واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کارگردان فیلم دفاع مقدس را بدون چادر به دانشگاه راه ندادند!
شاید یکی از دلایلی که بسیاری از طرحها در ترویج حجاب اسلامی دستاورد مورد انتظار را ندارد، عدم درک عمیق از مفهوم حجاب در اسلام است و عدم درک کامل تر از مفهوم نفاق است. آیا اینکه آبیار حاضر میشد صرفاً به قصد تقدیر و برخلاف پوشش معمول چادر سر کند و سپس با خروج از مراسم چادر از سر بر میداشت (رویه معمول برخی) برای مسئولان این دانشگاه به مراتب غیرقابل هضمتر از نبود؟!
کد خبر: ۳۹۶۵۲۴
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۴ - 28 April 2014
اتفاقی که روز گذشته برای یکی از کارگردانهای توانمند زن سینمای کشورمان و صاحب یکی از آثار ارزشی جشنواره سی و دوم فیلم فجر رخ داد، این پرسش را پیش آورد که آیا هنوز به تعریف واقعی حجاب در جامعه ایرانی واقف نشدهایم و در شناسایی مصادیق حجاب کامل و مراعات برخی بدیهیات همچنان درماندهایم؟!
به گزارش «تابناک»، نرگس آبیار با «اشیا از آنچه در آینه میبینید به شما نزدیکترند» در جشنواره سی و یکم فیلم فجر توجه برخی منتقدان را جلب کرد و سپس با «شیار 143» در جشنواره سی و دوم حضور موثری داشت تا آنجا که ابراهیم حاتمی کیا فیلم «چ» را در نشست خبری پس از اکران فیلم «شیار 143»، فیلمش را به کارگردان شیار 143 تقدیم کرد و اتفاقاً این حمایت منجر به تقویت جایگاه شیار 143 در جشنواره شد.
فیلم، داستان مادری (مریلا زارعی) است که فرزندش به جبهه میرود و او سالها در انتظار بازگشتش مینشیند. سوژه ظاهراً تکراری است اما پردازش متفاوت آبیار به همراهی بازی متفاوت زارعی و لهجه کرمانی که تلاش شده بود به طبیعیترین شکل ممکن از کار درآید، منجر به شکل گیری اثری شد که همراهی گروهی از منتقدان را در پی داشت و به عنوان اثری ارزشی که با هزینه محدود نیز تولید شده بود، بسیار قابل توجه بود. آنهایی که آبیار را در جشنواره فیلم فجر دیدهاند، شک ندارد که او زنی محجبه است و هرچند در اغلب اوقات با مانتو در معرض دید عموم بوده اما در رعایت حجاب نقدی بر او وارد نیست.
این اعتقاد را اما همه و یا لااقل مسئولان دانشگاه شاهد ندارند، چرا که روز گذشته با وجود آنکه حجاب آبیار کامل بود، به واسطه عدم برخورداری از پوشش چادر، مراسم تقدیر از او برگزار نشد! در این مراسم که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شاهد برگزار شد، با وجود داشتن پوشش کامل به دلیل نداشتن چادر، (طبق ضوابط داخلی دانشگاه بدون هیچ استثنائی) با ممانعت حراست دانشگاه در سالن نمایش فیلمش نتوانست حاضر شود و عملاً مراسم تقدیر از او برگزار نشد و در عوض لوح تقدیر دانشگاه «شاهد» به نمایندهای از فیلم «شیار 143» تعلق گرفت!
یک منبع موثق با تایید این اتفاق به خبرنگار «تابناک» گفت، بسیج دانشجویی تمام تلاشاش را برای برگزاری این مراسم انجام داد و کارگردان فیلم به داخل دانشگاه نیز رفت اما دقیقاً پیش از ورود به سوال این مسئله توسط حراست دانشگاه مطرح شد و این در حالی است که با توجه به پوشش معمول خانم آبیار، حراست دانشگاه میتوانست با مدیریت دانشگاه در این زمینه به تفاهم برسند و برخورد مهربانانه تری با میهمانی که از میان دانشگاه مختلف، دانشگاه شاهد را برای نمایش فیلم ارزشمندش درباره یک شهید انتخاب کرده، صورت میپذیرفت.
آنچه با برنده سیمرغ بلورین فیلم منتخب مردمیِ جشنواره سی و دوم فیلم فجر، به عنوان برخوردی تلخ شاید از این منظر قابل پذیرش باشد که هر موسسه آموزشی ضوابط پوششی خاصی دارد و این امر در دنیا کاملاً مرسوم است و هر دانشجویی در زمان ورود به دانشگاه، رعایت قواعد این پوشش را در دوران حضور در محیط دانشگاه میپذیرد اما اینکه با یک مدعو که طبیعتاً چنین تعهدی نداده، چنین مواجههای صورت پذیرد، چندان قابل پذیرش نیست و اساساً لزومش نیز قابل توجیه نیست.
البته این نقد تنها به دانشگاه شاهد وارد نیست و بسیاری از نهادهای علمی هنوز چنین مواجههای را در دستور کار دارند که چندان با مشی اسلامی تطابق ندارد. آنچه مسلم است چادر پوششی ارزشمند و دارای ریشههای عمیق در فرهنگ ایرانی و متناسب با فرهنگی اسلامی است اما اینکه لزوماً تنها حجاب را چادر تعبیر کرد و بی چادری را برابر با بیحجابی یا بدحجابی و یا حداقل به گونهای رفتار کرد که چنین برآید، چندان منصفانه نیست، به خصوص برای زن مانتویی که به کامل ترین شکل ممکن پوششش را رعایت کرده است.
شاید یکی از دلایلی که بسیاری از طرحها در ترویج حجاب اسلامی دستاورد مورد انتظار را ندارد، عدم درک عمیق از مفهوم حجاب در اسلام است و عدم درک کامل تر از مفهوم نفاق است. آیا اینکه آبیار حاضر میشد صرفاً به قصد تقدیر و برخلاف پوشش معمول چادر سر کند و سپس با خروج از مراسم چادر از سر بر میداشت (رویه معمول برخی) برای مسئولان این دانشگاه به مراتب غیرقابل هضمتر از نبود؟! درک عمیق از مفهوم حجاب، حلقه مفقوده این عرصه است که با اتفاق اخیر بیشتر نمایان شد. ای کاش در این باره بیشتر باندیشیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]