واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیم/لرستان سومین استان پرآب کشور تشنه است خرم آباد - ایرنا - لرستان سالهاست که عنوان سومین استان پر آب کشور را یدک می کشد و با وجود داشتن 50 آبشار فصلی و دایمی و دو هزار و 500 کیلومتر مسیر رودخانه، اما این مقام تنها یک عنوان پر طمطراق بوده و حتی شاید در برخی موارد مانع تخصیص اعتبار خسارت خشکسالی به این استان شده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، لرستان ، استانی با آب و هوای چهار فصل و وجود چشمه های متعدد، در بسیاری از روستاها دچار کم آبی بوده و مردم بخشی از مناطق آن مشکل تامین آب شرب دارند.
برخی روستانشینان و برخی مناطق شهری این استان بویژه در فصل گرم تابستان ، برای تامین آب مورد نیاز خود دغدغه دارند.
لرستان در سال های اخیر با توجه به بروز پدیده خشکسالی، کمتر روزهای پرآب داشته، و خروش رودخانه های سرد و زلالش به ناله ای خشک و حقیر تبدیل شده که در این راستا ایجاد سد و ایستگاه های پمپاژ آب و مهار روان آب های طلایی این استان ضروری است.
بنا بر آمار اعلام شده، میزان خروجی روان آب های لرستان که در گذشته به 13 میلیارد متر مکعب در سال می رسید، امروزدر برخی فصول حتی تا پنج میلیارد متر مکعب نیز کاهش یافته است.
بروز پدیده خشکسالی، مشکلات جدی را برای اراضی کشاوری، باغات و رودخانه های لرستان بوجود آورده، به نحوی که میزان برداشت آب های زیرزمینی در این استان تا بیش از 50 متر افزایش یافته است.
هم اکنون سالانه از میزان آب های سطحی لرستان یک میلیارد و 400 میلیون مترمکعب و از منابع آب های زیرزمینی نیز 660میلیون مترمکعب(در مجموع دو میلیارد و60 میلیون متر مکعب) استحصال می شود.
میزان مصرف آب در بخش کشاورزی یک میلیارد و 850 میلیون مترمکعب، در بخش شرب و بهداشتی 165 میلیون مترمکعب و در بخش صنعت 45 میلیون مترمکعب است.
این درحالی است که از مجموع 800 هزار هکتار اراضی کشاورزی تنها 25 درصد آبی بوده که از این 25 درصد نیز تنها 30 هزار هکتار مجهز به سامانه آبیاری تحت فشار است.
تنها دو هزار و 400 کیلومتر کانال آبرسان کشاورزی در لرستان احداث شده که از سال های گذشته تاکنون 400 کیلومتر از این کانال ها بهسازی شده و متاسفانه پرت آب در این زمینه 70 درصد است.
مدیر عامل آب و فاضلاب روستایی لرستان دراین باره گفت: اکنون دو هزار و 861 روستا در لرستان وجود دارد که یک هزار و 968 روستا دارای آب و 145 روستای با 11 هزار و 173 خانوار فاقد شبکه آبرسانی هستند.
ˈعلیرضا کاکاوندˈ افزود: مشترکان آب و فاضلاب روستایی لرستان 109 هزار و 177 مورد است و یک هزار و 266 روستای این استان زیر پوشش خدمات این شرکت قرار دارد.
وی با بیان اینکه هم اکنون به 93 درصد جمعیت روستایی لرستان آبرسانی شده گفت: اما به دلیل فرسودگی تاسیسات، خشکی و کاهش دبی منابع آبی، شاخص بهره مندی روستاییان از آب آشامیدنی 77 درصد است.
وی اظهارکرد:هم اکنون 530 روستا در لرستان با مشکل کمبود آب شرب روبه رو هستند و از این تعداد، 130 روستا مشکل جدی کمبود آب دارند و خشکسالی های چند سال اخیر نیز باعث شد که برخی از این روستا با قطعی آب آشامیدنی و برخی دیگر با افت فشار آب روبه رو شوند و برخی روستاها نیز تنها ساعاتی در شبانه روز دارای آب لوله کشی باشند.
وی ادامه داد: بر اثر خشکسالی های پی در پی 90 درصد چشمه ها خشک یا با کاهش دبی آب روبه رو هستند و حدود نیمی از چاه های دستی و نیمه عمیق نیز خشک شده است.
به گفته وی، هم اکنون بیشترین مشکل کم آبی مربوط به مناطق روستایی شهرستان های خرم آباد، کوهدشت و دلفان است.
کاکاوند با اشاره به طرح های دردست اجرا برای رفع مشکل کم آبی مناطق روستایی، گفت: طرح احداث 63مجتمع آبرسانی شامل 720روستا با 250 هزار نفر جمعیت به دلیل نبود اعتبار نیمه تمام مانده که تکمیل این طرح ها نیازمند 630 میلیارد ریال است.
وی ادامه داد: از مجموع هفت هزار و 500 کیلومتر خطوط شبکه آبرسانی در روستاهای لرستان 30 درصد این شبکه نیاز به بازسازی دارد که بازسازی آن نیازمند 450 میلیارد ریال اعتبار است.
وی گفت: 81 طرح نیمه تمام آبرسانی در 733 روستای لرستان پیشرفت فیزیکی بالای 55 درصد داشته که تکمیل این طرح ها نیازمندتامین 710 میلیارد ریال اعتبار است.
خشکسالی و دغدغه تامین آب روستایی در سومین روستای پر آب کشور ذهن را به سمت ضرب المثلی همیشگی سوق می دهد ، ˈ آب در کوزه و ما تشنه لبان می گردیمˈ.
7269/630/640
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
24/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]