بود. سپس یونسکو تصمیم گرفت تا این اقدام خود را سالانه کند.
یونسکو، انجمن بینالمللی ناشران، اتحادیهی کتابفروشان بینالمللی و اتحادیهی بینالمللی مؤسسهها و انجمنهای کتابخانهیی را برای شرکت در این فرآیند نامگذاری دعوت کرد تا این سه شاخهی مهم در صنعت کتاب در این انتخاب شرکت داشته باشند.
این انتخاب هیچ جایزهی مالی را برای برگزیدهی آن دربر ندارد، بلکه تصدیق بهترین برنامهی اختصاص دادهشده به کتاب و کتابخوانی است.
کمیتهی انتخاب و معرفی نامزدها از برنامههایی استقبال میکند که توسط شهردار یک شهر اجرا یا تأیید شده و در جهت ترویج و گسترش کتابخوانی است.
کمیتهی انتخاب نامزدها توجه خود را به برنامههای خاصی جلب میکند که به این شرحاند: درجهی مشارکت همهی سطوح (از شهری تا بینالمللی)، تأثیر بالقوهی این برنامهها، دامنه و کیفیت فعالیتهایی که توسط کاندیداها طرح شده است و گسترهای که در آن ناشران، نویسندگان، کتابفروشها و کتابداران درگیر میشوند و سازمانهای غیردولتی هم در آن فعال هستند و هر پروژهی دیگری که کتاب و کتابخوانی را ارتقا میدهد. همچنین برنامهها باید در راستای ارتقای آزادی بیان و اعلامیهی جهانی حقوق بشر باشد.
در سال 2001 مادرید (اسپانیا) به عنوان اولین پایتخت جهان انتخاب شد. همچنین تا کنون مقدونیه (مصر) 2006، دهلی نو (هند) 2003، آنتواپ (بلژیک) 2004، مونترال (کانادا) 2005، تورین (ایتالیا) 2006، بوگوتا (کلمبیا)2007، آمستردام (هلند) 2008، بیروت (لبنان) 2009، لوبلیان (اسلوونی) 2010، بوینس آیرس (آرژانتین) 2011، ایروان (ارمنستان) 2012 و بانکوک (تایلند) 2013 به عنوان پایتختهای کتاب جهان انتخاب شدهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]