واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد علوم قرآن و حدیث: پژوهش های اسلام شناسان غربی معمولا بدون شبهه نیست تهران- ایرنا- استاد علوم قرآن و حدیث با تاکید بر ضرورت آسیب شناسی آثار مستشرقان در زمینه قرآن گفت: پژوهش های اسلام شناسان غربی درباره قرآن کریم معمولا خالی از شبهات و القائات نیست.
به گزارش روزدوشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، نشست نقد و بررسی دایره المعارف قرآن لیدن با حضور مجید معارف استاد علوم قرآن و حدیث و ناظر ترجمه این دایرةالعارف در حاشیه بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
در ابتدای این نشست، مجید معارف اظهار داشت: معمولا قرآن شناسان غربی هرگاه به تحقیق درباره قرآن کریم می پردازند، پژوهش آنها خالی از شبهات و القائات نیست و با دید خصمانه این کار را انجام می دهند.
وی خاطرنشان کرد: البته برخی دیگر از اسلام شناسان نیز ممکن است نیت خصمانه نداشته باشند و با نیت پژوهش علمی در این زمینه تحقیق کنند اما در این صورت هم تحقیقاتشان با پژوهش های علمی مسلمانان متفاوت خواهد بود. زمانی که دایره المعارف قرآن لیدن منتشر شده بود بر روی برخی از آثار خاورشناسان مطالعه کردم و به این نتیجه رسیدم که باید آثار این افراد آسیب شناسی شود.
معارف گفت: زمانی که پیشنهاد نظارت بر ترجمه این دایره المعارف به من رسید بسیار خوشحال شدم زیرا می خواستم از میزان جدید بودن اطلاعات آن باخبر شوم و علاوه بر آن این کار دو فایده داشت. فایده اول اینکه با مجموعه ای از قرآن شناسان غربی روبرو شدم که اگر خارج از این چارچوب این کار را صورت می دادم بسیار زمان می برد و فایده دوم اینکه متوجه تغییر سبک در دایرةالمعارف لیدن شدم که این دایرةالمعارف یک کار صد در صد آکادمیک و علمی بود.
این استاد علوم قرآنی افزود: نویسندگان دایرةالمعارف لیدن از متخصصان و قرآن پژوهان غربی هستند که برخی از آنها بالغ بر 200 مقاله علمی در این زمینه دارند، بنابراین این دایرةالمعارف یک تحقیق کاملا علمی و تحقیقی است. در مقدمه جلد اول این دایرةالمعارف آمده است که ما می دانیم این کار تا چه میزان خطیر است و به همین دلیل آمادگی دریافت انتقادات را داریم.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین ویژگی مثبت این دایره المعارف نگاه علمی و تحقیقاتی نویسندگان آن است که سعی کرده اند خود را در موضع بی طرف قرار دهند و با اسناد و مدارک معتبر اظهار نظر کنند.
ناظر ترجمه دایره المعارف لیدن گفت: از نظر محققان غربی فعال در حوزه قرآن پژوهی دو نوع اسناد برای تحقیق وجود دارد، بخش اول اسناد مکتوب است مثل آثاری که خود مسلمانان در مورد قرآن نوشته اند و بخش دوم نیز کتیبه هایی است که یک قرآن شناس غربی می تواند به مدد باستان شناسی پیدا کند. مثلا اگر قرآن از کشتی و طوفان نوح (ع) صحبت می کند آن را از نظر باستان شناسان نیز بررسی می کنند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از نقاط قوت این دایرةالمعارف این است که اگر جایی احساس شده است منبعی در مورد چیزی وجود دارد، از آن استفاده کرده اند. نقطه قوت دیگر این اثر این است که از مطالعات تطبیقی استفاده شده که البته می تواند یک نقطه منفی نیز محسوب شود.
معارف گفت: این نقطه قوت از این حیث نقطه ضعف محسوب می شود که نوعی تلقی هم عرض انگاری بین قرآن و تورات و انجیل به وجود می آید و قرآن را متاثر از تورات و انجیل نشان می دهد. البته نویسندگان هیچ گاه موضع گیری نکرده اند اما از سوی دیگر هیچ فلسفه ای هم بر طرح مباحث تطبیقی ارائه نکرده اند.
وی درباره نقاط ضعف دایره المعارف لیدن گفت: بیشتر منابع مورد استفاده در این دایره المعارف متعلق به اهل سنت است و از منابع شیعی تقریبا در ده درصد اثر استفاده شده است. در بسیاری از موارد هم پیش فرض های نویسندگان با مفروضات مسلمانان همخوانی ندارد. مثلا برای یک مسلمان اعجاز قرآن و عدم تحریف در آن یک پیش فرض است و اگر کسی با این دیدگاه به پژوهش در قرآن بپردازد به نتایجی می رسد که ممکن است فردی بدون این پیش فرض به آن دست نیابد.
فراهنگ (3)**2024**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]