تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):در عمل مؤمن يقين ديده مى شود و در عمل منافق شك.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834559522




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«انتقاد» در آثار فرشچيان


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «انتقاد» در آثار فرشچيان
تعريف، تعامل و تعهد هنر در دوران معاصر و در راستاي پديده «جهاني شدن »، دستخوش فراز و فرودها و چالش‌هاي گوناگوني گرديده است
نویسنده : امير رضائي نبرد 


 تعريف، تعامل و تعهد هنر در دوران معاصر و در راستاي پديده «جهاني شدن »، دستخوش فراز و فرودها و چالش‌هاي گوناگوني گرديده است. در اين ميان، آنچه حائز اهميت است، نگرش راهبردي به جايگاه مفاخر هنري و هنر متعهد، به عنوان يكي از مصداق‌ها و مؤلفه‌هاي بنيادين جهاني شدن فرهنگي، جهت هر گونه توسعه و تعامل با جهان پيرامون و تعالي هنرهاي سنتي و ايراني است. يكي از اين مفاخر كه داراي جايگاه جهاني است، استاد محمود فرشچيان است. به جرئت مي‌توان گفت كه فرشچيان، محبوب‌ترين و جهاني‌ترين هنرمند معاصر ايراني است. با توجه به باور خود هنرمند در مورد پديده جهاني شدن، هر تمدن و ملتي بايد در عين حالي كه به تعبير «رابرتسون» داراي عام‌گرايي و هماهنگي با تغييرات جهاني باشد، بايد از خاص‌گرايي و هنر و ميراث‌هاي خود غافل نباشد و هر دو را با نگاهي بنيادين و راهبردي مديريت نمايد. فرشچيان سهم عظيمي در راستاي همگرايي و نزديك ساختن فرهنگ و هنر مردم ايران با ساير تمدن‌ها را داراست.
 سبك او در راستاي تاريخ نقاشي ايراني، استثنايي است كه به قاعده تبديل گرديده است. اگر فردوسي، سعدي، مولوي و حافظ، اركان ادبيات ايران و زبان فارسي‌اند، كمال‌الدين بهزاد، سلطان محمد، رضا عباسي و فرشچيان نيز اركان نقاشي ايراني‌اند.
 به هر حال، نگارنده با بيش از بيست سال انس و الفت و بهره‌مندي از محضر استاد فرشچيان و يك دهه بررسي و كار دانشگاهي در خصوص زندگي و آثار ايشان، كه با توفيق الهي، در آينده‌اي نزديك منتشر مي‌گردند، اميد دارد كه گام كوچكي در راستاي ارتقا و تعالي هنرهاي ايراني- اسلامي برداشته باشد. اين نوشتار مختصر نيز به هنر متعهد به طور عام و به جنايات اخير اسرائيل و ديگر جريان‌هاي افراطي منطقه و عملكرد سازمان ملل به طور خاص با محوريت يكي از آثار انتقادي استاد فرشچيان مي‌پردازد.
 نگارنده براي اولين بار، سال‌ها صرف طبقه‌بندي موضوعي آثار استاد فرشچيان نموده است كه يكي از اساسي‌ترين و مهم‌ترين مؤلفه‌هاي آثار ايشان است. يكي از طبقات موضوعي كه هنرمند در فراز و فرود سبك خود بدان توجه داشته است، طبقه انتقادي است كه كمتر در مكاتب نقاشي ايراني گذشته مورد توجه بوده است و بدين بيان هرگز وجود نداشته است. تابلوي در كمينگاه، علاوه بر طبقه انتقادي در موضوعات اخلاقي، اجتماعي، غنايي و طبيعي نيز قرار مي‌گيرد. اين طبقه، شامل موضوعات و مسائل انتقادي مستتر در آثار است كه در قالب نقش‌هاي انساني و تمثيلي حيواني و غيره ظهور مي‌يابند. در اين طبقه، بيشتر مسائل و موضوعات معاصر و اجتماعي، نظير زياده‌خواهي و ظلم و بي‌عدالتي؛ توسط هنرمند. مورد انتقاد واقع مي‌گردند. نكته حائز اهميت اين است كه غالب آثار اين طبقه؛ علاوه بر وجه انتقادي، اجتماعي- محيطي و اخلاقي نيز هستند. آثاري چون در كمينگاه، انتقام، بليت بخت‌آزمايي، نبرد هستي، هرچه كني به خود كني، عدالت، ريشه‌هاي ناپايدار، شكار، ضامن آهوي 2، نزاع و نابودي، آخر كار، بي‌گناه و غيره، همگي در موضوع و مضمون انتقادي هستند كه در مكاتب گذشته با چنين بياني سابقه نداشته است. همچنين به دليل اينكه شايد برخي از هموطنان عزيز با موضوعات و مضامين پنهان اين دسته از آثار آشنايي نداشته باشند،  همان گونه كه مي‌دانيم، منشور، سند تشكيل‌دهنده سازمان ملل متحد است، حقوق و تعهدات كشورهاي عضو را تعيين و ارگان‌ها و شيوه كار سازمان را مشخص مي‌كند. منشور به عنوان معاهده‌اي بين‌المللي، اصول عمده روابط بين‌المللي- از برابري حاكميت كشورها تا جلوگيري از استفاده از زور در روابط بين‌المللي به هر شيوه ناسازگار با هدف‌هاي ملل متحد - را تدوين مي‌كند. (سازمان ملل متحد، 1388، 3) همچنين در مقدمه منشور سازمان ملل آمده است كه با اعلام مجدد ايمان خود به حقوق اساسي بشر و به حيثيت و ارزش شخصيت انساني و به تساوي حقوق مرد و زن و بين ملت‌ها، اعم از كوچك و بزرگ و به رفق و مدارا كردن و زيستن در حال صلح با يكديگر با روحيه حسن همجواري و به متحد ساختن قواي خود براي نگاهداري صلح و امنيت بين‌المللي و غيره، بدين وسيله سازماني بين‌المللي موسوم به ملل متحد تأسيس مي‌نمايند. (همان، مقدمه).
 شوراي امنيت بر اساس منشور، مسئوليت اصلي حفظ صلح و امنيت بين‌المللي را بر عهده دارد. اما چيزي را كه تماشاگر از اين اثر درمي‌يابد، درست در مقابل منشور و اصول انساني سازمان به اصطلاح ملل است. هنرمند با رصد جهاني رويدادهاي معاصر و آسيب‌شناسي انساني آن، با صراحت از سياست‌هاي به ويژه اين پنج كشور سازمان ملل، انتقاد و با زباني گزنده و كوبنده، پيامش را به مخاطب مي‌رساند. هنرمند تاب اين وضعيت را ندارد و در مقام يك شهروند جهاني و هنرمند متعهد، ستايش مخاطب را نسبت به اين رسالت هنر بر‌مي‌انگيزاند. او خواستار عدالت و صلح در سراسر جهان است و به شخص و سازمان و كشور خاصي نظر ندارد. اگر او انسان كاملي نباشد، بدون ترديد رفتار و آثار او كاملاً انساني است. به طور كلي، آثار هنرمند در طول زندگي حرفه‌اش، همواره فراجناحي و فراملي بوده است و فارغ از زمان و مكان، سعي در پالايش روح مردمان و همزيستي مسالمت‌آميز جوامع داشته است. درست به همين دليل است كه يونسكو انتشار آثار ايشان را به دست گرفت و در همين راستا هنر ايشان در سراسر جهان مورد ستايش شهروندان گوناگون و از هر طبقه‌اي قرار گرفته است.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۳۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن