واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رییس انجمن حکمت و فلسفه : اسلام بر تکنولوژی تاثیر دارد تهران - ایرنا - رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران با اشاره به اینکه اسلام بر بخشی از تکنولوژی تاثیر دارد گفت: با بررسی تاریخ تکنولوژی درمی یابیم که هر جا بشر احساس نیاز کرده به همان طرف رفته است.
به گزارش روز یکشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه روز یکشنبه درهمایش دو روزه تکنوژی و فرهنگ در دانشگاه شریف به بررسی رابطه اسلام و تکنولوژی پرداخت و گفت: در مفهوم تکنولوژی شناخت و هنر نهفته است یعنی بعد معرفتی، کاربردی و صنعتی در تعریف تکنولوژی نهفته است.
دبیرعلمی همایش افزود: صنعت چه در دوره قبل از مدرن و چه در دوران مدرن همیشه همراه با فرهنگ بوده است به عنوان نمونه آهنگران که در دو هزار سال پیش به این صنعت مشغول بوده اند معتقد بودند صنعت آهنگری را هیچ گاه به هرکسی نباید آموزش دارد چون افراد با فرهنگ خاص می توانند پذیرای این صنعت باشند.
رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران در ادامه با بیان اینکه تکنولوژی در گذشته مسلط بر طبیعت بود اما در دوران اخیر یعنی از نیمه دوم قرن بیستم بر طبیعت معترض است ، گفت: تکنولوژی در حال تاثیر بر فرهنگ است چرا که یک زمانی وسیله نقلیه در اختیار ما بود اما امروزه فرهنگ تحت تاثیر تکنولوژی است.
این استاد فلسفه تاکید کرد: تصور خنثی بودن از تکنولوژی درست نیست چون حتما تکنولوژی زایده نیازهای انسان است بنابراین تکنولوژی نه در مقام تعریف و نه در مقام تحقق جدای از فرهنگ نخواهد بود.
خسروپناه در بخش دوم سخنان خود به تعریف اسلام پرداخت و گفت: اسلام دین الهی و آسمانی است که برای هدایت انسان ها توسط پیامبر آماده است در واقع حقیقت اسلام رابطه ملک و ملکوت، دنیا و آخرت است.
دبیر علمی همایش فرهنگ و تکنولوژی ادامه داد: آنهایی که گمان می کنند اسلام آمده تا خدا و آخرت را به ما معرفی کنند تصور غلطی از دین دارند همچنین اینکه برخی گمان می کنند اسلام آمده تا دنیا را آباد کند ، این هم تصور غلطی است و به نوعی دکولاریزه کردن دین است.
وی تاکید کرد: دین آمده تا به انسان چگونه زیستن و پیوند ملک و ملکوت را نشان دهد.
خسروپناه در بخش پایانی اظهارات خود به رابطه اسلام و تکنولوژی پرداخت و گفت: اسلام هم با تکنولوژی پیوند دارد و هم ندارد به عنوان نمونه اسلام با علوم پایه تکنولوژی پیوندی ندارد همچنین اسلام نیامده تا تامین کننده علوم مهندسی و صنعت برساخته بشر باشد چرا که این سه ساحت مورد توجه عقل بشر است.
خسروپناه در توضیح ارتباط تکنولوژی و اسلام توضیح داد: تکنولوژی متاثر از جهان بینی و انسان شناسی است یعنی اگر تاملی به تاریخ تکنولوژی کنیم متوجه می شویم وقتی بشر به سمت تکنولوژی می رود که به نیازی از نیازهای انسان رسیده باشد.در واقع هر نیازی از انسان او را به سمتی از تکنولوژی سوق می دهد.
رییس موسسه حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه نیاز بشر با دین ارتباط مستقیمی دارد ، تاکید کرد بنابراین ارتباط نیاز بشر و تکنولوژی نشان از رابطه این دو با هم دارد.
وی خاطر نشان کرد: بشری که جهان بینی ماتریالیستی و امانیستی داشته باشد و حقوقی را برای طبیعت قایل نباشد هیچ گاه به سمت تکنولوژی درستی نخواهد رفت.
خسروپناه تصریح کرد: اسلام بر تکنولوژی ساخته شده نیز تاثیر دارد یعنی تصرف معقولانه و انسانی از طبیعت که حق طبیعت هم ادا شود اینکه تکنولوژی در کجای شهر مستقر شود تا بر طبیعت آسیب نرساند از موارد مورد تاکید اسلام است.
وی در پایان با بیان اینکه اسلام با تکنولوژی هم پیوند دارد و هم ندارد افزود: اینکه انتظار داشته باشیم عقل و آزمایشگاه را تعطیل کنیم و با آیات و روایت بر علوم پایه و صنعتی بپردازیم تصور غلطی است. بنابراین اینجا ارتباط انسان و تکنولوژی قطع می شود اما اسلام در حوزه مبانی و کارکردهای تکنولوژی تاثیر دارد یعنی بخشی از آموزه های دینی بر پیشرفت تکنولوژی تاثیرگذار است.
فراهنگ(3)**9246**س.ق**1601*8
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
21/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]