واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
وزارت علوم داده های 50 ناشر بین المللی را به چالش کشاند تهران - ایرنا - استاد دانشگاه شاهد با استناد به اطلاعات سال گذشته وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری عنوان کرد : فرایند ارزیابی ناشران توسط این وزارتخانه بیانگر شناسایی 50 ناشر بین المللی است که در صحت داده های آنها ابهام و تردید وجود دارد .
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، عبدالرضا نوروزی چاکلی عصر شنبه در نشست ˈ جایگاه کتاب در ساز و کارهای علم سنجی ˈ در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در مصلی امام خمینی ( ره) گفت که به زودی فهرست این ناشران توسط دستگاه های مسئول اعلام می شود.
بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که از دهم اردیبهشت ماه فعالیت خود را در مصلی امام خمینی آغاز کرده تا بیستم این ماه ادامه دارد .
وی در ادامه گفت : ˈگاهی ممکن است سرقتی رخ دهد اما فرد از آن مطلع نباشد از این رو علم سنجی می تواند به این مقوله کمک کند.باید مانع سرقت های علمی و ادبی در کشور شده و به کند شدن این روند کمک کنیم.ˈ
استاد دانشگاه شاهد با بیان اینکه هدف علم سنجی ارایه خدمت به سیاستگذاری علمی است افزود: نگاه رشته ها به تولید علم متفاوت است، برخی رشته ها مانند رشته های تجربی ، علوم زیستی و پزشکی تولید علم غالب آنها مقاله بوده ، بیشتر نگاه آنها به مقالات بین المللی است و به دانش بومی توجه کمتری دارند.
نوروزی چاکلی ادامه داد: برخی حوزه ها مانند فنی مهندسی و یا کشاورزی که وابسته به بودجه های دولتی هستند و کارهای کاربردی انجام می دهند بیشتر توجه خود را معطوف به تولید مقالات برگرفته از تحقیقات می کنند و برخی حوزه ها مانند علوم انسانی و اجتماعی نیز بیشتر به مسایل بومی می پردارند.
استاد دانشگاه شاهد اظهارداشت: بیشتر تولیدات علمی حوزه های علوم انسانی و اجتماعی در قالب کتاب است بنابراین روش های علم سنجی هر کدام از آنها متفاوت است.
وی افزود: بخش عمده پایگاه های استنادی به بحث مقالات و مجلات توجه می کنند و شاید برخی از آنها به نمایه کردن کتاب توجه کنند، بر اساس تحقیقات انجام شده همین تعداد محدود پایگاه های استنادی هم 30 درصد ظرفیت خود را به کتاب اختصاص می دهند.
وی با تاکید بر اینکه لازم است پایگاه های استنادی و اطلاعاتی جامع تری در مورد کتاب داشته باشیم ، گفت: در واقع علم سنجی علم یک شخص، سازمان و یا یک کشور را می سنجد از این رو داشتن پایگاه های نمایه کنده کتاب های تالیف شده به عنوان علم تولید شده، باید جدی گرفته شود.
نوروزی در پاسخ به این پرسش که چرا پایگاه های استنادی به کتاب کمتر از مقالات توجه می کنند اظهارداشت: دشوار بودن داوری کتاب نسبت به مقاله و مجله ، جامعیت کتاب نسبت به مجله و مقاله ، بیشتر بودن تعداد ناشران کتاب نسبت به مقاله ، مجله و قوی بودن منابع کتاب ها می تواند دلایل این کم توجهی باشد زیرا تمام این دلایل باعث می شود استناد دهی به کتاب دشوارتر باشد.
نوروزی افزود: برخی پایگاه های استنادی که اکنون کتاب ها را نیز پوشش می دهند، در یک یا دو دهه اول فعالیت خود تمرکزشان را بر روی مجلات و مقالات معطوف کردند ، از سویی به دلیل برخی چالش ها پایگاه های استنادی کمتر به سمت کتاب می روند که باید در قالب یک برنامه ریزی این چالش ها هموار شود.
علمی ( 3 ) **9014**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
13/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]