محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852881830
باورها و رسوم مردم استان مرکزی در ماه ضیافت الهی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
باورها و رسوم مردم استان مرکزی در ماه ضیافت الهی اراک - ایرنا - ماه مبارک رمضان که به ضیافت الهی شهرت دارد در استان مرکزی با حال وهوای خاص و شور و اشتیاق مردم مومن و روزه دار همراه است.
مردم این استان در زبان محلی به ماه مبارک رمضان عنوان ˈماه روزهˈ نیز می دهند و از نیمه های شعبان با پاکیزگی و غبارروبی مساجد و حسینیه ها خود را برای میهمانی معنوی و خودسازی آماده می کنند.
در بیشتر مناطق استان مرکزی مردم مومن در ایام الله رجب و شعبان با گرفتن روزه مستحبی و به جای آوردن اعمال مذهبی و دعا، خود را برای ایام پرفیض رمضان مهیا می کنند.
یکی از آیین های خاص ماه مبارک رمضان، برنامه رویت ماه است و از دیرباز در مناطق شهری و روستایی این استان رسم بر این بوده که مردم در شب نخسین روز ماه رمضان با وضو بر بام منازل و مساجد حاضر می شدند و در صورت رویت ماه خانه به خانه می رفتند و حلول این ماه را به صورت چهره به چهره به اطلاع عام می رساندند.
بر گزاری آیین سحر خوانی یکی از سنن زیبای رایج در مناطق شهری و روستایی استان مرکزی است.
از دیرباز سحر خوانان اغلب از بین افرادی انتخاب می شدند که خوش صدا وبا سواد بوده و با اشعارادبی، مناجات و دعاها آشنایی کامل داشتند .
سحرخوانان از شب اول ماه مبارک رمضان بر پشت بام خانه، مسجد و یا تکایا رفته با قرائت دعا و شعرهای با مضامین، تسبیح و مدح پروردگار، رحمت و شفقت خواهی و طلب بخشش و آمرزش را تا اذان صبح ادامه می دادند.
آیین های سنتی سحرخوانی امروز از بلندگوی مساجد در استان مرکزی اجرا می شود و سحرخوانان محلی بیشتر در مناطق روستایی و محله های سنتی شهری به ندرت رسوم گذشته را زنده نگه داشته اند.
آیین سحرخوانی در گذشته های نه چندان دور در برخی از مناطق استان مرکزی چون تفرش، دلیجان، محلات، کمیجان و فراهان با زدن طبل برای بیدار باش مردم همراه بوده است.
آیین بیدار باش سحری در برخی از مناطق روستایی شهرستان دلیجان و محلات با رسم ˈسحرخونˈ همراه بوده به طوری که فردی با رفتن بر بام، صدای خروس در می آورده و فردی نیز به عنوان جارچی کوبه منازل را می کوبیده و با قرائت بلند آیات وحی و سردادن اذان، مردم را بیدار می کرده تا سحری بخورند و به عبادت بپردازند.
پیش ازاین آیین ویژه ای به نام ˈکلوخ اندازانˈ در بین خانواده های بخش هایی از استان مرکزی مرسوم بوده که به طور معمول در آخرین روز ماه شعبان انجام می شد.
دراین آیین بزرگ هر فامیل اغلب به عنوان عصرانه آش رشته تدارک می دید و با جمع کردن خویشان ، به میمنت ومبارکی آمدن ماه میهمانی خدا جشن کوچکی را برگزار می کردند و به نیایش و قرائت قرآن می پرداختند.
یکی از رسوم خاص استان مرکزی که امروز به جز در برخی مناطق روستایی کمتر به چشم می خورد مراسم فتیرپزان است .
فتیر که نوعی نان شیرینی محلی استان مرکزی است در ماه مبارک رمضان مصرف بیشتری دارد و زنان فامیل و یا همسایه با گرد هم آمدن اقدام به تهیه خمیر و پخت این نان شیرینی می کنند و بخشی از آن را نیز برای خانواده های کم درآمد و فقیر پیش کش می کنند.
سنت دیرینه ˈاهو اهوˈ نیز یکی دیگر ازآداب متداول دراین منطقه است که شامگاه چهاردهم ماه رمضان در شب تولد امام حسن(ع) در روستای خورهه از توابع شهرستان محلات برگزار می شود.
در اجرای این سنت قدیمی با تاریک شدن هوا، نوجوانان و کودکان در دسته های مجزا به در خانه ها می روند و یکی از اعضای گروه که از همه بزرگتراست با صدای بلند اشعاری را می خواند و دیگران با صدای بلند ˈاهواهوˈ می کنند.
این گروه ها به طور معمول به در منازلی می روند که دارای فرزند خردسال پسر باشند و وقتی که اشعار خوانده شد، پسر کوچک خانواده مقداری آجیل و تنقلات برای اعضای گروه می آورد و اگر پسر خانواده با تاخیر اقدام به آوردن تنقلات کند این گروه اشعارشان را که حالتی فولکور دارند تکرار می کنند.
پخت انواع شیرینی های خانگی نظیر ˈزولبیا و گوش فیلˈ نیز بخش دیگری از سنت های ماه مبارک رمضان در استان مرکزی است و در سفره افطار و سحر هر خانواده این استان این خوراکی ها وجود دارد.
ر روستاهای ˈسینقانˈ و ˈخاوهˈ از توابع شهرستان دلیجان شب های 13 تا 15 رمضان به نام ˈشب های نیمهˈ شهرت دارد .
در این شب ها پسر بچه ها در گروه های 10 نفره در مرکز روستا تجمع می کنند و پس از موعد افطار در کوچه ها به راه می افتند و با خواندن اشعار و فرستادن صلوات از مردم شیرینی و تنقلات به عنوان شگون ماه ضیافت الهی دریافت می کنند.
یکی دیگر از آداب و رسوم رایج در استان بردن ˈشب افطاریˈ برای نوعروس عقد کرده است که در یکی از روزهای ماه رمضان، خانواده داماد از خانواده عروس می خواهند که برای افطار چیزی آماده نکنند و آنان با مهیا کردن طبقی از غذا، شیرینی، زولبیا و یک هدیه مخصوص به منزل عروس می روند.
آیین ˈالم ترانیˈ از جمله مراسم سنتی و مذهبی کهنی است که در ماه مبارک رمضان در شهرستان ˈساوهˈ برگزار می شود.
این مراسم در شب های پایانی ماه مبارک رمضان بویژه آخرین چهارشنبه این ماه بعد از اقامه نماز مغرب و عشا توسط عده ای ازجوانان و نوجوانان ساوجی برگزار می شود.
شرکت کنندگان دراین آیین که تعدادشان به حدود 10نفر می رسد بااجتماع در مقابل خانه های خویشان و همسایگان به اجرای این برنامه می پردازند.
آنان هم صدا با هم اشعاری سرمی دهند و درادامه نام یکی ازفرزندان خانه ای که درمقابل آن اجتماع کرده اند را به نیکی ندا می دهند.
جوانان و نوجوانان شرکت کننده درمراسمˈالم ترانیˈ آنگاه با ذکراین گفته کهˈیاثواب ، یاجواب ˈبرای گرفتن انعام ازصاحب خانه به انتظار می ایستند.
دراین مرحله از برنامه ˈ الم ترانیˈ صاحب خانه با خوشرویی و گشاده دستی و تقدیم شیرینی و تنقلات و احیانا وجه نقد از جوانان ونوجوانان شرکت کننده در مراسم به گرمی پذیرایی می کند.
شرکت در لیالی قدر، برتن کردن جامه سیاه در این ایام و شب زنده داری و عبادت در مساجد، تکایا، منازل ونصب پرچم های عزا بر سردر اماکن از دیگر آداب حسنه ماه مبارک رمضان دراستان مرکزی است.
در لیالی قدر مساجد استان مرکزی با سینه زنی و نوحه خوانی و قرآن سرگرفتن همراه است و مردم با حضور در حسینه و مساجد تا نزدیک سحر به دعا و نماز و عبادت می پردازند .
در روستای زر از توابع شهرستان دلیجان در شب 21 رمضان آیین سینه زنی و دسته های زنجیززن در اماکن عمومی حاضر می شوند و در نراق نیز در روز بیست و یکم رمضان نخل بر دوش مردم حمل می شود.
یکی از آیین ها و باورهای بسیاری از مردم روستایی استان مرکزی در 21 ماه رمضان این است که دامداران و گله داران شیر حاصل از دامها را به صورت نذری بین فقرا و مردم روزه دار توزیع می کنند.
در بسیاری از روستاهای تفرش رسم بر آن است که مراسم احیا با آیین های سوگ و روضه خوانی در مساجد برگزار می شود و در این آیین ها مردم روستا شیر نذری و شله زرد پخش می کنند.
زنان روستای دستجان تفرش در غروب روز 21 ماه رمضان آیین حلواپزان به راه می اندازند و بخش اعظم این حلواها در بین مردم توزیع و بخش دیگر نیز برای افطار روز عید فطر نگهداری می شود.
جلسات ختم قرآن مجید در ایام پر برکت و معنوی رمضان که با حضور اقشار مختلف مردم در مساجد و مجالس خانگی تشکیل می شود از دیگر آدابی است که جریان دارد.
افطاری دادن به دوستان، خویشان و آشنایان از دیگر امور پسندیده و متداول در سطح استان است و در این ˈشب نشینی هاˈ ضمن پذیرایی با چای و میوه و سایر سایر تنقلات مطالبی در مورد آداب و فضایل و برکات مختلف این ماه روحانی و مسایل دینی مطرح می شود.
دستگیری از فقرا و نیازمندان و بخشش مال و طعام در ایام رمضان از خصلت های خوب مردم استان مرکزی است و بسیاری از خیران در مساجد با انداختن سفره های افطار در این باور و سنت اصیل مشارکت می کنند.
غذاهای محلی که اغلب زینت دهنده سفره رمضان روزه داران استان مرکزی است شامل آش رشته، شله زرد، رنگینک، مسقطی، شیربرنج، خرما، فتیر و نان کنجد زده است.
روحانی اعزامی ماه مبارک رمضان به مناطق روستایی استان هر شامگاه بر سفره افطار یکی از اهالی میهمان می شود و روز عید سعید فطر اکثر بزرگان روستا با حاضر شدن در مقابل محل استقرار مبلغ دینی، او را با سلام و صلوات تا مسجد ده مشایعت می کنند.
یکی از سنت های مناطق روستایی این است که در شب آخر ماه رمضان در هنگام غروب آفتاب عده ای بر پشت بام ها می رفتند تا آیین رویت ماه را برگزار کنند، بیشتر اهالی بر این باور بودند که دیدن ماه جدید موجب استجابت دعا است و با خواندن دو رکعت نماز شکر بر بام منزل دعای سلامت و توفیق روزه داری به جای می آوردند.
در بسیاری از مناطق استان مرکزی رسم بر است است که شب پایانی ماه مبارک رمضان مردم با جمع شدن در مسجد برای درگذشتگان نماز به جای می آورند و برای آنان طلب مغفرت و آمرزش می کنند.
روز عید فطر شهروندان مسلمان استان مرکزی که یک ماه را در ضیافت الهی شرکت کرده اند مهیای نماز عید شده و با پخش شکلات وشیرینی و روبوسی این عید بزرگ را به همدیگر تبریک می گویند.ک/4
560/559
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]
صفحات پیشنهادی
آداب و رسوم مردم استان مرکزی
جشن و مراسم بیل گردانی جشن بیلگردانی که در منطقه نیمور محلات مرسوم است و از جشنهای باستانی و پهلوانی محسوب میشود ارتباط تنگاتنگی با کشاورزی و زمان آبیاری مزارع این منطقه حاصلخیز دارد و نشانهای از ستیز انسان با طبیعت محسوب میشود زمان این جشن در آغاز فصل زراعت بهاره بتفاوت ضیافت الهی با مهمانی های مردم
مشعل فروزنده انقلاب تفاوت ضیافت الهی با مهمانی های مردم تهران - ایرنا - حضرت امام خمینی ره با بیان تفاوت ضیافت الهی در ماه مبارک رمضان با مهمانی های مردم سفارش کردند خودتان را در ماه مبارک رمضان به قوت های روحانی تقویت کنید در یک حدیثی است که پیغمبر اکرم فرمودند که ماه رمضاروحانینژاد در نشست خبری مطرح کرد اعزام 40 هزار مبلغ در ماه ضیافت الهی/ «قرآن» محور برنامههای تبلیغ
روحانینژاد در نشست خبری مطرح کرداعزام 40 هزار مبلغ در ماه ضیافت الهی قرآن محور برنامههای تبلیغی در رمضان استمعاون امور فرهنگی و تبلیغ سازمان تبلیغات اسلامی از اعزام 40 هزار مبلغ به سراسر کشور در ماه رمضان خبر داد و گفت این تعداد به غیر از حضور ائمه جماعات ثابت مساجد است 4172سلامتی و تندرستی در ماه ضیافت الهی با صدای دانش، نشاط و آرامش
سلامتی و تندرستی در ماه ضیافت الهی با صدای دانش نشاط و آرامش تهران-ایرنا-مدیر شبکه رادیویی سلامت با تشریح ویژه برنامه های ماه مبارک رمضان گفت مخاطبان سلامتی و تندرستی در ماه ضیافت الهی را با صدای دانش نشاط و آرامش از این شبکه رادیویی بشنوند به گزارش روابط عمومی رادیو سلامتهمزمان با ماه مبارک رمضان طرح ضیافت الهی در هرمزگان اجرا می شود
همزمان با ماه مبارک رمضان طرح ضیافت الهی در هرمزگان اجرا می شود بندرعباس- ایرنا- معاون قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان با تاکید بر نهادینه سازی ارزشهای دینی و فرهنگی در جامعه با انجام کارهای فرهنگی و دینی گفت در همین راستا این اداره کل همزمان با ماه مبارک رمضابقاع متبرکه گیلان به مناسبت فرارسیدن ماه ضیافت الهی غبارروبی شدند
بقاع متبرکه گیلان به مناسبت فرارسیدن ماه ضیافت الهی غبارروبی شدند رشت - ایرنا - معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه گیلان از غبارروبی بقاع متبرکه و امام زادگان استان به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان خبر داد محمد قاسم پور ملومه روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار امعاون سازمان اوقاف و امور خیریه: طرح ضیافت الهی در ماه رمضان در 2400 امامزاده کشور اجرا می شود
معاون سازمان اوقاف و امور خیریه طرح ضیافت الهی در ماه رمضان در 2400 امامزاده کشور اجرا می شود کاشان – ایرنا - معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه از اجرای طرح ضیافت الهی در بیش از دو هزار و 400 امامزاده کشور در ماه مبارک رمضان خبر داد حجت الاسلام والمسلمین احمد شرفخمصلای نماز جمعه آستارا برای ماه ضیافت الهی تجهیز شد
مصلای نماز جمعه آستارا برای ماه ضیافت الهی تجهیز شد آستارا - ایرنا - مصلای نماز جمعه شهرستان آستارا در آستانه ماه مبارک رمضان تجهیز شد امام جمعه آستارا روز جمعه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت مصلای نماز جمعه با مشارکت ستاد نماز جمعه این شهرستان ساماندهی و تجهیز شد حجت الاسلام کسیدمهدی طباطبایی: منبرهای ماه رمضان باید به دور از توهین و حرمت شکنی باشد/ کسی که وارد ضیافتخانه الهی شود، قطع
سیدمهدی طباطبایی منبرهای ماه رمضان باید به دور از توهین و حرمت شکنی باشد کسی که وارد ضیافتخانه الهی شود قطعا به رشد معنوی میرسد طباطبایی استاد اخلاق با تاکید براینکه منبرها در ماه رمضان باید به دور از هتک حرمت و توهین باشد خاطرنشان کرد منبرها باید در خدمت دعوت مردم به سوی خاحکام الهی در ماه ضیافتالله/۱ مروری بر استفتائات رهبر انقلاب؛ از شرایط وجوب روزه برای دختران تا شرایط صحت رو
احکام الهی در ماه ضیافتالله ۱مروری بر استفتائات رهبر انقلاب از شرایط وجوب روزه برای دختران تا شرایط صحت روزهرهبر معظم انقلاب در استفتائی فرمودند ناتوانى از گرفتن روزه و قضاى آن به مجرد ضعف و عدم قدرت موجب سقوط قضاى روزه نمىشود بلکه قضاى روزههاى ماه رمضان که از او فوت شدهضیافت الهی در آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/2 کاهش ساعت کار ادارات افغانستان همزمان با شروع ماه رمضان
ضیافت الهی در آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 2کاهش ساعت کار ادارات افغانستان همزمان با شروع ماه رمضاندادستانی کل افغانستان ضمن اعلام کاهش ساعات اداری فردا یکشنبه 8 تیر را در این کشور روز اول ماه مبارک رمضان اعلام کرد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل دادستانی کل افغادر 3 ماهه اول امسال مردم استان مرکزی 10 هزار واحد خون اهدا کردند
در 3 ماهه اول امسالمردم استان مرکزی 10 هزار واحد خون اهدا کردندرئیس سازمان انتقال خون استان مرکزی میزان خون اهدا شده در سه ماهه اول سال جاری را 10 هزار و 102 واحد اعلام کرد فاطمه سادات مهدویانی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اراک اظهار داشت در سه ماهه نخست امسال 10 هزار ورئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان مرکزی: مراسم یادبود شهدای هفتم تیر در 20 نقطه استان مرکزی برگزار میشو
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان مرکزی مراسم یادبود شهدای هفتم تیر در 20 نقطه استان مرکزی برگزار میشودرئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان مرکزی از برگزاری مراسم یادبود شهدای هفتم تیر در 20 نقطه شهری و روستایی استان خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از اراک حجتالاسلام عبرگزاری نمایشگاه های طرح ضیافت همزمان با ماه مبارک رمضان در استان چهارمحال و بختیاری
شهرکرد برگزاری نمایشگاه های طرح ضیافت همزمان با ماه مبارک رمضان در استان چهارمحال و بختیاری همزمان با ماه مبارک رمضان نمایشگاه های طرح ضیافت در استان چهارمحال و بختیاری دایر می شوند به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شهرکرد مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری گفبه منظور خدماترسانی به زائران اهلبیت عنوان شد لزوم آمادگی خادمین بقاع متبرکه کهگیلویه و بویراحمد در ماه ضیاف
به منظور خدماترسانی به زائران اهلبیت عنوان شدلزوم آمادگی خادمین بقاع متبرکه کهگیلویه و بویراحمد در ماه ضیافت الهیمعاون توسعه و پشتیبانی ادارهکل اوقاف و امور خیریه کهگیلویه و بویراحمد بر لزوم آمادگی خادمین بقاع متبرکه استان به منظور خدماترسانی به زائران اهلبیت در ماه ضیافت ال-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها