واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
سردار سلیمانی و هاشمی رفسنجانی؛ برگهای برنده ایران برای حل بحران داعش در عراق/ بازی همزمان سردار و آیتالله در زمین عراق و عربستان
ایران میتواند با استفاده از دو بازوی سیاسی و نظامی به بحران داعش در عراق پایان دهد. این روزها بدون شک یک مقطع حساس در منطقه خاورمیانه است. ظهور جریان افراطی در منطقه بعد از انقلابهای عربی، زمینه ساز بروز خشونت و تندروی در کشورهای این حوزه مهم جهانی شده است. این بحران از شمال آفریقا تا قلب خاورمیانه ادامه پیاده کرده است.
بحرانی که در میانه مسابقات جام جهانی فوتبال به عراق رسیده است و گروه تروریستی داعش، با ایجاد یک بحران بزرگ در این کشور، تمام نگاهها را به سوی خود جلب کرده است. گروهی که از نظر خشونت و وحشی گری نمونه بدون بدیلی در منطقه است و همین معنا باعث شده است تا کشورهای جهان و منطقه به دنبال حل این مشکل بزرگ جهانی باشند.
ایران نیز به عنوان قدرت برتر منطقهای که نقش ویژه و غیرقابل انکاری در خاورمیانه دارد، نگاه ویژهای به بحران عراق و گروه تروریستی داعش دارد. حضور حرمهای مطهر ائمه اطهار در عراق و حساسیت ویژه ایران نسبت به سه شهر، کربلا، نجف، کاظمین و سامرا و احتمال حمله این گروه تروریستی به این شهرها و تخریب حرمهای مطهر، اولین حساسیت ایران نسبت به بحران عراق است. دومین مسئله همسایگی ایران و عراق است و در صورت ادامه دار بودن این بحران، شهرهای جنوبی ایران نیز میتوانند درگیر این خشونتها شوند.
همین دو دلیل اصلی باعث میشود که ایران تلاش کند این بحران هرچه زودتر به پایان برسد و عراق رنگ آرامش را به خود ببیند. ایران برای حل این بحران از دو بازوی سیاسی و نظامی میتواند استفاده کند، تابازهم قدرت برتر خود را در خاورمینه به رخ دیگر کشورها به ویژه آمریکا و اسرائیل بکشاند. رسانههای غربی و عربی در تحلیلهای و گزارشهای خود خبر از حضور سردار قاسم سلیمانی در عراق میدهند. یکی از ماموران سابق سیا اعتقاد دارد که قاسم سلیمانی قدرتمند ترین چهره خاورمیانه است.
همچنین یک مقام ارشد عراقی به گاردین مدعی شد: قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران عملیات عراق علیه داعش را رهبری می کند.این مقام ارشد پرسید: فکر می کنید چه کسی مبارزه علیه داعش را هدایت می کند؟ آن سه ژنرال بلندپایه که فرار کردند؟ نه، قاسم سلیمانی است که فرماندهی را برعهده دارد و اوست که لحظه به لحظه، فضا را بر تروریست ها تنگ تر می کند.
پیش از اینها و بعد از حمله ناموفق داعش به شهر سامرا، یکی از فرماندهان این گروه تروریستی مدعی شد که حضور نیروهای غیر بومی و سپاه بدر عراق، اجازه نفوذ ما را به شهر نداند و بعد از آن یکی از نمایندگان مجلس اعلای عراق در پاسخ به این سخنان گفت که « قاسم سلیمانی اینجاست». همین سخنان و تحلیلها نشان میدهد که ایران از گام نظامی فعلا به دنبال حضور مستقیم در عراق نیست و به دنبال هدایت نیورهای عراقی با کمک، سردار سلیمانی است. کسی که قدرت فوقالعادهای در هماهنگ کردن نیروها و جنگهای اینچنینی دارد.
فیلیپ سیمیث پژوهشگر دانشگاه مریلند آمریکا می گوید: قاسم سلیمانی مسئول تسلیح و سازماندهی شبه نظامیانی است که جزئی از دستگاه امنیتی عراق هستند.
همچنین نیویورکر در باره ی سلیمانی نوشته است: او عراق را خیلی خوب می شناسد و از ارتباطات خود برای بازی دادن امریکایی ها استفاده کرده است.قاسم سلیمانی یکبار به مرکز آمریکایی ها در بغداد یعنی منطقه سبز رفت تا با عراقی ها دیدار کند. آمریکایی ها به دنبال دستگیری او بودند، اما فهمیدند که هرگز قادر به دستگیری وی نیستند.
مامور سابق سیا که همچنان نظر خود مبنی بر قدرت فزاینده حاج قاسم سلیمانی را تکرار می کند ، در بخش دیگری از سخنانش، ادعا می کند: دولت عراقی که امریکایی ها را در سال 2011 از بغداد بیرون راند، آفریده سلیمانی است.
آیت الله ایران؛ بازوی سیاسی حل بحران عراق
از شرایط بحران عراق و توقف در پیشرویهای داعش و شورع عقب نشینی این گروه میتوان به موفقیت ایران در فاز نظامی با حضور سردار قاسمی در عراق موفق بوده است، اما به نظر میرسد در این بحران بین المللی نباید تنها به یک بازوی نظامی اتکا کرد و ایران باید از قدرت سیاسی خود نیز در منطقه استفاده کند.
بحران عراق بدون شک دارای یک دست پشت پرده تاثیرگذار به نام عربستان است. قدرت منطقهای که این روزها بیش از هر زمان دیگری از قدرت گرفتن بیش از حد ایران در هراس است. درگیری واضح این دو کشور را میشود در بحرین، سوریه و حالا امروز در عراق مشاهده کرد. عربستان بعد از شکستهای متعدد سیاسی از ایران به ویژه در سوریه حالا به دنبال کشاندن این بازی سیاسی و نظامی به عراق بزرگترین کشور شیعه بعد از ایران در منطقه است. عربستان به خوبی حساسیت ایران نسبت به سه شهر کربلا، نجف و سامرا را میداند به همین دلیل نیز رقابت با خود را به عراق کشانده است تا حواس جمهوری اسلامی را درگیر عراق و حاشیههای آن کند.
در این شطرنج آغاز شده از سوی عربستان این نیز میتواند کارتهای سیاسی خود را برای این بازی رو کند و یکی از این مهرههای تاثیرگذار ایران کسی نیست به جز آیتالله هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور سابق ایران که میتواند زمینه ساز پایان این بحران منطقهای باشد.
رابطه ایران وعربستان در زمان ریاست جمهوری او و بعد از آن در زمان سید محمد خاتمی در بهترین شرایط خود قرار داشت و متاسفانه در زمان دولتهای نهم و دهم به سردی دچار شد که حاصل آن، بحران امروز منطقه است. حالا با تشکیل دولت جدید در ایران و حضور نیروی معتدلی به نام حسن روحانی در راس قوه مجریه میتوان امیدوار بود که دولت ایران از ظرفیتهای بی شمار افرادی مانند هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی استفاده کند. هاشمی میتواند با توجه به جایگاهی که درمیان مسئولان ایرانی، عربستانی و عراقی دارد زمینه ساز رفع سوتفاهمات و همچنین گسترش زمینهها همکاری شود. دو کشور ایران و عربستان باید بر سر موارد اختلافی سخن بگویند و چه کسی برای این گفتوگوها بهتراز رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام.
به نظر میرسد بهترین زمان برای سفر هاشمی رفسنجانی به عربستان امروز است، سفری که میتواند پایانی باشد بر خونریزیهای عراق و حل بحران منطقه خاورمیانه. ایران باید برای حل این بحران از دو بازوری خود یعنی سردار سلیمانی و آیتالله هاشمی رفسنجانی استفاده کند، بازی که باید سردار از در زمین عراق انجام بدهد و آیتالله در زمین عربستان، تا نتیجه نهایی به نفع جمهوری اسلامی و منافع ایران تمام شود. نباید فراموش کنیم که کشور در شرایطی که در گیر مذاکرات سخت هستهای و مشکلات عدیدهی اقتصادی است باید سعی کند بحران عراق را به خوبی و بدون کمترین هزینه مدیریت کند.
1393/3/31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]