واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: به همین سادگی میتوان اقتصادِ فرهنگ را نجات داد
در دولت گذشته تلاش شد برخی از شاخصههای این نگاه تجاری نیز دریافت مالیات به عنوان یکی از آسیبهای بزرگ به این حوزه را همچون مطبوعات، برطرف نمایند اما ظاهراً ارادهای در این زمینه نبود و حتی کار پیچیدهتر از حد تصور شد.
کد خبر: ۴۲۰۰۷۴
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۸ - 27 July 2014
بحرانی که برخورد تجاری با حوزه نشر در سالهای گذشته به وجود آورده بود، با تصویب وزیر اقتصاد و ارجاع قوانین اشتباه گذشته به هیات وزیران برای اخذ مصوبه نهایی، به پایان خود نزدیک شد؛ اتفاقی که نشان داد نجات اقتصاد فرهنگ به همین سادگی میسر است و اتفاقی دور از دسترس نیست و تنها اراده مسئولان را میطلبد که با اتفاق رخ داده، این اراده مشهود است.
به گزارش «تابناک»، حوزه نشر کتاب روزگار خوشی را نمیگذرد و ضرباتی که در سالهای اخیر به این حوزه به طرق مختلف وارد آمد نیز اوضاع را پیچیدهتر و تیراژ کتب -به ویژه کتب دارای محتوا- را تقلیل داد تا آنجا که کتب برخی از نویسندگان مطرح که تنها امضایشان تضمین فروش است، با تیراژ زیر دوهزار نسخه و در موارد متعددی با تیراژ هفتصد نسخه منتشر شد که به عنوان یکی از شاخصههای فرهنگی، یک سرشکستی برای فرهنگ کشورمان محسوب میشود.
در سالهای گذشته کوشش فراوانی از سوی اهالی فرهنگ برای تغییر برخی از ساختارهای اشتباه که منجر به زمینگیر شدن حوزه نشر شده بود از سوی نویسندگان، ناشران، کتاب فروشیها و... صورت پذیرفت اما در عمل هیچ تغییر محسوسی در این حوزه رخ نداد و فشار وارد آمده به حوزه نشر به واسطه اتخاذ سیاستهای جدید تشدید نیز شد و برخی از ناشران فعالیتهایشان به شدت محدود شد و حتی در نمایشگاه کتاب نیز حضور نیافتند یا زمینه حضورشان محدود شد.
یکی از دغدغههای اصلی در این زمینه، نگاه تجاری به حوزه نشر کتاب بود، حال آنکه مشخص است با توجه به درآمد محدود و وصف فوق الاشاره، نگاه تجاری به چنین فضای آسیب پذیری، به منزله پیاده سازی برنامه بلندمدت برای حذف نشر کتب غیردرسی است. در دولت گذشته تلاش شد برخی از شاخصههای این نگاه تجاری نیز دریافت مالیات به عنوان یکی از آسیبهای بزرگ به این حوزه را همچون مطبوعات، برطرف نمایند اما ظاهراً ارادهای در این زمینه نبود و حتی کار پیچیدهتر از حد تصور شد.
با این حال کارگروه مربوط به معافیت مالیاتیِ ناشران و کتابفروشان در وزارت فرهنگ و ارشاد با همکاری ادارهکل حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد و سازمان امور مالیاتی پس از مدتی رایزنی و بررسی ابعاد ماجرا برای اعمال معافیتهای مالیاتی موضوع بند «ل» ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم بود.
به موازات این تلاشها، نشستی در کمیسیون اقتصادی دولت با حضور علی طیبنیا وزیر اقتصاد و امور دارایی برگزار شد که در این جلسه هم موضوع معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و خوشبختانه شاهد اصلاح یک مصوبه بودیم. بر این اساس ماده 12 آئیننامه مالیاتهای مستقیم اصلاح شد.
امیرزاده رئیس کارگروه مربوط به معافیت مالیاتی ناشران و کتابفروشان در وزارت ارشاد در خصوص نتایجی که بر اصلاح این مصوبه مترتب است، گفت: «بر اساس اصلاح صورت گرفته، اگر تا پیش از این رستههای هنری و سینمایی مشمول معافیت مالیاتی میشدند، از این پس و با اصلاح بند 12 آئیننامه مذکور، فعالیتهای فرهنگی هم که ناشران نیز از آن جمله هستند، از پرداخت مالیات معاف خواهند شد و کسانی هم که نتوانستهاند قَبل از قانون برنامه پنجم (از سال 1382 تا سال 1390) از معافیت مالیاتی موضوع بند «ل» ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم استفاده کنند، با مصوبه کمیسیون اقتصادی دولت، میتوانند از معافیت سالهای گذشته بهرهمند شوند و مبالغی که در این مدت بابت مالیات از آنها اخذ شده، با پیگیریهای کتبی از وزارت اقتصاد، آنها را بازپس گیرند.»
بر همین اساس فهرست مصادیق مشاغل معاف از پرداخت مالیات، به این شیوه تدوین شد که فروش و پخش کتابها توسط ناشران آن کتابها، معاف از مالیات است و در مورد کتابفروشان هم بنا شده که تنگناهای موجود حل و فصل شود و آنها هم بتوانند از این معافیت بهرهمند شوند. این موضوع به تصویب کارگروه مربوطه که متشکل از مسئولان مربوطه در وزارت ارشاد و سازمان امور مالیاتی است، رسیده اما برای ابلاغ و اجرا، باید به امضای دو وزیر اقتصاد و امور دارایی و فرهنگ و ارشاد اسلامی میرسید.
وزیر فرهنگ و ارشاد طبیعتاً با این تغییرات موافق بود و تنها امضای علی طیب نیا باقی میماند که وزیر اقتصاد نیز ضمن تایید این مصوبه با قید فوریت به هیات وزیران ارسال کرد تا با اخذ مصوبه نهایی از هیات دولت در اولین نشست پیش رو و ابلاغ به دستگاههای اجرایی در حوزه مالیات، عملاً حوزه نشر به عنوان یکی از بخشهای به شدت آسیب پذیر از پرداخت مالیات معاف شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]