واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ˈرسانهˈ حلقه مفقوده در توسعه جاسک-هومن محمدکرمی بندرعباس-ایرنا-مدتیست گفتمان توسعه جاسک در شرق هرمزگان مورد توجه قرار گرفته و اوج آن نیز در روزهای پایانی هفته گذشته و برگزاری همایش ˈتوسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی ˈبود،اما نیم نگاهی به مباحث مطرح شده نشان می دهد نقش رسانه اگر نگوییم به عنوان یک زیرساخت فرهنگی ،حداقل به عنوان ابزار و تسهیل کننده توسعه جاسک مورد غفلت قرار گرفته است.
اگر از ناهماهنگی و بی توجهی ها در چگونگی و شرایط حضور خبرنگاران در این همایش چشم پوشی کنیم در سطحی کلان تر نیز در سخنرانی ها و دیدگاه های مطرح شده حتی اشاره ای نیز به نقش رسانه در توسعه سواحل جاسک نشد.
این در حالیست که از هم اکنون مباحث متناقضی در توسعه جاسک مطرح می شود و دو تفکر و رویکرد که هر یک نیز خود را بازگوکننده مطالبات مردم منطقه می دانند به نوعی در حال زورآزمایی پنهان در این عرصه هستند.
رویکرد اول چاره نجات جاسک از بن بست را در اعلام آن به عنوان منطقه آزاد و ویژه اقتصادی و به دنبال آن ساخت و ساز فعالیت های عمرانی و صنعتی و تجاری می داند.
تفکر دوم نیز که از فرصت فراهم شده در این همایش استفاده و دیدگاه های خود را مطرح کرد،آنچه امروز در جاسک می گذرد را بیشتر ˈ ساخت و پاخت ˈ می داند تا ساخت و ساز و بر این عقیده است که اعلام زودهنگام جاسک به عنوان منطقه آزاد بدون در نظر گرفتن شرایط پایه به هرج و مرج اقتصادی و سوداگری دلالان در این منطقه منجر خواهد شد.
طبیعی است که طرفداران هر دو دیدگاه بر اساس جایگاه خود،افزون بر شواهد و دلایل قوی،خواسته های مردم را به عنوان پشتوانه استدلال و زاویه دید خود مطرح می کنند و در این میان ،مردم منطقه از هر تریبونی برای بیان مستقیم دیدگاه های خود محروم هستند که رسانه سالم و مستقل می تواند فراهم کننده این فرصت باشد.
نکته جالب توجه اینجاست که حضور رسانه می تواند به شفاف سازی دیدگاه های هر دو طیف کمک کند و راه را برای رهروان هر دو دیدگاه هموار کند.
اگر رویکردهای جدید منجر به هرج و مرج اقتصادی و بسترساز برخی سوءاستفاده ها و رانت جویی ها و رانت خواری ها ،تصرف ساحل ،تخریب محیط زیست و آسیب های دیگر در سواحل مکران شده ، رسانه می تواند از همین ابتدای کار و پیش از شکل گرفتن پرونده های احتمالی چند میلیاردی وارد میدان شده و با هشدار و روشنگری های خود وآگاه سازی مردم منطقه ،جبهه ای از افکار عمومی را شکل داده و مسیر سودجویان را سد کند.
از سوی دیگر چنانچه اقداماتی که در جاسک در حال انجام است بر اساس آنچه گفته می شود در راستای اقتدار ملی و افزایش توانمندی بین المللی ایران و خارج کردن آن از محرومیت مزمن تاریخی است بازهم باید رسانه وارد میدان شود و با شفاف سازی امکان شکل گیری شائبه ها را کاهش دهد.
باید توجه داشت که توسعه صنعتی و اقتصادی منطقه بدون توجه به توسعه فرهنگی که رسانه از مولفه های آنست در نهایت ترکیبی ناموزون را پدید خواهد آورد که خود منشاء آسیب های بعدی خواهد بود.
همچنین در بحبوحه ای که هر گفتمان و رویکردی به عنوان مطالبه مردمی مطرح می شود رسانه می تواند بستری فراهم کند تا مردم خواسته های خود را بی واسطه بیان کنند.
در صورت فراهم شدن حضور رسانه ها اعم از مکتوب یا خبرگزاری ها و پایگاه های خبری در جاسک می توان امیدوار بود که توسعه با کاهش آسیب های جانبی و احتمالی آن ،در بستری سالم پیش برود و همچنین بستر مناسبی برای آموزش در حوزه های مختلف بهداشتی ،حقوقی ،مسائل شهری و دیگر حوزه ها برای مردم فراهم شود.
از این منظر باید کمک به حضور رسانه ها در سواحل مکران از سوی تمامی نهادهای تاثیرگذار و فعال در منطقه و همچنین بخش های مردمی مورد توجه جدی قرار گیرد تا در آینده کسی در جاسک به دنبال این حلقه مفقوده نگردد.
اواخر فروردین ماه امسال دولت تدیبر وامید شهرستان جاسک را به عنوان منطقه ویژه اقتصادی اعلام کرد وطی روز های 28 و29خردادماه نیزدومین همایش ملی “توسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی جمهوری اسلامی ایران” با حضور رییس مجلس ، استاندار هرمزگان، جانشین فرمانده کل ارتش ،فرمانده نیروی دریایی ومسوولان محلی برگزار شد.
بندر جاسک با 51هزار نفر جمعیت نزدیک به دریای عمان ودر 300کیلومتری شرق بندرعباس مرکز استان هرمزگان واقع شده و عمده شغل مردم کشاورزی وصیادی است.ک/4
7192/668
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
01/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]