واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک جامعه شناس: دگردیسی در گروه های افراطی ناشی از اسلام وارداتی است مشهد - ایرنا - یک استاد جامعه شناسی گفت: دگردیسی اسلامی در برخی گروه های افراطی، نشات گرفته از تفکرات غربی و اسلام مدرن وارداتی است.
به گزارش ایرنا، دکتر ˈغلامرضا خدیویˈ روز دوشنبه در همایش ˈرویکرد انتقادی تاریخ فرهنگ اسلامی از منظر خاورشناسانˈ در مشهد، با اشاره به ویژگی های شخصیتی ˈتوماس بائرˈ، گفت: بائر محققی است که در روزگار اسلام هراسی غرب، ظهور می یابد و از اسلام دفاع می کند و می گوید غرب باید از اسلام درس بگیرد و القاعده و داعش را غرب بوجود آورده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه داعش، القاعده و گروه های افراطی زائیده اسلام مدرن غربی هستند، افزود: عده ای از مسلمانان هنگامی که با مدرنیته مواجه شدند، به جای تکیه بر فرهنگ اصیل اسلامی خود، سعی در تطبیق فرهنگ اسلامی با مدرنیته کردند و اسلامی منطبق بر مدرنیته را به وجود آوردند.
خدیوی گفت: در اسلام مدرن، چند معنایی و تحمل شنیدن نظرات مختلف از بین رفته، در نتیجه تروریست هایی مانند القاعده و داعش از آن متولد می شوند.
وی با بیان اینکه ˈسلفˈ و ˈسلفیونˈ در اصطلاح به کسانی اطلاق می شود که در سه قرن اول اسلام می زیستند، افزود: سلفی ها که امروز مدعی مراجه به آثار سلف هستند، به هیچ وجه اعمالشان مطابق سلف نیست و بسیار از اسلام اصیل دورند.
وی بیان کرد: مدرنیته غرب تاکید بر تک معنایی دارد و هر چیزی را تنها دارای یک معنا می داند، بر اساس معرفت شناسی مدرنیته، دنیا فقط باید یک حقوق بشر داشته باشد که یک عده صاحب آن هستند، معیارها برای زندگی دو تا نیست و تنها یک سبک زندگی صحیح در دنیا وجود دارد.
او با تاکید بر اینکه مطلق انگاری غرب پایه بسیاری از جنایات امروز جهان است، افزود: تفکر مدرنیته، استعمار را توجیه می کند و معتقد است تنها یک راه پیشرفت برای بشر وجود دارد که غرب به آن راه دست یافته و دیگران باید پیرو فرهنگ غرب باشند.
خدیوی خاطر نشان کرد: مدرنیته گرایان می گویند ˈتنها آنچه را بتوان آشکارا و صریح درک کرد، حقیقی است.ˈ
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: غرب با همین ایده مدرنیته جلوی دنیا ایستاده، تمام تاریخ، فرهنگ و تفکر دنیا را نقض و تنها فرهنگ و تمدن خود را برتر و شایسته سیطره بر جهان می داند.
وی با نادرست دانستن سیاه و سفید دیدن دنیا و داشتن منطق صفر و یک تاکید کرد: در برابر تفکر تک معنایی غرب، فرهنگ مدارا و چند معنایی وجود دارد، فرهنگی که در اسلام ریشه داشته و به نظرات و آرای مختلف احترام می گذارد.
این استاد جامعه شناسی با اشاره به عمق معنایی قرآن، گفت: قرآن کتابی با معانی عمیق و لایه لایه است که این بعد از کتاب آسمانی در شکل متن و محتوا می باشد، خداوند متعال کتابی را نازل کرده که بشر دائم در جستجوی حقایق آن باشد و هر روز کشفی جدید را از آن استخراج نماید.
خدیوی ادامه داد: اسلام اصیل دینی است که سخن مخالف را شنیده و به آرای افراد گوناگون احترام می گذارد و این فرهنگ اصیل تا 100 سال گذشته بر جهان اسلام سیطره داشته، فرهنگی که باعث شده در قلب اصفهان پایتخت حکومت اسلامی شیعه، ارمنی ها در آرامش و آسایش کنار مسلمانان زندگی کنند.
وی تاکید کرد: امروز جهان بیش از هر روز دیگر محتاج فرهنگ غنی اسلام اصیل است، فرهنگی که استبداد رای نداشته و تحمل شنیدن نظر مخالف را دارد.
این جامعه شناس حس تاریخی، تاریخی نگاری و توجه به آن را در ایران ضعیف دانست و گفت: ما در شناخت گذشته خود با مشکلات بسیار مواجه هستیم زیرا تاریخ ایران عموما روایی است و تاریخ تحلیلی و عینی از گذشته در دست نیست.
وی اظهار کرد: تاریخ در ذهن ما بیشتر در زمینه فتوحات، شکست ها و جابه جا شدن سلسله های پادشاهی نقش بسته و در کتابها نیز سهم داستان سلسله های شاهان و سلاطین از مردم عادی بیشتر است و حقیقت اتفاقات و مسائل ریز زندگی جوامع در آنها تبیین نشده است.
7489 /664
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]