واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ (۰:۵ق.ظ)
به بهانه قيام 17 شهريور؛ قهر ملي ارمغان دولت آشتي ملي گروه سياسي
به گزارش خبرگزاري موج، قيام 17شهريور را مي توان به عنوان يکي از نقاط عطف مبارزات ملت مسلمان ايران عليه رژيم پهلوي دانست. ابعاد عظيم کشتار و سرکوب مردم بي گناه در اين روز باعث شد تا انقلابيون و رهبران آن ها در حرکت خود مصمم تر گردند و در اين بين رهبري مدبرانه حضرت امام خميني (ره) نقشي به سزا داشت. حمايت هاي سران به اصطلاح دموکرات آمريکا از رژيم پهلوي در سرکوب مبارزين نيز باعث گرديد تا ادعاهاي به اصطلاح حقوق بشري و دموکراتيک آن ها در بين مردم رنگ ببازد و ماهيت اصلي آنان براي مردم ايران هرچه بيشتر نمايان گردد.
در اين ميان دولت شريف امامي که قرار بود مصالحه اي را ميان دولت و ملت برقرار سازد و به اصطلاح آشتي ملي برقرار کند واقعه اي را رقم زد تا حرکت انقلاب عظيم اسلامي و پيروزي آن شتاب بيشتري به خود بگيرد.
در پي برکناري جمشيد آموزگار از سمت نخستوزيري، در روز ۵ شهريور ۱۳۵۷ جعفر شريفامامي با شعار «دولت آشتي ملي» و با اختيارات تام از سوي شاه به مقام صدارت رسيد. شريف امامي با ايراد چند نطق و اعلاميه، مخصوصاً نطق معروف «من شريفامامي بيست روز پيش نيستم» ضمن اعلام وابستگي خود به خاندان روحانيون از ملت خواست تا براي تشکيل «دولت آشتي ملي» بپا خيزند. وي در اولين نطق خود گفت: دولت تمام سعي خود را مصروف به ايجاد نظم و امنيت کشور خواهد نمود و کوشش خواهد کرد بين طبقات ملت تفاهم به وجود آورد و در حقيقت دولت يک دولت آشتي ملي خواهد بود که تمام تلاش خود را به کار خواهد برد وسايلي فراهم کند که همه طبقات آشتي و تفاهم داشته باشند.
محمدرضا پهلوي، هم در همين راستا پس از جلسه معرفي وزراي کابينه شريفامامي بر تعظيم به شعائر ديني تأکيد کرد و گفت: «چيزهايي که خيلي مورد توجه است، يکي از بين بردن گرفتاريهاي مردم مثل اصناف که توجه عاجل دولت را ميخواهد و موضوع ديگر که اصلاً قابل بحث نيست، تعظيم شعائر اسلام که در صدر همه چيز قرار ميگيرد.» وي همچنين مواردي مانند مبارزه دائمي با فساد، رسيدگي به وضعيت معلمان، رسيدگي به وضعيت دانشگاهها و آزادي مطبوعات را به عنوان وظايف دولت شريفامامي اعلام کرد.
شريفامامي در ابتداي نخستوزيري حتي براي جلب نظر مردم به چند اقدام صوري از قبيل تغيير استانداران، تغيير تقويم شاهنشاهي به هجري شمسي، برکناري وزير دربار و دادن امتياز به کارمندان، اعطاي آزادي به مطبوعات و راديو تلويزيون براي نشر حقايق، دادن امتياز به کارمندان، عزل مديران نالايق و انحلال حزب رستاخيز و تعطيل مراکز فساد، قمارخانهها و نظاير آن نيز اقدام کرد، اما اين ترفندها ثمري نداشت.
تلاش دولت شرف امامي در تغيير مسير انقلاب از امور سياسي به امور رفاهي و فرهنگي بينتيجه ماند و مردم به مخالفت با او پرداختند. اين چنين بود که وي در دومين هفته صدارت خود با برقراري حکومت نظامي در تهران و ۱۱ شهر ديگر کشور و سپس کشتار مردم تهران در ميدان ژاله در روز ۱۷ شهريور چهره اصلي خود و «کابينه آشتي ملي» را نشان داد. برخلاف تصور شاه، هر چند شريفامامي طي دوران رياست مجلس سنا، به عنوان سمبل «آشتي» و «تفاهم» کانونهاي قدرت وجههاي اندوخته بود و لذا ميتوانست نمادي از «آشتي» به شمار رود، ولي؛ او هيچگاه نتوانست در سطح مردم به عنوان يک چهره «وجيهالمله» مطرح شود و ارمغان دولت وي نيز «قهر ملي» شد.
شريفامامي سرانجام در پي گسترش اعتراضها به عملکردش در تاريخ ۱۴ آبان ۱۳۵۷ از صدارت استعفا داد و جاي خود را به دولت نظامي ارتشبد غلامرضا ازهاري سپرد. شريفامامي ثروت زيادي در دوران حيات خويش اندوخت و به گفته يکي از نزديکانش به نام احمد شيباني، وي هنگام خروج از ايران در بهمن ماه ۵۷، ۱۷ ميليون دلار به حساب خود در خارج از کشور واريز کرده بود. شريفامامي در روزهاي اوجگيري انقلاب و پيش از ورود امام به ايران به انگليس پناهنده شد و بعد از چندي به آمريکا رفت. او سرانجام در سال ۱۳۷۸ در سن ۸۷ سالگي در نيويورک در آمريکا درگذشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]