واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هشدار پیکتی به نظام مالیاتی ما ! تهران - ایرنا - «سرمایه در قرن بیست و یکم»، به قلم توماس پیکتی، خواب مدافعان نئولیبرالی بازار آزاد و «جهانی شدن» اقتصاد را برآشفته کرده است. این کتاب یکی از پرفروش ترین کتاب های غیر رمان جهان شده است.
در ادامه یادداشت «مهران ابراهیمیان» در روزنامه جوان آمده است: آنچه پیکتی با استناد به داده های تاریخی 200 ساله 1880 به بعد می گوید، این است:«اگر نرخ بازدهی سرمایه (ثروت) بیشتر از نرخ بازدهی رشد اقتصادی باشد، نابرابری بیشتر خواهد شد.»
این یکی از دم خروس های بزرگ اقتصاد مبتنی بر بازار است که در حال بیرون زدن است و ادامه این روند برخلاف پیش بینی های قبلی که معتقد بود بازار فاصله طبقاتی را در دراز مدت کم می کند، منجر به نابرابری بیش از اندازه و غیر قابل قبول می شود و می تواند برای نظم اجتماعی خطرناک باشد؛ هشداری که غربی ها به خوبی بر آن واقفند اما طمع شرکت های ذی نفوذ چند ملیتی و بین المللی تاکنون اجازه تغییر را نداده است.
در این کتاب توضیح داده می شود که چگونه سود گرایی بیش از اندازه موجب بی ثباتی اقتصاد می شود و توزیع درآمد و ثروت نیز نابرابر تر می شود و در نهایت شکست بازار با پدیده «مخاطرات اخلاقی» از روش های مختلف از جمله حساب سازی محقق خواهد شد.
این کتاب به استناد آمار بانک جهانی به بررسی پولدارتر شدن ثروتمندان جهان به بهای فقیر تر شدن فقرای جهان در مناطق در حال توسعه ( منهای هند و چین و..) می پردازد و ایده اصلی« پیکتی » آن است که نرخ بازدهی سرمایه از نرخ رشد اقتصادی سبقت گرفته و به همین دلیل سرمایه داران روزبه روز ثروتمندتر می شوند.
وی که در واقع فریاد جنبش وال استریت را تئوریزه کرده، خواستار استقرار مالیات پیشرفته است.
راهکاری مشابه « مالیات توبین » در دهه 1970 ( مالیاتی که بر معاملات سهام هم با هدف بازتوزیع درآمدی و هم با هدف کنترل رشد بیش از اندازه بازارهای مالی قابل وضع است) اما به خوبی می توان با افزایش درآمدهای نفتی در ایران و روند شکل گیری ثروتمندان ( نوکیسگان فراری از مالیات) و نتایج احتمالی و ناپسند آن را برای کشورمان متصور شد.
در حقیقت این کتاب می تواند هشداری برای برنامه ریزان باشد. هم اکنون اگر چه نظام اقتصاد ایران مبتنی بر بازار نیست اما اتفاقاً بخش تحقق مالیات ها از بسیاری از لیبرال ترین اقتصادهای کشورها ی مدعی هم ضعیف تر و کم کارکردتر است و هم اکنون دولت هیچ ورودی تاکنون به آنها نداشته است به نحوی که به ادعای مسئولان بیش از 60 درصد اقتصاد مالیات پرداخت نمی کنند و نتیجه آن تبلور امیر منصورها، زنجانی ها و جزایری هاست که نماد شکاف طبقاتی و ناکارآمدی نظام مالیاتی و عدم شفافیت است.
لذا پیشنهاد می شود مسئولان و برنامه ریزان با مداقه بر این کتاب از یک سو با مسائلی چون پدیده گریز از مالیات واقع بینانه تر برخورد کنند و با اندک شانتاژ خبری از سوی مالیات گریزان که اگر نظام مالیاتی پیشرفته را اجرا کنید، تولید ال می شود و بل می شود جا نزنند و چشم اندازه مالیات گریزی نوکیسگان را بدانند، از سوی دیگر بحث نظام مالیاتی پیشرفته و نه مبتنی بر توافقات با اصناف را با جدیت پیگیری کنند و در نهایت با شفاف سازی در نظام اقتصادی – مالیاتی مانع از عمیق تر شدن شکاف طبقاتی و بروز مشکلات در نظم اجتماعی شوند.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
19/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]