تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 6 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس زياد شوخى كند، نادان شمرده مى شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845145543




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آشفتگی، مشخصه معماری مشهد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آشفتگی، مشخصه معماری مشهد مشهد - ایرنا - نگاهی از بلندای کوههای جنوبی به مشهد، این کلانشهر را در هاله ای از دود خاکستری رنگ با ساختمانهای کوتاه و بلند و در مجموع معماری آشفته و در هم و بر هم نشان می دهد.


به گزارش ایرنا، مشهد را به واسطه حرم مطهر امام رضا(ع) پایتخت معنوی ایران کشور می نامند که قاعدتا باید معماری شهری آن هویت اسلامی ایرانی داشته باشد اما برجهایی با شکل و شمایل متفاوت و بعضا برگرفته از سبک غربی که در مقابل مناره های زرین حرم قدسی سربرافراشته و سایه اشان را بر آن افکنده اند، با این هویت بیگانه به نظر می رسند.
هویتی که در نتیجه ساخت برجهای متعدد به سبک و سیاق غربی نه می توان گفت اسلامی است و نیز نمی توان نام ایرانی را بخاطر ساختمانهای بلند و کوتاه خارج از قوانین و معماری مربوط به ساخت و ساز کشور بر آن نهاد.
در کوچه پس کوچه های پایین و بالای شهر مشهد هر خانواده ای متاثر از شرایط اقتصادی و میل به تجددگرایی به محض کسب اندک سرمایه ای خانه کلنگی اش را کوبیده و به جای آن ساختمانی چند طبقه ساخته است. آنان که پولی در بساط نداشتند نیز به همان خانه کلنگی یک طبقه قناعت کرده و به ناچار به زندگی در حصار ساختمانهای چندطبقه همسایگان خو گرفته اند.
اغلب خانه های واقع در مناطق قدیمی شهر مشهد بازسازی شده اند و صاحب هر خانه به میزان بضاعت مالی خود ساختمانی جدید چند طبقه ساخته اما این ساخت و سازها بدون نظرداشت معماری بومی ایرانی اسلامی و هماهنگی با سایر ساختمانها در شمار طبقات یا سبک و رنگ آن شکل گرفته و در مجموع نمایی نازیبا به منطقه داده است.
آشفتگی، تضاد و ناهمگونی در ساختمانهای شهر مشهد غوغا می کند، چه مجتمعهای ساختمانی که در جوار بافت فرسوده سربرآورده اند و چه ساختمانهای سه طبقه، پنج طبقه یا هشت طبقه ای که در کنار هم با نماهای رنگارنگ و متفاوت در یک خیابان یا کوچه جا خوش کرده اند، فاقد هماهنگی لازم و شاخصه های معماری ایرانی اسلامی هستند.
دورترین نقطه ای که می توان گلدسته ها و گنبد زرین حرم مطهر رضوی را به وضوح دید پایانه مسافربری مشهد است که در مسیر مستقیم حرم واقع شده زیرا هتلهای 15 تا 20 طبقه و پاساژهای تجاری مرتفع گرداگرد حرم را فراگرفته اند و از پنجره هیچ ساختمانی مگر برجهای مسکونی یا تجاری مشهد و آنهایی که در مجاورت حرم هستند نمی توان گلدسته های بارگاه منور رضوی را دید.
ساختمانها و معماری شهر مشهد در هیچ قالب و اسلوب خاصی نمی گنجد. ترکیب سبک معماریهای گوناگون مشهد را به شهری ناهمگون و بدون روح تبدیل کرده است و این تناقض و ناهماهنگی تنها موجبات پریشانی شهروندان و زائران را بوجود آورده بطوری که هیچ فردی در گذر از خیابانها و کوچه های این شهر، نه تنها مشهد را زیبا نمی داند بلکه از این همه ناهماهنگی و شلوغی احساس خستگی و فرسودگی می کند.
شاید تنها نقطه زیبای مشهد را بتوان حرم مطهر و باغهای متعلق به آستان قدس رضوی دانست که شریانهای تنفسی شهر هستند و تا حدی به منظره شهر جلوه داده اند اما برجهای بلند به سبک غربی را که در بین ساختمانهای کوتاه سربرآورده اند و از دور خودنمایی می کنند به هیچوجه نمی توان عامل زیبایی شهر به حساب آورد.
دلایل آشفتگی در معماری شهر مشهد را با کارشناسان مربوطه در حوزه های معماری و شهرسازی به گفت و گو نشستیم و مشکلات و راهکارها برای رفع آنها را جویا شدیم.

* ساخت و سازها در مشهد ایراد کلی دارد
یکی از فعالان عرصه مسکن سازی در خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا در این باره گفت: مسکن سازی و ساخت و سازها در مشهد ایراد کلی دارد زیرا تاکنون در این بخش بر اساس برنامه جامع عمل نشده و همین قصور نیز ناهماهنگی در معماری شهر را در پی داشته است.
ˈمصطفی ماهفرˈ گفت: در طول سالیان گذشته متولیان عرصه مسکن سازی در مشهد همواره محدود اندیشیده و مقطعی عمل کرده اند بدون آنکه چشم اندازی برای آینده شهر داشته باشند تا شهری زیبا به لحاظ معماری ایرانی اسلامی را تحویل آیندگان دهند.
وی بیان کرد: مسکن سازی همانند موج دریا است که یکباره اوج می گیرد و در نهایت بر ساحل می نشیند لذا نمی توان برای مسکن سازی در شهر بخشی اندیشید و مقطعی عمل کرد.
این دست اندرکار امور ساختمانی در مشهد افزود: اگر برای بهسازی ساخت و سازهای اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) فقط به خود حرم و زائر فکر کرد و بحث محیط زیست، معماری شهر و هماهنگی با دیگر ساختمانها را به فراموشی سپرد نتیجه اش فقط افزودن مشکلات و ایجاد یک معماری آشفته در شهر می شود.
وی گفت: بعضا در یک مجتمع مسکونی بخاطر ایجاد یک پارکینگ، محیط زیست و درختان از بین می روند و متولیان تنها به جریمه فرد خاطی اکتفا می کنند در حالی که باید قانون را اصلاح کنند.
ماهفر با بیان اینکه قوانین ساخت و سازهای شهری ثابت نیستند ادامه داد: در طول 25 سال گذشته آنقدر قوانین و ضوابط مربوط به ساختمانسازی، معماری و شهرسازی تغییر و بعضا غیراصولی و شتاب زده تدوین شده که سازندگان راههای گریز از قانون را یاد گرفته و به راحتی آن را زیر پا می گذارند.
وی اظهار کرد: اکنون در اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) روند مزمن ساخت و ساز پاساژهای تجاری رو به افزایش است بطوری که اغلب بلندتر از گلدسته های حرم مطهر هستند و این مساله یک نقطه ضعف غیرقابل گذشت برای شهری مذهبی به شمار می رود.
او افزود: پس از راه اندازی این مراکز تجاری، خدمات رسانی به زائرانی که از این پاساژها خرید می کنند در قالب سرویسهای حمل و نقل و غیره و شلوغی ناشی از آن به معضلی بزرگ در منطقه تبدیل می شود.
دبیر انجمن خیرین مسکن ساز خراسان رضوی ادامه داد: از سوی دیگر مهاجرت به مشهد و مساله حاشیه نشینی مانند سرطان به جان این کلانشهر افتاده که به راحتی قابل درمان نیست.
ماهفر معتقد است: با رواج ساخت و سازهای بی ضابطه در شهر و عدم برنامه ریزی مطلوب برای ایجاد هماهنگی در شهرسازی تنها سرمایه های ملی را هدر می دهیم.
وی بیان کرد: برای بهسازی معماری شهر و رسیدن به الگوی معماری ایرانی اسلامی باید یک برنامه جامع شهرسازی 100 ساله برای مشهد با استفاده از تجارب کشورهای موفق در عرصه شهرسازی، توسط مسوولان تدوین و قوانین مربوط به ساختمان و سازی اصلاح شود.
به گفته وی: 80 درصد طرحهای جامع و تفصیلی که تاکنون توسط متولیان برای شهر مشهد تدوین و اجرا شده سیاسی بوده و رانتهای موجود در این طرحها معماری اصولی در این شهر را از بین برده است.

* خط آسمان در خیابانهای منتهی به حرم امام رضا(ع) مخدوش شده است
عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: ˈخط آسمانˈ در خیابانهای منتهی به حرم مطهر به دلیل ساخت و سازهای بی ضابطه مخدوش شده است.
مهندس ˈاحسان قاسمیانˈ افزود: ˈخط آسمانˈ از شاخصهای معماری و شهرسازی است و به ˈآخرین خط تراز بنا یا خط اتصال بنا با آسمانˈ گفته می شود.
وی ادامه داد: وجود ˈخط آسمان پیوسته، زیبا و منظمˈ تاثیرگذارترین عامل در نظم دهی به فضاهای شهری به ویژه در شهرهای مذهبی به شمار می رود.
او گفت: در طول دو دهه اخیر پیشرفت ساخت و سازها و شهرسازی در بافت هویتی و مرکزی شهر مشهد شتاب زده بوده و مطابق با شاخصهای شهر اسلامی انجام نشده است.
عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی افزود: هم اکنون پروژه های ساختمانسازی بدون در نظر گرفتن معماری و هویت اصیل شهر در مشهد اجرا شده و یا در حال اجرا است.
وی علت دیگر رواج بی ضابطه ساخت و سازهای شهری در مشهد را محدود بودن اعتبارات شهرداری و وابستگی این نهاد به درآمد ناشی از ساخت و سازها ذکر و بیان کرد: باید در این زمینه تدبیری جدی اندیشید تا موجب قطع این وابستگی شود.
قاسمیان با اشاره به نقش دو رشته معماری و شهرسازی در هویت شهری گفت: با اتحاد و همدلی بین مهندسان این دو رشته می توان شهری دل انگیز با توسعه پایدار و هویت ایرانی اسلامی را در کلانشهر مشهد شاهد بود.
وی افزود: هم اکنون دو هزار مهندس در رشته معماری و 500 مهندس در رشته شهرسازی عضو سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی هستند که افزون بر 80 درصد آنان در شهر مشهد فعالیت می کنند.
عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی تاکید کرد: ایجاد فاصله بین دو گروه مهندسان معماری و شهرسازی بی هویتی، خودمحوری و شتابزدگی در ساخت و سازها را به دنبال دارد.
وی گفت: این در حالی است که ایجاد شهرهایی با توسعه پایدار، توجه به اصول محیط زیست و قابلیتهای متعدد در جذب گردشگر برای کشورمان در افق سال 1404 پیش بینی شده است.
او افزود: تحقق این هدف با اتحاد، همدلی و هماهنگی بین هفت رشته مهندسی ساختمان به ویژه معماری و شهرسازی حاصل می شود.

* مشهد رتبه دوم برج سازی را در کشور دارد
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی می گوید: مشهد در زمینه برج سازی و صدور پروانه ساختمانهای بیش از 25 طبقه رتبه دوم کشور را دارد.
مهندس ˈمحمدرضا رییسیˈ افزود: برج سازی و ساخت و سازهایی که اکنون در کلانشهر مشهد در حال اجرا است ضربه بزرگی به هویت مذهبی شهر زده است.
وی بیان کرد: حرم مطهر حضرت امام رضا(ع) هویت شهر مشهد است لذا باید به معماری اسلامی ایرانی در ساخت و سازها توجه شود.
او گفت: از جامعه مهندسان ساختمان خراسان رضوی که بعد از تهران بیشترین تعداد را نسبت به استانهای دیگر دارند انتظار داریم نسبت به حفظ و هویت کلانشهر مذهبی مشهد چاره اندیشی کنند.
وی افزود: طرح جامع و تفصیلی مشهد مربوط به دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است لذا اجرای اصول ساختمانسازی در این شهر متعلق به زمانی می باشد که مشهد تنها 500 هزار نفر جمعیت داشت.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی ادامه داد: اجرای اصول در ساختمانسازی چهار دهه پیش در شهر سه میلیون نفری باعث بروز بسیاری از تخلفات در امر ساخت و ساز شده است.
مهندس رییسی گفت: از این رو تدوین طرحهای تفضیلی و جامع جدید برای شهر مشهد به منظور جلوگیری از ساخت و سازهای بی ضابطه و حفظ هویت معماری ایرانی اسلامی شهر ضروری است.

* علل ناهماهنگی و راهکارها برای ترمیم معماری شهر مشهد
عضو کمیسیون فنی، عمران و طراحی شورای اسلامی شهر مشهد نیز در خصوص علت ناهماهنگی در ساخت و سازهای شهری، به خبرنگار ایرنا گفت: این ناهماهنگی دلایل مختلفی دارد که باید هر کدام به تفصیل مورد بررسی قرار گیرد.
مهندس ˈمحمدرضا دیمه کارˈ افزود: وجود ضوابط، مقررات و مصوبات متعدد از جمله طرحهای تفضیلی مختلف در مشهد باعث از بین رفتن وحدت و هماهنگی بصری و یکپارچگی فضاهای شهری شده است.
وی بیان کرد: از جمله این مشکلات می توان به ناهماهنگی بین خط آسمان و ارتفاع عناصر افقی و عمودی بناهای شهر اشاره کرد که این ناموزونی را در نما و سیمای مشهد شاهد هستیم.
عضو کمیسیون فنی، عمران و طراحی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: فقدان قوانین و ضوابط بازدارنده و نبود پشتوانه قانونی مورد نیاز و لازم در برخورد با تخلفات ساختمانی و از سوی دیگر زیاده خواهی برخی از سازندگان موجب ناهماهنگی در ساخت و سازهای شهری و آشفتگی معماری در مشهد شده است.
وی افزود: عدم پاسخگویی سریع و به موقع مراجع ذیصلاح به شهروندان منجر به اقدامات خودسرانه و سودجویانه برخی مالکان و سازندگان و سوءاستفاده آنان از خلاءهای قانونی شده که نتیجه این غفلت در بروز یکباره ساخت و سازهای بی ضابطه و ناهماهنگ متجلی گشته است.
عضو پایه یک سازمان نظام مهندسی ساختمان خراسان رضوی ادامه داد: از سوی دیگر مراکز ذیربط شهرسازی در صدور مجوزها و تدوین قوانین مربوط به ساخت و سازها هماهنگ نیستند که این مساله باعث دخالت برخی نهادها و ارگانهای غیرمرتبط در امور شهرسازی شده است.
مهندس دیمه کار فقدان منابع مالی پایدار و وابستگی شهرداریها به درآمدهای ناشی از ساخت و سازها را از دیگر علل رواج ساختمانهای ناهماهنگ به لحاظ معماری شهری در مشهد عنوان کرد.
وی در خصوص اقدامات شهرداری و شورای شهر برای جلوگیری از ساخت و سازهای بی ضابطه نیز گفت: در این زمینه کمیته سیما و منظر شهری متشکل از نمایندگان مراجع ذیصلاح شامل اداره کل راه و شهرسازی، شهرداری، شورای شهر و سازمان نظام مهندسی تشکیل شده است.
او افزود: دبیرخانه ˈکمیته سیما و منظر شهریˈ در مدیریت طراحی و بهسازی محیط شهری شهرداری مشهد است و پروژه های ساختمانی گروههای ˈجˈ و ˈدˈ باید به تایید این کمیته برسد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر مشهد ادامه داد: طرح جامع شهر مشهد توسط این شورا تهیه و تدوین شد و اکنون مراحل تصویب خود را در شورای عالی معماری و شهرسازی وزارت کشور می گذراند.
مهندس دیمه کار با بیان اینکه اجرای طرح جامع شهر مشهد به تمام ساخت و سازهای بی ضابطه پایان خواهد داد گفت: در صورت تصویب طرح جامع در وزارت کشور طرحهای تفصیلی مربوط به آن که مطالعاتش توسط شورای شهر مشهد در حال انجام است نیز تهیه و به تصویب خواهد رسید.
وی ادامه داد: گامهای مقدماتی برای تحقق مدیریت واحد شهری برداشته شده و در این راستا برگزاری همایشها برای استفاده از تجارت کشورهای پیشرو در این عرصه در حال انجام است.
او گفت: طرحهای سرمایه گذاری با هماهنگی مراجع ذیصلاح به منظور ایجاد درآمدهای پایدار برای شهرداریها تعریف شده است تا از وابستگی مالی آنها به درآمد ناشی از ساخت و سازهای ناهمگون کاسته شود.
وی افزود: نشستهای متعدد هم اندیشی با مشارکت صاحبنظران و شهروندان با هدف ایجاد نظارت عمومی و حس تعلق به فضاهای شهری و همکاری با مدیریت شهری برای رفع نازیباییها و خلق فضاهای هماهنگ و متناسب و در خور شان بارگاه منور رضوی بدون اعمال قوانین بازدارنده و مبتنی بر اعمال زور با همکاری خود شهروندان در حال تشکیل است.
او بیان کرد: همچنین در تلاش هستیم بین جامعه مهندسین و ارگانهای ذیربط هماهنگی و هم افزایی ایجاد کنیم تا اطلاع رسانی کافی و به موقع به مالکین انجام شود.
سه ماه پیش معاون معماری و شهرسازی شهرداری مشهد گفته بود: بر اساس طرح جامع محدوده مشهد به 30 هزار و 517 هکتار افزایش و حریم شهر به 108هکتار محدود می شود.
وی افزوده بود: مطالعه ˈطرح جامع مشهدˈ که اخیرا به تصویب شورای برنامه ریزی خراسان رضوی رسید، در سال 83 مطالعات آغاز شد و 10 سال به طول انجامید.
ˈطرح جامعˈ طرح بلندمدتی است که در آن نحوه استفاده از زمینها و منطقه بندی مربوط به حوزه مسکونی، صنعتی، بازرگان، اداری، کشاورزی، تاسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق نوسازی، بهساز و اولویتهای مربوط به آن تعیین شده و ضوابط و مقررات مربوط به تمامی موارد و همچنین ضوابط مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی تهیه و تنظیم می شود.
ˈطرح تفصیلیˈ نیز طرحی است که بر اساس معیارها و ضوابط کلی طرح جامع شهر، نحوه استفاده از زمینهای شهری در سطح محلات مختلف، موقعیت و مساحت دقیق زمین برای هر یک از آنها، وضع دقیق و تفصیلی شبکه عبور و مرور، میزان تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی در واحدهای شهری، اولویتهای مربوط به مناطق بهسازی و نوسازی، توسعه و حل مشکلات شهری و موقعیت تمامی عوامل مختلف شهری در آن تعیین و نقشه ها و مشخصات مربوط به مالکیت بر اساس مدارک ثبتی تهیه و تنظیم می شود.
این دو طرح لازم و ملزوم یکدیگرند اما در عین حال از نظر روش کار، شیوه تهیه، مقیاس نقشه ها و نتیجه نهایی تفاوتهایی دارند.
ˈطرح جامع شهریˈ به منظور تدوین برنامه، تعیین جهات توسعه شهر و تامین نیازمندیهای آن بر مبنای پیش بینیها و اهداف توسعه شهری در یک دوره ۱۰ ساله و بر اساس ˈطرح جامع ناحیهˈ تهیه می شود.
مشهد با سه میلیون و 100 هزار نفر جمعیت حدود 52 درصد جمعیت استان خراسان رضوی را در خود جای داده است.
دومین کلانشهر بزرگ ایران با احتساب نواحی منفصل توس و قرقی 328 کیلومترمربع مساحت دارد. ˈبافت فرسودهˈ حدود هشت درصد و ˈسکونتگاههای غیررسمیˈ نیز 13 درصد مساحت کنونی کلانشهر مشهد را تشکیل می دهند.
7489/660



21/05/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن