محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826372901
قانون و چالش ازدواج های زودهنگام
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: قانون و چالش ازدواج های زودهنگام تهران- ایرنا- ازدواج های نوجوانان و خردسالان، مساله ای است که نظرها و دیدگاه های گوناگونی در مورد آن از سوی کارشناسان و قانونگذاران ارایه شده است.
با توجه به پیامدهای گوناگون ازدواج های زودرس، بسیاری از کارشناسان مسائل اجتماعی، این پدیده را چالشی به شمار می آورند که تهدیدهایی جدی را پیش روی سلامت فردی و اجتماعی افراد قرار می دهد.
از این دیدگاه، آسیب های گریزناپذیر روحی و جسمی، پیامدهای نامطلوب اجتماعی همچون ازدواج های ناکام، از هم پاشیدگی خانوادگی، گسترش طلاق، بی سوادی و حتی معضلاتی چون اعتیاد و فحشا از نتایج مستقیم ازدواج کودکان به شمار می رود.
البته برخی صاحبنظران مسائل اجتماعی به این پدیده نگاهی نسبی گرایانه تر دارند.
«فیروزه مهاجر» نویسنده و استاد دانشگاه تهران، بر این باور است که در تحلیل پدیده ازدواج کودکان باید به شرایط رخداد آن توجه داشت.
این فعال حقوق زنان در گفت و گو با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی در فضای مجازی، گفت در این مورد مصاحبه نمی کند، اما عقیده دارد در بررسی پدیده ازدواج کودکان، بهتر است حرف خانواده های عروسان خردسال و نوجوان را شنید، زیرا آن ها حتما بیشتر از ما بچه هایشان را دوست دارند.
همچنین باید دید، دختران یاد شده از چه خانواده هایی بوده اند. در چه شرایطی ازدواج کرده اند. آیا خانواده آنان فقیر یا از نبود امکان تامین امنیت دختران خود در هراس بوده اند یا خیر.
با وجود این دیدگاه های گوناگون در مورد ازدواج کودکان در میان ناظران و کارشناسان مسائل اجتماعی، قانونگذاران نیز نظرهایی متفاوت در این زمینه دارند.
«مهر انگیز مروتی» نماینده دوره ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی در گفت و گوی روز یکشنبه دوازدهم مردادماه با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی، از ازدواج کودکان به عنوان آسیبی اجتماعی یاد کرد که باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد.
عضو پیشین کمیسیون بهداشت و درمان و نیز فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی این پرسش را مطرح کرد که دختری در سن پایین و مقطع تحصیلی راهنمایی، چگونه می تواند مادر و همسر مناسب و کاملی در جامعه امروزی باشد؟
مروتی افزود: متاسفانه در روستاها و شهرهای کوچک، ازدواج کودکان هنوز شایع است که هیچ فکر و اندیشه ای پشت آن نیست و به آسیب های دیگری همچون طلاق منجر می شود.
به باور مروتی، این پدیده که می توان آن را نسل کشی یا دخترکشی نامید، برآمده از فقر اقتصادی و فرهنگی است و از این رو لازم است دوستان ما در مجلس و دولت زمینه ساز تجدید نظر در تعیین سن قانونی ازدواج شوند.
** فراز و نشیب های قانون سن ازدواج
نخستین قانون مربوط به سن ازدواج در سال 1313 خورشیدی تصویب شد و ماده 1041 قانون مدنی، کمینه سن ازدواج برای دختران و پسران را به ترتیب 15 و 18 سال تعیین کرد.
در سال 1353، قانونی با عنوان «حمایت از خانواده»، کمینه سن ازدواج در ایران را به شکل چشمگیری افزایش داد.
در این قانون، کمینه سن ازدواج برای دختران 18 سال و برای پسران 20 سال تمام خورشیدی در نظر گرفته شد.
البته در این قانون ها، تبصره هایی در نظر گرفته شد تا ازدواج زیر سن تعیین شده نیز بر پایه رای و تصمیم دادگاه امکان پذیر باشد.
در سال 1361، کمینه سن قانونی ازدواج از 18 و 20 سال خورشیدی به یکباره به 9 و 15 سال قمری برای دختران و پسران کاهش یافت.
پس از فراز و نشیب های سن قانونی ازدواج، در نهایت، مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1381 رای به اصلاح ماده 1041 قانون مدنی داد و کمینه سن ازدواج برای دختران و پسران به ترتیب 13 و 15 سال خورشیدی تعیین شد.
البته در اصلاحیه سال 1381، این امکان فراهم آمد تا بنا بر خواست پدر یا جد پدری و تشخیص دادگاه، دختران زیر 13 سال هم بتوانند به عقد ازدواج درآیند.
هر چند شماری از صاحبنظران مسائل اجتماعی و قانونی معتقدند، این سن با واقعیت های جامعه کنونی ما تناسبی ندارد، ولی شماری از نمایندگان مجلس نظری متفاوت با این دیدگاه دارند.
** قانون موسع یا کارآمد؟
«سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی» نماینده مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی، معتقد است ما قانونگذاران در بیشتر موارد باید حداقل های قانونی را در نظر بگیریم.
به عبارتی، باید آزادی های قانونی مورد توجه قانونگذار باشد، زیرا قانون باید از ویژگی موسع بودن برخوردار باشد نه اینکه آزادی ها را محدود کند.
قاضی زاده در گفت و گوی روز یکشنبه دوازدهم مردادماه با پژوهشگر خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: آمار اعلام شده در مورد ازدواج های زودهنگام (بیش از 40 هزار نفر در سال 1392)، شمار زیادی نیست.
البته این نوع ازدواج ها بیشتر در خانواده هایی رخ می دهد که از نظر اقتصادی ضعیف هستد.
بنابر این، آسیب های دیگری در کار است که سبب می شود، ازدواج هایی از این دست صورت گیرد و از این رو قانون دارای ضعف نیست.
قاضی زاده تاکید کرد: باید بین شرع و قانون ما تناسب وجود داشته باشد. وقتی دختر و پسر ما از نظر جسمی بالغ می شوند، نباید ازدواج را که امری حلال است، حرام اعلام کنیم؛ زیرا این مساله می تواند زمینه ساز گسترش روابط خارج از زناشویی شود.
نماینده مشهد و کلات ادامه داد: در شماری موارد، بلوغ در سنین پایین تر از سن قانونی ازدواج رخ می دهد و با بلوغ زودرس روبرو می شویم.
در این شرایط، تغییر قانون بی معنی و زمینه ساز روابط غیر متعارف یا سرکوب امیال و خواسته های غریزی است.
قاضی زاده در پاسخ به پرسشی در زمینه چرایی تفاوت نظر کارشناسان اجتماعی و قانونگذاران در مورد کمینه سن ازدواج گفت: ادعاهای این دوستان باید از نظر علمی ثابت شود. اگر این کارشناسان از نظر فیزیولوژیک (اندام شناسی) توانستد ثابت کنند، سن بلوغ دختران و پسران ما بالا رفته و به 17 یا 18 سالگی رسیده، اصلاح قانون نیز قابل بررسی است.
در این پیوند «مهدی عیسی زاده» نماینده میاندوآب، شاهین دژ و تکاب نیز در گفت و گوی یکشنبه دوازدهم مرداد ماه به بیان دیدگاه خود پرداخت.
عیسی زاده گفت: در مساله ازدواج های زودهنگام، ملاک فقط شناسنامه نیست. زیرا کسانی هستند که با سن بالا ازدواج می کنند و اختلاف سنی کمی با همسران خود دارند، ولی زندگی موفقی ندارند.
در برابر، در حوزه انتخابیه من، زوج هایی را دیده ام که دختر در سن 12 و پسر در سن 17 سالگی ازدواج کرده است و زندگی خوبی دارند.
البته این نکته ای غیر قابل انکار است که با توجه به مشکلات اقتصادی فراوان، برخی حتی با سن بالا نیز نمی توانند چرخ های زندگی را بچرخانند و این سوال مطرح می شود که زوج های جوان چگونه با دشواری های کنونی موفق به اداره زندگی خواهند شد.
نماینده میاندوآب، شاهین دژ و تکاب افزود: من به طور کلی مخالف ازدواج با سنین پایین نیستم، زیرا ما اگر بتوانیم با آموزه های مذهبی جامعه را روشن و با فساد مقابله کنیم، شاهد نتایج مثبتی خواهیم بود. با این حال، مشکلات زیادی پیش روی زندگی مستقل زوج های جوان وجود دارد.
اصلاح قانون سن ازدواج از نظر برخی کارشناسان مسائل اجتماعی نیز کم اهمیت شمرده شده است، زیرا بسیاری از ازدواج های زودهنگام از مجراهای قانونی نمی گذرند و در عمل، کاهش یا افزایش کمینه سن ازدواج تاثیر چندانی بر پدیده ازدواج کودکان ندارد.
البته این کارشناسان تاکید دارند، تشدید مجازات والدینی که کودکان خود را زیر سن قانونی به ازدواج در می آورند، در کنار راهکارهای فرهنگی و اجتماعی می تواند تاثیر قابل توجهی در رویارویی با این چالش داشته باشد.
** سخن پایانی
دیدگاه های گوناگونی در مورد بایسته های قانونی مربوط به چالش ازدواج کودکان وجود دارد که مهمترین این بایسته ها، به روز رسانی قانون تعیین کمینه سن ازدواج است.
در برابر نظرهای مخالفان تغییر قانون، موافقان اصلاح بر این باورند که سن کمینه ازدواج تناسبی با واقعیت های جامعه کنونی ما ندارد.
همچنین، اصلاح قانون سن ازدواج می تواند مسیر برخورد قضایی و قانونی با کسانی که خردسالان و نوجوانان خود را وادار به ازدواج زودهنگام می کنند، هموار و زمینه مجازات شدیدتر عاملان این آسیب اجتماعی را فراهم کند.
از سید محمد کاظمی -گروه تحقیق و تفسیر خبر
پژوهشم**9279**1358
15/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]
صفحات پیشنهادی
نتایج ازدواج زودهنگام نوجوانان را ببینید!
سهشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۷ ۴۹ فیلم مستند خشت خام به کارگردانی نوا رضوانی که مستندی درباره ازدواج زودهنگام نوجوانان است با پشت سر گذاشتن آخرین مراحل فنی تولید آماده نمایش عمومی می شود به گزارش گروه دریافت خبر ایسنا نوا رضوانی پیرامون تولید این فیلم مستند اظهار داشت این مستنقانون ازدواج دختران با سن کم باید اصلاح شود
قانون ازدواج دختران با سن کم باید اصلاح شود معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت قانون در برخی موارد اجازه ازدواج به دختران پایین تر از سن قانونی و تکلیف را داده است که باید این قانون اصلاح شود آفتاب معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت قانون در برخی موارد اجازهجهان در برابر چالش ازدواج کودکان
جهان در برابر چالش ازدواج کودکان تهران- ایرنا- ازدواج های زودرس و به عبارتی نابهنگام که در برخی جوامع بر دختران نوجوان تحمیل می شود چالشی است که در فصل مشترک آسیب های پیش روی زنان و کودکان قرار می گیرد تفاوت های فیزیولوژیک اندام شناسانه اعضای جوامع گوناگون از شرق آسیا گرفته تحاکمیت قانون الهی مهمترین چالش فقهی علمای عصر مشروطه بود
مدرس دانشگاه پیام نور واحد عجب شیر حاکمیت قانون الهی مهمترین چالش فقهی علمای عصر مشروطه بود خبرگزاری رسا ـ مدرس دانشگاه پیام نور واحد عجب شیر گفت رهبران روحانی مشروطه همه برای حفظ اسلام و ایجاد عدالت اجتماعی به صحنه آمده بودند از این رو برقراری و حاکمیت قانون الهی مهمترینامکان ثبت بخشی از هفت هزار ازدواج غیر قانونی زنان ایرانی با اتباع خارجی وجود دارد
مدیر کل اتباع خارجی خراسان رضوی امکان ثبت بخشی از هفت هزار ازدواج غیر قانونی زنان ایرانی با اتباع خارجی وجود دارد مشهد - ایرنا - مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی خراسان رضوی گفت بر اساس برآوردها بالغ بر هفت هزار ازدواج غیر قانونی زنان ایرانی با مردان خارجی صورت گرفته که بخشقانون غیرکارشناسی، چالش بزرگ بر سر راه منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی
قانون غیرکارشناسی چالش بزرگ بر سر راه منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی تهران - ایرنا - معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تأمین اجتماعی با اشاره به تاثیرگذاری سازمان تأمین اجتماعی بر نیمی از جمعیت کشور گفت قانون غیرکارشناسی می تواند چالش بزرگی سر راه منابع و مصارف این سازمان اییک قانون غیرکارشناسی،چالش بزرگی برای منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی ایجاد میکند
جمعه ۱۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۸ معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تأمین اجتماعی گفت سازمان تأمین اجتماعی علاوه بر تأثیرگذاری بر نیمی از جمعیت کشور به شدت تحت تأثیر قوانین و سیاستهایی است که تصمیمگیران و تصمیمسازان کشور وضع و اجرا میکنند به طوری که یک قانون غیرکارشناسی میتواند چالقانون جدیدی برای مادر شدن دختران مجرد
تسهیلات جدید فرزندخواندگی قانون جدیدی برای مادر شدن دختران مجرد شرایط واگذاری کودکان به خانوادههای متقاضی در قانون جدید فرزند خواندگی نسبت به گذشته تسهیل شده است به طوری که با اجرایی شدن این قانون ۵۰ درصد کودکان تحت پوشش سازمان بهزیستی به فرزند خواندگی سپرده میشود و همچنین دخترمدیر شعب بانک مهر ایران کرمانشاه خبر داد پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به 6200 نفر از زوجهای کرمانشاهی
مدیر شعب بانک مهر ایران کرمانشاه خبر دادپرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به 6200 نفر از زوجهای کرمانشاهیمدیر امور شعب بانک قرضالحسنه مهر ایران استان کرمانشاه از تصویب 186 میلیارد ریال اعتبار تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای استان کرمانشاه خبر داد و گفت با این اعتبار 6200 نفر ازرفع موانع ازدواج با کمک تشکیل جمع خیرین
رفع موانع ازدواج با کمک تشکیل جمع خیرین معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان از راه اندازی و تشکیل جمع خیرین ازدواج به منظور تجمع و هدفمندسازی کمک های خیران در امر ازدواج خبر داد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز محمد گلزاری معاون ساممدیرعامل بانک سپه در گفتوگو با فارس: الزام قانونی پرداخت 20درصد منابع بانک به عقود مبادلهای/ نرخ سود جدید
مدیرعامل بانک سپه در گفتوگو با فارس الزام قانونی پرداخت 20درصد منابع بانک به عقود مبادلهای نرخ سود جدید تسهیلات منطقی استمدیرعامل بانک سپه با بیان اینکه مصوبه شورای پول و اعتبار در شعب این بانک اجرایی شده ست گفت بر اساس الزام قانون حداقل 20 درصد از تسهیلات بانکها باید بهاجرای تبصره های قانون بودجه شهرداری تهران ازسوی شورای شهر رصد می شود
عضو شورای شهر تهران اجرای تبصره های قانون بودجه شهرداری تهران ازسوی شورای شهر رصد می شود تهران بزرگ - ایرنا - معاون کمیسیون نظارت شورای شهر تهران گفت اجرای تمامی تبصره های قانون بودجه شهرداری تهران به ویژه تبصره 48 توسط کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون نظارت شورای شهر تهران بهتوقيف اموال سرخابيها منع قانوني دارد
توقيف اموال سرخابيها منع قانوني دارد معاونت حقوقي باشگاه استقلال گفت استقلال و پرسپوليس هر دو صددرصد دولتي هستند و توقيف اموال آنها با منع قانوني روبروست چند روز پيش نماينده حقوقي کشتيگيران باشگاه پرسپوليس مدعي شد که اموال باشگاه پرسپوليس توقيف خواهد شد اما از سوي ديگر معورود انصار حزبالله به جامعه بدون اخذ مجوزمصداق بارز قانونشکنی است
ورود انصار حزبالله به جامعه بدون اخذ مجوزمصداق بارز قانونشکنی است محمدعلی اسفنانی عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس گفت نطقهایی که از تریبون مجلس توسط نمایندگان پخش می شود در فضای اجتماعی و سیاسی تاثیرگذار است و گاه باعث عکس العمل ها و واکنش های مثبت و منفی می شود آفتاب- سرویسواکنش فروزنده به صدها هزار استخدام غیرقانونی در دولت دهم: دروغ است/ لازم باشد به مجلس می روم
واکنش فروزنده به صدها هزار استخدام غیرقانونی در دولت دهم دروغ است لازم باشد به مجلس می روم سیاست > دولت - مهر نوشت معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی دولت سابق نسبت به اعلام استخدام ها غیر قانونی در دولت احمدی نژاد واکنش نشان داد لطف الله فروزنده معاون توسعه انساقانون، مادر شدن دختران مجرد را چگونه به رسمیت می شناسد؟
قانون مادر شدن دختران مجرد را چگونه به رسمیت می شناسد یکی از شرایط داشتن فرزندخوانده این است که از زندگی مشترک زوجهای متقاضی فرزند خواندگی باید حداقل 5 سال گذشته باشدشرایط واگذاری کودکان به خانواده های متقاضی در قانون جدید فرزند خواندگی نسبت به گذشته تسهیل شده است به طوریکه با اتأمین کسریهای زایندهرود و نحوه تأمین آن بر عهده دولت است/ حقآبه قانونی و شرعی مردم اصفهان باید تامین شود
استانها جنوب اصفهان معین تأمین کسریهای زایندهرود و نحوه تأمین آن بر عهده دولت است حقآبه قانونی و شرعی مردم اصفهان باید تامین شود اصفهان – خبرگزاری مهر عضو شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه تأمین کسریهای زاینده رود و نحوه تأمین آن بر عهده دولت و به تشخیص خودشان-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها