پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848676009
هدایت اقتصاد ایران به سوی جهانی شدن/ از تقویت سیستم بانکی تا رفع موانع بوروکراتیک
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
هدایت اقتصاد ایران به سوی جهانی شدن/ از تقویت سیستم بانکی تا رفع موانع بوروکراتیک اقتصاد > اقتصاد کلان - تجربه سایر کشورها در 30،35 سال اخیر اهمیت مساله اصلاحات ساختاری اقتصادی را نشان میدهد.
جواد شیرازی*:
تجربه سایر کشورها در 30،35 سال اخیر اهمیت مساله اصلاحات ساختاری اقتصادی (Economic Structural Reforms) را نشان میدهد. در این دوره اقتصاددانان، روشنفکران و تصمیمگیرندگان سیاست اقتصادی به تدریج در مورد برخی واقعیتها به توافق رسیدند. 50 سال پیش هنگام چارهاندیشی برای توسعه اقتصادی و تقلیل فقر این بحث مطرح میشد که کشورهای جهان سوم کمبود ارز دارند و اگر بتوان این کمبود ارز را از طریق کمکهای بینالمللی حل کرد، رشد اقتصادی بالاتر میرود. بحث «تحلیل دو شکاف» بسیار معروف بود یعنی «شکاف ارزی» (Foreign Exchange Gap) و «شکاف پسانداز» (Saving Gap). کشورهای در حال توسعه معمولاً شکاف پسانداز نداشتند؛ اما دچار شکاف ارزی بودند. بنابراین روشها و سیاستهای اقتصادی که کشورهایی چون هندوستان و کشورهای آمریکای لاتین دنبال کردند روی همین مبنا استوار شده بود. این طرز فکر اقتصادی، تقریباً از اوایل دهه 1980 تغییرات بسیار مهمی را تجربه کرد. بانی این تغییرات فکر هم اندیشمندانی از جامعه آکادمیک مثل مرحومیان لیتل (Ian Little) و سازمانهای بینالمللی مثل بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بودند.
دو نتیجه مهم از این تغییر فکر به وجود آمد: نخست اینکه کمبود ارز یک مساله تصنعی است که علت اصلی آن، تعصب بر ضد صادرات (Anti-Export Bias) است. دومین نکته مهمی که در این زمینه روی آن توافق فکری صورت گرفت و برای ایران نیز حائز اهمیت به نظر میرسد این بود که ثبات اقتصاد کلان لازمه رشد و تعدیل ساختاری است. بدین معنا که حصول نتیجه مثبت در سرمایهگذاری، تجارت خارجی و بخش مالی منوط به ثبات اقتصادی است. این بزرگترین و مهمترین آموزهای است که تجربه چند دهه اخیر کشورهای در حال توسعه ارائه میکند. گام نخست اصلاحات ساختاری اقتصادی در ایران باید در مسیر ایجاد و تشدید رقابت باشد و بهترین محیط برای تمرین رقابتپذیری، بازار داخلی است. یعنی باید انحصارها و محدودیتهایی که در بازار داخلی مانع رقابت است، مورد شناسایی قرار گیرد و سپس این موانع به سرعت برطرف شود. مهمترین اقدامی که هندوستان در سال 1991 به انجام رساند، سیستم اعطای مجوز برای بخش صنعتی را تقریباً شبانه از میان برداشت و برخی محدودیتها را البته نگاه داشت. اما به طور کلی بسیاری از مجوزها را که برای فعالیت اقتصادی نیاز بود، حذف کرد. پیش از لغو این محدودیتها، اگر کسی قصد داشت یک پیچ برای ماشینآلاتی که قبلاً وارد شده، وارد کند، اجازه نمییافت.
این فرد باید در ابتدا بازار داخلی را برای یافتن این پیچ، جستوجو میکرد. آنها تمام این محدودیتها را از میان برداشتند و تنها برای برخی بخشهای استراتژیک محدودیتهایی را قائل شدند. البته مجوزهایی مربوط به محیط زیست و ایمنی کار به قوت خود باقی ماند اما اینکه دولت تصمیم بگیرد بخش خصوصی در کدام صنعت سرمایهگذاری کند دیگر موضوعیت نداشت. این اصلاحات، تاثیر مهمی بر تثبیت اقتصاد کلان گذاشت؛ چرا که سرمایهداران متوجه شدند، دولت برای تسهیل فضا جدی است. صاحبان سرمایه تمایل بیشتری به سرمایهگذاری پیدا کردند؛ به این دلیل که ضوابط روشن شد. در کنار این اقدامات، دولت، دروازههای تجاری هند را هم باز کرد. یعنی افزون بر کاهش تعرفهها، سرمایهگذاری خارجی را نیز تشویق کرد. زمانی که هندیها این پروژه را در سال 1991 آغاز کردند تعرفه واردات حتی روی کالاهای سرمایهای و واسطهای بالای 100 درصد بود.
این تعرفهها در طول مدت کوتاهی به 30 تا 35 درصد کاهش یافت. البته کره جنوبی تجربه دیگری در پیوستن به بازارهای جهانی دارد. کره در دهه 1970-1960 سیاست تشویق صادرات را همزمان با تعرفههای بالا در پیش گرفت. اما کرهایها نظامی ایجاد کردند که در آن کالاهای مورد نیاز صادرکنندگان برای تولید صادراتی از تعرفه معاف باشد. آنها موفق شدند اما بعید است که در دوران کنونی، تجربه کره جنوبی دیگر در هیچ جای دنیا قابل اجرا باشد. ضمن آنکه قوانین بینالمللی و سازمان تجارت جهانی هم دیگر اجازه نمیدهد یک کشور تا این اندازه تبعیض تعرفهای و یارانه صادراتی قائل شود. کره البته در نهایت در سال 1997 با مشکلاتی مواجه شد و ناگزیر برای پیوند با اقتصاد جهانی اصلاحاتی در نظام تجاری خود ایجاد کرد. به طور کلی، جریان بازسازی مساله غامضی نیست. برای گرویدن به اقتصاد جهانی باید از داخل کشور آغاز کرد، باید سیستم موجود اعطای مجوز و رانت خواری از بین برود. طبیعی است که نوعی ترس و واهمه در ایران نسبت به ورود به بازار بینالملل وجود داشته باشد. اما اگر قرار است، رابطه تجاری، صنعتی و فرهنگی بیشتری با عرصه بینالملل برقرار شود، سیاستگذاران باید خود را برای سیاست اقتصادی و مدیریت باهوش آماده کنند. این را هم باید در نظر گرفت که دنیا فقط غرب نیست. کشورهای آسیایی نیز پیشرفت چشمگیری را کسب کردهاند و ایران میتواند مراوادت بیشتری با هند یا مالزی داشته باشد. به هر حال برخی صنایع ضعیف هستند و این صنایع ممکن است توانایی رقابت نداشته باشند. اما ورود به دنیای تجارت آزاد و تعامل با اقتصاد دنیا یکشبه صورت نمیگیرد. این روند چندین سال به طول خواهد انجامید و با تدبیر میتوان تمام این مسائل را مدیریت کرد. همانطور که هندوستان در سایه این مدیریت به اقتصادی با رشد بیشتر و بالاتر تبدیل شد. اما به طور کلی در هیچ یک از کشورهای هندوستان، کره جنوبی، اندونزی و مالزی، ورشکستگی به گونهای که صنعت نابود شود، رخ نداد. این کشورها البته دهها سال در ایجاد ثبات در اقتصاد کلان دچار چالش بودند. برای مثال چنانچه روند تجارت آمریکای لاتین را در دهه 1980-1970 و ترکیه را تا قبل از سال 1991 مورد بررسی قرار دهیم درمییابیم که مشکل اصلی آنها تورم بسیار بالا بود و این تورم بالا اجازه نمیداد که آنها از بازارهای جهانی به خوبی استفاده کنند و رقابت داشته باشند.
آنها هم این مساله را حل کردند و اکنون کمتر کشوری وجود دارد که تورم دورقمی داشته باشد. به بیان دیگر، کشورهای مختلف توانستهاند سیاستی اتخاذ کنند که صنعتشان را رشد دهند و همزمان از بازارهای جهانی بهره ببرند. البته به طور طبیعی فعالیت برخی صنایع در ایران که با یارانه و در شرایط انحصاری یا نیمهانحصاری خود را حفظ کردهاند، تحت تاثیر قرار میگیرد. از طرفی نباید فراموش کرد که در سالهای گذشته، درآمدهای ارزی حاصل از نفت، برای ورود کالاهای مصرفی به کار گرفته شد. یعنی کالاهای مصرفی با ارز ارزان وارد کشور شد و به صنعت داخلی که در فعالیتهای اقتصادی دچار محدودیت بود، آسیب رسید. اکنون باید شرایطی ایجاد شود که صنایع با محصولات وارداتی رقابت کنند. در روند جهانی شدن بازار تولید باید به سرعت با دنیا وارد تعامل معقول شود. اما مسالهای که تا حدودی دشوار به نظر میرسد، تعامل با بازار مالی است. بازار تولید را میتوان نسبتاً سریع به سوی جهانی شدن سوق داد اما در مورد بازار مالی، جهانی شدن سختتر است. برای مثال، این پرسش مطرح است که آیا به خارجیها اجازه داده میشود که در بورس و بازار سهام داخلی فعالیت کنند؟ با چه سرعتی چنین اجازهای داده خواهد شد؟ آیا وقتی دولت برای جبران کسری بودجه اوراق قرضه صادر میکند خارجیها هم میتوانند این اوراق را خریداری کنند؟ در شرایطی که بهره این اوراق بالاست و نرخ ارز هم تقریباً تثبیت شده است، برای خارجیها دارای توجیه است که این اوراق را با سود 20 درصد خریداری کنند چرا که این سرمایهگذاری در کشور خودشان، با بهره دو تا سه درصد صورت میگیرد. تعامل بازار مالی ایران با بازار جهانی در شرایط کنونی بسیار مخاطرهآمیز است و باید با آگاهی کامل و بسیار آهسته پیش رود.
براثر تحولات فکری در اقتصاد آزاد، این توصیه مطرح میشود که کشورها باید در مورد حساب سرمایه و بازارهای مالی با احتیاط حرکت کنند. در نهایت ضرورت دارد که در ایران، مقررات تولید و تجارت، کنترلهای بوروکراتیک و تعیین مجوزها سبکتر از وضع کنونی شود و قیمتهای نسبی نیز معقول و منطقی شود. اکنون، از طرفی در اجرای سیاست درهای باز، تجارت بینالملل و سرمایهگذاری بینالمللی نقش مهمی را ایفا میکند. این تلاش باید صورت گیرد که در بخشهای مختلف، سرمایهگذار خارجی وارد شود. آن هم نه فقط برای تزریق سرمایه به اقتصاد که مدیریت صحیح سرمایه خارجی در افزایش بهرهوری، ارتقای استاندارد مدیریت، فناوری و بازاریابی اثرات مثبتی دارد. ضمن آنکه، سرمایهگذاری خارجی، راه نفوذ به بازارهای جهانی را برای صادرات غیرنفتی باز میکند. اما تقویت نظام بانکی برای ورود به اقتصاد بینالملل و تجارت جهانی بسیار حائز اهمیت است. به گونهای که ورود سرمایه را بپذیرد و بر آن نظارت صحیح داشته باشد. بنابراین باید در این زمینه آمادگی ایجاد شود تا تجربه کشورهای جنوب شرق آسیا مانند تایلند، مالزی یا اندونزی تکرار نشود. این کشورها در دهه 1980 تا اواسط دهه 1990 در امر صادرات بسیار موفق بودند. اما همین کشورها در اواسط دهه 1990 به خاطر ضعف نظام بانکی از هم پاشیدند. چرا که به شرکتهای داخلی خود اجازه دادند در سطح بسیار بالایی از خارج استقراض کنند و به این ترتیب دچار انباشت بدهی شدند. ایران کشوری جذاب برای سرمایههای خارجی است؛ چرا که هم از بازار بزرگی برخوردار است و هم امکان رشد هفت تا هشت درصد برای مدت طولانی را داراست.
*اقتصاددان
3939
پنجشنبه 30 مرداد 1393 - 10:41:29
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
ایران با توجه به چشم انداز اقتصاد جهانی باید سیاست های اقتصادی خود را ساماندهی کند
رئیس اداره خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول ایران با توجه به چشم انداز اقتصاد جهانی باید سیاست های اقتصادی خود را ساماندهی کند تهران - ایرنا - رییس اداره خاور میانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول گفت ایران باید با توجه به چشم انداز اقتصاد جهانی و روندهای بلندمداز سوی قائم مقام جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار عنوان شد ارائه 10 راهکار عملی خروج از رکود و موانع اجرای
از سوی قائم مقام جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار عنوان شدارائه 10 راهکار عملی خروج از رکود و موانع اجرای اقتصاد مقاومتیقائم مقام جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار موانع و مشکلات تحقق اقتصاد مقاومتی را مطرح و 10 راهکار عملی اجرای آن و نیز خروج از رکود را ارائه کرد به گزارچکیده اخبار اقتصادی امروز اجرایی شدن بسته خروج غیرتورمی از رکود/ کاهش ۳درصدی قیمت پراید، پژو ۴۰۵، سمند و تیبا/
چکیده اخبار اقتصادی امروزاجرایی شدن بسته خروج غیرتورمی از رکود کاهش ۳درصدی قیمت پراید پژو ۴۰۵ سمند و تیبا برنامه بانک مرکزی در نرخ سود بانکیاظهارات رئیس کل بانک مرکزی در مورد بازنگری نرخ سود بانکی در جلسه شوای پول و اعتبار راه اندازی دو طرح تحقیقات شیلاتی در کشور با همکاریسفیر چین در ایران: آینده روابط اقتصادی قم و گانسوی چین روشن است
سفیر چین در ایران آینده روابط اقتصادی قم و گانسوی چین روشن است قم ـ ایرنا ـ سفیر کشور چین در جمهوری اسلامی ایران آینده روابط تجاری و اقتصادی میان دو استان قم و گانسوی چین را روشن و امیدوارکننده دانست به گزارش ایرنا پانگ سن عصر دوشنبه در حاشیه بازدید از نمایشگاه سرمایه گذاریبانک جهانی اعلام کرد نیاز به رشد اقتصادی ۶.۵ درصد طی ۷ سال برای مقابله با بیکاری در ایران و خاورمیانه
بانک جهانی اعلام کردنیاز به رشد اقتصادی ۶ ۵ درصد طی ۷ سال برای مقابله با بیکاری در ایران و خاورمیانهبانک جهانی اعلام کرد برای اینکه کشورهای خاورمیانه و ایران با معضل بیکاری مقابله کنند باید طی ۷ سال رشد اقتصادی معادل ۶ ۵ درصد داشته باشند به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فایران در وضعیت ثبات اقتصادی قرار گرفت
یک مقام صندوق بینالمللی پول ایران در وضعیت ثبات اقتصادی قرار گرفت خبرگزاری پانا رئیس اداره خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول در جلسه دیدار با مدیران عامل برخی بانکهای دولتی و خصوصی وضعیت اقتصادی ایران را در حال ثبات خواند و گفت رشد ایران به لحاظ کاهش تورم و ثباترئیس کل بانک مرکزی: توافقات ژنو ما را به تک نرخی شدن ارز نزدیک میکند/ برنامهریزی دولت برای پرداخت بدهی به ن
رئیس کل بانک مرکزی توافقات ژنو ما را به تک نرخی شدن ارز نزدیک میکند برنامهریزی دولت برای پرداخت بدهی به نظام بانکیرئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه توافقات ژنو ما را به تک نرخی شدن ارز نزدیک میکند گفت دولت برای پرداخت بدهی خود به نظام بانکی برنامهریزی دارد به گزارش خوزیر دادگستری خبر داد ارسال لایحه رفع موانع تولید و مبارزه با رکود به مجلس/ به دنبال رشد اقتصادی در شرایط تحری
وزیر دادگستری خبر دادارسال لایحه رفع موانع تولید و مبارزه با رکود به مجلس به دنبال رشد اقتصادی در شرایط تحریم هستیموزیر دادگستری از ارسال لایحه رفع موانع تولید و مبارزه با رکود به مجلس خبر داد به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی در بازدید از کارخانههمکاریهای اقتصادی ایران و ترکیه بررسی شد
همکاریهای اقتصادی ایران و ترکیه بررسی شد خبرگزاری پانا محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت ایران پنجشنبه شب در آنکارا با نهاد زیبکچی وزیر اقتصاد ترکیه دیدار و همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور را بررسی کردند ۱۳۹۳ جمعه ۱۷ مرداد ساعت 13 08 به گزارش خبرگزاری پانا هر دوبا تصویب هیأت وزیران تکلیف دستگاههای اجرایی در ارتقای جایگاه ایران در شاخص جهانی کسب و کار ابلاغ شد
با تصویب هیأت وزیرانتکلیف دستگاههای اجرایی در ارتقای جایگاه ایران در شاخص جهانی کسب و کار ابلاغ شدبا تصویب هیأت دولت تکلیف دستگاههای اجرایی در جهت ارتقاء جایگاه ایران در شاخصهای جهانی کسب وکارو بهبود محیط کسب وکار تعیین شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانینماینده مجلس: رفع موانع عامل ایجاد جهش در بخش صنعت است
نماینده مجلس رفع موانع عامل ایجاد جهش در بخش صنعت است ساوه- ایرنا- نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی گفت رفع موانع توسعه صنعتی جهش بزرگی در بخش صنعت این شهرستان ها ایجاد می کند به گزارش ایرنا شهلا میرگلوبیات عصر شنبه در حاشیه بازدید از سه واحد تولیدی و صنعتی سستارهدار شدن پینگپنگبازان ایران و خطر حذف از رنکینگ جهانی
ورزشی توپ و تور وضعیت نابسامان در ردهبندی جدید ITTF ستارهدار شدن پینگپنگبازان ایران و خطر حذف از رنکینگ جهانی فدراسیون بینالمللی تنیس روی میز ITTF ردهبندی جدید بازیکنان این رشته را منتشر کرد این ردهبندی در حالی اعلام شده که به جز افشین نوروزی و برادران عالمیان سایر بآغاز دور جدید همکاریهای اقتصادی و صنعتی ایران- ونزوئلا
سهشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۲ وزیر صنعت معدن و تجارت در دیدار وزیر امور خارجه ونزوئلا بر ایجاد توافقات جدید همکاری های اقتصادی و صنعتی تاکید کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محمد رضا نعمت زاده در این دیدار از حضور وزیر امور خارجه کشور ونزوئلا در کنفرانس حمایت از غنماینده مجلس: ˈاقتصاد مقاومتیˈ راهبردی برای بیمه اقتصاد ایران است
نماینده مجلس اقتصاد مقاومتی راهبردی برای بیمه اقتصاد ایران است مشهد - ایرنا - عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت اقتصاد مقاومتی به مفهوم واقعی آن راهبردی برای بیمه کردن اقتصاد ایران است محمد حسین حسین زاده بحرینی روز شنبه در گردهمایی ائمه جمعه خراسان رضوی افزود اقتهیاتهای اقتصادی از افغانستان و عراق وارد مشهد شدند
هیاتهای اقتصادی از افغانستان و عراق وارد مشهد شدند مشهد - ایرنا - رییس سازمان صنعت معدن و تجارت خراسان رضوی از ورود دو هیات اقتصادی از کشورهای عراق و افغانستان به مشهد خبر داد به گزارش روز سه شنبه این سازمان راضیه علیرضایی افزود پذیرش این دو هیات اقتصادی با مجوز سازمان توسعتقویت و ارتقاء نرمافزارهای بانکی در پست بانک
تقویت و ارتقاء نرمافزارهای بانکی در پست بانک مشتریان همواره بهدنبال دریافت خدمات سریع و آسان هستند و باید با تقویت و ارتقاء نرمافزارهای بانکی این مهم بصورت بهینه برآورده شود کد خبر ۴۲۴۶۰۹ تاریخ انتشار ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۶ ۰۷ - 11 August 2014 مشتریان همواره بهدنبال دریافت خدمچکیده مهمترین اخبار اقتصادی امروز ارائه لایحه ۳۴ مادهای خروج از رکود به مجلس/ قطع آب مشترکان پرمصرف تهرانی از
چکیده مهمترین اخبار اقتصادی امروزارائه لایحه ۳۴ مادهای خروج از رکود به مجلس قطع آب مشترکان پرمصرف تهرانی از امروز نحوه اتصال به 3G ایرانسلتوضیحات مشاور رئیس جمهور درباره بسته خروج غیرتورمی از رکود اظهارات رئیس اتاق بازرگانی مبنی بر ضرورت عدم حذف کامل ثبت سفارش کالاها واریز ه-