تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 17 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):شش (صفت) در مؤمن نيست: سخت گيرى، بى خيرى، حسادت، لجاجت، دروغگويى و تجاوز.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805445338




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

افغانستان، انتقال قدرت؛ تجربه نو


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
"افغانستان"، انتقال قدرت؛ تجربه نو
انتقال مسالمت آمیز قدرت در افغانستان تجربه نوینی است. این برای اولین بار است که قدرت از یک رییس جمهور به رییس جمهوری دیگر انتقال می یابد، بدون آنکه از خشونت در آن بهره گرفته شود.


به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، "پیرمحمد ملازهی" کارشناس افغانستان، می افزاید:

در گذشته چرخه قدرت همواره کاملا ناآرام و از طریق کودتای نظامی، جنگ داخلی یا دخالت خارجی امکانپذیر می شد. بنابر این حتی اگر افغان ها از این تجربه هم پیروز بیرون نیایند باز هم می توان گفت یک گام مهم به جلو و عبور از بحرانی است که از ظرفیت تجدید جنگ داخلی برخوردار بوده و می توانست افغانستان را وارد دور جدیدی از خشونت و جنگ قدرت کند؛ جنگی که به سرعت می توانست قومی شود و کشور را با خطر تجزیه روبه رو کند.

در چنین نگاهی می توان گفت که دکترعبدالله از خودش هوشیاری سیاسی قابل توجهی نشان داده و با پذیرش طرح دولت وحدت ملی و تقسیم قدرت، خطر بروز جنگ داخلی را در این مقطع حساس برطرف کرده است. با این حال واقعیت این است که انتقال مسالمت آمیز قدرت به صورت کامل و بر اساس رای مردم صورت نگرفت و مصلحت گرایی بر رای مردم پیشی گرفت. منتها باید انتخابات و رای مردم را در فضای واقعی موجود در افغانستان در نظر گرفت. آنچه اتفاق افتاد تحت تاثیر دو واقعیت مهم قرار داشت: اول، قومیت پشتون، انتقال قدرت به قومیت های دیگر را نپذیرفت. دوم: قومیت های غیرپشتون انحصار قدرت قومیت پشتون را نپذیرفت. از آنجا که هر دو نامزد ریاست جمهوری در دور دوم انتخابات، خود را پیروز انتخابات می دانستند و درست یا نادرست، دکتراشرف غنی احمدزی نماینده قوم پشتون تصور شد و دکترعبدالله عبدالله با وجود تبار پدری پشتون قندهاری اش، نماینده قومیت های غیرپشتون به ویژه تاجیک ها تلقی شد، ادعای پیروزی دو رقیب، افغانستان را به مدت شش ماه در بن بست انتخاباتی نگاه داشت و در مقاطعی احتمال تشکیل دو دولت موازی با اتکای قومی مطرح می شد. فرمول تقسیم قدرت و دولت وحدت ملی راه میانه ای بود که با ابتکار خارجی ها و با هدف جلوگیری از تشدید بحران در پیش و با حمایت گسترده داخلی، منطقه ای و بین المللی روبه رو شد. از این رو می توان گفت که در شکل گیری دولت وحدت ملی که بر خلاف عرف معمول انتخاباتی، دو رقیب هر دو پیروز قلمداد شدند، تنها گزینه پیش رو بوده است و با وجود دشواری های پیش رو برحسب یک نیاز و ضرورت تاریخی به تجربه گذاشته می شود. موفقیت یا عدم موفقیت آن هم به عوامل متنوع داخلی و خارجی بستگی خواهد داشت. با توجه به اینگونه واقعیت ها در صحنه عملی سیاست افغانستان است که می توان گفت انتقال مسالمت آمیز قدرت باوجود دشواری ها و موانع موجود می تواند با واقعیت های افغانستان همخوانی بیشتری داشته باشد و همکاری های بین اقوام را تسهیل می کند. روند دولت سازی- ملت سازی را بر مسیر درست تر قرار می دهد، مصالحه ملی با طالبان را در فضای مساعدتری محتمل می سازد.

همچنین درنهایت کمک می کند که افغانستان به تدریج به توزیع متوازن قدرت نزدیک تر شود و در مراحل بعدی امکان انتقال مسالمت آمیز قدرت از قومیت غالب به قومیت های دیگر در روندی طبیعی و سازوکارهای دموکراتیک نظیر انتخابات را به عنوان یک پدیده مدرن به وجود آورد. اگر دولت وحدت ملی طی دو سال آینده که قرار است «لویی جرگه» قانون اساسی را دعوت به کار و اقدام به اصلاحات ساختاری طبق توافق به عمل آمده، کند از مراحل حساس عبور خواهد کرد. اگر از این مراحل بتواند به سلامت عبور کند و نظام متمرکز ریاستی کنونی به نظام پارلمانی متحول و ساختاری فراملی در افغانستان مستقر شود، آن گاه می توان تصور کرد ضرورت دورزدن رای مردم به لحاظ تاریخی قابل توجیه می شود و افغانستان را وارد مرحله جدیدی از حیات سیاسی اش می کند ولی اگر این تجربه به روال سنت جابه جایی قدرت به هر دلیلی با ناکامی روبه رو شود قضاوت تاریخ درباره دولت وحدت ملی و نخبگان دست اندرکار آن، چیزی نخواهد بود که دکترعبدالله و دکتراشرف غنی احمدزی انتظار آن را خواهند داشت.
/انتهای پیام
منبع:ایرنا






تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن