محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832265941
معماری، نماد اصلی فرهنگ اسلامی ایرانی
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
معماری، نماد اصلی فرهنگ اسلامی ایرانی
اگر آنانی که روزی منابع و فرهنگ این کشور را تخریب کردند و یا به غارت بردند، بیایند و مجلس شورای اسلامی ما را ببینند و خصوصا اگر آن را با مجلس دوران قاجار مقایسه کنند، جا دارد به خود ببالند و خوشحال باشند که در این چپاول فرهنگی چقدر موفق بوده اند.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، یکی از مهمترین تأکیدات مقام معظم رهبری در مبحث فرهنگ، موضوع معماری اسلامی ایرانی است. ایشان بارها تأکید کرده اند که معماری ما اسلامی نیست، معماری ادارات اسلامی نیست، معماری شهری ما اسلامی ایرانی نیست و از این قبیل کلمات در راستای اهمیت معماری بسیار از ایشان شنیده شده است. به راستی اهمیت معماری از چه جهت است؟
در مباحث دینی مبحث ظواهر جامعه و اشخاص مبحث مهمی است. در فروع فقهی بسیار در مورد لباس اشخاص و پوشش ها صحبت شده است و رهنمودهای دین در این موارد فراوان است. در مورد معماری و ظواهر شهر از قبیل مسکن، بازار و معابر عمومی کلمات صریح و زیادی نیامده است، اما مبانی این بحث و چگونگی معماری را می توان از آثاری که از معماری دینی، چه در کتب تاریخی و چه به صورت آثار باستانی برجای مانده است، بدست آورد. در توضیح این مطلب لازم به ذکر است:
اسلام دنیا را مکان گذر می داند، و از این جهت، دنیا بی اهمیت به نظر می رسد، اما از جهت اینکه همه چیز در آخرت ما به چگونگی عملکرد ما در همین محل گذر بستگی دارد، بسیار مهم است. پس دین برای جنبه های دنیوی و مادی زندگی انسان، بسیار اهمیت قائل است و رهنمودهای زیادی برای آن بیان نموده است. در زندگی دینی و به عبارت درست تر، "بندگی"، همه دستورات و همه چیز در راستای بالا رفتن و به کمال رسیدن انسان تعریف می شود. از اینکه انسان به چه چیزهایی فکر کند و چکونه بیندیشد، چه احساساتی داشته باشد، تا اینکه چکونه از اعضا و جوارح خود برای حرکت و زیست در محیط دنیوی استفاده کند. در کلمات اهل بیت (سلام الله علیهم اجمعین) مثل رساله حقوق "امام سجاد" سلام الله علیه، در مورد حقوق اعضا و جوارح بدن انسان مباحث بسیار زیبا و مهمی مطرح شده است. این مباحث نشانه آن است که نوع استفاده انسان از این اعضا و جوارح، در مسیر کمال انسان بسیار مؤثرند. چشم انسان درمیان اعضای انسان نقش بسیار مؤثر و مهمی دارد. در باب کنترل و مدیریت چشم دستورات زیادی وارد شده است و همه این موارد گویای این مطلب هستند که دریچه شناخت دنیای اطراف، چشم انسان است.
این چشم باید وسیله رشد و تکامل انسان باشد، نه اینکه صرفا وسیله ای برای لذت بردن از شهوات و بهره بردن از لذت های مادی باشد. مثلا در روایات آمده است که نگاه به صورت علما عبادت است، یا اینکه نگاه شهوت آلود به نامحرم، تیری از تیرهای شیطان است.
پس چشم انسان باید چیزهایی را ببیند که انسان را به یاد خدا بیندازد و روح انسان را تقویت کند. ظواهر زندگی یعنی لباس، وسایل زندگی و معماری از این موارد هستند.
همان طور که گفته شد، دستورات دین بر مبنای گذرگاه بودن دنیا است. دین انسان را از لذت ها محروم نمی کند، بلکه از این جهت که انسان دارای روح است و باید به تعالی برسد، لذت های دنیوی انسان را مدیریت و کنترل می کند. انسان اگر بخواهد با آخرین ظرفیت سرعت اتومبیل حرکت کند، دچار سانحه می شود، و کار پلیس قانون مند کردن و کنترل حرکت است و نه حذف حرکت. مورد دیگری که در دستورات دین دیده می شود این است که دین، نقص های دنیا را برطرف می کند. انسان اگر بر مبنای دستورات دین حرکت کند: 1- زندگی بالذت اما کنترل شده ای خواهد داشت.
2- زندگی بی نقصی خواهد داشت. دستورات دین در زمینه معماری هم دقیقا در همین جهت است. معماری دینی و اسلامی چند شاخصه دارد: 1- چشم نواز و معنویت افزاست. شما در مسجد امام اصفهان یا در مساجد مشابه آن که می روید احساس معنویت می کنید.
2- قاعده مند است. همه چیز در راستای توحید تعریف شده است. رنگ آمیزی ها، همه دارای مرکزیت هستند، طاق ها همه یک رأس دارند، یک گنبد به همراه دو گلدسته که نشان از یک سر و دو دست دراز شده به سمت آسمان است و همه دارای رأس و مرکز هستند که این ها همه نشانگر توحید هستند و اینکه همه چیز در عالم به یک مرکز و نقطه ختم می شوئد.
3- آرامش بخش است. مقدار نور و رنگ ها در کنار هم به انسان آرامش تزریق می کنند.
4- انرژی در معمادی دینی به هدر نمی رود، و انسان ها به اندازه کافی و بدون اتلاف انرژی از برکات آن بهره مند می شوند. سقف ها و دیوارها در این معماری به طوری کار می شوند که درتابستان خنک و در زمستان گرم باشند، و احتیاجی به اتلاف انرژی نیست. در حال حاضر در دنیا چند صد میلیون ماشین و دستگاه و چرخ، برای ایجاد رفاه بشر در حال گردش هستند که رقم نجومی از منابع را مصرف می کنند و در حال اتلاف این انرژی هستند. دلیل چرخش بیشتر این دستگاه ها و چرخ ها، همان اصالت لذت طلبی و رفاه طلبی است.
5- در معماری دینی همه چیز عقلانی و منطقی است. در معماری غربی شما مواردی را مشاهده می کنید که با هیچ منطقی سازگار نیست. آشپزخانه اوپن، حمام اوپن، پنجره های بزرگ و نور افشانی خانه توسط لامپ های زیاد همه بر مبنای این هستند که انسان حریم خصوصی ندارد. اگر یک زن در میان خانه حمام کند و دیگران ببینند اشکالی وارد نیست. اما در معماری اسلامی اینگونه نیست. آشپزخانه که مکان اصلی زندگی زن است محفوظ است و زن به راحتی در آنجا کار می کند. پنجره ها به اندازه ورود یک نور کافی و آرامش بخش تعبیه می شوند. چهار چوب های غرب برای زندگی بر مبنای کمال انسان نیست. برنامه ریزی انسان با حیوانات فرق خاصی ندارد و ملاک برنامه ریزی، لذت و رفاه انسان است. در این نوع نگاه، ظواهر زندگی انسان هم باید در راستای همین اصالت لذت طلبی و رفاه و رسیدن به شهوات باشند.
دلیل مبارزه آنان با اسلام و بخشی از بد بینی این جوامع به قوانین اسلام هم ریشه در همین موضوع دارند. از نظر آنان "دین" لذت ها را حذف می کند و انسان را از لذات دنیا محروم می کند، در صورتی که این نگاه به دین اشتباه است. معضل امروز جامعه ما در باب معماری عدم نظارت است. از آن مهمتر این است که در این اوضاع سهم پروژه های بزرگ اقتصادی و میلیاردی که قطعا پول های کلان و سرمایه های عظیم و افراد با نفوذ در پشت سر آن است، در فاصله گرفتن از معماری اسلامی و ترویچ معماری غربی بیشتر از همه است. مثلا بانک ها بزرگترین خدمت را به غرب، و بزرگترین خیانت را به معماری دینی کرده اند. احدی از نهاد ها و مسئولین هم خود را موظف به نجات معماری اسلامی در این زمینه نمی بینند.
اگر این موارد از کسانی دیده میشد که با اسلام سنخیتی ندارند و مخالف به حساب می آیند عیبی نبود، اما متأسفانه این حرکت ها گاها از کسانی سر می زند که داعیه دفاع از اسلام و انقلاب را دارند. اما به هیچ عنوان این مقوله را به عنوان دفاع از اسلام و فرهنگ اسلامی به حساب نمی آورند.
اگر آنانی که روزی منابع و فرهنگ این کشور را تخریب کردند و یا به غارت بردند، بیایند و مجلس شورای اسلامی ما را ببینند و خصوصا اگر آن را با مجلس دوران قاجار مقایسه کنند، جا دارد به خود ببالند و خوشحال باشند که در این چپاول فرهنگی بسیار موفق بوده اند.
تنها مسئولیتی که نهادهای فرهنگی و خصوصا شهر داری ها بر دوش خود حس نمی کنند، همین موضوع است. توجیهی که برای آن می آورند این است که معماری اسلامی و کنترل ساخت و ساز در جهت آن، هزینه بردار و سخت است. این توجیه درستی نیت.
در اکثر شهرهای ایران مقدار بافت های فرسوده از بافت های جدید شهر بیشتر است. اگر در تبدیل و باز سازی همین بافت های فرسوده هر شهر، دقت و نظارت شود، این بخش از معماری بر آن بخش دیگر غلبه خواهد کرد و فضای شهر ها به مرور عوض خواهد شد.
۰۸/۰۴/۱۳۹۳ - ۱۸:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در مسیر اصلی خود قرار دارد
نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در مسیر اصلی خود قرار دارد تهران بزرگ - ایرنا - نماینده مردم دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی گفت وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در مسیر اصلی خود یعنی حمایت از فرهنگ و هنر قرار گرفته است به گزارش رفرهنگ تکیه اصلی فعالیتهای تشکیلات جامعهاسلامی دانشگاه فردوسی است
جمعه ۶ تیر ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۳ دبیر تشکیلات جامعه اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به نامگذاری سال جاری با عنوان اقتصاد و فرهنگ با مدیریت جهادی و عزم ملی گفت فرهنگ تکیه اصلی فعالیتهای جامعه اسلامی در دوره جدید خواهد بود صالح مدرسزاده در گفتوگو با خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری دانمسلمان کنگویی در گفتوگو با فارس: ایرانی، نماد مسلمانی است/ بدحجابی برخی بانوان برای وجهه ایران اسلامی خوب نیس
مسلمان کنگویی در گفتوگو با فارس ایرانی نماد مسلمانی است بدحجابی برخی بانوان برای وجهه ایران اسلامی خوب نیستمسلمان کنگویی که در نوجوانی با شنیدن صوت زیبای قرآن در مسجد به اسلام علاقهمند شد میگوید ایرانیها باید به خاطر دینداری به خود افتخار کنند امروز مسلمانی با آنها شناختنماینده ولی فقیه در لرستان: فرهنگ و سبک زندگی ایرانی اسلامی توسط مبلغان دینی در جامعه نهادینه شود
نماینده ولی فقیه در لرستان فرهنگ و سبک زندگی ایرانی اسلامی توسط مبلغان دینی در جامعه نهادینه شود خرم آباد – ایرنا – نماینده ولی فقیه در لرستان و امام جمعه خرم آباد گفت ترویج و گسترش فرهنگ و سبک زندگی ایرانی اسلامی باید در ایام ماه مبارک رمضان توسط مبلغان و روحانیون در افکار و زوحید جلیلی در مجمع نوشتافزار ایرانی _ اسلامی عنوان کرد ضعف جدی در مدیریت فرهنگی کشور/ جناح فرهنگی مؤمن و انقل
وحید جلیلی در مجمع نوشتافزار ایرانی اسلامی عنوان کردضعف جدی در مدیریت فرهنگی کشور جناح فرهنگی مؤمن و انقلابی بزرگترین جریان ضدسانسور استمدیر دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی گفت جناح فرهنگی مؤمن و انقلابی هماکنون بزرگترین جریان ضدسانسور است که در مقابل دشمنان فرهنگی کاعلام جوايز جشنواره «فيلم و عكس مفاهيم قرآن در فرهنگ ايراني اسلامي»
فرهنگ و هنر سینمای ایران اعلام جوايز جشنواره فيلم و عكس مفاهيم قرآن در فرهنگ ايراني اسلامي جشنواره فيلم و عكس مفاهيم قرآن در فرهنگ ايراني اسلامي در بخش پنج گانه فيلم شامل مستند داستاني تجربي پويا نمايي 114 ثانيه اي اعلام شد به گزارش خبرگزاری مهر انجمن سينماي جوانان ايفارس از ضرورتهای فعالیت فرهنگی در حاشیه جام جهانی گزارش میدهد از قرآنهای کویتی تا شلوارکهای ایرانی/کاهش بو
فارس از ضرورتهای فعالیت فرهنگی در حاشیه جام جهانی گزارش میدهداز قرآنهای کویتی تا شلوارکهای ایرانی کاهش بودجه رایزنیها و عدم توجه به انجیاوها دو چالش اصلیاگر چه جام جهانی فوتبال یک کارزار ورزشی است که همه دنیا را به خود مشغول میسازد اما نمیتوان از بار فرهنگی این کارزار وربا همکاری رمعاونت قرآن و عترت و انجمن سینمای جوان جشنواره فیلم وعکس مفاهیم قرآن در فرهنگ ایرانی اسلامی برگزار
با همکاری رمعاونت قرآن و عترت و انجمن سینمای جوانجشنواره فیلم وعکس مفاهیم قرآن در فرهنگ ایرانی اسلامی برگزار میشودمعاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری انجمن سینمای جوانان ایران جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآن کریم در فرهنگ ایرانی را برگزار میکند به گزارش خبرگگزارش مشروح فارس از افتتاحیه مجمع نوشتافزار ایرانیاسلامی امرودی: عرضه نوشتافزار و پوشاک ایرانیاسلامی در 22
گزارش مشروح فارس از افتتاحیه مجمع نوشتافزار ایرانیاسلامیامرودی عرضه نوشتافزار و پوشاک ایرانیاسلامی در 22منطقه تهران جلیلی لزوم برپایی مناظره در حوزه فرهنگمعاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران با بیان اینکه افت و خیز بیداری اسلامی به دلیل نبود ولی است گفت نوشتافزار و پوشاکسازمان تبلیغات اسلامی فضای فرهنگی جامعه را مدیریت می کند
سازمان تبلیغات اسلامی فضای فرهنگی جامعه را مدیریت می کند قزوین- ایرنا- مدیرکل تبلیغات اسلامی استان قزوین گفت این مجموعه فضای فرهنگی جامعه را مدیریت می کند به گزارش ایرنا حجت الاسلام والمسلمین علی نعمت الهی عصر یکشنبه در بازدید استاندار از اداره کل تبلیغات اسلامی قزوین با اشارمعاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفاهم نامه همکاری امضا کردند
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تفاهم نامه همکاری امضا کردند تهران-ایرنا-معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور ایجاد تحول دانش بنیان در حوزه فعالیت های فرهنگی هنری انتشاراتی مطبوعاتی و اطلاع رسانی تفاهم نامه همکاوزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمهیداتی برای مقابله با کتابسازی بیندیشد
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمهیداتی برای مقابله با کتابسازی بیندیشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای مقابله با مسئله کتاب سازی در کشور تمهیداتی بیندیشد محمدبقایی ماکان کارشناس ادبی در گفتگو با خبرنگار ادبیات باشگاه خبرنگاران گفت کتاب نوشتن از نظر ماهیت کار با کتابسازی سنخیت وبیان احکام اسلامی از وظایف اصلی روحانیون است
مدیر حوزه های علمیه کشور بیان احکام اسلامی از وظایف اصلی روحانیون است ساری – ایرنا – مدیر حوزه های علمیه کشور گفت یکی از وظایف اصلی روحانیون بیان احکام اسلامی و منبر رفتن و سخنرانی کردن برای مردم است و بدون تردید فاصله گرفتن از این وظایف موجب وارد شدن آسیب اساسی به وجهه و اعتدزفولی، شاه حسینی، جعفری و موسوی هیات انتخاب جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآن کریم در فرهنگ ایرانی آغاز به کار ک
دزفولی شاه حسینی جعفری و موسویهیات انتخاب جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآن کریم در فرهنگ ایرانی آغاز به کار کردهیات انتخاب نخستین جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآن کریم در فرهنگ ایرانی متشکل از دکتر سعید شاه حسینی محمد صادق جعفری میردولت موسوی و محمدرضا دزفولی کار انتخاب آثار رسیدجوانان دانشگاهی سرمایه اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران هستند
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها جوانان دانشگاهی سرمایه اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران هستند اراک-ایرنا-رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های کشور گفت جوانان با اخلاص و ولایتمدار دانشگاهی به عنوان سرمایه اصلی نظام نقشی تاثیرگذار در تثبیت و افتخارهایدر چهل و هشتمین نشست باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب مطرح شد فراستی: «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» هشدار دهنده
در چهل و هشتمین نشست باشگاه فیلم فرهنگسرای انقلاب مطرح شدفراستی زندگی مشترک آقای محمودی و بانو هشدار دهنده است اگر فیلمساز به دنبال نماد باشد اثرش نابود میشودمسعود فراستی با اشاره به فیلم سینمایی زندگی مشترک آقای محمودی و بانو گفت این فیلم آسیب شناسی می کند فیلم سیاهی نیستمعاون امور فرهنگی تبلیغات اسلامی: 100 بوستان معرفت در استان قزوین دایر می شود
معاون امور فرهنگی تبلیغات اسلامی 100 بوستان معرفت در استان قزوین دایر می شود قزوین - ایرنا- معاون امور فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی استان قزوین از تشکیل 100 بوستان معرفت ویژه جوانان در طول تابستان در استان خبر داد حجت الاسلام والمسلمین عباس نظری دوشنبه شب در گفت وگو با خبرن-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها