تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):غِنا از خود نفاق بر جای می گذارد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829137657




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رسانه های جمعی به مثابه آیینه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رسانه های جمعی به مثابه آیینه اراک - ایرنا - رسانه های جمعی از جهات گوناگون از جمله راستی، انتقاد صحیح و دوری از مبالغه به آیینه هماننده شده و برخی کارکردها و ویژگی های رسانه ها با اینگونه همانند سازی ها شرح داده می شود.


رسانه های جمعی چون آیینه انعکاس دهنده واقعیت هستند و این مهم ویژگی کاربردی آنها، یعنی تهیه و انعکاس خبرهای مستند و درست را می نمایاند و به قول شیخ اجل که فرموده ˈ تا چه شکلی تو، در آیینه همان خواهی دیدˈ واقعیت را در برابر دیدگان قرار می دهند.
آیینه به تعبیر شاعرانی چون اسدی طوسی، بدون توجه به خوبی و بدی هر واقعه تنها روایتگر واقعیت است و زشت و زیبا را بی کم کاست می نماید و همچون رسانه های جمعی روایت گر رویدادها است.
بنابراین اگر رسانه ها به بیان بدی و زشتی ها می پردازند، وظیفه ذاتی خود یعنی بیان واقیعت را انجام می دهند و این عیب رسانه ها نیست بلکه عیب در جای دیگراست و به فرموده مولوی ˈ تو کژ باشی نه آیینه ˈ
مهمترین همانندی آیینه و رسانه های جمعی در انتقاد صحیح است که شعر معروف نظامی که ˈ آیینه چون عیب تو بنمود راست - خود شکن آیینه شکستن خطا استˈ، بیانگر آن است و حضرت مولانا نیز در اشعار متعدد از جمله ˈ روی را پاک بشو، عیب بر آیینه منه ˈ بر این مضمون تاکید کرده است.
انحراف رسانه ها از راه راست و در غلتیدن آنها در مسیر نا صحیح را می توان به زنگار گرفتن آیینه در ادبیات فارسی همانند کرد که موجب در غلتیدن رسانه ها در مسیرهای غلط تعصب، کوته بینی و انحراف از وظایف ذاتی آنها شده و به قول شیح اجل فاقد شرط لازم برای حقیت نمایی می شوند چرا که باید ˈ بر آیینه زنگار نباشدˈ
این شاعر بلند آوازه با سرودن بیت ˈ سعدی، حجاب نیست تو آیینه پاک دار- زنگارخورده چون بنماید جمال دوستˈ بار دیگر بر این حقیقت تاکید کرده است ، بنابراین صاحبان و دست اندرکاران رسانه ها باید به این حقیقت توجه کرده و از زنگار گرفتن آیینه رسانه خود جلوگیری کنند.
رسانه ها در صورت در غلتیدن به مسیرهای انحرافی ویژگی حقیقت گویی خود را از دست می دهند و چون آیینه زنگار گرفته نمی توانند انعکاس دهنده واقعیت باشند چرا که سعدی فرموده ˈکه ننماید آیینه تیره، رویˈ.
مولانا نیز در این مصرع که ˈ بنماید چو که بر آیینه زنگی نبودˈ بر اهمیت این نکته تاکید کرده و می توان از آن نتیجه گرفت که رسانه ها باید به این موضوع بسیار اهمیت داده و با خود مراقبتی از در افتادن در چاله های انحرافی بپرهیزند.
مولوی با سرودن این مصرع که ˈ از دم و دمدمه آیینه دل تیره شودˈ برخی چالشها را یادآوری کرده وکسانی که رسانه های خود را آیینه تمام نمای جامعه می دانند باید به این نکته توجه خاص داشته باشند که در صورت انحراف از مسیر درست اطلاع رسانی، سیاسی کاری و جناح گرایی صرف، کارکرد اصلی خود را از دست می دهند و آنان باید همواره این شعر مولوی که فرمود : ˈآیینه ات دانی چرا غماز نیست - زانکه زنگار از رخش ممتاز نیستˈ را مد نظر داشته باشند .
صاحب کتاب بزرگ و گرانقدر مثنوی با سرودن این شعر که ˈ مؤمنان آیینهٔ همدیگرند - این خبر، می از پیمبر آورندˈ نقد منصفانه و اصلاحی را به بهترین شکل ممکن بیان فرموده و راه را به صاحبان رسانه ها و همه ناقدان نشان داده و از آنان خواسته از به جای عیب جویی بیهوده، رفع نواقص را خواهان باشند و راه حل مشکلات را ارائه کنند.
آن عارف وارسته در این شعر که ˈچون که مؤمن آیینه مؤمن بود- روی او زآلودگی ایمن بودˈ باردیگر این مهم را یادآور شده و شاید بر این نکته نیز تاکید کرده که مسوولان و مردم هم باید نقد پذیر باشند و اگر عیب آنان نمایان شد، آن را اصلاح کنند.
سعدی شیرین سخن در جای دیگری برصلاحیت استفاده از آیینه تاکید کرده و آنچه اکنون صلاحیت حرفه ای گفته می شود را یادآور شده و فرموده است ˈ... آیینه ای بدین خوبی- حیف باشد به دست بی بصری ˈ
حضرت مولانا نیز در این بیت که فرموده ˈرو تو زنگار از رخ خود پاک کن - بعد از آن، آن نور را ادراک کنˈ بر این مطلب بسیار مهم تاکید ورزیده است .
عطار نیز با سرودن این شعر ˈچه سود آید ازین آیینه داری- که پیش چشم کور آیینه داریˈ بر مخاطب شناسی دست اندرکاران رسانه ها تاکید کرده است.
دست اندرکاران مطبوعات و خبرنگاران از جمله رهبران فکری جامعه اند و باید این مطلب را همییشه مد نظر قرار داشته و به گفته صائب تبریزی که ˈ چشم خواب آلودگان در انتظار منزل است- دیده بیدار دل، آیینه دار منزل استˈ راه را به درستی و با هوشیاری به مردم نشان دهند و لحظه ای از این وظیفه خطیر غفلت نکنند.باشد که چنین باد.
علی حیدر شاه حسینی



16/05/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن