واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مصائب زن بودن در خبرنگاری - میترا عبداللهی مشهد – ایرنا – این روزها چند و چون فعالیت زنان در حوزه های اجتماعی به محملی برای تبادل نظر صاحبنظران حتی گاه کشمکش های رسانه ای تبدیل شده است.
آنچه بدیهی است، امروزه زنان همچون همه عرصه های اجتماعی درحوزه رسانه ای کشور نیز همپای خبرنگاران مرد حضور دارند و چه بسا تقاضا برای حضور در عرصه خبری ازسوی زنان به مراتب با افزایش قابل ملاحظه ای همراه بوده است.
این افزایش تقاضا اگرچه ازسوی مدیران رسانه ها چندان با اقبال همراه نبوده اما با همین وضع موجود هم نمی توان نقش تاثیرگذار زنان در عرصه رسانه ای کشور را نادیده گرفت.
شمار زنان خبرنگار فعال در رسانه های کشور از یکسو و همچنین تاثیرگذاری فعالیت کیفی آنان از سوی دیگر نشان می دهد در سال های اخیر بانوان ایرانی تلاش چشمگیر برای ورود به این عرصه داشته اند و تاحدودی هم موفق بوده اند.
بی تردید، خبرنگاری نیز مانند بسیاری از مشاغل خاص نظیر صنایع، معادن، ساخت وساز، اطفای حریق و غیره جزو مشاغل سخت و زیان آور به شمار می رود و زنان در این عرصه پرقدرت وارد شده اند تا نشان دهند باوجود مسوولیت در مدیریت خانه و تربیت فرزندان می توانند در این حوزه هم تاثیرگذار باشند.
عموم افراد جامعه به این باور رسیده اند که زنان می توانند خبرنگاران موثر در حوزه های مختلف باشند اما گاهی مشاهده می شود برخی متولیان رسانه ها هنوز زنان را در عرصه کار خبر کم توان تر از مردان می بینند یا بنا به شرایطی مانند حضور در موقعیت های خاص، اولویت را به مردان می دهند.
به گفته بسیاری از همکارانم در رسانه های مختلف، اولویت جذب نیروی انسانی در برخی رسانه ها هنوز با مردان است و در صورتی که متقاضیان مرد به حد نصاب نرسند، زنان را استخدام می کنند.
برخی رسانه ها نیز با وجود داشتن شمار زیادی از خبرنگاران آزاد زن که تنها به عنوان فروشنده خبر با آن رسانه همکاری دارند، اگر آزمون استخدام رسمی برای جذب نیروی انسانی برگزار کنند، اولویت استخدام را به خبرنگاران آزاد مرد می دهند.
البته شاید نتوان همه تقصیرها را برگردن مدیران رسانه ها گذاشت زیرا برخی شرایط فرهنگی و اجتماعی جامعه نیز بر این بخش سایه افکنده است اما آنچه ضروری به نظر می رسد این است که ضرورت حضور زنان در کنار مردن در این عرصه انکار ناپذیر است و برخی مدیران رسانه ها بهتر است به جای حذف زنان از این عرصه به ساماندهی و برنامه ریزی برای بهره وری بیشتر از حضور بانوان بپردازند.
اکنون وضعیت اجتماعی و فرهنگی در کشور به گونه ای رقم خورده است که زنان در تمام عرصه های شغلی و آموزشی حضور پررنگ تر از مردان دارند، شمار زنان شرکت کننده در کنکور سراسری دانشگاهها و پذیرش آنان در مراکز آموزش عالی از مردان بیشتر شده است، معلمان زن در آموزش و پرورش پرتعداد هستند، 70 درصد جامعه پرستاری کشور را زنان تشکیل می دهند، شمار زنان مهندس با مردان مهندس در کشور برابری می کند و حتی تعداد خبرنگاران زن در رسانه های مختلف از خبرنگاران مرد رو به فزونی گذاشته است.
در این شرایط چطور می شود این نقش پررنگ را که در حوزه عمل محقق شده است منکر شد یا به فکر کمرنگ کردن آن برآمد ؟
بیشتر کارشناسان اذعان دارند با توجه به شخصیت و ظرفیت های فکری، علمی و احساسی زنان، بهره گیری حوزه های اجتماعی از حضور این قشر به شرط ایجاد ساختاری که زن از مدیریت خانواده غافل نشود، به نفع جامعه است.
لذا در این شرایط و با توجه به اهمیت حضور بانوان در عرصه های اجتماعی به نظر می رسد بهتر است در سطوح مختلف تصمیم سازی ها، این نقش در قالب ساختارهای برنامه ریزی شده مناسب به گونه ای در عرصه میدانی تبلور یابد که دیگر شاهد بروز مشکل هم برای زنان و هم برای جامعه نباشیم.
در این صورت است که می توان امیدوار بود بهانه هایی مانند اینکه زن به علت تولد فرزند از محیط کار دور می شود و خسارت هایی همراه دارد دیگر از سوی برخی افراد عنوان نشود و موضوع به شکل کلان و غیربخشی ملاحظه شود.
اینک به دنبال نوع نگاه تک بخشی به موضوع، ازدواج برخی زنان خبرنگار به علت شرایط شغلی به تاخیر می افتد یا همچنان مجرد بازنشسته می شوند و پس از سالها تلاش در این عرصه وقتی به خود می آیند که می بینند در این مدت چیزی به دست نیاورده و حاصل عشق به کار خبرنگاری و از دست دادن همه فرصت های نشاط آور در زندگی، تنهایی و فراموش شدن آنها است.
تنها وسیله دفاع ما خبرنگاران در برابر همه مشکلات، قلم است که هر سال به مناسبت روز خبرنگار روی کاغذ می چرخد، امید که این یادآوری ها موثر واقع شود و قدر زحمات زنان خبرنگار نیز در کنار مردان دانسته شود.
خبرنگار ایرنا در مشهد
7489 /664
16/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]