محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853566177
درست ديدن مسئله نيمي از راهحل است
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: درست ديدن مسئله نيمي از راهحل است
طي روزهاي گذشته دولت يازدهم با انتشار بستهاي تحليلي از وضعيت اقتصادي ايران طي سالهاي 85به بعد، راهكارهاي خود را براي خروج غير تورمي اقتصاد ايران از ركود منتشر كرد.
اگرچه انتشار چنين بسته تحليلي طي سالهاي گذشته از سوي دولتها حداقل بدين شكل سابقه نداشته و همين كه دولت از طريق اين گزارش، نوع نگاه خود به اقتصاد و حل مسائل را با عموم مردم و به ويژه جامعه كارشناسي در ميان گذاشته است، جاي بسي خوشحالي است اما در اين بين نقايصي به زعم نگارنده مشاهده شد كه در اين مقال اشاره ميشود.
دولت محترم در قالب اين گزارش مدعي شده بود كه مشكل اقتصاد ايران را از ركود تورمي به ركود تغيير داده است و به نوعي طي 10ماه اخير تورم را تحت كنترل خود در آورده است.
در انتقاد به اين بخش از ادعاي دولت بايد گفت كه تورم عمومي در كشور هنوز بيش از 24درصد است و هنوز اقتصاد ايران در شرايط ركود تورمي به سر ميبرد و درك دولت محترم از شرايط اقتصادي چندان با واقعيت مطابقت ندارد.
مضاف بر اين، همه كارشناسان و اهالي عرصه اقتصاد به خوبي ميدانند كه تورم كاهش يافته در ماههاي اخير به قيمت تشديد ركود در اقتصاد بوده است.
از اوايل سال جاري طبق مصوبه شوراي عالي اشتغال حداقل دستمزدكارگران در سال 93با 25درصد رشد مواجه شد، مضاف بر اين، در پي اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها قيمت انواع حاملهاي انرژي به طور متوسط 50درصد در كشور با رشد مواجه شد، البته هزينههاي رشد يافته در خلال اجراي بودجه سال 93 چون ماليات را نيز بايد به افزايش هزينههاي توليد نيز اضافه كرد.
در اين بين در حالي هزينههاي توليد و خدمات در سال 93با رشد مواجه شد كه دولت به بنگاهها و اصناف مختلف اجازه افزايش قيمت كالا را نداد. اين امر به معناي سركوب قيمت و تشديد ركود در توليد است، چراكه بنگاه وقتي نتواند هزينههاي رشد يافته را روش قيمت كالا و خدمات خود اضافه كند، مجبور است به راههايي چون كاهش ظرفيت توليد، اخراج كارگران، فروش داراييها و. . . جهت عبور از دوره سركوب قيمتها روي آورد.
همه اين اتفاقات در حالي بنگاهها را زمينگير كرده است كه دولت در گزارش خود مدعي شده كه از كنترل دستوري قيمتها احتراز كرده و حال آنكه چنين امري خلاف واقع است.
در بخشي از گزارش، دولت مدعي شده از آنجايي كه يكي از اجزاي «مجموعه بيثباتيهاي اقتصاد كلان» كشور طي دهه اخير نابساماني در پرداخت يارانههاي نقدي به خانواراست، مرحله نخست سامان دادن به پرداختهاي نقدي در فضايي آرام به اجرا گذاشته شد و برنامه حمايت از خانوار در طرح اصلاح بازار انرژي نيز به سمت توسعه خدمات بهداشتي ـ درماني و حمايت ويژه غذايي از خانوارهاي فقير و كمدرآمد تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي سوق داده شد.
در نقد اين بند از گزارش نيز بايد گفت كه پرداخت يارانه نقدي به عموم متقاضيان در حالي انجام ميگيرد كه طبق مصوبه مجلس، دولت بايد يارانه نقدي را با تعيين سقف درآمدي تنها به خانوارهاي نيازمند پرداخت كند و حال آنكه تعلل در اين خصوص اتلاف منابع و تقويت بخشي از دهكهاي بالادرآمدي را در پي دارد.
بهتر بود دولت به تدريج با شناسايي متمولين و احراز درآمد آنها از محل انواع داراييها چون مسكن، خودرو، مغازه، سهام، ميزان ماليات پرداختي و. . . جامعه يارانه نقدي بگير را كوچك ميكرد.
گفتني است كه تداوم وضعيت فعلي در پرداخت يارانه نقدي ضمن آنكه كسري بودجه را براي دولت به همراه ميآورد، فرصت حمايت از توليد را از محل عايدي ناشي از حذف يارانه نقدي متمولين از بين ميبرد.
در اين بين به جد جاي تعجب است كه چرا دولت محترم با وجود چالش عظيم بهرهوري در اقتصاد ايران در بسته تحليلي و راهكارهاي خروج از بحران خود هيچ اشارهاي به مقوله رشد بهرهوري تمامي عوامل توليد نداشته است. مضاف بر اين مقوله، بايد عنوان داشت كه مشكل اقتصاد ايران ساختاري است و ركود چون تورم نيست كه بتوان با چند ركب اقتصادي چون ارائه سبد كالايي باد آورده به سمت مصرف كنندگان در اقتصاد و همچنين بازي با نرخ سود سپرده و تسهيلات به سرعت و به شكل كاملاً ناپايدار آن را كاهش داد.
اين در حالي است كه با همه تلاشهاي دولت و ميانبرهاي اقتصادي هنوز تورم بيش از 24درصد است و اين ميزان تورم ايران را در دنيا از حيث كشورهايي كه تورم بالايي دارند، انگشتنما كرده است.
اگرچه به حتم دولت محترم خود بر تعاريف مفاهيم اقتصادي از اين دانش آموخته علم اقتصاد بيشتر واقف است اما نوع نگاه دولت به مسئله فعلي اقتصاد گوياي آن است كه اولاً از تورم 24درصدي به عنوان آتش زير خاكستر غافل شده است، ثانياً پديده خروج از ركود را كمي كه چه عرض كنيم، بسيار سهل گرفته است.
سهل گرفتن مقوله خروج از ركود توسط دولت اين شائبه را در ذهن ايجاد ميكند كه نكند دولت ركود را با مقوله كسادي در اقتصاد اشتباه گرفته است.
سيرنزولي رشد اقتصادي كه براي چنددوره سه ماهه ادامه يابد، نشاندهنده وضعيت«كسادي»اقتصادي است اما هرگاه اين دوره زماني بيشترشود«ركود» اقتصادي ناميده ميشود، جالبتر از همه آنكه در موردي كه رشد اقتصادي براي مدتي آهسته اما غيرمنفي باشد اصطلاحاً به «توقف ركودي» معروف است.
با توجه به تعريف فوق، دولتمردان بايد در اثر چندين سال تلاش و اجراي سياستهاي صحيح اقتصادي در ابتدا به مرحله توقف ركودي برسند و سپس از رونق سخن به ميان آورند.
بنا به تعريفي جامع و ترسيمي تراز ركود اقتصادي، دورهاي را كه اقتصاد حالت انقباضي به خود ميگيرد و كوچك ميشود در اصطلاح دوره ركود اقتصادمي گويند. در اين دوره سر و كله «اضافه توليد» يعني پرشدن بازار از كالاهايي كه مشتري ندارد، پيدا ميشود. وقتي در بازار مشتري نباشد و كالاها فروش نرود طبعاً توليدكالاها نيز كاهش يافته و متوقف ميشود و به دنبال آن تعطيلي كارخانهها و بيكاري وسيع و ميليوني كارگران پيش ميآيد كه به نوبه خود فروش كالاها را باز هم دشوارتر كرده و بر عمق بحران ميافزايد.
در ادامه رويداد فوق سيستمهاي اعتباري از كار بازميمانند، چراكه بدهكاران توان پرداخت بدهي خود را در سر موعد از دست ميدهند از اين رو بهاي سهام شركتها در بازار تنزل كرده و در پي نابودي بنگاهها، بانكها و مؤسسات مالي اعتباري نيز يكي پس از ديگري ورشكست ميشوند.
اثرات ركود اقتصادي معمولاً به حدي است كه در بخشهاي مختلف اقتصاد از قبيل رشد توليد ناخالص داخلي، اشتغال، درآمدهاي واقعي، توليد صنعتي و قيمتهاي عمده و خرده فروشي قابل مشاهده است.
بايد افزود كه كشورهاي توسعهيافته كه تاكنون چندين بار اسير ركود اقتصادي شدند از سه تا شش سال براي خروج از ركود تلاش كردهاند و هراس آنها از بازگشت ركود به اقتصاد به حدي است كه پيوسته اقتصاد را رصد ميكنند تا مبادا اين عارضه اقتصادي بازگردد.
حيف كه در اين مقال آنقدر مجال نيست تا مصداقهايي از شرايط فعلي را ذكر كنيم اما ركود بازار مسكن و از دست رفتن بيش از 40 هزار ميليارد تومان از ارزش روز بازار سهام طي چهار ماه اخير و كاهش ظرفيت توليدي بنگاهها همه و همه نشان از تشديد ركود در اقتصاد ايران دارد از اين گذشته كاهش تورم به مرز 24 درصد را نميتوان به مثابه حل معضل تورم در اقتصاد به شمار آورد. دست آخر ضمن تقدير از دولت كه نگاه خود به مسئله اقتصاد و همچنين راهكارهاي مدنظر را در رابطه با خروج غير تورمي از ركود با عموم مطرح كرد بايد عارض شد كه براي حل مسئله اقتصاد ايران ابتدا بايد مسئله را صحيح ديد و سپس تن به بهترين راهكار كه همانا اصلاحات زيربنايي و ساختاري در اقتصاد است، داد.
نویسنده : هادي غلامحسيني
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
انیمیشنی دیدنی از بازی ایران و آرژانتین در 10 ثانیه / فیلم
انیمیشنی دیدنی از بازی ایران و آرژانتین در 10 ثانیه فیلم به این مطلب امتیاز دهید جام نیوز ۱۱ ۰۴ ۱۳۹۳ - ۱۷ ۱۸انیمیشین دیدنی برای تاریخچه تیم آلمان + دانلود
انیمیشین دیدنی برای تاریخچه تیم آلمان دانلود تاریخچه تیم ملی المان در جام جهانی از میزبانی و قهرمانی در جام جهانی ۱۹۷۴ تا باختن به ایتالیا در فینال ۱۹۸۲ و باخت به ارژانتین در فینال ۱۹۸۶ بازگشت بکن بائر این بار به عنوان مربی و قهرمان کردن المان در جام جهانی ۱۹۹۰ تا شکست دو هدیدن این انیمیشن را از دست ندهید
دیدن این انیمیشن را از دست ندهید بین الملل > خاورمیانه - این انیمیشن درباره حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی به ساکنان غزه و همچنین کشورهایی است که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از این جنایات حمایت می کنند لطفا منتظر بمانید منبع العالم 26149مناظره دیدنی ۳ جانبه قیمت خودرو
مناظره دیدنی ۳ جانبه قیمت خودرو مناظره قیمت خودرو با حضور رضا شیوا رئیس شورای رقابت عبدالله بابایی معاون بازاریابی ایران خودرو و علی علیلو رئیس هیات تحقیق و تفحص از صنعت خودرو در برنامه رویداد شبکه خبر از روز شنبه 14 تیر ماه با اعلام قیمت خودرو از سوی شورای رقابت بحثهای فگفتگوی تلفنی روسای جمهور آمریکا و چین بر سر مسئله هستهای ایران
گفتگوی تلفنی روسای جمهور آمریکا و چین بر سر مسئله هستهای ایرانتاریخ انتشار سه شنبه ۲۴ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۲ ۵۱ رئیسجمهور آمریکا در گفتوگویی تلفنی با همتای چینیاش خواستار همکاری هرچه بیشتر پکن در مسئله هستهای ایران شد به نقل از وال استریت ژورنال کاخ سفید روزگذر از بحران قطعی آب و برق با مصرف درست/ وزیر نیرو: مردم 20 درصد صرفه جویی کنند کمبود نداریم
گذر از بحران قطعی آب و برق با مصرف درست وزیر نیرو مردم 20 درصد صرفه جویی کنند کمبود نداریم اقتصاد > انرژی - هر اندازه دما سنج از حرارت بیشتر روزهای تابستانی خبر می دهد به همان میزان بحران کم آبی و به دنبال آن تولید برق با عدم مصرف درست شهروندان مشکل بیشتری را به وجمردم نیمی از ذخیره بنزین 400 تومانی شان را سوزاندند
مردم نیمی از ذخیره بنزین 400 تومانی شان را سوزاندند اقتصاد > انرژی - نسیم آنلاین نوشت مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه ۵۴درصد از سهمیه بنزین موجود در کارت های سوخت مصرف شد گفت مصرف بنزین ۴۰۰ تومانی کماکان و بدون محدودیت زمانی اعتبارضربه دیدن منافع اقتصادی آمریکا دستاورد سیاست تحریم
سهشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۵ پایگاه اینترنتی سازمان آمریکایی گلوبال سولوشنز در مقاله ای نوشت تحریمهای اقتصادی به طور فزاینده برای تامین اهداف سیاست خارجی آمریکا مورد استفاده قرار میگیرند اما این تحریمها به جای اینکه رفتار کشور مورد نظر را تغییر دهند در اغلب موارد به منافع اقتهیاتهای تجاری از دیدن تهران متعجب می شوند
اقتصادی صنعت و تجارت و کشاورزی هیاتهای تجاری از دیدن تهران متعجب می شوند رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اشاره به متحول شدن شرایط ایران از منظر دیپلماسی گفت هیاتهای تجاری از دیدن پیشرفتهای تهران متعجب می شوند به گزارش خبرنگار مهر غلامحسين شافعي در دیدار با شهاقتصاد مقاومتي چه موانع و راهحلهايي را پيشرو دارد؟
اقتصاد مقاومتي چه موانع و راهحلهايي را پيشرو دارد عضو كميسيون اقتصادي مجلس معتقد است كه در صورت قطع يارانه نقدي قطعا نگاه ها 180 درجه به دولت تغيير خواهد كرد و كاملا برعكس آنچه كه دولت به دنبال دريافت آن بوده است مي شود به طوري كه در زمينه قطع يارانه نقدي مي تواند منجر به يكکاهش بارندگی در بیش از نیمی از استانهای کشور/ کاهش حجم روان آبهای کشور
کاهش بارندگی در بیش از نیمی از استانهای کشور کاهش حجم روان آبهای کشور میزان بارشها ی 19 استان کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون کاهش پیدا کرده و همچنین میزان روان آبها نیز کاهش 10 درصدی را نشان می دهد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از ابتداي سال آبي جاري تا پاياندولت و مجلس مسئله آزاد سازی قیمت شیر را بررسی می کنند
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس دولت و مجلس مسئله آزاد سازی قیمت شیر را بررسی می کنند اراک - ایرنا - رئیس کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت پیشنهاد دولت برای آزاد سازی قیمت شیر و مواد لبنی این هفته در نشست مشترکی با ارکان تصمیم ساز این حوزه در دولت و مجلس بررسیامام جمعه کاشان: فرهنگ پرداخت مالیات بدرستی جا نیفتاده است
امام جمعه کاشان فرهنگ پرداخت مالیات بدرستی جا نیفتاده است کاشان- ایرنا- نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان گفت فرهنگ پرداخت مالیات در نظام مقدس جمهوری اسلامی هنوز بدرستی برای مردم جا نیفتاده است به گزارش ایرنا نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان شامگاه دوشنبه به مناسبت شانزدهمبهرهوری مناسب آب مهمترین مسئله در مقابله با بحران کم آبی
نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس مطرح کرد بهرهوری مناسب آب مهمترین مسئله در مقابله با بحران کم آبی مروی گفت در الحاقیه قانون بودجه هر کس از آبیاری تحت فشار استفاده کند دولت 85 درصد از هزینههایش را به رایگان پرداخت میکند علی مروی نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درركود يا تورم، مسئله اين نيست!
ركود يا تورم مسئله اين نيست مباحثه رسانهاي و غير رسانهاي در ميان اقتصاددانان كشور چه آنهايي كه به دولت مشاوره ميدهند و چه آنهايي كه منتقد دولت هستند در حال بالا گرفتن و گرم شدن است مسئله اصلي هم خروج از ركود تورمي است هر يك به فراخور نحله فكريشان حرفي ميزنند اما در عملراهحلی برای ساز ناکوک صنعت بیمه
جمعه ۲۰ تیر ۱۳۹۳ - ۰۹ ۴۱ افزایش نرخ دیه و به تبع آن افزایش نرخ بیمه شخص ثالث موجب ناراضایتی مردم و شرکت های بیمه شده است اما راهکارهای پیشنهادی که باعث کاهش این نرخ شود مشکلات به وجود آمده را تا اندازهای کاهش میدهد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا پس از اعلامبرای حل مسائل نباید صورت مسئله را پاک کرد
یک کارشناس اقتصادی برای حل مسائل نباید صورت مسئله را پاک کرد تهران - ایرنا - یک کارشناس اقتصادی معتقد است برای حل مشکلات نباید صورت مسئله را پاک بلکه باید با واقعیت های اقتصادی و اجتماعی شجاعانه برخورد کرد و از توجیه ناتوانی در حل مسائل اقتصادی و اجتماعی بشدت پرهیز نمود ابراهی-
اقتصادی
پربازدیدترینها