محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832776654
انتصاب رییس کل بانک مرکزی، تنها شرط استقلال؟!
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
انتصاب رییس کل بانک مرکزی، تنها شرط استقلال؟!
مدتی است که بررسی نحوه انتخاب رییس کل بانک مرکزی به عنوان یکی از چالشهای سالهای اخیر بین دولت و مجلس بار دیگر اما به طور جدیتری در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته است؛ پروندهای که گاهی به بهانه مستقل شدن بانک مرکزی و یا کنترل تورم و امثال آن باز و بسته میشود.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، انتصاب رییس کل بانک مرکزی و نحوه اداره آن که اخیرا دوباره اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام و افراد مرتبط با موضوع را دور هم جمع کرده تا این بار به تصمیمی قاطع و شفاف برسند موضوع تازهای نیست و در سالهای قبل هم اغلب مورد توافق دولت و مجلس نبوده و ریشه اصلی آن را خلاء قانونی برنامه پنجم توسعه در این رابطه دانستهاند.
در حال حاضر رییس کل بانک مرکزی به پیشنهاد رییس جمهوری و تایید مجمع عمومی این بانک و با حکم رییس جمهوری تعیین میشود در عین حال که در قانون برنامه پنجم تاکید شده است که رئیس کل بانک مرکزی باید از میان متخصصان مجرب پولی بانکی و اقتصادی با حداقل 10 سال تجربهکاری و تحصیلات حداقل کارشناسی ارشد در رشتههای مرتبط و دارای حسن شهرت انتخاب شود.
در کنار نحوه انتخاب رییس کل بانک مرکزی و اینکه توسط چه کسی منصوب و یا عزل شود مهمترین مسالهای که همواره مورد توجه قرار گرفته استقلال بانک مرکزی است که می تواند از دو جنبه قابل توجه باشد؛ اول اینکه آیا تنها نحوه انتخاب رییس کل، بانک مرکزی را از دولت مستقل می کند؟ یا اینکه تنها علت رشد تورم و پایه پولی، مستقل نبودن بانک مرکزی و تحت فشار بودن رییس کل آن از سوی دولت است؟
بسیاری از کارشناسان معتقدند که جهشهای ارزی و یا رشد تورم در طول سالهای گذشته ناشی از اتخاذ سیاستهای نادرست بانک مرکزی است چراکه با توجه به بودجه وابسته به نفت ایران، در دوره تشدید تحریمها و کاهش درآمدهای نفتی دولت برای تامین کسری بودجه به منابع بانک مرکزی و استقراض از آن روی آورده و با اجبار این بانک به چاپ اسکناس موجبات رشد پایه پولی را فراهم کرده است.
20 رییس کل در 54 سال
از سویی دیگر برخی دیگر نبود ثبات و ماندگاری رییس کل بانک مرکزی در پست خود را به نفع این بانک و اقتصاد نداسته و بر این باورند که با وجود اینکه سیاستهای پولی و مالی خاصه سیاستهای مالی دولت نمی تواند از بانک مرکزی جدا بوده و ناسازگار با آن حرکت کند اما دولت بالاخص رییس آن نباید آنقدر اختیار داشته باشد که هر گاه که سیاستهای بانک مرکزی در جهت خواستههای دولت نبود به عزل رییس کل اقدام کند.
این درحالی است که مروری بر تغییر روسای بانک مرکزی نشان می دهد از زمانی که ابراهیم کاشانی در سال 1339 یعنی زمان تشکیل بانک مرکزی به ریاست بانک مرکزی منصوب شد تاکنون که ولی الله سیف در این سمت است حدود 20 نفر بر مسند ریاست بانک مرکزی نشسته و به استثنای تعدادی محدود همواره سالهای حضور این روسا کمتر از پنج سال بوده و اغلب بین یک تا سه سال متغییر بوده است.
براین اساس در بیشترین مورد مهدی سمیعی و محمدحسین عادلی هرکدام پنج سال همچنین محسن نوربخش در یک دوره پنچ ساله و یک دوره 9 ساله رییس کل بانک مرکزی بودهاند واین نوسان می تواند نشانی از نفوذ دولتها در سیاستهای بانک مرکزی و تغییر رییس کل بنابر ترجیح و مصحلت خود باشد که این موضوع از جمله مسایلی است که موجب شده عزل کننده رییس کل بانک مرکزی مورد توجه قرار گیرد.
در عین حال که نگاهی بر نحوه عزل و نصب روسای بانک مرکزی در سایر نقاط دنیا نیز حاکی از آن است که در بسیاری از موارد رییس کل توسط رییس جمهوری انتخاب شده و دوره تصدی مشخصی دارند و در برخی موارد توسط وزیر اقتصاد و گاهی هم از سوی مجلس تعیین می شوند.
حضور دولت در بانک مرکزی
اما بررسی برخی دیگر از مسایل این مورد را گوشزد می کند که استقلال بانک مرکزی از دولت فقط با تغییر در نحوه انتخاب و یا عزل رییس کل محقق نمی شود و به اعتقاد کارشناسان نیازمند ایجاد بسترهای دیگر و تغییرات ساختاری است.
حتی اگر قرار باشد که انتخاب رییس کل از اختیار رییس جمهوری خارج شده تا وابستگی به دولت کمتر شود، نگاهی به ارکان بانک مرکزی نشان می دهد که بازهم ترکیب غالب آنها دولتی است به طوری که در مجمع عمومی بانک مرکزی به عنوان مرجع رسیدگی و تصویب کننده ترازنامه این بانک، تصمیم گیرنده نهایی برای تقسیم سود ویژه بانک و..افرادی همچون رییس جمهوری، وزیر اقتصاد، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، وزیر صنعت و یک نفر دیگر از وزرا حضور دارند که تماما دولتی است.
همچنین رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، وزیر اقتصاد، وزیر صنعت، دو تن دیگر از وزرا از جمله اعضای شورای پول و اعتبار هستند که وجه دولتی این شورا که اتخاذ کننده سیاستهای کلی بانک مرکزی و نظارت بر امور پولی و بانکی است را نیز حفظ می کند.
درعین حال با انتصاب رییس کل بانک مرکزی توسط دولت و نبود نظارت خارج از آن بر عملکرد وی، پاسخگویی رییس کل تنها در مقابل رییس جمهوری است به طوری که هم اکنون نیز که نمایندگان مجلس با ایجاد مشکل و یا ابهامی در یک حوزه وزیر مربوطه را به مجلس فراخوانده و مورد سوال قرار میدهند درباره رییس کل بانک مرکزی چنین اختیاری نداشته و وی در مقابل عملکرد خود به نمایندگان مردم پاسخگو نیست.
انتصاب با رییس جمهوری باشد اما عزل نه
اما در رابطه با اینکه نحوه انتخاب رییس کل بانک مرکزی چگونه بوده و تا چه اندازه بر اقتصاد کشور اثرگذار خواهد بود، احمد حاتمی یزد - کارشناس و مدیر عامل سابق بانکی - به ایسنا توضیح داد.
وی با بیان اینکه باید حکم رییس کل بانک مرکزی از سوی رییس جمهوری صادر شده و رییس کل قدرت اجرایی کافی داشته باشد گفت: اما مهم پروسه تعیین رییس کل بانک مرکزی از سوی رییس جمهوری است. به طوری که اگر انتخاب و عزل وی در اختیار وی باشد استقلال بانک مرکزی را زیر سوال خواهد برد.
حاتمی یزد با تاکید بر اینکه استقلال بانک مرکزی مهمترین فاکتور در انتصاب رییس این بانک است ادامه داد: در دولت قبل این مشکل بود که رییس بانک مرکزی به شدت از سوی دولت تحت فشار قرار داشت و اغلب به دلیل ناهمخوانی تفکر، سیاست و یا پنهانکاری خواسته شده از سوی دولت به راحتی تغییر می کرد.
وی با اشاره به کنترل تورم و حفظ ارزش پولی به عنوان مهمترین وظایف بانک مرکزی بیان کرد: تحقق این دو مورد بدون استقلال بانک مرکزی دست یافتنی نیست.
این کارشناس بانکی با اشاره به شکل گیری تورم در سالهای گذشته به دلیل رشد بیش از حد نقدینگی گفت: این درحالی است که رشد نقدینگی در هر مرحله ای باید توسط کارشناسان بانک مرکزی تعیین شود؛ بنابراین در صورتی که با ملاحظات سیاسی و متناسب با نیازهای بودجه دولت مشخص شود تورمزا بوده و برای اقتصاد فاجعه بار است. از این رو وقتی که دولت از درآمد خود خرج نکرده و کم می آورد و به بانک مرکزی دیکته میکند که پول چاپ کند بر بی انضباطی مالی دامن زده و تورم را افزایش می دهد اما اگر در این موارد رییس کل بتواند در مقابل خواسته دولت بایستند چنین اتفاقاتی در اقتصاد رخ نمی دهد.
انتصاب رییس کل تنها شرط استقلال نیست
وی همچنین نحوه انتخاب رییس بانک مرکزی را تنها شرط استقلال این بانک ندانست و گفت: ازمهمترین این مسایل خارج شدن اختیار عزل وی از حوزه رییس جمهور است.
حاتمی یزد افزود: سیاستهای رییس کل بانک مرکزی باید مستقل از دولت باشد یعنی رییس جمهوری نظر خود را ارائه کند اما تصمیم نهایی و طراحی اصلی در سیاستهای پولی و بانکی از طریق کارشناسان بانک مرکزی انجام شود به عبارتی دیگر استقلال بانک مرکزی از استقلال در طراحی سیاست های پولی کشور بدست می آید.
نمونهای از نحوه انتصاب رییس بانک مرکزی در دنیا
این کارشناس در ادامه با اشاره به روند تعیین رییس کل بانک مرکزی در سایر نقاط دنیا، آمریکا را مورد اشاره قرار داد و افزود: در این کشور بنابر قانون، حکم رییس کل بانک مرکزی از سوی رییس جمهوری صادر می شود اما قادر به عزل وی نیست؛ بنابراین رییس کل بانک مرکزی به دلیل اجرای سیاستهایی که ممکن است خوشایند دولت نباشد برکنار نمیشود که البته این مورد با ارتکاب وی به جرم و یا اختلاس متفاوت است.
وی توضیح داد: قبل از صدور حکم رییس جمهوری برای رییس کل بانک مرکزی، کمیتهای هفت نفره که برای 14 سال و از سوی مجلس سنا منصوب می شوند، کاندیدای ریاست بانک مرکزی را از بین خود به رییس جمهوری پیشنهاد می دهند که این افراد همگی به تایید مجلس رسیده اند. این در حالی است که در ادامه رییس کل بانک مرکزی باید در دورههای مشخص گزارش عملکردی را به دولت و مجلس سنا ارائه کرده و در مورد تصمیمات اتخاذ شده توضیح دهد. براین اساس ضمن داشتن مسئوولیت در مقابل دولت از آن مستقل نیز است چرا که دولت قادر به اعمال فشار بر بانک مرکزی برای اجرای سیاستی نیست./ایسنا/110
۰۲/۰۸/۱۳۹۳ - ۱۷:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
انتصاب رییسکل بانک مرکزی، تنها شرط استقلال؟! |اخبار ایران و جهان
انتصاب رییسکل بانک مرکزی تنها شرط استقلال مدتی است که بررسی نحوه انتخاب رییس کل بانک مرکزی به عنوان یکی از چالشهای سالهای اخیر بین دولت و مجلس بار دیگر اما به طور جدیتری در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفته است پروندهای که گاهی به بهانه مستقل شدن بانک مرکزی و یازمزمههای استقلال بانک مرکزی
زمزمههای استقلال بانک مرکزیداشتن دکترا در اقتصاد یا رشتههای مربوط به آن و تجربه تحقیق و کار در مورد کارکرد بانک مرکزی مهم است ولی باید به فکر مکانیسمهای لازم برای رشد و تشخیص تواناییهای ضروری در میان متخصصان امور بانک مرکزی هم بود بحث استقلال بانک مرکزی باید از تاکید روی ایجرییس جهاد کشاورزی خوزستان:صادرات محصولات کشاورزی خوزستان تنها هفت دهم درصد است
رییس جهاد کشاورزی خوزستان صادرات محصولات کشاورزی خوزستان تنها هفت دهم درصد است اهواز - ایرنا - رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت سالانه افزون بر 14 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید می شود که از این مقدار تنها هفت دهم درصد آن به خارج صادر می شود کیخسرو چنگلواییبانک مرکزی برای وام مسکن خبرنگاران شرط گذاشت
چهارشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۹ در پی انتقادات مطرحه نسبت به بی توجهی بانک مرکزی به بررسی مصوبه وام مسکن خبرنگاران این بانک بهبود شرایط تورمی را شرط لازم برای طرح مجدد این موضوع در شورای پول و اعتبار اعلام کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا بعد از اینکه مصوبه هیانتصابات جديد در بانک ملي ايران
۲۷ مهر ۱۳۹۳ ۹ ۴۱ق ظ انتصابات جديد در بانک ملي ايران طي احکامي از سوي رئيس هيأت مديره و مدير عامل بانک ملي ايران انتصابات جديد انجام شد به گزارش خبرگزاري موج طي احکامي از سوي دکتر همتي رئيس هيأت مديره و مدير عامل بانک ملي ايران صبح امروز انتصاباتي به شرح ذيل انجام گرفت 1- آقدیدار وزیر اقتصاد با رییس بانک توسعه اسلامی
دوشنبه ۲۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۷ ۵۸ وزیر اقتصاد کشورمان با رییس بانک توسعه اسلامی دیدار و گفت و گو کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از وزارت اقتصاد علی طیب نیا که برای شرکت در اجلاس بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در واشنگتن به سر می برد پس از شرکت در اجلاس سالانهرییس کل بانک مرکزی به آمریکا رفت/شرکت در اجلاس پاییزه بانک جهانی و صندوق بین المللی پول
رییس کل بانک مرکزی به آمریکا رفت شرکت در اجلاس پاییزه بانک جهانی و صندوق بین المللی پولرییس کل بانک مرکزی در راس هیاتی بلند پایه متشکل از قائم مقام معاون ارزی و معاون اقتصادی این بانک برای شرکت در اجلاس پاییزه صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به امریکا سفر کرد به گزارش روابرییس بانک مرکزی امریکا: شکاف فقیر و غنی در این کشور در بالاترین حد طی 100 سال اخیر
رییس بانک مرکزی امریکا شکاف فقیر و غنی در این کشور در بالاترین حد طی 100 سال اخیر تهران - ایرنا - رییس بانک مرکزی آمریکا روز جمعه اعلام کرد که شکاف بین فقرا و اغنیا در این کشور در حال تعمیق است و به بالاترین حد طی 100 سال اخیر رسیده است به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن جامدیریت ناکارآمد، عامل بیمهری بانکها به کشاورزی/ رییسجمهور مدیریت بانکی را بازخواست کند
شنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۰ وزیر اسبق جهاد کشاورزی گفت بیرغبتی بخش خصوصی و بانکها برای سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و مدیریت ناکارآمد سیستم بانکی در این زمینه باعث شده سهم حدود 25 درصدی بخش کشاورزی از تسهیلات بانکی به 5 6 درصد برسد عیسی کلانتری دبیر کل خانه کشاورز در گفتوگو بارییس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور اخذ کارمزد از پذیرنده پایانه فروش منجر به پرداخت توسط مصرفکننده میشود/
رییس سازمان نظام صنفی رایانه ای کشوراخذ کارمزد از پذیرنده پایانه فروش منجر به پرداخت توسط مصرفکننده میشود بانکها ذینفعان اصلی کارمزد تراکنشهارییس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور ابراز امیدواری کرد شورای پول و اعتبار کارمزد تراکنش را بر عهده منتفعان اصلی یعنی بانکها قرار دهشرکت رييس کل بانک مرکزي دراجلاس پاييزه بانک جهاني و صندوق بين المللي پول
۱۹ مهر ۱۳۹۳ ۱۳ ۲۲ب ظ شرکت رييس کل بانک مرکزي دراجلاس پاييزه بانک جهاني و صندوق بين المللي پول رييس کل بانک مرکزي در راس هياتي بلند پايه متشکل از قائم مقام معاون ارزي و معاون اقتصادي اين بانک براي شرکت در اجلاس پاييزه صندوق بين المللي پول و بانک جهاني به امريکا سفر کرد به گزفرصتی طلایی برای استقلال بانک مرکزی
فرصتی طلایی برای استقلال بانک مرکزی در حالی که طرح نحوه انتخاب رئیس کل بانک مرکزی در مجمع تشخیص مصلحت نظام در دست بررسی است کارشناسان یادآوری میکنند که خروجی این طرح به گونهای باشد که استقلال بانک مرکزی را تضمین کند به گزارش خبرنگار جام جم نحوه انتخاب رئیس کل بانک مرکزی از سبانک مرکزي، شعارهاي خدمات بانکداري الکترونيک را زير سوال برد / خصوصي ها بهتر از دولتي در الکترونيکي بودن
۲۸ مهر ۱۳۹۳ ۱۱ ۴۹ق ظ بانک مرکزي شعارهاي خدمات بانکداري الکترونيک را زير سوال برد خصوصي ها بهتر از دولتي در الکترونيکي بودن مصوبه اي که اخيرا زيرنظر بانک مرکزي تحت افزايش کارمزد هاي تراکنش هاي بانکي تصويب شد اقدامي برخلاف اعتمادسازي مشتريان بانکي براي استفاده از اين خدمات استشرط استقلال براي سفر به آمريکا
شرط استقلال براي سفر به آمريکا مسئولان باشگاه استقلال قصد دارند در صورت پذيرفتن شروط آنها توسط شرکت طرف قرارداد براي تبليغات مسائل فرهنگي راهي ينگه دنيا شوند به گزارش نامه نیوز مسئولان باشگاه استقلال برای سفر به آمریکا تفاهمنامهای را با یک شرکت امضا کردهاند که در صورت توافق«لسآنجلس گلکسی» منتفی شد، آبیها به دنبال بازی دوستانه/ شرط استقلال برای سفر به آمریکا
لسآنجلس گلکسی منتفی شد آبیها به دنبال بازی دوستانه شرط استقلال برای سفر به آمریکامسئولان باشگاه استقلال قصد دارند در صورت پذیرفتن شروط آنها توسط شرکت طرف قرارداد برای تبلیغات مسائل فرهنگی راهی ینگه دنیا شوند به گزارش خبرگزاری فارس مسئولان باشگاه استقلال برای سفر به آمریکابازیكن استقلال تنها ایرانی كه لباس 3 تیم انگلیسی را پوشیده / عكس
بازیكن استقلال تنها ایرانی كه لباس 3 تیم انگلیسی را پوشیده عكس هافبک ملی پوش استقلال تنها بازیکن ایرانی است که پیراهن 3 تیم انگلیسی را پوشیده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس ورزشی جام نیوز آندرانیک تیموریان در سال 1385 از تیم ابومسلم مشهد راهی بولتون انگلیس شتنها شرط بخشش ریحانه جباری
تنها شرط بخشش ریحانه جباری ظهر ديروز اولياي دم مقتول همراه مادر ريحانه در دادسراي جنايي تهران حاضر شدند تا جلسه ديگري براي كسب رضايت اولياي دم برگزار شود جلسهيي كه ديروز ناتمام ماند و قرار است ادامه آن امروز برگزار شود یکی از اولياي دم مرحوم سربندي بيان واقعيتهاي پرونده از سوي-
اقتصادی
پربازدیدترینها