واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: فیلمهای «عباس کیارستمی»، «فروغ فرخزاد» و «اورسن ولز»!
مضمون این فیلم که توسط این کارگردان مطرح سینمای کلاسیک آمریکا با سرمایه گذاری ایران در سال 1975 ساخته شده، به جعل آثار هنری بازمیگردد و درباره نقاشی است که در حین خلق یک اثر تازه میمیرد و اثرش نیمه کاره باقی میماند و همین مسئله، منجر به رقم خوردن اتفاقاتی میشود.
کد خبر: ۴۲۳۱۴۷
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۰ - 06 August 2014
لیست کامل پنجاه برتر تاریخ سینما منتشر شد تا مشخص شود در میان فیلمهای حاضر در این لیست علاوه بر حضور دو فیلم از «عباس کیارستمی» و «فروغ فرخزاد»، فیلمی از «اورسن ولز» کارگردان شاخص سینمای کلاسیک نیز میان فیلمهای مستند متعلق به ایران در این لیست معتبر حضور دارد؛ اتفاقی شگفتی آور که تا پیش از انتشار این رده بندی کیفی، مورد توجه قرار نگرفته بود.
به گزارش «تابناک»، مجله معتبر سینمایی سایت اند ساوند (Sight & Sound) که پیش از این لیست فیلمهای برتر تاریخ سینما را طبق روال نظرسنجیهای ده سالهاش منتشر کرده بود، به تازگی اقدام به رای گیری از 300 فیلمساز و منتقد فیلم مطرح درباره آثار تاریخ مستند با هدف شناسایی برترین فیلمهای مستند نمود. در خبری مقدماتی که در ورایتی منتشر شد، «مردی با دوربین فیلمبرداری» ساخته 1929 ساخته ژیگا ورتوف کارگردان سینمای شوروی سابق با صد رای به عنوان بهترین فیلم مستند تاریخ برگزیده شد.
آن گونه که موسسه فیلم بریتانیا اعلام کرده، ناشر سایت اند ساوند، تصمیم به انجام نظرسنجی مستقل برای فیلمهای مستند زمانی گرفته شد که در اتفاقی غیرمنتظره، «مردی با دوربین فیلمبرداری» در نظرسنجی بهترین فیلمهای تاریخ سینما رده هشتم را به خود اختصاص داد و طبیعی بود که در این نظرسنجی مستقل، اثر ورتوف به عنوان یکی از مستندسازان برجسته و صاحب نظریه «سینما-حقیقت» یا همان «سینما-چشم» به عنوان فیلم اول انتخاب شود.
در این نظرسنجی که بیش از هزار فیلم مستند در معرض انتخاب گذاشته شده بود، و فیلمهایی «شووآه» اثر کلود لانزمان، «بدون آفتاب» ساخته کریس مارکر و «شب و مه» اثر الن رنه هر سه محصول سینمای فرانسه جایگاه دوم، سوم و چهارم را در اختیار دارند و «خط باریک آبی» ساخته ارول موریس محصول آمریکا، «کرونیکل از یک تابستان» ساخته ژان روچ و ادگار مورن محصول فرانسه، «نانوک شمالی» ساخته رابرت فلاهرتی محصول آمریکا، «جلینرس و من» ساخته اگنس واردا کارگردان فرانسوی جایگاه پنجم تا هشتم هستند.
همچنین «عقب را نگاه نکن» ساخته د.ا. پنبکیر محصول آمریکا و «باغ خاکستری» اثر مشترک آلبرت و دیوید میسلس، الن هود و مافی مایر محصول مشترک آمریکا مشترکاً در جایگاه دوم قرار گرفتند و این اتفاقی است که درباره برخی دیگر از رده ها صورت پذیرفته و در رده بندی فیلمهایی که آرای مساوی داشته اند مشترکاً جایگاه ها را به دست آورده اند و در ادامه فیلم با کسر عددی، آغاز می شود و مشخصاً در لیست رتبه دهم وجود ندارد و بعد از این دو فیلم، جایگاه یازدهم وجود دارد.
در این میان آنچه برای سینمای ایران حائز اهمیت است، حضور سه فیلم با پرچم ایران در این لیست معتبر است. در رده نوزدهم این رده بندی، «خانه سیاه است» به کارگردانی فروغ فرخزاد و تهیه کنندگی ابراهیم گلستان به عنوان معتبرترین فیلم مستند سینمای ایران در این لیست قرار گرفته است؛ فیلمی که درباره آسایشگاه جذامیان بابا داغی تبریز و اوضاع تکاندهنده این گروه ساخته شده بود.
فیلم «کلوزآپ» ساخته عباس کیارستمی، دومین فیلم مستند ایرانی حاضر در این لیست که جایگاه سی و هفتم را در رده بندی مجله سایت اند ساوند در اختیار دارد. با این حال شگفتی اصلی، حضور فیلمی تحت عنوان «ف برای جعل / F for Fake» ساخته اورسن ولز کارگردان مطرح سینمای آمریکا است که در جایگاه پانزدهم این لیست به عنوان محصول مشترک سینمای ایران و فرانسه معرفی شده است؛ فیلمی که درباره اش تا پیش از این لیست خبری منتشر نشده بود.
مضمون این فیلم که توسط این کارگردان مطرح سینمای کلاسیک آمریکا با سرمایه گذاری ایران در سال 1975 ساخته شده، به جعل آثار هنری بازمیگردد و درباره نقاشی است که در حین خلق یک اثر تازه میمیرد و اثرش نیمه کاره باقی میماند و همین مسئله، منجر به رقم خوردن اتفاقاتی میشود. ظاهراً پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، پیگیری برای مشخص شدن سرنوشت این آثار صورت نپذیرفته و به واسطه سرمایه گذاری ایران در این اثر و بلاتکلیف بودن حقوق این فیلم، منتشر نشده و ظاهراً هماکنون در موزه مونیخ است.
احتمال میرود با انتشار این لیست و مشخص شدن وجود چنین فیلمی با مالکیت ایرانی، شاهد تحرکاتی برای احیای حقوق ایران درباره این اثر مهم باشیم؛ اثری که صرفاً به واسطه برخورداری از امضای کارگردانی معتبر چون اورسن ولز، ارزش مادی و معنوی بسیار بالایی برخوردار است و البته در کنار این پیگیری بر توانمندی سینمای مستند ایران تاکید دارد. «تابناک» تا ساعاتی دیگر لیست کامل پنجاه فیلم به همراه مشخصات آثار را به این خبر خواهد افزود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]