واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جایگاه فارس در مسابقه انتقال آب از خلیج فارس روزنامه "همشهری" در صفحات ویژه استان فارس در گزارشی به بررسی موضوع انتقال آب از خلیج فارس به این استان پرداخته است.
در این گزارش آمده است: گزینه انتقال آب از خلیج فارس این روزها و در هنگامه خشکسالی و بی آبی مناطق جنوبی و مرکزی ایران روی میز این استان ها قرار گرفته است و به نوعی به مسابقه ای برای بهره برداری از آب های آزاد جنوب کشور تبدیل شده است؛ مسابقه ای که با اعلام اخیر وزیر نیرو، استان یزد را در میان استان های پیشرو قرار داده و در این میان، استان فارس در این فرایند جایگاهی نداشته است.
عبارت "مسابقه" را روزهای اخیر استاندار هرمزگان برای بیان تکاپوی استان های جنوبی کشور در دسترسی به منابع آبی خلیج فارس عنوان کرده است.
جاسم جادری استاندار هرمزگان گفت: استان هایی مانند فارس، کرمان و یزد بر سر انتقال آب خلیج فارس مسابقه به راه انداخته اند و به نظر می رسد طرح های وزارت نیرو در این زمینه غیر کارشناسی است.
این سخنان در حالی مطرح شد که دارا کیانی مدیرکل دفتر بازرسی، مدیریت عملکرد و امور حقوقی استانداری فارس روزهای پایانی شهریورماه امسال گفته است: انتقال آب از خلیج فارس برای رفع مشکل آب در شرق و جنوب استان فارس در دست پیگیری تیم مدیریت ارشد استان است.
** طرح خیالی یا عملی؟
در هنگامه خشکسالی، طرح های زیادی برای عبور مناطق کم آب کشور مطرح بوده است و از آن جمله طرح بزرگ اتصال خلیج فارس و دریای خزر است که از حوالی سال های 1330 هجری شمسی تا به امروز مطرح بوده است. بزرگی حجم اجرای این طرح در شرایطی که شماری از طرح ها مانند بزرگراه تهران – شمال بعد از گذشت مدت زمان بسیاری عملیاتی نشده اند، آن را ایده ای خیالی و دور از دسترس معرفی می کند.
در این میان، طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان به فلات مرکزی ایران در زمره آخرین طرح هایی است که با گام هایی عملی نیز همراه بوده است.
این طرح پس از آن در دستور کار قرار گرفت که کارشناسان بر این امر متفق القول هستند که حلقه مفقوده توسعه فلات مرکزی ایران کمبود آب است و توسعه معادن غنی در این منطقه نیازمند آب است.
معاون وقت وزیر نیرو در امور آب و آبفا سال 91 در اظهارنظری گفته بود که مطالعات این طرح از دو سال قبل تر یعنی سال 89 انجام شده است و طرح مشکل زیست محیطی نیز به دنبال ندارد؛ اما با این وجود، کلنگ زنی رییس جمهوری وقت در ساری نیز نتوانست اقدامی جدی در این راستا را سبب شود.
محمدرضا عطارزاده درباره بخش جنوبی این طرح یعنی انتقال آب از خلیج فارس گفت: خط انتقال آب از بندرعباس به گل گهر متصل شود که 50 درصد از سرمایه گذاری این طرح را بخش صنعت تامین می کند.
در این طراحی ها، سهمی برای انتقال آب به استان فارس چه از دریای خزر و چه خلیج فارس در جنوب این استان لحاظ نشد.
** طرح کارشناسی یا غیرکارشناسی؟
یک عضو هیات علمی دانشگاه آزاداسلامی اخیرا در پژوهشی طرح انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران را بررسی کرده است.
ناصر حاجیان در بیان خلاصه نتایج علمی این پژوهش نگاشته است: نتایج حاصل از محاسبات مقدماتی در این ارتباط، عدم توجیه اقتصادی و اجرایی طرح انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران را به اثبات رساند.
بر اساس این پژوهش علمی، قیمت تمام شده یک متر مکعب آب برای حالاتی که زمان اجرای طرح 10 20 و 30 سال به طول بینجامد به ترتیب برابر با 27 هزار، یکصد هزار تومان و سی هزار تومان است که چنین قیمت هایی برای هیچ کدام از کاربری های آشامیدنی، صنعت و کشاورزی توجیه اقتصادی ندارد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت از محیط زیست فارس نیزپیش از این راه علاج مشکل کم آبی در استان فارس را مدیریت صحیح منابع آبی موجود عنوان کرده و گفته بود که فارس نیازی به انتقال آب از خلیج فارس ندارد.
** درخواست پیوستن شرق فارس به طرح انتقال آب
در این میان، وجود ظرفیت های بزرگ معدنی در شرق استان فارس در شهرستان نی ریز و همجواری این شهرستان با استان کرمان این گزینه را فراروی مسوولان قرار داده است که در فرایند انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان، این شهرستان نیز از این منابع آبی بهره مند شود.
بدون تردید، دسترسی معادن غنی واقع در شهرستان نی ریز به منابع آبی، زمینه ساز تحرک بیشتر اقتصادی و ارتقای اقتصاد منطقه ای و ملی است.
مشاور طرح انتقال آب خلیج فارس به صنایع معدنی جنوب شرق در گزارشی از آخرین اقدامات و طراحی های این طرح گفته است: در فاز نخست این طرح، سالانه 500 میلیون مترمکعب آب به استان کرمان منتقل خواهد شد که 150 میلیون متر مکعب آن شیرین می شود.
فرزاد هدایتی افزوده است: به علاوه مطالعات ژئوتکنیک و مکانیک خاک برای مسیر انتقال آب، مطالعات پدافندغیرعامل، مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی و همچنین امضای موافقت نامه بین وزارت نیرو و شرکت تامین و انتقال آب تاکنون انجام شده است.
فرماندار شهرستان نی ریز روزهای اخیر در نشستی با حضور معاون برنامه ریزی استانداری فارس توجه به مشکل کمبود آب برای صنعت و کشاورزی با توجه به وجود کارخانه مهم فولاد نی ریز را خواستار شد.
محمدرضا امیری گفت: با توجه به روند اجرای طرح انتقال آب خلیج فارس به استان کرمان، لازم است سهمی از این طرح برای صنعت و کشاورزی شهرستان نی ریز در نظر گرفته شود.
در طراحی های فعلی، طرح انتقال آب خلیج فارس به صنایع معدنی جنوب شرق کشور در گذر از استان کرمان، استان یزد را نیز در برمی گیرد.
محمدصالح جوکار رییس مجمع نمایندگان استان یزد خردادماه امسال پس از دیدار با حمید چیت چیان وزیر نیرو از موافقت این وزارتخانه با انتقال سالانه 500میلیون مترمکعب از آب خلیج فارس به این استان سخن گفته است.
** پیگیری طرح مستقل
از سوی دیگر، فاصله حدود 50 کیلومتری شهرستان های جنوبی استان فارس مانند لامرد و مهر با خلیج فارس، این گزاره را مطرح کرده است که طرح مستقل انتقال آب از این منبع خدادادی شکل گیرد.
نماینده مردم لامرد و مهر در مجلس شورای اسلامی پیش از این گفته است: یکی از معضلات پیش روی توسعه فارس بویژه در خصوص احداث صنایع انرژی بر، عدم امکان دسترسی به آب کافی است و این در حالی است که استان فارس همجوار دریا است و فاصله بسیار کمی با خلیج فارس دارد.
سید موسی موسوی با اشاره به کلیدخوردن مطالعات انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس و پیش بینی ردیف بودجه ای برای آن در بودجه سال 92 افزود: استان فارس این استحقاق را دارد که با ایجاد خط انتقال آب از دریا، صنایع عظیم آن پشتیبانی جدی شوند.
در نهایت، این نتایج مطالعات طرح انتقال آب از خلیج فارس به استان فارس است که مشخص می کند، این طرح طرحی عملیاتی است یا تنها یک شعار جذاب تبلیغاتی محسوب می شود؟ ک/1
2026/ 667
17/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]