واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خروجی تغییرات اقلیمی، توسعه بیابانزایی است گرگان - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان گفت: شدت تغییرات اقلیمی در فواصل زمانی کوتاه طی دهه های اخیر، سبب توسعه بیابان ها شده است.
ˈابوطالب قزلسفلوˈ چهارشنبه در هم اندیشی روز جهانی بیابان زدایی در گرگان اظهار کرد: تغییرات اقلیم مربوط به امروز و دیروز نیست و در طول تاریخ تکرار شده، منتها آن چه که موجب نگرانی جامعه جهانی شده شدت این تغییرات است که در فاصله های زمانی کوتاه، چشمگیر بوده است.
وی گفت: در گذشته های دور تغییرات اقلیمی به سبب عوامل طبیعی رخ می داد اما در دهه های اخیر با گسترش عوامل انسانی، هم افزایی یافته است.
وی افزود: افزایش فعالیت های انسانی، سبب افزایش گازهای گلخانه ای و ذرات غبار شده و و این شرایط باعث شده که محیط کره زمین گرمتر از شرایط طبیعی، گرم شود.
وی اضافه کرد: مطالعات نشان داده که در 20 سال اخیر مصرف گاز طبیعی در ایران 50 درصد؛ نفت 48 درصد و ذغال سنگ دو درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: با این که ایران کشوری صنعتی نیست و سهم زیادی در تولید گازهای گلخانه ای ندارد اما تولید 3/1 درصد گازکربنیک در دنیا، سهم ایران است و آمریکا به عنوان کشور بزرگ صنعتی 25 درصد تولید گازکربنیک را دارد که بیش ترین میزان در دنیاست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم چنین با بررسی تأثیرات تغییر اقلیم در دو سطح جهانی و حوزه آبخیز (منطقه ای) گفت: این تغییرات در سطح جهانی، پیامدهای مخربی هم چون تخریب لایه ازون، ذوب یخچال ها، بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها و تغییر اکوسیستم ها به دلیل تغییر میزان دما و بارش را به دنبال دارد.
قزلسفلو افزود: تخریب لایه اوزن باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و افزایش ابتلا به بیماری ها از جمله سرطان می شود.
وی با اشاره به ذوب شدن یخچال ها ادامه داد: این مسئله در 25 سال اخیر حدود 20 درصد افزایش یافته و سبب بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها و افزایش شدت طوفان ها و سیلاب ها شده است.
وی هم چنین با اشاره به تغییر اکوسیستم ها به دلیل تغییر دما و بارش افزود: پیش بینی شده که در یک صد سال آینده، ایران با حدود چهار درجه افزایش دما مواجه شود که در چنین شرایطی میزان بارش در نوار شمالی بین صفر تا 90 میلیمتر کمتر و در نواحی مرکزی و جنوبی بین صفر تا 90 درصد بیش تر خواهد شد.
وی در ادامه با بررسی اثر تغییر اقلیم در سطح حوزه های آبخیز (محلی و منطقه ای) گفت: اولین تأثیر آن در بخش کشاورزی است که گرم شدن زمین و خشکسالی طولانی باعث از بین رفتن گیاهان در اثر استرس آب می شود.
وی افزود: به عنوان مثال تنها در یک مورد، خشکسالی سبب وارد شدن 400 میلیارد تومان خسارت به تولید یک محصول زراعی در استان شد.
وی گفت: افزایش سیلاب، افزایش خشکسالی و تغییر در سیکل هیدرولوژی و هم چنین پایین آمدن سطح آب های زیرزمینی، خشک شدن چاه های کم عمق، قنوات و چشمه های از دیگر تبعات تغییرات اقلیمی ناشی از عوامل انسانی است.
وی تصریح کرد: هم اینک در گلستان دو شهرستان بزرگ گرگان و گنبدکاووس در بحث تأمین آب شرب با مشکل مواجه است و کاهش سرانه آب در استان، نگران کننده است.
وی اضافه کرد: در اثر تغییر اقلیم، آب در دسترس یا سرانه آب کاهش می یابد، با بالا آمدن سطح آب دریاها، آب شور دریا پیشروی کرده و سبب شور شدن آب های شیرین می شود و با تخریب زیستگاه ها، موجودات زنده از بین می رود.
وی ادامه داد: تغییر اقلیم در برخی مناطق باعث سیلابی شدن رودخانه ها و در برخی مناطق سبب افت جریان می شود مضافا این که پوشش برف در کوه ها کاهش یافته و کاهش جریان آب منجر به کاهش تولید انرژی برق آبی خواهد شد.
وی با بیان این که برای مهار تغییرات اقلیمی با منشاء انسانی باید عزم جهانی داشت، خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم، تغییر تنوع زیستی (گیاهی و جانوری) و انقراض برخی از گونه ها را به دنبال دارد و در عین حال با اثرگذاری بر روی تولید، باعث مهاجرت های زیستی محیطی خواهد شد.
وی هم چنین به بحران های طبیعی در استان گلستان اشاره کرد و گفت: در سال آبی گذشته، در فصل زمستان با یخبندان بی سابقه مواجه شدیم و پس از آن خشکسالی کم سابقه رخ داد و هم زمان با آن درگیر سیل شدیم.
وی متذکر شد: با توجه به رخداد این بلایای طبیعی در بازه زمانی کوتاه، باید در پی چاره جویی برآییم تا بتوانیم شرایط را کنترل کرده و خسارات این حوادث را کاهش دهیم.
این هم اندیشی به مناسبت 17 ژوئن روز جهانی بیابان زدایی با عنوان هم اندیشی ˈاثر اقلیم بر خسارات بلایای طبیعی و بیابان زاییˈ از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان برگزار شد.
602
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]