واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
هانیزاده: مذاکره مستقیم ایران و آمریکا درباره بحران عراق بعید به نظر میرسد/نگرانی واشنگتن درباره داعش واقعی نیست/عربستان حامی مالی-سیاسی داعش
یک کارشناس امور بین الملل می گوید داعش از دل وهابیت عربستان متولد شد و این کشور حامی مالی و سیاسی گروهگ تروریستی داعش است. به گزارش نامه نیوز، «عراق باز هم ایران و آمریکا را بهم خواهد رساند؟» سوالی که این روزها با بالا گرفتن بحران امنیتی عراق و نبردهای دولت و ارتش عراق با گروهک تروریستی داعش در شمال و غرب این کشور، به اشکال مختلف و در قالب گمانه زنی ها و تحلیل های سیاسی و رسانه ای مطرح شده است تا باز هم نگاه ها به سوی تهران و واشنگتن دوخته شده است. چه آنکه به اذعان بسیاری از تحلیلگران و رسانه های خراجی حل بحران عراق در گرو همکاری مشترک ایران و آمریکا و مذاکره این دو کشور با یکدیگر است.
همکاری ایران و آمریکا در حل مشکلات منطقه و به طور ویژه عراق اما مسبوق به سابقه است. تهران و واشنگتن سال 87 و در زمان حضور دولت نهم و گرفتاری واشنگتن در باتلاق جنگ عراق و افغانستان سه دور مذاکرات غیر رسمی با هدف برقرار امنیت و صلح در عراق برگزار کردند که به دلیل اختلاف نظرات دو طرف با بن بست مواجه شده و ناتمام باقی ماند.
در همین راستا حسن روحانی رئیس جمهوری ایران اوایل هفته جاری در کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی درباره همکاری ایران با آمریکا برای مقابله با داعش در عراق گفت:«همه کشورها باید کمک کنند تا با داعش مقابله شود. در حال حاضر جز دولت و ملت عراق کسی علیه داعش وارد عمل نشده است، آمریکا هم در این زمینه هنوز اقدامی نکرده است. هرگاه آمریکا علیه داعش اقدامی کرد، میشود درباره همکاری با این کشور فکر کرد.»
گرچه روحانی پاسخ صریحی به این موضوع نداد اما روز گذشته جان کری رییس جمهوری آمریکا صراحتا از آمادگی کشورش برای مذاکره با ایران بر سر بحران عراق خبر داد. وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که آمریکا آماده گفتوگو با ایران در خصوص موضوع عراق است. به دنبال اظهارات وزیر خارجه آمریکا، «جان کربی»، معاون مطبوعاتی پنتاگون نیز اعلام کرد مقامات آمریکایی ممکن است با ایران درباره بحران امنیتی عراق در حاشیه مذاکرات هستهای کفتوگو کنند. وی اما این را هم گفت که « قطعاً هیج قصد و برنامهای برای هماهنگی اقدام نظامی بین ایران و آمریکا وجود ندارد.»
در سویی دیگر اما در حالی که وزیر امور خارجه آمریکا آمادگی این کشور برای گفتگو با ایران در مورد بحران عراق را اعلام کرد، جان مک کین سناتور جمهوری خواه آمریکا گفت: ممکن نیست با ایران در خصوص بحران امنیتی عراق وارد مذاکره شویم.
در همین راستا حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان امروز در پاسخ به سوالی خبرنگار بین الملل خبرگزاری تسنیم درباره اخبار منتشر شده مبنی بر مذاکره ایران و آمریکا در موضوع عراق تاکید کرد: ما هیچ گونه مذاکره ای با آمریکا نداشتیم و نیازی هم به همکاری و مذاکره با آمریکا در این موضوع احساس نمیکنیم.
عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد کشورمان نیز در حاشیه مذاکرات وین 5 تاکید کرد مذاکرات صرفا بر مسائل هسته ای متمرکز است و بحران عراق جز موضوعات مطرح شده در مذاکرات نخواهد بود.
در همین رابطه حسن هانی زاده کارشناس امور بین الملل در گفتگو با نامه نیوز با اشاره به سیاست های متناقض ایالات متحده آمریکا درباره پدیده تروریسم، گفت: اظهارات جان کری و اظهارات اوباما رییس جمهور آمریکا کاملا متناقض است. پدیده تروریسم در عراق و سوریه یکی است اما آمریکاییها سعی می کنند تروریسم را به دو بخش خوب و بد و قابل توجیه و غیرقابل توجیه تقسیم بندی کنند اگر این تروریسم در خدمت آمریکا باشد تروریسم خوب، قابل قبول و پذیرفته شده است و در جایی که منافع ایالات متحده را تهدید کند این کشور وارد عمل می شود.
وی تصریح کرد: در مورد سوریه آمریکا به شدت ورود پیدا کرد و گروههای تروریستی داعش و ارتش آزاد را تقویت کرد اما هم اکنون که داعش به کشورهای مختلف عراق حمله کرده آمریکایی ها اظهارنگرانی می کنند. این نشانه وجود رویکرد و تصورات دوگانه از پدیده تروریسم نزد آمریکایی ها است.
این کارشناس و تحلیلگر بین الملل با تاکید براینکه آمریکاییها در مورد مقابله و مبارزه با تروریسم چندان جدی نیستند، خاطرنشان کرد: آنها تنها می خواهند از ظرفیت و جایگاه ایران برای بهبود وضعیت خودشان در منطقه استفاده کنند، بنابراین بعید به نظر میرسد به طور مستقیم وارد عراق شود.
وی افزود: اگر بنا باشد که آمریکا در مبارزه با تروریسم و داعش در عراق جدی باشد باید از طریق ائتلاف همگانی و با شرکت کشورهای منطقه و جهان به مبارزه با پدیده تروریسم چه در سوریه و چه در عراق برخیزد.
هانی زاده با تاکید براینکه نگرانی های آمریکا درباره گروهک تروریستی داعش در عراق واقعی نیست، گفت: معتقدم آمریکا در این خصوص خیلی جدی نیست و موضوع مذاکره با ایران پیرامون داعش خیلی جدی به نظر نمی آید.
این کارشناس امور بین الملل در ادامه با اشاره به اینکه آمریکایی ها باید در تعامل با ایران صادق باشند، به مذاکرات هسته ای نیز گریزی زد و گفت: آمریکایی ها تلاش دارند به ایران نزدیک شوند ولی مساله مهم برای ما در حال حاضر مساله هسته ای است. آنها اگر در تعاملات شان با ایران صادق هستند باید در مسیر رفع هرچه سریعتر تحریم ها گام بردارند اما رویکرد اخیرشان در مذاکرات این را نشان نمی دهد.
هانی زاده تصریح کرد: معتقدم این کشور در صدد حل مشکلات خود با ایران نیست، در موضوع عراق هم سعی می کنند که با بهره گیری از ظرفیت های ایران در جهت سرکوب گروهک تروریستی داعش حرکت کنند. در حالیکه واشنگتن ابتدا باید حسن نیت خود را اثبات کند و بعد از آن برای مبارزه با تروریسم در منطقه و در کنار ایران گام هایی را بردارد.
وی در بخشی دیگر از گفتگوی خود عربستان را پشت پرده روی کار امدن گروهک تروریستی داعش دانست و گفت: اساسا گروهک تروریستی داعش توسط عربستان و با حمایت مالی، سیاسی و رسانه ای سعودی ها تشکیل شد. سال 2004 و بعد از سرنگونی رژیم صدام بندربن سلطان سفیر سابق عربستان در واشنگتن و رییس سابق سازمان امنیت عربستان با گروه های تروریستی داعش ملاقات کرد و کمک های مالی گسترده ای را در اختیار این گروهک که قبلا نام دولت اسلامی عراق را داشت قرار داد.
هانی زاده افزود: داعش از دل وهابیت عربستان متولد شد و هدفش مقابله با حضور شیعیان عراق در عرصه های سیاسی و کاهش نفوذ شیعیان در منطقه خصوصا در سوریه، عراق و لبنان است. کمک های لجستیکی، مالی و رسانه ای از سوی عربستان در اختیار گروههای تروریستی داعش قرار داده می شود.
این کارشناس امور بین الملل همچنین درخصوص تهدید داعش به حمله به اماکن مقدس و شهرای شیعه نشین عراق، گفت: با توجه به فتوای اخیر مراجع عراق خصوصا آیت الله سیستانی و استقبالی که شیعیان و سنیهای عراق از این فتوا نشان دادند نزدیک به یک ونیم میلیون نفر از مردم عراق در مراکز آموزش نظامی ثبت نام کردند که برای حفاظت از اماکن مقدسه و مقابله با داعش در حال آموزش هستند. بنابراین داعش نخواهد توانست وارد شهرهای مذهبی شود زیرا آمادگی مردم برای مقابله با این گروهک افزایش یافته است و قادر به آسیب رساندن به داعش هستند.
1393/3/27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]