واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گیوه کرمانشاهی تنها کفشی که می توان آن را لنگه به لنگه پوشید کرمانشاه - ایرنا - گیوه نوعی پاپوش تابستانی، سبک، بادوام و مناسب برای راهپیمایی های طولانی و از جمله صنایع دستی کرمانشاه است که می توان آن را لنگه به لنگه پوشید.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مواد تشکیل داده گیوه شامل نخ قالی، نخ ابریشم و ضایعات چرم است و قسمت کف گیوه که به آن زیره می گویند از جنس پارچه، چرم یا لاستیک است.
یکی از انواع آن پارچه است که جنس پارچه باید از پنبه باشد و به غیر از پنبه، نمی توان آن را درست کرد، دومین نوع آن چرم است که کیفیت آن کمتر از پارچه است و سومین نوع هم لاستیک است که از کیفیت خیلی کمی برخوردار است ولی طول عمر آن از بقیه زیادتر است.
تولید گیوه در روستاهای منطقه بیشتر به نوع خاصی از گیوه مربوط می شود که تخت آن کهنه ای است و به نام گیوه ˈزیره ایˈ یا ˈکلاشˈ شهرت دارد، روستای هجیج و شهر نودشه در پاوه از مراکز قدیمی و مهم تولید این نوع گیوه به شمار می روند و افراد زیادی به این صنعت مشغولند.
ˈمجید رضاییˈ یکی از گیوه دوزان جوانرود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در استان کرمانشاه بافت پنج نوع گیوه معمول است که شامل گیوه های ˈزیرپارچه ایˈ، ˈتخت آجیدهˈ، ˈتخت چرمیˈ، ˈتخت لاستیکیˈ و ˈرویه ابریشمیˈ است.
وی یادآور شد: گیوه زیرپارچه ای در پاوه و در بخش اورامانات گیوه کشی و تولید گیوه زیره پارچه ای مرسوم است و در روستاهای هجیج و نودشه که از مراکز قدیمی و مهم تولید این نوع گیوه می باشد تولید می شود.
رضایی با بیان اینکه کار گیوه کشی در دو مرحله کارگاهی و خانگی انجام می شود، افزود: اعمال کارگاهی آن در مغازه ها و با ابزارهای گوناگون انجام می گیرد و به علت اینکه ساختن زیرگیوه مستلزم نیروی زیاد و مهارت کافی می باشد و یک کار فنی و تخصصی و سنگین است فقط توسط مردان انجام می گیرد.
این گیوه دوز کرمانشاهی در خصوص نوع دیگری از گیوه که در استان بافته می شود، گفت: گیوه تخت آجیده، گیوه ای است که کف تخت آن با نخ پرک آج خورده است و از استحکام زیادی برخوردار است به گونه ای که در زمستان و تابستان و روی یخ و سنگ محکم به زمین می چسبد و در شرایط طبیعی منطقه و نوع فعالیت کوهستانی کارآیی دارد.
رضایی با بیان اینکه برای بافت گیوه تخت آجیده به سه کارگر نیاز است، خاطرنشان کرد: یک نفر دور گیوه را می بافد، کارگر دوم رویه گیوه را و بافنده سوم کار بافت دم گیر یا شیرازه که قسمت تکمیلی گیوه می باشد را برعهده دارد.
وی همچنین در خصوص گیوه تخت چرمی نیز گفت: این گیوه بتدریج جایگزین گیوه تخت آجیده شده و کف آن یک تکه از چرم گاومیش است که به اندازه پا در سایزهای مختلف بریده می شود و رویه آن همچون گیوه های دیگر سوزنی است.
رضایی خاطرنشان کرد: گیوه تخت لاستیکی نوعی دیگر از گیوه های تولیدی استان کرمانشاه است که از حدود 150 سال قبل به دلیل ارزانی و تخت محکم لاستیک از لاستیکهای فرسوده ماشین که برش داده می شد برای استفاده عشایر رونق پیدا کرد ولی به علت گرم بودن کف آن بافت این گیوه با این زیره کم کم از رونق افتاد و بیشترین استفاده آن در فصل زمستان و درمناطق روستایی است.
گیوه دوز جوانرودی افزود: از جمله دیگر گیوه هایی که می توان به آن اشاره کرد گیوه رویه ابریشمی است که بیش از50 سال در شهر کرمانشاه متداول شده و یکی از سوغاتی های کرمانشاه محسوب می شود، این نوع از گیوه رویه آن از نخ ابریشمی الوان تهیه می شود و هم اکنون به علت هزینه بالای تهیه آن موادی نظیر ویسکوز، پرلون و نخ پلاستیکی جایگزین شده است.
وی با بیان اینکه این نوع گیوه بعنوان کفش خانگی مورد استفاده قرار می گیرد، بیشتر زنانه است، خاطرنشان کرد: نقشهای معروف آن ترمه، برگ بیدی، زربافت، توت فرنگی، پرچمی، نوری، پروانه، کوزه ای می باشد، رویه آن توسط قلاب بر روی کفه بافته می شود.
رضایی در ادامه، به کلاش یا گیوه کردی نیز اشاره و با بیان اینکه این نوع گیوه خاص مناطق کردنشین کشور بوده و محل اصلی تولید آن مناطق اورامانات کرمانشاه است، مهمترین ویژگی که کلاش را از سایر انواع کفش های دیگر متمایز می کند، مواد به کار رفته در آن عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: رویه این نوع گیوه از نخ پنبه ای بافته شده و زیره آن از پارچه فشرده ساخته می شود و بر همین اساس کلاش کفشی سبک، نرم، با دوام و بدون هزینه جانبی، قابل انعطاف ومتناسب با محیط کوهستانی و مناطق خشک است و برای افرادی که دیسک کمر، قند و دیابت دارند بسیار مناسب است.
این گیوه دوز یادآور شد: یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد کلاش کردی این است که هر لنگه آن مختص یک پا نیست و این قابلیت دارد که هر لنگه کفش عوض شود به عبارتی می توان گفت گیوه کرمانشاهی تنها کفشی که می تواند لنگه به لنگه شود.
رضایی گفت: انسان بعد از چندین روز پوشیدن این کفش احساس هیچ گونه خستگی نمی کند، از بوی بد پا نیز به دلیل منفذ هایی که دارد جلوگیری و با توجه به اینکه صد درصد نخی است هیچ گونه قارچی برای پا تولید نمی کند.
وی مواد اولیه تهیه گیوه را پوست گاو حداقل سه ساله، پیه برای اینکه کار اصطکاک را از بین ببرد، نخ تابیده شده از موی بز برای بخیه کاری دور تخت گیوه که رویه گیوه به آن بافته می شود، رنگ، برای رنگ کردن پارچه های کف گیوه، پارچه نازک نخی برای درست کردن کف گیوه، کتیرا برای آهار دادن و منسجم کردن فیتله های کف گیوه، نخ تابیده شده (نخ قرقره) برای بافتن رویه گیوه و میخ سیاه بنفش برای کف گیوه عنوان کرد.
رضایی در پایان و با بیان اینکه روزانه به طور میانگین دو نفر در کارگاه های تولید گیوه مشغول به کار می شوند، از صادرات این محصول با ارزش به خارج نیز خبر داد و گفت: هم اکنون محصولات کارگاه های ما به کشورهای اتریش و آلمان صادر می شود.
7458/567
20/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]