واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ تير ۱۳۹۳ (۷:۴۲ق.ظ)
جهان صنعت: فرهنگسازي يا فرار مالياتي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جهان صنعت چنين نوشت:
ماليات از منابع مهم دولت به شمار ميرود و ثبات و تداوم وصول ماليات، موجب ثبات در برنامهريزي دولت براي ارايه خدمات مورد نياز کشور در زمينههاي گوناگون ميشود. در اين ميان، توسعه فرهنگي به عنوان يکي از ابعاد مهم توسعه يک کشور همواره از اهميتي اساسي برخوردار بوده و با جنبه اهميت يافتن سياستهاي کلان اقتصادي همچون سند چشمانداز 20 ساله، سياستهاي کلي اصل«44» قانون اساسي و برنامه تحول اقتصادي کشور، عامل فرهنگسازي بيش از پيش در کانون توجه دولتمردان و برنامه ريزان اقتصادي کشور قرار گرفته است از اينرو، بهبود نظام مالياتي بدون توجه به سياستهاي مبتني بر ارتقاي فرهنگ مالياتي محقق نميشود، به عبارتي دستيابي به اقتصادي سالم و متکي بر منابع درونزا و بهرهگيري موثر از منابع ثروت ملي، بخشي از شاخصههاي موثر در توسعه و پويايي نظامهاي اقتصادي به شمار ميروند و در اين ميان، بهرهگيري موثر از عنصر فرهنگ شاخصهاي است که توسعه اقتصادي بدون آن امکانپذير نيست.
توسعه فرهنگي به اصليترين رويکرد برنامههاي کلان توسعهاي تبدل شده و در قالب يک استراتژي محوري براي تحقق اهداف کلان اقتصادي ديده ميشود. فرهنگسازي مالياتي؛ عامل اتکا به درآمدهاي پايدار از آنجا که بهينهسازي و اصلاح الگوي مصرف در دستور کار دولت قرار دارد، مقوله فرهنگسازي مفهوم تازهتري پيدا ميکند. با محور قراردادن اصلاح الگوي مصرف در زمينههاي اقتصادي، به اهميت اين بحث در نظام مالياتي کشور ميتوان اشاره کرد. با تغيير فرهنگ مالياتي ميتوان کشور را با تکيه بر درآمدهاي درونزا و پايداري چون ماليات اداره کرد. فرهنگسازي مالياتي راهي است که ميتواند به اين معضل پايان دهد و از اتلاف هزينه و منابع جلوگيري کند. در کنار عامل فرهنگ، عنصر آموزش نيز بايد به عنوان يک اصل کاربردي و زيربنايي، محور برنامهها قرار گيرد و در استفاده از منابع بهجايي برسيم که هيچ منبعي را شخصي و متعلق به خود ندانيم. فرهنگسازي مالياتي موفق با کمک رسانهها، خبرگزاريها و مطبوعات امکانپذير است.
فرهنگسازي در عرصههاي مختلفي از جمله تحول نظام مالياتي کشور، با حضور پررنگ رسانهها و خبرگزاريها محقق ميشود. ماليات پس از درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه دولت از اهميت بالايي برخوردار است، همکاري سازمان امور مالياتي کشور با رسانهها و مطبوعات در ترويج فرهنگ پرداخت ماليات و روشن کردن زواياي مثبت قوانين جديد و مترقي مالياتي همچون نظام ماليات بر ارزشافزوده، نقشي تعيينکننده در تحقق اهداف بلند برنامههاي کلان اقتصادي و نيل به افق اقتصادي مورد انتظار دارد. يکي از مباحثي که فرهنگسازي مالياتي بايد براي آن از سوي دستاندرکاران سازمان امور مالياتي صورت گيرد، ماليات بر ارزشافزوده است. قانون ماليات بر ارزشافزوده، يکي از مهمترين قوانين مالياتي در دنيا به شمار ميرود، به همين علت پيادهسازي آن در نظام مالياتي کشورنيازمند آموزش نيروي انساني و آگاهسازي مردم از مزاياي اجراي اين قانون است. از همين رو رسانههاي جمعي از جمله راديو، تلويزيون و مطبوعات ميتوانند افکار عمومي را براي پذيرش نوآوريها آماده ساخته و حمايت و همراهي تودههاي مختلف جامعه را به بار آورند.
تحولات اخير در نظام مالياتي کشور، علاوه بر فرهنگسازي، نيازمند مکانيزه کردن نظام مالياتي و اجرايي کردن ماليات است. در مقوله فرهنگسازي مالياتي، ابتدا دولت بايد ملزم به رعايت قانون مالياتها باشد و در غير اين صورت اقدامهاي انجام شده براي فرهنگسازي، اثربخشي خود را در عموم مردم از دست ميدهد. بايد علاوه بر بهکارگيري روشهايي که منجر به افزايش درآمدهاي مالياتي شوند به ارتقاي فرهنگ مالياتي به عنوان مهمترين رکن نظام مالياتي توجه بيشتري شود. بنابراين بايد علاوه بر ارايه تسهيلات به موديان مالياتي در جهت تقويت و نهادينهسازي فرهنگ مالياتي نيز تلاش شود زيرا با آگاهي دادن به مردم نسبت به اهميت ماليات و اثرات زيانبار عدم وصول به موقع آن بر بدنه اقتصادي دولت، ميتوان همراهي و همگامي مردم در پرداخت ماليات را افزايش داد. اگر مردم پرداخت ماليات را وظيفه خود در کمک به رشد و توسعه کشور تلقي کنند بدونشک بسياري از مشکلات دولت برطرف شده و با پرداخت داوطلبانه ماليات، هزينههاي وصول کاهش مييابد. حمايت کارشناسان از تحول فرهنگ مالياتي کارشناسان اقتصادي نيز به موازات مسوولان، شايد يک گام جلوتر از آنان بر اهميت مقوله فرهنگسازي مالياتي براي کاهش اتکا به درآمدهاي نفتي تاکيد کردهاند. آنها بر اين باورند که ماليات به عنوان يکي از منابع اصلي درآمدي دولتها و راهي براي بهبود سطح زندگي مردم در اکثر کشورهاي جهان، از جايگاه ويژهاي برخوردار است و بر همين اساس، مسوولان و قانونگذاران بهخصوص در کشورهاي صنعتي و فراصنعتي، همواره بر اخذ ماليات با دقت فراوان و متناسب با درآمد افراد سعي و تلاش دارند. آنچه در کشور ما به فرهنگسازي مالياتي و جذب موديان کمک ميکند، شفافسازي درخصوص مسايل مالياتي و چگونگي مصرف آن در جامعه است. ماليات و چگونگي دريافت آن از موديان همواره يکي از معضلات اصلي دولتها بوده است؛ بهگونهاي که گاه وضع يک نوع ماليات و گرفتن آن، صنعتگران و توليدکنندگان را به سوي ورشکستگي سوق ميدهد و گاه، باعث فرار مالياتي آنها ميشود.
نويسنده: وليالله آقايارزاده
کارشناس مسايل اقتصادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]