واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هرمزگان از مناطق مستعد فعالیت های معدنی در کشور است بندرعباس-ایرنا- استان هرمزگان بعنوان بهشت معدن شناسان یکی از مناطق مستعد معدنی کشور در زمینه بهره برداری و فرآوری با هدف جلوگیری از خام فروشی و درنتیجه صادرات مواد معدنی فرآوری شده به خارج از کشور است.
دراین زمینه می توان علاوه برمعادن غنی سنگ گچ و آهک، سنگ آهن و معادن اورانیم گچین در غرب بندرعباس و دهها معدن در حاجی آباد، رودان ومیناب و بشاگرد از جزیره هرمز نیز نام برد که به بهشت رنگین زمین با بیش از90 طیف رنگی شهرت یافته که در دنیا منحصر بفرد است.
جزیره هرمز با خاکهای رنگارنگش بعنوان شگفتی زمین شناسی ایران و جهان مطرح است، طوریکه کوه های رنگارنگ آن یکی از عجایب خلقت را به وجود آورده اند.
اطلاعات موجود حاکی از آن است که هرمزگان، از نظر کرومیت، تیتان، مس، منگنز و سنگهای تزئینی و نما به ویژه ذخایر نفتی و گازی قابل باز یافت توانمندی خوبی دارد که در صورت شناسائی، اکتشاف و بهره برداری می تواند در توسعه اقتصادی این استان و حتی منطقه نقش اساسی داشته باشد.
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان ذخایر قطعی معادن این استان را در حال حاضر یک میلیارد و400میلیون تن شامل انواع مواد معدنی از جمله پتاس سنگی، سنگ آهک، لاشه، نمک، تراورتن، گچ، مس، فلدسپات، مارن، مخلوط کوهی،سنگ چینی، خاک سرخ، سنگ آهن، سیلیس، کرومیت و منگنز ذکر کرد.
عبدالقادر عسکری بیشترین ذخایر موجود را با حدود 524میلیون تن متعلق به سنگ آهک دانست و گفت: سنگ گچ با295 میلیون و124 هزارتن و سنگ لاشه با حدود 201میلیون و 285 هزارتن در رده های بعدی قرار دارند درحالیکه کمترین آن نیز به میزان 84 هزارتن مربوط به مس است.
وی با اشاره به طرح های مختلف از جمله انجام عملیات پیجویی خاطرنشان ساخت: با شناسایی معادن جدید امکان افزایش ذخایر ذکر شده وجود دارد.
این مقام مسوول در سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان از فعال سازی معادن راکد، ایجاد ارزش افزوده روی کانی های معدنی استان، افزایش صادرات محصولات فرآوری شده معدنی و صدور پروانه بهره برداری برای معادنی که در مرحله اکتشاف مانده اند بعنوان مهمترین برنامه های در دستور کار این سازمان در سال جاری نام برد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت هرمزگان نیز با اشاره به موقعیت زمین شناسی و معادن موجود در این این منطقه اظهار کرد: هم اکنون187 معدن فعال در سطح این استان وجود دارد که سالانه 22 میلیون و 119هزار تن انواع مواد معدنی از آنها استخراج می شود.
شیر علی زاده این مواد معدنی را در بخش فلزی شامل معادن آهن ، کرومیت ، منگنز و در بخش غیر فلزی شامل معادن گچ ، مارن ، مخلوط کوهی ، سنگ لاشه ، سنگهای تزئینی ذکر کرد.
وی با بیان اینکه سال گذشته (92خورشیدی) 17 فقره پروانه بهره برداری ، 42 فقره پروانه اکتشاف و 21 مورد گواهی کشف صادرشده ابراز امیدواری کرد با برنامه های تدوین شده شاهد افزایش در زمینه پروانه اکتشاف ،صدور پروانه بهره برداری و گواهی کشف باشیم.
شیرعلی زاده تاکید کرد: این سازمان همواره به دنبال جذب سرمایه گذاری در بخش فرآوری مواد معدنی است تااز این طریق بتواند ارزش افزوده مناسبی را در بخش کانیهای معدنی هرمزگان بوجود آورد.
وی در دامه با تاکید بر جذب سرمایه گذاران داخلی وخارجی و اینکه تا کنون تقاضای جدیدی از سوی شرکت های خارجی برای مشارکت در بهره برداری از معادن هرمزگان دریافت نشده ابراز داشت: دنبال جذب سرمایه گذار خارجی برای توسعه معادن این استان به خصوص آهن و کرومیت هستیم.
رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت هرمزگان ادامه داد: کشف ماده معدنی، فرآوری و صادرات آنها به خارج از کشور به دلیل دسترسی این استان به راههای چهارگانه بین المللی ( آبی، ریلی، هوایی و شوسه) و کاهش هزینه های حمل و نقل می تواند از لحاظ اقتصادی به صرفه باشد.
این مقام مسوول با بیان اینکه بخش خصوصی حضور خوبی در حوزه معادن این استان داشته یادآورشد: اگر در کنار این حضور زیرساختهای لازم نیز برای توسعه معادن ایجاد شود می توان شاهد فعالیت تعداد بیشتری از معادن هرمزگان بود.
وی با بیان اینکه با راه اندازی زیرساختهایی همچون جاده دسترسی، تامین شبکه های برق، مخابرات و آب واتصال معادن به راه آهن می توان با کمک بخش خصوصی معادن بیشتری را در این استان راه اندازی کردافزود: در چند ماه گذشته نزدیک به 20 درصد از معادن راکد هرمزگان مجددا فعال شده اند که تاثیر مهمی در اشتغالزایی منطقه داشته است.
شیر علی زاده بیان داشت: با توجه به نزدیکی این استان به مرزهای آبی ، صادرات هر نوع ماده معدنی می تواند توجیه اقتصادی داشته باشد زیرا استانهای دیگر مجبورند برای حمل و نقل ماده معدنی تا بنادرجنوبی کشور هزینه زیادی پرداخت کنند.
یکی از مدیران بخش خصوصی فعال در حوزه معدنی این استان نیز از تربیت نیروی انسانی متخصص و خبره متناسب با فناوری های نوین بکارگرفته شده در معادن و تقویت تجهیزات و ماشین آلات معدنی بعنوان خواسته های اصلی معدنکاران فعالی در هرمزگان نام برد.
ابراهیم جهانگیر زاده با اشاره به همکاری و هماهنگی بین مدیران بخش دولتی با فعالان بخش خصوصی (معادن) درهرمزگان گفت: از آنجایی که صادرات مواد معدنی قابلیت مناسبی برای جایگزینی نفت دارد در شرایط اقتصاد مقاومتی از اهمیت مضاعفی برخوردار است.
وجود منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس با دارا بودن اسکله اختصاصی 12میلیون تنی مواد فله معدنی مجهز به نوار نقاله تخلیه و بارگیری به طول 32کیلومتر و واگن برگردان ویژه صادرات و واردات و همچنین اختصاص بخشی از مجموعه بندری شهید رجایی به صادرات مواد فله معدنی از دیگر مزایای هرمزگان در زمینه فعالیت های معدنی است که استانهای دیگر کشور فاقد آن هستند.
ˈدرتازه ترین اطلاعات منتشره از سوی معاونت معدن وزارت صنعت،معدن و تجارت میزان ذخایر شناسایی شده مواد معدنی درایران بیش از 55میلیارد تن شامل 40میلیارد تن ذخیره قطعی و 15 میلیارد تن ذخایر احتمالی اعلام شده است.ˈ
دست اندرکاران بخش معدن این آمارها را نشان دهنده توانمندی بالای کشور در زمینه توسعه معدن و بهره برداری مناسب از آنها دانسته و می گویند: ایران با دارا بودن بیش از60 نوع ماده معدنی، در صورت بهره برداری بهینه از این ذخایر و تلفیق آن با سایر مزیت های می تواند بعنوان یکی از محورهای مهم رشد اقتصادی مطرح باشد.
ایران از نظر تووع مواد معدنی یکی از 10 کشور برتر جهان شناخته می شود و میزان استخراج از پنج هزار معدن فعال آن هم اکنون به سالانه بیش از 400 میلیون تن رسیده که در صورت ادامه این روند قابلیت بهره برداری بیش از 140سال از معادن را نشان می دهد.
این درحالی است که مطالعات بین المللی در خصوص اهمیت معادن نشان می دهد که به ازای هر دلار هزینه در معادن، 8/2 دلار در اقتصاد تولید می شود، بنابراین فعالیت های معدنی نقش مهمی در توسعه پایدار داشته و ضرورت اعمال یک سیاست گذاری منسجم از طرف دولت ها درباره بهره برداری بهینه از این منابع را ایجاب می کند.
با توجه به اهمیت توسعه صنایع و معادن در کشور دهم تیرماه در تقویم ایران اسلامی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بعنوان روز صنعت و معدن نام گذاری شده تا تمامی ارگان ها و مردم در این روز بتوانند به نحو بسیار شایسته به ثروت های خدادادی و سرمایه های ارزشمند کشور بیندیشند و با حفظ حقوق نسل های آینده، سبب تضمین و افزایش این سرمایه های ملی شوند.ک/4 از رضا گیلانی
512/668
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]