واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تاکید بر پایش طرح های جنگل های شمال برای مدیریت پایدار ساری - ایرنا- کارشناسان و استادان دانشگاه های علوم کشاورزی و منابع طبیعی کشور در همایش مدیریت جنگلهای شمال بر لزوم پایش طرح های جنگل ها برای مدیریت پایدار تاکید کردند.
همایش ملی مدیریت جنگلهای شمال ایران با هدف تبادل نظر کارشناسان، متخصصان و مدیران درمورد آینده جنگل های شمال کشور و ارزش هایی که لازم است در مدیریت پایدار منابع جنگلی لحاظ شود، چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته با حضور بیش از 250 نفر از مدیران، استادان و متخصصان ارشد حوزه جنگل و منابع طبیعی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد.
رییس جامعه جنگلبانی مازندران روز شنبه درمورد نتایج این همایش به خبرنگار ایرنا گفت: شرکت کنندگان در همایش با قدردانی از توجه دولت به جنگل های شمال و الزام دستگاه های اجرایی به رعایت جامع نگری و مدیریت پایدار جنگل،تاکید کردند که برای رسیدن به اهداف مصوبه سال قبل ازطریق اقدامات نظام مند، دستگاه های عامل با نگاه جامع به تمام بندهای مصوبه برای اجرای فنی آنها هماهنگ و همزمان اقدام و از اجرای گزینشی بندها خودداری کنند.
"محمد امینی" با بیان اینکه باید برای تهیه برنامه ملی جنگل و تدوین دستورالعمل اجرایی از مشارکت متخصصان، کارشناسان، مدیران و سایر نقش آفرینان استفاده شود، افزود: لازم است در بخش شاخص ها و برای ارزیابی و ساماندهی و توسعه گردشگری و ساماندهی چرای دام در جنگل ها و مراتع نشانگرهای لازم درج شود.
وی گفت: با توجه به اهمیت پایش و تولید داده های دقیق تحت سیستم منسجم، روزآمد و دارای مقیاس مناسب، لازم است ساز و کار مطلوب برای اجرای شبکه تولید ، جمع آوری و اندازه گیری های زیستی در رویشگاه های طبیعی مبتنی بر روش های علمی آمار، تدارک دیده و اجرا شود.
وی افزود: استادان دانشگاه های علوم طبیعی و کارشناسان جنگلبانی بر لزوم توسعه زراعت چوب و نظام تلفیق کشت محصولات چوبی در اراضی زراعی و باغی مردمی و دولتی و تشکیل واحد مستقل و مسوول در حوزه وزارت و سازمان جهاد کشاورزی استان ها تاکید کردند.
رییس جامعه جنگلبانی مازندران برداشتن موانع واردات چوب با رعایت اصول علمی را از تاکیدات شرکت کنندگان در همایش مدیریت جنگل های شمال برشمرد و گفت : تقویت نظارت فنی و جامع بر طرح های جنگلداری و تامین نیروی انسانی و امکانات لازم ، ضرورت تداوم همه جانبه اجرای طرح صیانت از جنگل های شمال ازجمله طرح ساماندهی دام و تامین سوخت غیرچوبی برای روستاها و جنگل نشینان هم در این همایش مورد تاکید قرار گرفت.
وی توسعه جنگلداری مشارکتی با کمک مردم ازطریق جوامع بومی و محلی و تشکل های غیردولتی و کمک به ایجاد صندوق های خرد روستایی را از دیگر پیشنهادات کارشناسان در همایش عنوان کرد و افزود: شرکت کنندگان همچنین خواستار مشخص کردن و تفکیک مناطق طبیعی تر در جنگل های شمال و حفاظت متمرکز از آنها با هدف برنامه ریزی برای نگهداری ویژه و پایش و مطالعات علمی دایمی شدند.
امینی گفت: پیشنهاد و تاکید کارشناسان در همایش این بود که در صورت اصرار بر اجرای نظریه هایی نظیر استراحت و تنفس جنگل، این نظریه ها صرفا درقالب اجرای طرح های جنگلداری و در راستای مدیریت پایدار جنگل مورد بررسی و توجه قرار گیرد.
وی افزود: کارشناسان و استادان علوم منابع طبیعی در پایان همایش پیشنهاد کردند که با توجه به پایان نیافتن قراردادهای موجود و تعهدات حقوقی مترتب بر واگذاری، اجرای طرح های جنگلداری در دست اجرا تا پایان مدت قرارداد کماکان ادامه یابد.
او ادامه داد: جامعه جنگلبانی ایران با تشکیل کارگروه ویژه متشکل از سازمان های دولتی و غیردولتی و متخصصان، پیگیر اجرای درست مصوبه کامل هیات دولت مبنی بر طرح تنفس جنگل های شمال و ممنوعیت برداشت چوب براساس پیشنهادات ارائه شده توسط کارشناسان در این همایش است.
در همایش ملی مدیریت جنگل های شمال ایران، 35 مقاله به صورت پوستر و 17 مقاله به صورت سخنرانی ارائه شد.
روش های جنگلداری و شیوه های جنگل شناسی متناسب با توان اکولوژیک، وضعیت طبیعی و اجتماعی - اقتصادی جنگلهای شمال کشور، تاثیرات بیولوژیک (جنگل شناسی) اجرای طرح های جنگلداری در نیم قرن اخیر، الگوهای موفق حفاظت، احیا، توسعه و بهره برداری در قالب طرح های جنگلداری و وضعیت عرصه و منابع در مناطق خارج از طرح های جنگلداری از نظر حفاظت از محورهای این همایش بوده است.
در این همایش مصوبات دو دهه گذشته، سیاست ها و قوانین بالادستی، تکالیف وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات مرتبط با مصوبات و قوانین موضوع جنگلهای شمال کشور و تعهدات بین المللی جمهوری اسلامی ایران، چالش ها و فرصت های اجرای برنامه بهینه سازی در جنگلهای شمال، فرصت ها و چالش های سایر ظرفیت های اقتصادی در حوزه طرح های منابع جنگلی نظیر گردشگری، زراعت، باغداری، واحدهای سنتی و صنعتی پرورش آبزیان، ماکیان و پرندگان، قارچ، زنبور عسل و حشرات مفید، گل و گیاهان دارویی و زینتی، صنایع دستی، معادن مورد بررسی قرار گرفت.
این همایش را سازمان جنگل ها، منابع طبیعی و آبخیزداری با همکاری جامعه جنگلبانی کشور، استانداری مازندران، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور برگزار کرد.
دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس (نور)، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان حفاظت محیط زیست ، شرکت های چوب و کاغذ مازندران، نکاچوب، چوب فریم، چوب و کاغذ ایران (گیلان)، شرکت های تعاونی جنگل و انجمن های علمی جنگلبانی ایران، علوم و صنایع چوب و کاغذ ایران ، کارفرمایان صنایع چوب ایران و آبخیزداری ایران هم از حامیان این همایش بودند.
جنگل های واقع در نیمرخ شمالی رشته کوه البرز که در پهنه ای به طول 800 کیلومتر و به عرض 20 تا 70 کیلومتر، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی داغ در شرق استان گلستان امتداد دارد، اغلب به نام جنگل های شمال شناخته می شود ولی نام اصلی و علمی آن، جنگل های هیرکانی است.ک/3
2585/1654/ 684
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]