واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یمن؛ میراث دار انقلابی نیمه تمام است تهران - ایرنا - از نگاه یک کارشناس مسائل آفریقا و خاورمیانه، یمن میراث دار انقلابی نیمه تمام است که در آن نه تنها حوثی ها بلکه اکثریت مردم خواهان انقلاب و تغییر نظام سیاسی هستند.
جعفر قنادباشی در گفت و گو با الف گفت که مذاکرات میان مسئولان یمنی با حوثی ها بدون دستیابی به نتایجی متوقف شده است. گر چه پیش تر این احتمال می رفت که توافق نهایی میان مسئولان یمنی با حوثی ها در خصوص تشکیل دولت جدید و کاهش قیمت فرآورده های نفتی و پایان تحصن ها در صنعاء به دست آید. مسائل مورد اختلاف میان مسئولان یمنی با حوثی ها زیاد است و هیات های مذاکره کننده دو طرف نتوانستند به توافقی در خصوص معرفی نخست وزیر، تشکیل دولت جدید، تقسیم پست های وزارتی و کاهش قیمت فرآورده های نفتی دست یابند.
این در حالی است که جعفر قناد باشی در گفت و گو با الف می گوید یمن بنا به دلایلی کشوری بسیار راهبردی و استراتژیک است چرا که سرزمینی است که از یک سوی به خلیج عدن و از دیگر سو به دریای سرخ و باب المندب منتهی می شود که تنگه باب المندب گلوگاه دنیای عرب و بزرگترین آبراهی است که خط عبور انرژی در دنیا محسوب می شود و در واقع ذخیره و امید اصلی غرب در هر بحرانی این گلوگاه و منابع نفتی یمن و عربستان است. دلیل دیگر اهمیت یمن این است که در همسایگی عربستان است. همچنین یمن یکی از کشورهای با قابلیت های بسیار اقتصادی از جمله منابع نفتی، سنگ های قیمتی و پتانسیل های گردشگری است ولی در عین حال از عقب نگه داشته شده ترین کشورها است.
در بعد دیگری باید گفت در یمن مذاهب مختلفی وجود دارد و حتی در بین اهل سنت هم برخی طرفدار عربستان هستند اما بخش بزرگی از جامعه یمن، نفوذ عربستان و وهابیت در این کشور را تحمل نمی کنند. بخش دیگری از جامعه یمن شیعه هستند، شیعیان حوثی در گذشته حکومت را در دست داشته اند اما در نیم قرن گذشته عملا هیچ گاه در قالب حزب سیاسی در صحنه سیاسی حاضر نشده اند.
به عقیده قناد باشی در ابتدای انقلاب، خود مردم اسقاط النظام را شعار می دادند، اما آنچه در یمن مشاهده شد، بازسازی نظام بود. یعنی مهره هایی از نظام برداشته شد و مهره های دیگر به قدرت رسید. همین امر موجب شده است تا با اتکا به همین رویکرد، در برخی از بخش ها مخالف حکومت مرکزی باشند. یعنی می گویند آنچه در یمن وجود دارد امتداد رژیم عبدالله صالح است نه تحولی که آنها خواستار آن بودند.
از نگاه این کارشناس مسائل آفریقا و خاورمیانه یمن میراث دار انقلابی نیمه تمام است که در آن نه تنها حوثی ها بلکه اکثریت مردم خواهان انقلاب و تغییر نظام سیاسی هستند و کشورهای غربی و عربستان نیز از آن جایی که واهمه دارند که پذیرش خواست انقلابیون در نهایت منجر به مسلط شدن آنها و تغییر سیستم سیاسی گردد حاضر به کوتاه آمدن از مواضع خود نیستند.
قنادباشی در ادامه عنوان می کند که پذیرش خواست انقلابیون بدون شک بر وضعیت عربستان نیز تاثیرگذار خواهد بود. عربستان در برابر هرگونه تحول دموکراتیکی که در یمن روی دهد آسیب پذیر است. کما اینکه آسیب پذیری عربستان در برابر مصری که در فاصله بسیار دوری قرار دارد، وجود داشته و به همین دلیل به مصر کمک کرد تا مردم سالاری از بین برود. در این زمینه نیز نزدیک به 25 میلیارد دلار هم ریاض و هم دیگران در مصر هزینه کردند تا اثرات انقلابی بر روی عربستان نگذارد. طبیعتا درباره یمن که مرزهای بسیار طولانی با عربستان دارد و همجوار با عربستان در جنوب غربی این کشور است، خطر بیشتری را احساس می کنند بنابراین سعی می کنند که هر گونه حرکات انقلابی را سرکوب کنند.
جعفر قنادباشی معتقد است اگر انقلاب یمن به موفقیت بیانجامد، یک مردم سالاری دینی واقعی روی کار خواهد آمد و جریان مقاومت اسلامی را در کشورهای اسلامی دیگر بیدار می کنند، از این رو دولت یمن با اقدامات فریبکارانه در تلاش است تا بین صفوف انقلابیون شکاف بیندازد تا آن ها نتوانند به محقق کردن خواسته های خود نزدیک بشوند.
اول ** 1521
23/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]