واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دل هایی که با روشنی آفتاب صیقل یافته است ایلام- ایرنا- چشم هایم را می بندم و نفسم را در سینه حبس می کنم، خدایا اگر دیگر نتوانم آنها را بگشایم و چیزی ببینم چه؟ به راستی آیا تا حال یک لحظه خودتان را به جای یک شخص نابینا قرار داده اید که از دیدن و لذت بردن از همه زیبایی های جهان آفرینش محروم است؟
به راستی که "دیدن" هر چند نعمتی بزرگ و با اهمیت است، اما شاید خیلی از ما هر روز چیزهای زیادی را می بینیم و نمی بینیم، در واقع خودمان را به ندیدن می زنیم، پس چه فرق است بین ماهایی که می بینم و کوریم و آنهایی که روشندلند و با دل هایی به درخشش و روشنای خورشید و احساسی به ظرافت و لطافت گل همه چیز را حس می کنند؟
تفاوت ها زیاد است؛ از زمین تا آسمان بین ماهایی که زشتی ها را می بینیم و از کنارشان رد می شویم، چشم هایمان را بر محرمات نمی بندیم و متوجه تیر زهرآلود شیطان نیستیم.
خیانت را می بینیم، فریب و کلاهبرداری را می بینیم، کم کاری و آسیب ها را می بینیم و خودمان را به کوری و ندیدن می زنیم و نه حرفی و نه قدمی برای اصلاح و رفع هیچ یک برنمی داریم.
اما یک فرد نابینا به واسطه قدرت درک و شنوایی بسیار بالایی که دارد همه چیز را احساس می کند، اگر باور ندارید یک بار امتحان کنید که حتی غم و اندوه زیاد را هرچند در دلت پنهان کنی و به زبان نرانی باز یک فرد نابینا با قدرت احساسش ناراحتی ات را درک می کند.
اگر همه رمان "کوری" را یک بار خوانده باشند شاید تلنگری باشد، برای ما انسان ها که در همه حال باید از نعمت هایی که خداوند در اختیارمان قرار داده به درستی استفاده کنیم و به این باور برسیم که یک فرد نابینا، انسانی است با امتیازها و توانمندی های دیگر که باید باورش کرد و به سبب نابینایی دیگر توانایی هایش را باور داشت.
امروز بسیاری از افراد نابینا، دارای مدارک تحصیلی عالیه اند، درس می خوانند، در هنر و موسیقی و ورزش دارای مهارت و توانایی های خاص اند که یک فرد سالم قادر به انجامش نیست، اگر ما می بینیم باید احساس یک فرد نابینا را که نیازمند کمک است برای عبور از یک خیابان شلوغ را درک کنیم و با رعایت احوالش دستی برای کمکش دراز کنیم.
امروز پانزدهم اﮐﺘﺒﺮ (بیست و سوم مهرماه) روز ﺟﻬﺎﻧﯽ ﻧﺎﺑﯿﻨﺎﯾﺎن و "ﻋﺼﺎی ﺳﻔﯿﺪ" اﺳﺖ، بی شک این روز برای گرامی داشت و توجه به افراد نابینایی که در جهان به سر می برند انتخاب شده تا آنان را بیشتر ببینیم.
پس انتخاب این روز بیشتر تلنگری است برای افراد بینا که روشندلان را ببینند و توانایی هایشان را باور کنند.
گرچه عصای ﺳﻔﯿﺪ به عنوان یک راهنما و معرف فرد نابینا از زﻣﺎن ﺟﻨﮓ ﺟﻬﺎﻧﯽ اول ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه و در کشورهای مختلف قوانین و قواعدی برای حمایت از افراد نابینا به تصویب رسیده است اما به راستی این قوانین تا چه حد اجرایی می شوند و چرا توسط افراد بینا، نادیده انگاشته می شوند؟
با توجه به اینکه رﻧﮓ ﺳﻔﯿﺪ ﺑﺮای ﻫﻤﮕﺎن ﺑﻪ ﺧﻮﺑﯽ ﻗﺎﺑﻞ روﯾﺖ اﺳﺖ، ﺑﺮای ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی از ﺧﻄﺮاﺗﯽ ﮐﻪ ﻧﺎﺑﯿﻨﺎﯾﺎن را ﺗﻬﺪﯾﺪ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ، اﯾﻦ رﻧﮓ در ﺗﻤﺎم دﻧﯿﺎ ﺑﺮای ﻋﺼﺎی راﻫﻨﻤﺎی آنان ﺗﺼﻮﯾﺐ ﺷﺪه تا ما ببینیم که یک فرد با عصای سفید، نمی بیند!
پیامبر بزرگ اسلام حضرت محمد(ص) می فرماید: "من قاد اعمی اربعین خطوه غفرالله له" یعنی "کسی که یک فرد نابینا را چهل قدم همراهی و هدایت کند مورد مغفرت خدای متعال قرار می گیرد."
به هر حال نابینایی نیز همانند سایر معلولیت ها عارضه و پدیده ای است ناخواسته که برای هر فردی در هر زمانی و مکانی ممکن است عارض شود، ولی آنچه که مهم است این است که نابینایی نباید و نمی تواند علت بازدارنده برای حضور افراد نابینا در صحنه های گوناگون اجتماع باشد به همین دلیل مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تاکید بر اهمیت زندگی پایدار برای جامعه معلولان، سه اولویت ویژه جهت ایجاد فرصت های برابر برای آنان مشخص کرده است:
این فرصت ها شامل امکان دسترسی معلولان به تمام خدمات ارائه شده در جامعه، اختصاص شبکه های ایمنی و خدمات اجتماعی ویژه و ایجاد اشتغال متناسب با توانمندی های آنان است.
بی شک انتظار و توقع به جا این است که در کشور ما در پرتو تعالیم اصیل اسلامی نه تنها باید نگاه ویژه ای به اقشار معلول جامعه صورت پذیرد بلکه حتی در قانون بودجه سالیانه کشور نیز این مهم بیش از پیش مورد توجه و عنایت دولت و مجلس شورای اسلامی قرار گیرد؛ تا به عنوان یک الگو در سطح منطقه و حتی جهان مطرح شود.
باید اذعان کرد که آگاهی های مردم از معضلات و محرومیت های جامعه معلولان به ویژه نابینایان بسیار اندک است؛ با توجه به باورهای عمیق اسلامی حاکم بر جامعه، این اطمینان وجود دارد، گرچه جامعه کنونی به شدت به سوی مادی شدن پیش می رود ولی باز هم افراد خیر و نیک اندیش فراوانند و چنانچه اطلاع رسانی مناسبی انجام گیرد، می توان مسیر کمک های انسان دوستانه را به سمت ارتقا توانمندی های این جامعه محروم سوق داد.
این حرف دل همه نابینایان است که می گویند: "تو راه را برایم هموار ساز، من خود راه رفتن را خواهم آموخت. "
یادمان باشد که اگر نابینایی دیدیم، بهتر است قبل از انجام هر کمکی نظر فرد نابینا را در مورد کمک به وی جویا شویم.
مدیرکل بهزیستی ایلام گفت: بر اساس آمارها، تاکنون یک هزار و 330 نابینا در استان شناسایی شده است که اکنون زیرپوشش خدمات این دستگاه حمایتی قرار د ارند.
"شهریار مهردادی" اظهار کرد: این افراد درجه معلولیت خفیف، متوسط، شدید و عمیق دارند و از خدماتی نظیر مستمری، مسکن، اشتغال، بیمه و... برخوردارند.
وی ادامه داد: توزیع وسایل کمک توانبخشی نظیر عصا، رایانه، کمک های درمانی و... از دیگر خدمات ارایه شده به روشندلان استان است.
وی اضافه کرد: این سازمان همچنین هر سال با آغاز آبان ماه طرح تنبلی چشم به هدف پیشگیری از این عارضه را اجرا می کند.
مهردادی گفت: سال گذشته در اجرای این طرح، 20 هزار و 173 کودک معاینه شدند که از این تعداد یک هزار و 475 نفر مشکوک به بیماری تنبلی چشم تشخیص داده شدند.
مدیرکل بهزیستی ایلام افزود: پس از معاینه های دوباره بیش از 160 کودک با حمایت بهزیستی به صورت رایگان عینک دریافت کردند.
جمعیت نابینایان و کم بینایان کشور نزدیک به یک میلیون نفر برآورد می شود، اما از این تعداد کمتر از 120 هزار نفر زیر پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند.
11 هزار از 600 هزار نفر جمعیت استان ایلام را توانخواهان با نوع و درجه معلولیت های گوناگون تشکیل می دهند. ک/4
گزارش از: ناهید ابراهیمی
7177/565
23/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]