تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم، كليد وضو و كليد هر چيزى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830514720




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

غزل رمز جاودانگی حافظ


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: غزل رمز جاودانگی حافظ تهران-ایرنا- حافظ در نزد اغلب ایرانیان و فارسی زبانان با فال او شناخته می شود اما شهرت اصلی حافظ و رمز جاودانگی اش به سبب غزل های عرفانی بسیار زیبای اوست.


خواجه حافظ شیرازی با وجود شهرت جهانی‏اش، تاریخ زندگی‏اش چندان روشن نیست. قدر مسلم این است که مردی عالم و عارف و حافظ و مفسر قرآن کریم بوده است.
20 مهر روز بزرگداشت حافظ شیرازی است شهید مطهری در باره او می گوید: اشعار حافظ در اوج عرفان است و کمتر کسی قادر است لطایف عرفانی او را درک کند.
با اینکه اینهمه در اشعار خود از پیرطریقت و مرشد سخن گفته است، معلوم نیست که مرشد و مربی خود او کی بوده است.
همه عرفایی که بعد او آمده‏اند اعتراف دارند که او مقامات عالیه عرفانی را عملا طی کرده است.
محقق جلال الدین دوانی فیلسوف معروف قرن نهم هجری رساله‏ای در شرح بیت "پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد" تألیف کرده است.
حافظ، بحق «لسان الغیب» نام گرفته و اندیشه‏های عمیق فلسفی و عرفانی را در پوششهایی کنایی و استعاری در نهایت فصاحت و بلاغت بیان می‏کند.
مردی چون حافظ که جهان‏بینی‏اش جهان‏بینی عرفانی است، وحدت را جانشین کثرت فلسفی، تجلی را جانشین علیت فلسفی، و عشق و زیبایی را جانشین عقل و وجوب فلسفی می‏کند و جهان را «جلوه یگانه زیبای علی الاطلاق» می‏داند چگونه ممکن است «خیام مآبانه» و «بوالعلامآبانه» بیندیشد؟! حافظ عنصرهای سه گانه «وحدت»، «جلوه»، «زیبایی» را در جهان‏بینی عرفانی خویش در این سه بیت از غزل معروف خود به نیکوترین و صریح‏ترین شکلی بیان کرده است:
"عکس روی تو چو در آینه جام افتاد
عارف از پرتوی می در طمع خام افتاد
«حسن» روی تو به «یک» «جلوه» که در آینه کرد
" اینهمه نقش در آیینه اوهام افتاد
اینهمه عکس می و نقش نگارین که نمود
«یک» «فروغ» «رخ ساقی» است که در جام افتاد"
اشعار او در اوج زیبایی چنان بیان شده که هر علاقمند به زبان و شعر فارسی از آن لذت می برد .
سروده های وی از فطرت انسانی و الهی سرچشمه ، او شاعری است که به "انسان" ، "زندگی"، "خلقت" و "مسایل الهی و فلسفه وجودی" آن چند بعدی نگاه کرده و تاسی و بهره مندی از قرآن در اشعار وی به خوبی هویداست.
عشق حافظ را نمی توان با عشق های زمینی مقایسه کرد، عشق او از نوع معرفتی است، عشق به اندیشیدن، زیستن و عبور از هستی تا رسیدن به کمال انسانیت و جاودانگی .
در طول زندگی مانوس بودنش با قرآن به اشعارش رنگ و بوی قرآنی داده است.
بهره مندی وی از کتاب آسمانی او را از عشق زمینی به عشق الهی و کمال انسانی رساند و سبب شده اشعاری ماندگار از خود برجای گذارد .
اسماعیل آذر در باره حافظ گفت: در سال1844 میلادی امرسن فیلسوف بوستونی به اروپا رفت و در عصر رمانتیسیزم با حافظ آشنا شد، این فیلسوف مکتبی را در آمریکا به نام « تعالی گری » بنیان نهاد که ستون های آن از حافظ است .
گوته با آن مقامی که داشت تلاش کرد خود را به ساحت حافظ نزدیک کند و در مورد حافظ می گوید:" حافظ تو مانند کشتی ای هستی که در اقیانوس این عالم به جلو می روی و من چونان تخته پاره ای به دنبال تو."
این استاد زبان و ادبیات فارسی گفت که برای شناخت حافظ باید هستی شناسی وی را دریافت ، هستی شناسی وی از اول آغاز شده و در ابد فرجام می پذیرد، در حقیقت دوش ، سحر و هر زمان دیگری از این جریان، ازلیت و ابدیت در شعر وی وجود دارد.
اسماعیل آذر با اشاره به دلایل مانایی اشعار شاعر بلند آوازه ایران توضیح داد:حافظ در ساحت یک طیف زمانی شعر نمی سرود بلکه تفکر آن محصول هستی شناسی اوست که توانسته همه عالم در خود جذب کند.
چنانکه می فرماید :
از کران تا به کران لشکر ظلم است ولی
از ازل تا به ابد فرصت درویشان است
و در جای دیگر حافظ می گوید :
بعد صد سال اگر بستر خاکم گذری
سر بر آرد ز گلم رقص کنان عظم رمیم
وی ادامه داد که این دلیلی است برای جاویدانگی تفکر این شخصیت برای امروز ، و فرداهای ما.
این استاد دانشگاه در مورد تاثیر پذیری حافظ از قرآن نیزگفت : بتهوون موسیقیدان آلمانی در خاطرات خود نوشته است ، وقتی آهنگی را می ساختم نت های موسیقی در مقابل من می رقصیدند به نظر حافظ نیز زمانی که شعر می سرود تمامی آیات قرآن و احادیث نبوی در مقابل چشم وی بوده است چنانکه می گوید:
گرت هواست که معشوق نگسلد پیمان
نگاه دار سر رشته تا نگه دارد
اسماعیل آذر اوج شناخت حافظ در آنسوی مرزها را به سال 1812 عنوان کرد و گفت ، در آن سال " هرور" ترجمه ای از حافظ را به زبان آلمانی ارایه کرد و نخستین شخصیتی که به شناخت حافظ نائل آمد « گوته » بزرگترین شخصیت ادبی جهان بود .
وی در مورد تفال به دیوان حافظ نیز گفت: بسیاری حافظ را لسان الغیب وهمراز و هم آواز می دانند ، از این رو به اشعارش تفال می زنند اگر چه تفال پشتوانه ای ندارد، اما در ضمیر تاریخی ما به ثبت رسیده است و بیشتر پشتوانه ای احساسی دارد.
"سعید یوسف نیا"، شاعر معاصر نیز مانوس بودن با قرآن و بهره مندی حافظ از آن را یکی از ویژگی های اشعار حافظ برشمرد و افزود: او توانسته به خوبی در لایه های باطنی قران نفوذ کند .
وی دلیل مانایی اشعار حافظ را زلالی و شفافیت شاعر دانست و گفت : صرف نظر از پشتوانه فرهنگی و دینی تاثیر پذیری وی از احادیث نبوی و قرآن اشعار ماندگاری را از وی برجای گذارده است .
خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدین حافظ شیرازی ملقب به «لسان الغیب» از مشهورترین شعرای تاریخ ایران است.اطلاعات زیادی از زمان تولد و دوران زندگی حافظ در دسترس نیست اما گفته می شود وی حدود سال726 هجری قمری در شهر شیراز دیده به جهان گشود.
پدرش بهاء الدین نام داشت و در دوره سلطنت اتابکان فارس از اصفهان به شیراز مهاجرت کرد. وی از دوران کودکی در مکتب علما درس آموزی کرد. شمس الدین در طول زندگی خود به شهرت فراوانی در ایران دست یافت و اشعار او به مناطقی دور دست همچون هند نیز رسید.
اواخر زندگی این شاعر بلند آوازه همزمان با حمله امیر تیمور به ایران بود، تاریخ مرگ حافظ سال 971 هجری قمری ذکر شده و مدفن وی در گلگشت مصلی منطقه ای زیبا و با صفا است که امروزه به حافظیه مشهور است.
گزارش از فرهاد روشن
فراهنگ** 1497** 1569


20/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن