واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: حساب سبزی که برای آیندگان باز می شود
حفظ منابع آب و خاک با "کشاورزی ارگانیک "
این نوع کشاورزی سيستمي توليدي است كه سلامت خاك، اكوسيستم ها و انسان را پايدار مي سازد و بر فرايند بوم شناسانه، تنوع زيستي و چرخه هاي سازگار با شرايط محلي تكيه دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران کشاورزی ارگانیک، نوعی کشاورزی است که در تولید و فرآوری محصولات آن از کودهای شیمیایی، سموم، هورمونها و دگرگونیها و دستکاریهای ژنتیکی استفاده نشود و همه مراحل تقویت زمین، کاشت و برداشت با استفاده از نهادههای طبیعی باشد.
این نوع کشاورزی سيستمي توليدي است كه سلامت خاك، اكوسيستم ها و انسان را پايدار مي سازد و بر فرايند بوم شناسانه، تنوع زيستي و چرخه هاي سازگار با شرايط محلي تكيه دارد.
فراوردههای کشاورزی زیستی در کشور ما با نام محصولات سالم و در کشورهای اروپایی و امریکایی با نام کشاورزی زیستی (Organic farming) و یا کشاورزی بیولوژیک (Bio) شناخته میشود.
*تقاضا برای مصرف محصولات ارگانیک روز به روز در حال افزایش است
نخستین دلیل مهم برای تقاضای جهانی محصولات زیستی ، وجود مزه بهتر ، خواص غذایی بیشتر و طبیعی این محصولات نسبت به محصولات تولید شده در سیستم زراعی رایج و محصولات اصلاح شدهاست .
دلیل دیگر تقاضا برای این محصولات سازگاری زیست محیطی این محصولات چه از فرایند تولید تا انتقال به مصرف کننده و نیز سیستم جامع اکولوژیکی مدیریت این مزارع است که حداقل آسیب زیست محیطی و حداکثر سازگاری آن با سیستمهای طبیعی را در بر دارد.
یک دلیل دیگر برای درخواست تولید فراوردههای زیستی در سطح دنیا، وجود باورهای اخلاقی و دینی است که این باورها محیط زیست را بعنوان محیطی برای پرورش نسلهای گذشته حال و آینده و به جهت تولید غذا برای نسلهای مختلف در نظر میگیرد و هر گونه صدمه زدن به آن را از لحاظ اخلاقی و یا مذهبی را محکوم میکند.
*کشاورزی ارگانیک اقدامات زیرساختی می خواهد
حفاظت خاک بعنوان یک موجود زنده واحد بعنوان اولین و اصلیترین هدف در کشت ارگانیک مد نظر قرار میگیرد. بطوریکه سایر عوامل و نهادها باید به گونهای باشد که در دراز مدت سبب حاصلخیزی بیشتر خاک و احیای اکوسیستم زندة آن گردد.
کشت مخلوط ، کود سبز ،مالچهای زیستی ، تناوب زراعی ،شخم کم عمق ، استفاده از عناصر غذایی مکملهای مجاز ، استفاده از بقایای گیاهی و دامی ، تغذیه موجودات مفید خاکزی مانند کرم خاکی ، گیاهان پوششی و پودر سنگهای سیلیکات برای قلیایی سازی خاک از جمله اقداماتی است که کشاورزی در سطح ارگانیک نیازمند آن است .
*صرفه اقتصادی مهمترین عامل توجه به کشاورزی ارگانیک
کشاورزان ارگانیک با کشت چندین محصول در یک زمان که اغلب با دامداری همراه است تنوع شغلی خود را افزایش میدهند. تنوع ، مخاطرات اقتصادی را کاهش میدهد و باعث خودکفایی در زمینه عناصر غذایی، تغذیه دام، مواد آلی خاک و انرژی میشود.
هزینه تولید در مزارع زیستی بدلیل استفاده کمتر از نهادههای خارجی، کمتر از مزارع رایج است. خرید کودهای مصنوعی و آفت کش در این نظام وجود ندارد هزینه علوفه خریداری شده، دامپزشکی و تعویض دام نیز کمتر است . علاوه بر این کشاورزان زیستی هزینه کمتری را برای استهلاک سرمایه گذاریهای مربوط به نهادههایی نظیر ابزارهای ماشین و تجهیزات پرداخت میکنند . روی هم رفته هزینه نهادهها در مزارع زیستی کمتر است.
*چالش اصلی کشاورزان زیستی
چالش اصلی کشاورزان زیستی کنترل علفهای هرز است. علفهای هرز عامل محدود کننده تولید در مزارع زیستی هستند و کشاورزان زیستی نسبت به دیگر عملیات مدیریّتی، زمان و هزینه بیشتری را صرف کنترل علفهای هرز می کنند.
در کشاورزی زیستی، روشهای مکانیکی و دیگر روشهای مدیریّتی جایگزین علف کشها شدهاست. خاک ورزی برای کنترل علفهای هرز پس از سبز شدن گیاه، به شکل سطحی و غیر عمیق انجام میشود تا خاک فشرده نگردد.
*جمع بندی
کشاورزی ارگانیک سیستمی است که اگر از طرف مردم و دولت و نهادهای غیر دولتی به آن توجه شود میتواند منجر به حفاظت و حاصل خیزی خاک در بلند مدت ، سلامت و تولید بالای محصولات گیاهی و دامی، بالابردن کیفیت و اهمیت غذایی، اثرات مثبت اجتماعی، بازار مناسب و صرفه اقتصادی گردد.
خوشبختانه در سالهای اخیر اقداماتی اساسی از طرف بخش خصوصی در ایران انجام گرفته است.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]