واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد دانشگاه هند:حفظ میراث فرهنگی ناملموس اصل توسعه پایدار است اصفهان -ایرنا - استاد میراث فرهنگی در دانشگاههای دهلی و مدیر اجرایی بنیاد بین المللی موزه های فراگیر، گفت: حفظ میراث فرهنگی ناملموس و ارزشهای معنوی جوامع یکی از اصول توسعه پایدار است که این رویکرد ارزشمند ، رضایتمندی ، خرسندی و نشاط مردم را در پی خواهد داشت.
به گزارش ایرنا، " عماراسوار گالا " سخنران نشست تخصصی مجمع عمومی اجلاس بین المللی میراث فرهنگ ناملموس در اصفهان افزود: توسعه بی رویه و بدون مطالعه جوامع شهری، نادیده گرفتن ارزشها و میراث فرهنگی ناملموس بسیاری از جوامع بشری و کشورهای مختلف را دچار چالش کرده است.
وی با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری در تقویت میراث ناملموس، افزود: میراث ناملموس خلاقیت ایجاد می کند و حتی در پایین ترین طبقات جامعه منجر می شود تا افراد از ارزشهای فرهنگی آن جامعه حفاظت و حراست کند.
عمارگالا عنوان کرد: توسعه شهری بدون در نظر گرفتن جلوه ها و ارزش های میراث فرهنگی چالشهای جدی در جامعه انسانی ایجاد می کند و در مواردی نیز موجب مهاجرت یکپارچه روستائیان به شهرها شده که دراین پدیده، فرهنگ بومی و ارزش های معنوی مهاجرین از بین می رود .
این کارشناس میراث ناملموس با اشاره به فعالیتهای کشور دانمارک، اندونزی درخصوص پیداکردن راهکارهایی برای حفظ این میراث، افزود: در برخی فرهنگها موضوعهای عرفانی و معنوی بسیاری وجود دارد که باید درک و حفاظت شود.
مدیر اجرایی انیستیتوی بین المللی موزه های فراگیر به ضرورت بهره گیری از نظرات کارشناسان در این زمینه اشاره کرد و گفت: باید در خصوص چگونگی حفظ میراث فرهنگی ناملموس در کشورهای مختلف، کارگاههای آموزشی برگزار شود.
استاد دانشگاههای هندوستان ، به نقش آموزشی مدارس در انتقال این ارزش ها از نسلی به نسل دیگر اشاره کرد و افزود: بخشی از فرهنگ های ناملموس در قالب کتاب های درسی می تواند به دانش آموزان منتقل شود.
وی تاکید کرد: باید با بررسی رویکرد های مشارکت اجتماعی و محلی راههایی برای توسعه پایدار با حفظ میراث فرهنگ ناملموس یافت.
او در بخش دیگری از سخنانش با بیان مشاهدات خود و توصیف زیبائیها و برخوداریهای شهر اصفهان از جلوه های ارزشمند معماری و میراث فرهنگی ملموس و ناملموس گفت : این شهر بزرگ، قابلیت قرارگرفتن در زمره شهرهای خلاق جهان را دارد.
این کارشناس بین المللی درتشریح ویژگیهای اصفهان گفت: شهرخلاق سرآمد شهرهای جهان است و برخورداری از میراث های پایدار ملموس، غیر ملموس ، ارزشهای معنوی و تعامل منطقه ای از جمله ویژگی های شهرهای خلاق است که اصفهان تمامی این ویژگی ها را در خود جای داده است و می تواند رهیافتی اثرگذار برای معرفی ارزش های انسانی و میراث های معنوی به جهان باشد.
وی با اشاره به بازدید خود از بناهای مختلف تاریخی و طرح احیای میدان امام علی (ع) (عتیق) در مناطق مرکزی شهر اصفهان گفت: در معماری این طرح ،جلوه های میراث ناملموس و ملموس هویداست و این ویژگی نقش مهم در پایداری فرهنگ معنوی و ناملموس شهر تاریخی اصفهان دارد.
دکتر عمار گالاس اضافه کرد : فضای کالبدی در انتقال فرهنگ ناملموس سهم عمده ای دارد چنانکه میدان امام علی (ع) در انتقال تجربه حس ملکوتی و خلوت فرد نقش موثری دارد.
میدان امام علی ،طرحی است که با الگوگیری معماری میدان نقش جهان و میدان عتیق در منطقه مرکزی شهر اصفهان توسط شهرداری به اجرا شده و نمونه ای از هنرمعماری اسلامی است .
اجلاس و جشنواره بین المللی میراث فرهنگی ناملموس به همت شهرداری اصفهان با حضور شخصیتهای فرهنگی ایران و کشورهای مختلف جهان صبح پنجشنبه در اصفهان آغاز به کار کرد و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت.
صلح و دوستی برای همه ملتهای جهان " پیام اصلی این نشست جهانی است و یکی از اهدف آن معرفی داشته ها، ذخائر و ارزشهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به جهانیان است .
اجلاس و جشنواره بین المللی میراث فرهنگی ناملموس تلاش می کند از راه گفتگوی فرهنگی میان مناطق و فرهنگ های مختلف و متنوع، سبب ایجاد و پی ریزی صلح، مبتنی بر تفاهم و درک مشترک شود.
توسعه پایدار محلی، مواجهه با چالشهای ناشی از پدیده جهانی سازی و تلاش برای حفظ تنوع فرهنگی، افزایش ظرفیت یگانگی و وحدت، تدوین و اجرای سیاست های توسعه ای و فرهنگی متوازن و نیز سازگاری و صلح فرهنگی از جمله اهداف سازمان میراث فرهنگی ناملموس (ICCN )است.
این رویداد مهم فرهنگی که در بخشهای مختلف شامل اجلاس مجمع عمومی، اجلاس بانوان ، جشنواره ها و نمایشگاه های جنبی در هتل عباسی اصفهان در حال برگزاری است فرصتی مناسب برای آشنایی مردم جهان با داشته های غنی فرهنگی ناملموس ، ارزشهای انسانی، گنجینه های گرانسنگ فرهنگی و میراث گرانبهای هنر و معماری ایران زمین و استان اصفهان به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران ارزیابی می شود .
به گفته کارشناسان میراث فرهنگی ، استان اصفهان با برخوداری از غنی ترین میراث فرهنگی ملموس و غیر ملموس از قابلیتهای عظیمی در اثر گذاریهای فرهنگی برخوردار است و اینگونه اجلاسها می تواند منبعی عظیم برای ترویج و تبیین ارزشهای انسانی و میراث فرهنگی ناملموس برای جهانیان باشد .
میراث فرهنگی ناملموس به جنبه های غیر فیزیکی شامل بخشی از فرهنگ ماست که به شکل شفاهی و سینه به سینه به ما به ارث رسیده است. این موارد شامل ارزش های اجتماعی، سنت ها، آداب و رسوم و روش ها، باورهای زیبایی شناسانه و معنوی، بیان هنری، زبان و دیگر جنبه های کارکردهای انسانی است. به طور کلی حفظ میراث معنوی دشوارتر از حفظ میراث فرهنگی مادی است .
اجلاس و جشنواره بین المللی میراث فرهنگی ناملموس در ۳۰ دی ماه سال ۸۴، ۲۰ ژانویه ۲۰۰۶ با حضور ۳۰ کشور جهان و تلاش یونسکو به تصویب رسید و در ۳۱ فروردین سال ۸۵، ۲۰ آوریل ۲۰۰۶ برای کشورهای عضو لازم الاجرا شد.
از سال ۲۰۰۸ به این سو کشورهای مختلف توانستند پرونده های خود را در بخش « فهرست میراث فرهنگی ناملموس به ثبت برسانند. تا کنون ۳۲۷ اثر از کشورهای عضو در این بخش ها به ثبت رسیده است.
پ/7134/ 7132 / 556 /1596
18/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]