تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 23 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):باعلما همنشینی کن تا سعادتمند شوی
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1815242074




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لرستان گنجستان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

به بهانه سفر استانی رییس جمهوری به لرستان؛ لرستان گنجستان خرم آباد - ایرنا- «حسن روحانی» رییس جمهوری امروز چهارشنبه 28 خرداد ماه در چارچوب پنجمین سفر استانی خود در صدر کاروان تدبیر و امید به لرستان سفر کرد؛ استانی که با وجود برخورداری از بسترهای مناسب برای توسعه در بخش های کشاورزی، صنعت، خدمات و گردشگری با مشکل هایی نیز دست به گریبان است.


به گزارش ایرنا، لرستان پس از استان های خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و ایلام به عنوان پنجمین مقصد سفر استانی روحانی امروز و فردا میزبان رییس جمهوری و برخی از اعضای هیات دولت است.
به گفته ی «علی اصغر احمدی» معاون هماهنگی و پیگیری معاونت اجرایی ریاست جمهوری، روحانی در آغاز ورود به استان لرستان در استادیوم تختی شهرستان خرم آباد در جمع مردم این منطقه سخنرانی خواهد کرد.
عصر روز چهارشنبه رییس جمهوری نشستی را با روستاییان و عشایر خواهد داشت و در ادامه در جلسه ی توسعه و سرمایه گذاری در این استان شرکت خواهد کرد.
بازدید از یک یا دو طرح صنعتی و نفتی از دیگر برنامه های رییس جمهوری در روز نخست سفر خواهد بود.
روحانی روز پنج شنبه نیز در جلسه یی با علما، ایثارگران، برگزیدگان و نخبگان این استان دیدار و سپس در جلسه ی شورای اداری استان شرکت خواهد کرد.
لرستان در حالی دو روز پذیرای دولتمردان خواهد بود که مردمان دیارش به دستاوردهای عینی و روشن این سفر امید دارند.
استان کوهستانی لرستان واقع در غرب ایران با وسعتی بالغ بر 28 هزار کیلومتر مربع، طبیعتی دست نخورده، آب و هوایی متنوع و منابعی غنی که جمعیتی برابر با یک میلیون و 754 هزار نفر (براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390) را در خود جای داده است، از ظرفیت های بالایی برای توسعه برخوردار است؛ ظرفیت هایی که انتظار می رود در سفر استانی رییس جمهوری در تیررس توجه دولتمردان قرار گیرد و عزم مسوولان برای شکوفایی توانمندی های استان جزم شود.

*** لرستان؛ سرزمین گنج های پنهان
این استان از ظرفیت های قابل توجهی برای توسعه در بخش های کشاورزی، دامداری و دامپروری، معدن و گردشگری برخوردار است.
تنوع آب و هوایی به عنوان یکی از ویژگی های این استان می تواند زمینه را برای کشت محصولات مختلف در چهار فصل سال فراهم کند. در حالی که شمال این استان به دلیل وجود رودهای پرآب و خاک آبرفتی حاصل خیز، استعداد ویژه یی در کشت محصولات کشاورزی مانند غلات، چغندر قند و حبوبات دارد، در قسمت های جنوبی استان، محصولات گرمسیری تولید می شود.
«علی هادی چگنی» معاون برنامه ریزی استانداری لرستان در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا در مورد استعداد خاک و اقلیم لرستان در تولید محصولات کشاورزی گفت: با توجه به اینکه سفر رییس جمهوری می تواند منشا خیر و برکتی برای لرستان باشد، ما سعی داریم با معرفی استعداد کشاورزی استان به هیات دولت زمینه ی شکوفایی کشاورزی را فراهم کنیم؛ زیرا در لرستان آب فراوان، خاک حاصلخیز و مراتع پهناور که اساس کشاورزی است به وفور دیده می شود.
«عباس قاید رحمت» نماینده ی مردم «دورود» و «ازنا» در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا با اشاره به استعدادهای استان لرستان در زمینه های مختلف برای سرمایه گذاری اظهار داشت: دشت های پهناور و زمین های حاصل خیز یکی از مهمترین زمینه های سرمایه گذاری در استان است که در صورت تحقق آن لرستان می تواند به قطب تولید محصولات کشاورزی تبدیل شود.
تنوع اقلیمی و وجود دشت ها و مراتع پهناور در لرستان، افزون بر ایجاد ظرفیت برای کشت محصولات کشاورزی، موجب توسعه ی دامداری و دامپروری نیز شده است. به طوری که در بسیاری از روستاها و مناطق گرمسیری استان، دامداری و دامپروری به صورت گسترده به چشم می خورد.
صنایع دستی یکی دیگر از ظرفیت های سرمایه گذاری استان است که در فرهنگ و سبک زندگی عشایری مردم این منطقه ریشه دارد. لرستان از دیر باز مهد صنایع دستی متنوعی مانند قالی بافی، جاجیم بافی، جولاهی، گیوه بافی، دباغی، هورسبو (یک نوع خورجین) و چادربافی بوده است.
ثروت و ظرفیت های استان لرستان فقط به کشاورزی، دامپروری یا صنایع دستی آن محدود نیست. این استان معدن ها و ذخایر زیر زمینی فراوانی را در دل خود جای داده است. در منطقه های مختلف این استان، معدن های غنی از سنگ های «مرمر»، «کچ»، «تراورتن»، «آهک» و فلزاتی مانند «سرب و روی» وجود دارد که تا امروز تنها بخشی از آن ها مورد بهره برداری قرار گرفته است.
نماینده ی مردم دورود در ادامه ی گفت و گوی خود با ایرنا گفت: استان لرستان با وجود منابع زیر زمینی فراوان هنوز از نظر سرمایه گذاری در برداشت این منابع در فقر به سر می برد و محدوده ی سرمایه گذاری ها در این بخش فقط برای خام فروشی مواد به دیگر مناطق کشور بوده است.
اما قاید رحمت، بر خلاف چگنی بر این باور است که با ورود شرکت های سرمایه گذاری مانند «شستا» می توانیم به آینده ی لرستان امیدوار باشیم، زیرا این شرکت ها در حال سرمایه گذاری در استان هستند.
منطقه های بکر و طبیعت دست نخورده ی این استان یکی دیگر از ظرفیت هایی است که در صورت سرمایه گذاری دولت و بخش خصوصی می تواند استان را به قطب گردشگری در کشور تبدیل کند. آبشار «بیشه»، غار «کلماکره»، دریاچه ی «گهر»، دره ی«نی گاه»، «تونل برفی»، غار تاریخی « میرملاس» و قلعه ی « فلک الافلاک» از مهمترین مناظر طبیعی و تاریخی استان هستند.
قاید رحمت در ادامه ی گفت و گوی خود با ایرنا در انتقاد از فراهم نشدن زیر ساخت ها برای جذب گردشگر در شهرهای مختلف استان گفت: در شهری مانند دورود، جاذبه های طبیعی فوق العاده یی وجود دارد ولی متاسفانه در کنار این جاذبه ها، به مسایلی چون بهداشت، فضاهای اقامتی و روشنایی مناطق تفریحی کمتر توجه می شود.
طبعیت بکر و جنگل های دست نخورده، استان لرستان را به یکی از مهترین زیستگاه های ناب گونه های کمیاب جانوری تبدیل کرده است؛ به طوری که در نواحی کوهستانی استان انواع جانوران وحشی چون قوچ، میش، بز کوهی، پازن، خرس قهوه یی، پلنگ ایرانی، سنجاب و سمور زندگی می کنند. افزون بر زندگی گونه های کمیاب جانوری در لرستان، کوه ها و دشت های این استان محل رویش انواع گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، خاکشیر، گل ختمی، آویشن، عناب، پونه، نعنا و نرگس است.

*** مشکلات نهان و آشکار استان لرستان
برخورداری از ظرفیت های قابل توجه لرستان به معنای توسعه یافتگی آن نیست. بسیاری از قابلیت های استان به خاطر کم توجهی هنوز عملیاتی نشده است.
از این استان می توان به عنوان یکی از استان های محروم کشور در زمینه ی رشد و توسعه ی صنعتی نام برد. نبود صنایع زیر بنایی و اشتغال آفرین، بالاترین نرخ بیکاری در کشور را نصیب این استان کرده است. بر اساس اعلام مرکز آمار ایران در سال 1392 استان لرستان با 17 درصد بالاترین نرخ بیکاری را به خود اختصاص داده است.
نماینده ی مردم ازنا و دورود در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیت های استان برای جذب نیروی کار در بسیاری زمینه ها، بی توجهی مسوولان و سوء تدبیر دولت های نهم و دهم را به عنوان یکی از علت های اصلی نرخ بالای بیکاری استان برشمرد.
«محمود داودی نژاد» سرپرست هفته نامه ی «طلوع ورزش» و یکی از فعالان رسانه یی استان لرستان در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا در مورد نرخ بالای بیکاری در این استان گفت: نبود زیر ساخت های مناسب این منطقه را با معضل مهاجرت بویژه در میان جوانان تحصیلکرده رو به رو کرده است؛ پدیده یی که به تدریج استان را از نعمت وجود شهروندان که باید آینده ی شهر را رقم بزنند، محروم می کند.
هر چند در گذشته و حال برای توسعه ی استان و رفع مشکلات آن تلاش هایی صورت گرفته است، ولی برنامه ریزی های صورت گرفته به دلیل هماهنگی کم با وضعیت جغرافیایی و اجتماعی- فرهنگی لرستان از کارایی لازم برخوردار نبوده است. در کنار نبود برنامه ریزی کارامد برای طرح های ملی در استان، یکی دیگر از مشکلات این منطقه طول مدت افتتاح طرح های استانی است؛ چنان چه بیمارستان های شهرهای «الشتر» و «نور آباد» پس از گذشت 15 سال تکمیل شد؛ دیگر طرح های استان نیز وضعیت مشابهی دارند.
نماینده ی مردم دورود در این زمینه به گروه پژوهش های خبری ایرنا گفت: بسیاری از طرح هایی که در این استان اجرا شده اند مربوط به دهه های گذشته است و سال ها از کلنگ زنی طرح های در دست اجرا نیز می گذرد؛ طرح هایی که با وجود گذشت سال ها هنوز به مرحله ی بهره برداری نرسیده اند.
وی با اشاره به آخرین سفر «محمود احمدی نژاد » در کسوت رییس دولت پیشین به استان لرستان گفت: در آن سفر بسیاری از طرح ها که مدت زیادی به تکمیل آنها مانده بود افتتاح شد؛ در حالی که افتتاح این طرح های نیمه کاره برای مردم سودی نداشت.
برخی کارشناسان واگذاری سرمایه گذاری به بخش خصوصی را از علت های اصلی کُند بودن سرعت رشد توسعه ی صنعتی استان می دانند. چگنی در ادامه ی گفت و گوی خود با ایرنا گفت: از زمانی که دولت ها تصمیم گرفتند سرمایه گذاری در لرستان را به بخش خصوصی واگذار کنند، میزان سرمایه گذاری در بخش صنعت در این استان کاهش یافت؛ زیرا سرمایه گذار پول خود را در جایی سرمایه گذاری می کند که از حداقل زیرساخت های پیشرفت و توسعه مانند فرودگاه و راه آهن برخوردار باشد.
کم آبی یکی دیگر از مشکلاتی است که مردم لرستان با آن دست و پنجه نرم می کنند. این استان با وجود بهره مندی از رودخانه های پرآب و چشمه های آب شیرین با معضل بی آبی و کم آبی در برخی از نقاط خود رو به رو است.
نماینده ی مردم دورود و ازنا برنامه ریزی نادرست در حوزه ی سیاست های آبی و انتقال غیر اصولی آب به روستاها و برخی شهرستان های لرستان را از علت های اصلی کم آبی می داند. خشکسالی از دلایل دیگر بروز این معضل است که قاید رحمت به آن اشاره کرد. افزون بر این، نبود اعتبار برای آبرسانی از دیگر مشکلاتی است که چگنی در این زمینه برشمرد.
استفاده نکردن از همه ی ظرفیت های لرستان در حوزه ی کشاورزی و دامپروری از دیگر مشکلاتی است که مردم را از نعمت ها خدادادی این منطقه محروم کرده است.
به رغم ظرفیت های بالای استان در بخش های کشاورزی و دامداری، ولی استفاده از شیوه های سنتی در این دو صنعت، موجب کاهش بهره وری شده است. در این زمینه لازم است سیاستگذاران و مسوولان با اتخاذ تدابیری چون مکانیزه کردن و استفاده از دانش روز، زمینه های تولید و بهروری در آن را افزایش دهند.
داوودی نژاد در ادامه ی گفت و گوی خود با ایرنا، خشکسالی، روش های سنتی کشت و زرع و همچنین سوء مدیریت در سال های گذشته را از عوامل مهم تاثیرگذار در رکود کشاورزی استان دانست و ابراز امیدواری کرد که «مهرداد غضنفری» رییس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان با بکارگیری نیروهای نخبه و کارآمد این مشکل را برطرف کند.
سازمان میراث فرهنگی استان نیز در حفظ آثار تاریخی و باستانی با مشکلات جدی رو به رو است. بسیاری از آثار تاریخی و باستانی استان مانند نقاشی غار «میر ملاس» که در تیررس دست اندازی قاچاقچیان قرار دارند، نیازمند تدبیر و توجه بیشتر است.
حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ این استان مانند خرم آباد و بروجرد یکی دیگر از معضل هایی است که خود می تواند زمینه ساز ایجاد چالش های اجتماعی باشد. با توجه به نبود شغل مناسب در روستاها و شهرهای کوچ ، مردم این مناطق به مرکز و شهرهای بزرگ استان مهاجرت می کنند و با توجه به توان مالی اندک، مجبورند در حاشیه و مناطق نامناسب شهر سکونت کنند که این امر خود باعث پایین آمدن سطح توسعه و رفاه حاشیه نشینان و افزایش میزان آسیب های اجتماعی در میان آنها می شود.
همچنین بهره برداری غیراصولی و بیش از ظرفیت از جنگل ها و مراتع از مسایل چالش برانگیز لرستان است؛ مساله یی که می تواند در بلند مدت طبیعت ناب لرستان را دستخوش نابودی کند. هر ساله صدها هکتار از درختان بلوط برای تهیه ی ذغال از بین می روند و ادامه ی این روند موجب وارد آمدن ضربه جبران ناپذیر به طبیعت استان می شود.
شکارهای غیرمجاز و کشته شدن شماری از گونه های جانوری همچون خرس قهوه یی، پلنگ، سمندر و ... از دیگر مشکلاتی است که محیط زیست استان با آن دست و پنجه نرم می کند؛ ادامه ی این روند موجب انقراض بسیاری از گونه های کمیاب جانورانی کشورمان می شود.
علاوه بر مسایل یادشده، مشکلات دیگری چون شبکه ی راهی نامناسب، مدرسه های کهنه، سطح پایین بهداشت و درمان و خروج آب های جاری این استان گریبانگیر مردم این دیار است که فعالان و مسوولان این استان در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا کمتر به آن پرداختند.
به رغم وجود این مشکلات، این انتظار وجود دارد که سفر هیات دولت تدبیر و امید به لرستان و تصمیم های منطقی و مدبرانه درباره ی آن بتواند اگر نه همه ی مشکلات این استان را حل کند، دست کم نقطه ی عطفی در پیشبرد امور در آنجا باشد.
7269/1625

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




28/03/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن