واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۷ خرداد ۱۳۹۳ (۹:۸ق.ظ)
آفرينش: نقش ايران و آمريکا در بحران عراق و داعش
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه آفرينش در سرمقاله امروز چنين نوشت:
تحولات عراق و نحوه عملکرد طرف هاي درگير تاکنون نتيجه قابل ملاحظه اي نداشته است و يا حداقل بايد بگوييم که دو طرف درمرحله اي هستند که صرفاً به دادن تلفات و تضعيف بنيه نظامي طرف مقابل بسنده کرده اند. هردو طيف درگير چشم انتظار تحولات خارجي هستند تا از اين طريق دست برتر را در جبهه جنگ به دست آورند.
داعش که از پول هاي عربي تغذيه مي شود در انتظار حمايت هاي بيشتر و اتحاد با برخي نيروهاي داخلي عراق مي باشد. گفته مي شود که برخي گروه هاي وابسته به حکومت بعث با دست گرفتن سلاح به داعش پيوسته اند. اين روال به معناي نفوذ و خرابکاري در ميان نيروهاي عراقي مي باشد. داعشي ها اميدوارند با تثبيت قدرت در موصل بتوانند پايگاهي براي تقويت مواضع خود از عراق تا سوريه فراهم کنند، و با تحريک تعصبات مذهبي به دنبال راه اندازي يک جنگ رواني و اعتقادي مي باشند.
ازسوي ديگر ارتش عراق نيز به سبب عدم يکپارچگي درميان استان ها و نيروهاي نظامي به دنبال ايجاد وحدت ملي درمقابله با حملات خارجي است. به عبارتي ناتواني دولت مرکزي در ايجاد يک ساختار حکومتي منسجم، اين فرصت را به داعش داد تا از اين ضعف ها استفاده کند و به دنبال اهداف شوم خود باشد. به همين منظور دولت عراق نيز اکنون چشم انتظار مساعدت هاي خارجي است تا از اين طريق بتواند دست برتر را نسبت به تروريست ها پيدا کند.
اما دراين تحولات نکاتي چند وجود دارد که مي تواند برخي فرضيه هاي موجود براي داعش و ارتش عراق را شفاف سازي کنند. اولين موضوعي که در الويت تحولات عراق قرار دارد، بحث تجزيه اين کشور مي باشد.
ازپيش از انتخابات درگيري ها و اختلافات سياسي ميان گروه ها و احزاب سياسي بالا گرفته بود، به طوريکه هيچ يک از آنها رهبري و پيروزي طرف ديگر را قبول نداشتند. اين اختلافات با مخلوط شدن با گرايشات مذهبي شدت بيشتري به خود گرفت.
از يکسو شيعيان مدعي داشتن دست برتر در تحولات عراق هستند، از سوي ديگر اهل تسنن مدعي اجحاف به حقوق شهروندان عراقي هستند و کردها نيز به سبب تمکن مالي و نظامي صراحتاً داعيه جدايي و خود مختاري کامل از دولت مرکزي را دارند. نکته اي که دراين زمينه قابل توجه است اينکه درصورت خروج داعش ازعراق، هنوز مشکل اصلي برجاي خود باقي است و اختلافات سياسي ميان ملت عراق ادامه خواهد يافت و تازماني که اين مشکلات داخلي وجود داشته باشد نمي توان انتظار عراقي منسجم را داشت.
اما اينکه گفته مي شود احتمال همکاري ايران و آمريکا براي کمک به عراق براي سرکوب داعش وجود دارد، بعيد به نظر مي رسد. چون اولا عراق از پتانسيل هاي مردمي و قدرت نظامي کافي برخوردار است و ثانياً اينکه داعش امروز از سوي متحدان آمريکا تغذيه و حمايت مي شود!. لذا آمريکا مي تواند بدون دخالت نظامي و ازطريق فشار بر متحداني همچون عربستان و قطر اين غائله را ختم کند. پس نيازي به همکاري با ايران و مداخله نظامي وجود ندارد، و اگر چنين شود آمريکا به دنبال حضور دوباره خود درعراق خواهد بود تا بتواند نيروهاي نظامي خود را درمنطقه مستقرنمايد.
نکته اصلي اينکه هيچ قدرتي جز دولت عراق توانايي مهار تروريست و حملات داعش را ندارد. اما اين امر منوط به همگرايي داخلي و سياسي مي باشد. هيچيک از گروه هاي سياسي عراق تمايلي برتسلط داعش برمناطق اين کشور را ندارند، چون علاوه بر توانايي هاي نظامي، پتانسيل هاي سياسي قابل ملاحظه اي هم براي حل اين مشکل در اختيار احزاب و گروه هاي مختلف عراقي وجود دارد، اما اختلافات موجود مانع از استفاده ازاين ظرفيت ها شده است.
بايد اين موضوع را مد نظر داشت که تسخير بخش هايي از عراق مي تواند سرآغاز تجزيه اين کشور به سه بخش باشد. اينکه اگر عراق تجزيه شود، ترکيب سرزميني منطقه تغيير خواهد کرد، و جامعه مدني به ويژه سني هاي عراق که احتمالا تحت سيطره انديشه هاي افراطي امثال داعش قرار مي گيرند، خسارات فراواني خواهند ديد.
نويسنده: حميدرضا عسگري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]