واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به مناسبت 18 تیر ماه روز ادبیات کودکان و نوجوانان اختصاص ویترین و بهبود سیستم توزیع کتاب اصلی ترین نیازحوزه کودک ونوجوان کیش - ایرنا - کمبود ویترین مناسب برای ارائه آثار کودکان و نوجوانان و اصلاح سیستم توزیع کتاب از دغدغه های همیشگی فعالان عرصه نشر است ، آنها معتقدند دادن حق انتخاب با ارائه و نمایش کتاب در سطح ویترین و همچنین در دسترس بودن یارمهربان در ایجاد انگیره برای کتابخوانی بسیار موثر است.
دوران کودکی زمان طلایی عمر یک فرد است وتنها در این مقطع سنی است که می توان با ارائه اطلاعات درست و آموزش مناسب در حوزه های مختلف یک فرهنگ را نهادینه کرد ، مطالعه و کتابخوانی از جمله موضوعاتی است که باید از سنین ابتدایی مورد توجه خانواده و مسوولان قرار گیرد .
نقش مهم آموزش و پرورش در رشد کتابخوانی در جامعه بر کسی پوشیده نیست ، معلمان کتابخوان ،دانش آموز کتابخوان تربیت می کنند ، زمانی که این مهم مورد توجه قرار نگیرد نمی توان انتظار داشت دانش آموزان کتاب نخوان ،امروز به یک جوان کتابخوان تبدیل شود.
خانواده به عنوان مهم ترین کانون اجتماعی نیز در کتابخوان کردن فرزندان خود نقش بسزایی دارند ، خانواده ای که والدین کتابخوان دارد و بخشی از در آمد خود را صرف خریداری کتاب می کند فرزندانش هم کتابخوان خواهد شد و با الگو پذیری از آنان این چرخه را ادامه خواهد داد.
تولید محتوای خوب و جذاب یکی از مسائل مهم در گرایش به کتابخوانی است ، وقتی اثری جذاب و پرمحتوا تولید شود قطعا گرایش به سمت مطالعه هم افزایش خواهد یافت.
علاقمند ساختن کودکان و نوجوانان به کتاب و کتابخوانی و تقویت فرهنگ مطالعه در جامعه اگرچه از دغدغه های همیشگی فعالان عرصه کتاب است ، اما تا رسیدن به فاصله مطلوب و کتابخوان ساختن کودکان و نوجوانان راه زیادی مانده است .
ادبیات کودک و نوجوان از جمله مقوله های است که باید به صورت زیربنایی بدان توجه شود اما متاسفانه کمبود آثار فاخر ، افزایش کتب ترجمه ای نسبت به تالیف ، تکراری بودن سوژه ها ، نبود علاقه لازم برای مطالعه ، بی توجهی به نهادینه سازی فرهنگ مطالعه ، کمبود ویرتین ،اختصاص ندادن مبلغی از درآمد سالانه خانواده به خرید کتاب ویژه کودکان ، متناسب نبودن برخی اثار ارائه شده به بازار با فرهنگ جامعه ، کمبود فضای های مطالعاتی مختص کودکان ، سفارشی نویسی ، نبود خلاقیت و نوآوری در سوژه ها و جذابیت لازم، سال هاست که ادبیات کودک و نوجوان با آن دست به گریبان است .
به نظر می توان با بازنویسی داستان های قدیمی و شیرین زبان فارسی با زبانی شیوا و گویا ، افزایش شمارگان کتاب ، اختصاص ویترین های متعدد به کتاب های کودکان ونوجوانان ، کاهش قیمت تولید و چاپ کتاب ، ایجاد فضای رقابتی برای ناشران و نویسندگان ، پرهیز از سفارشی نویسی ، تولید آثار متناسب با فرهنگ جامعه ، برگزاری نمایشگاه های اختصاصی برای کودکان ونوجوانان در طول سال ، ایجاد فضای مطالعه مناسب ، برگزاری نمایشگاه های کتاب کودک در مدارس در فصول مختلف سال و همچنین حضور نویسندگان و شاعران دراین رویدادها ، برگزاری جلسات کتابخوانی و چهره به چهره شدن نویسندگان این حوزه با مخاطبان ،بهبود روش توزیع کتاب ، ارائه تسهیلات مناسب به نویسندگان و کاهش دغدغه های معیشتی ، کاهش هزینه های چاپ و تصویر گری و حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نویسندگان و فعالان این عرصه کیفیت آثار ارائه شده برای این قشر را ارتقا داد .
راه اندازی کتابفروشی به تناسب جمعیت ، راه اندازی فروشگاه های بزرگ کتاب ، ایجاد کتابخانه در مدارس ، فراهم کردن زمینه های لازم برای دسترسی به کتاب در سراسر کشور ،ارائه سیر مطالعاتی به مخاطبان و معرفی کتاب خوب در سطح شهر و رسانه ها را می توان از راههای گرایش و افزایش میزان مطالعه در جامعه عنوان کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، هجدهم تیرماه در تقویم رسمی کشور به نام روز ادبیات کودک ونوجوان نامگذاری شده ، هر ساله برنامه های متنوعی به همین مناسبت برگزار ودغدغه های این حوزه مرورمی شود اما به نظر می رسد مشکلات این حوزه با اختصاص یک روز از سال حل نمی شود و نیاز است در طول سال بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
عضو انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با گرامیداشت هیجدهم تیرماه روز ادبیات کودکان ونوجوانان مشکل اصلی این حوزه را سیستم نامناسب توزیع کتاب دانست و گفت : چرخه توزیع، سالم نیست و مکانی مناسب برای عرضه کتاب وجود ندارد .
برزو سریزدی اظهار داشت : وقتی چرخه نشر معیوب باشد آثار فاخر هم تولید نمی شود در این صورت بازار کتابهای کم محتوا و کیوسکی رونق می گیرد.
وی نبود ویترین مناسب را یکی دیگر از دغدغه های همیشگی ناشران و مخاطبان دانست و گفت : تنها اقدامی که در این سال ها شنیده می شود راه اندازی باغ کتاب در تهران به عنوان یک فروشگاه بزرگ برای عرضه و فروش کتاب است که هنوز عملی نشده و اختصاص نقطه ای از پایتخت و ایجاد یک فروشگاه بزرگ مشکلات نشر کودک و نوجوان را به تنهایی حل نمی کند.
این مترجم عرصه کتاب های کودک ونوجوان در مورد شمارگان پایین کتاب های این حوزه گفت : شمارگان کتاب نسبت به گذشته کاهش پیدا کرده و این موضوع ،اقتصاد نشر را با چالش مواجه ساخته است .
وی در مورد پیشی گرفتن ترجمه از تالیف در این حوزه و اینکه نظارتی براین موضوع صورت نمی گیرد گفت :معتقدم هم تالیف و هم ترجمه نیاز جامعه است و ما باید اجازه دهیم مخاطب خودش انتخاب کند ، اگر کیفیت تالیفات بیشتر شود قطعا مخاطب به سمت خرید آن خواهد رفت ، اینکه چون تالیف کم است ترجمه را محدود کنیم اقدام درستی نیست .
این نویسنده عرصه کودک ونوجوان بهترین راهکار را بهبود سیستم توزیع و گسترش ویترین دانست وگفت : تغییرکاربری زمین و تبدیل آن به کتابفروشی یا کتابخانه در گسترش فرهنگ کتاب خوانی موثر است ، اینکه تدابیری اتخاذ شود تا افرادی که مایل به کار فرهنگی هستند به ازای تبدیل ملک به مکان فرهنگی یک متر هم تجاری دریافت کنند موضوع مهمی است که توجه بسیاری را جلب خواهد کرد؛ در دسترس بودن کتابخانه و کتابفروشی در توسعه فرهنگ کتابخوانی قطعا تاثیر گذار است .
پرداختن به پاره ای از مشکلات حوزه ادبیات در مناسبت های خاص اگر چه راهگشا نیست اما تلنگری برای مسوولان فرهنگی کشور است تا شاید بتوانند بیش از پیش به آن توجه و موانع موجود را برطرف سازند.
مساله کتابخوانی تنها به حوزه نشر بر نمی گردد ، ارزش قائل شدن به علم و دانش و فرهنگ در جامعه ، نگاه مسوولان فرهنگی به این مقوله از مباحث مهمی است که باید مورد توجه قرارگیرد.
گزارش از : مریم زباندان
1630**1641/668
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
18/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]