واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: وای به حال مردمی که شاه دانه خوشبختی را از معبر قفس می گیرد ساری - ایرنا - گرایش روز افزون مردم در دهه اخیر به فال و فال بینی و چاپ تقویم و نوشته های مکتوب حاوی این مضامین و گرفتن شاهدانه خوشبختی از معبر قفس پرندگان در کنار خیابان از سوی مردم در عصر آگاهی و تکنولوژی و ارتباطات جای بسی تاسف، تعمق و تامل دارد.
یکی از شگردهای کسب و کار در جوامع عقب مانده و سنتی گذشته فال و فال بینی بود و اتکای مردم عامه به الگوی ماورایی موجب رونق آن گردید.
در این جوامع، مردم در تعیین آیین ازدواج، عقد قراردادهای اجتماعی، معادلات تجاری و تحصیلات و حتی در درمان بیماری ها به فال و طالع بینی اعتقاد راسخی داشتند و فالگیر، خدای محله بود و هر آنچه پیران به فالگیرها اعتقاد داشتند به جوانان هم سرایت می کرد.
به طور کلی - این افراد در تصمیمات همه امور مردم ناظر بودند.
قرن ها سپری شد تا غول سیاهی و تباهی فال، رخت بربست و سیطره فالگیران با اتخاذ روش های علمی و تجربی جمع شد و کم کم در باور مردم و ملت ها این تفکر ایجاد شد که فال بینی نتیجه علمی ندارد و فالگیر فاقد علم و تجربه است و هیج مبنایی بر واقعیت های حیات ندارد.
به اعتقاد برخی از جامعه شناسان و روانشناسان باورهای غلط باعث رشد اندیشه های فالگیری در جامعه شده است.
به روزگاری که نیوتن جاذبه زمین را پی برد و گالیله را در دادگاه تفتیش عقاید محکوم کرد، زمانی که کُپرنیک را در آتش وهم نادرستی سوزاندند و انیشتین خواص سرعت نور را معین کرد، بساط طالع بینی هم فرو ریخت و مردم از باورهای غلط دست برداشتند.
سرعت انتقال پیام ها، ارتقاء مخابراتی از یک طرف و جا به جایی انسان ها در فواصل طولانی از طرف دیگر، تبادل اطلاعات جوامع را گسترش داد و این داد و ستدهای علمی و تجربی زمینه ساز بر چیدن تفکر فال بینی شد و عقل بر اندیشه های نادرست و باورهای غلط غلبه کرد.
اما در سال های اخیر چشمک های چراغ فال بینی در محافل عمومی و خصوصی روشن شد و نور کاذبش قلب مردان و زنان این مرز بوم کهن را مسخر ساخت و نتایج چندین قرن مطالعه و تحقیق و توسعه را زیر سوال برد.
تداوم چنین نگرشی سبب شد که - امروز - دیگر فرزندانمان در گوشه های کرسی، خاطرات مادر بزرگ را تکرار نمی کنند و با بیلچه ، باغچه های حیاط را پاکسازی نمی کنند و در کلاس های درس هم با هم کلاسی هایشان سعدی و حافظ را با فال شان تبادل دارند.
و همچنین از جریان فرهنگ عامه جلال آل احمد و قصه های شیرین حکمت قرآن و دین خبری نیست و خوبی ها را در خواب فال جستجو دارند و از منظر آینده روشن، نارسایی ها و رسوایی دیروز را در فال امروز می بینند.
دردآورتر و مخرب تر این که در بین طیف وسیعی از مردم معتقد به فال و فال بینی ، دانش آموختگانی را می بینی که برای قضاوت دعوای خانوادگی، پیوند دوستی و ازدواج و تعیین سرنوشت آینده خود و .... به فالگیران مراجعه کرده و رونق بزم آنان را دوچندان می کنند.
جای تاسف است که در دنیای مدرن، نسل امروز را می بینی که روزنه های محبت را با فال شماره گذاری می کند و از قفس های فال پرندگان در مغازه ها و خیابان ها، شاهدانه خوشبختی را از معبر قفس می گیرند.
جای تامل است که نسل امروزی، فال اندیشی را مهم تر از سعی و تلاش و کار اندیشی می داند.
اکنون ، فال با حکومت بر مغزهای نسل جدید، رویداد جدیدی را تکثیر کرد و در جان و دل و اموال مردم دل خوش کرده است و بر دامن فرهنگ اصیل ایرانی - اسلامی سایه انداخته است و میزانش در حال گسترش و معیارش در حال تحول می باشد.
حال - برای واکاوی این معضل فرهنگی و اجتماعی جامعه چه باید کرد، راهکارها مقابله با چنین هجمه های منسجم و حساب شده چیست؟
مبرهن است که تعادل حیات بشری در باورها و اندیشه ها و تجارب او نهفته است و دیگر زود است که بار دیگر تسلیم نادرستی های کج فهمی شد.
در چنین شرایطی بر پدران و مادران فرض است تا از سقوط حتمی فرزندانشان در چاله های وهم فال و طالع بینی جلوگیری کنند.
همچنین ضروری است بار دیگر تاریخ را ورق زنیم و بر فرهنگ روشن بخش ایران تکیه زد تا نقش نادرستی فالگیری را بی اثر کنیم.
و حتی بر مدیران ارشد فرهنگی کشور لازم است از سرعت روز افزون فالگیری و چاپ نوشته های و تقویم های با این مضامین جلوگیری کنند.
و حتی چنین مباحث فرهنگی و اجتماعی نیز باید همه جانبه از منظر جامعه شناسی و روانشناشی در رسانه ها به ویژه در رسانه ملی کالبد شکافی و آگاهی بخشی شود.
رشد و شکوفایی هر جامعه مرهون اندیشه اندیشمندان و تکثیر و انتشار بنیادهای علمی است لذا بررسی دقیق مباحث از این قبیل از زوایای پژوهشی امری ضروری است زیرا تا کسانی در حال ایجاد و ساخت قالب مندی جدید در این مسیر انحرافی هستند، شناسایی شوند و با دور ریختن باورهای غلط و تکیه بر تفکر خویش و با اندیشه های عقلانی بر همه احساسات و ابهامات غالب شد و از قالب های تنگ قفس فال، برای خویش قفس جدید ایجاد نکنیم.
621/ 608
گزارش از جانعلی فتحی - خبرنگار ایرنا در ساری
23/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]