پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850929783
نقش و جایگاه مطبوعات در ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به بهانه ی توقیف روزنامه ی ابتکار نقش و جایگاه مطبوعات در ایران و جهان تهران - ایرنا- جامعه ی رسانه ای و وسایل ارتباط جمعی به ویژه مطبوعات و روزنامه ها ، چه در ایران و چه در دیگر کشورهای جهان، عامل تعیین کننده ای در پیدایش و گسترش بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و نیز کنترل و مدیریت این بحران ها هستند.
از دیدگاه صاحبنظران، وسایل ارتباط جمعی مانند روزنامه ها، رادیو، تلویزیون، اینترنت و مطبوعات از یک سو می توانند با جعل و تحریف و تخریب و فریب، جامعه ای «یکسر همگن» به بار بیاورند و در شکل گیری دولت های خودکامه، اقتدارطلب و استبدادی نقش بیافرینند و از سوی دیگر، قادرند تلاش های انحصارطلبانه ی برخی حکومت ها و دولت ها را بی اثر سازند، جامعه ی مدنی را تقویت و مفاهیم تعاون اجتماعی، تساهل، انتقاد سازنده و آزادی های سیاسی را ترویج کنند.
مطبوعات و روزنامه ها می توانند علت ها و دلایل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی بحران ها را برای حاکمیت تبیین سازند، کمک کار دولت ها در ایفای وظایفشان از جمله پیشبرد امر مهم توسعه ی همه جانبه باشند و به ابزار و عناصر مهمی برای گسترش تنوع و تکثر فرهنگ ها و جهان نگری های گوناگون بدل شوند.
** اهمیت، ضرورت و جایگاه رسانه ها
ظرف دویست سال گذشته در بخش هایی از شرق و خاورمیانه و نیز ایران (دهه هایی پیش از پیروزی نهصت مشروطیت تاکنون) در اثر ظهور و تقویت تدریجی رسانه ها ، عامه ی مردم و حتی اقلیت های مذهبی و قومی توانسته اند با حقوقشان آشنا شوند. به دلیل تلاش وسایل ارتباط جمعی، فرهنگ ها و خرده فرهنگ های مختلفی به کانون توجه افکار عمومی راه یافته اند و گروه های گوناگون سیاسی و اقتصادی به داشتن حق بیان و آزادی سیاسی و قدرت اقتصادی اذعان دارند.
بی شک، رسانه ها در جهان سوم و خاورمیانه از جمله ایران، تکیه و تاکید بر گسترش پیوسته ی کمی و کیفی خود داشته و دارند و این گسترش همواره با چندگانه سازی، آزادی و حقوق جوامع، اقلیت ها، گروه های متفاوت و گونه گون (متنوع) و نیز با معرفی هر چه بیش تر خرده فرهنگ ها همراه بوده است. به همین دلیل است که جامعه ی سیاسی مبتنی بر مطبوعات آزاد و مستقل و رسانه های گروهی گوناگون در تقابل جدی با جامعه ی بسته و تک صدایی قرار گرفته و می گیرد.
رسانه ها و مطبوعات که به ارایه اطلاعات در باره ی «هر چه که در جامعه و دولت می گذرد» می پردازند در واقع می توانند و تا حد زیادی توانسته اند به تدریج به خودآگاهی و تحقق توسعه ی فراگیر کمک کنند. همچنین آزادی ای که رسانه ها به بسیاری از جوامع، فرهنگ ها و جهان نگری ها عرضه کرده اند، آرمان «جامعه ی شفاف» و «دولت حداقل و پاسخگو» را عینیت بخشیده اند.
** مسوولیت و وظایف مطبوعات
رسانه ها به ویژه مطبوعات و روزنامه ها، کاربردشان به رعایت اصول اخلاقی و حرفه یی است که پایبندی به آنها، به ویژه در دوره ی بحرانی اهمیت دارد. رعایت این اصول، تلاش برای انعکاس «واقعیت»، تشویق به مشارکت فعال و حداکثری مردم از جمله گروه های مرجع (دانشگاهیان، روشنفکران، روحانیان و به طور کلی قشر تحصیل کرده) در امور سیاسی، امیدوار کردن مردم به اثر گذار بودن میزان مشارکت و آرایشان، اطلاع رسانی در راستای برگزاری انتخابات سالم، آزاد و قانونمند، کمک به نامزدها برای ارایه برنامه و نیز ایجاد رقابت میان آن ها، کوشش برای ایجاد وفاق و تساهل میان مقام ها، احزاب و گروه های سیاسی و کمک به توسعه ی سیاسی کشور از مهم ترین مسوولیت ها و وظایف رسانه ها و روزنامه ها است.
تکیه بر غریزه و غرض، صداقت نداشتن در اطلاع رسانی ( تناقض گویی، مبالغه و اغراق ، تفرقه افکنی، تحریف ، سانسور)، ترس و خودسانسوری، بداخلاقی، ارعاب، ایجاد دشمن فرضی ، موثق نبودن پیامها، عینی و واقعی نبودن پیامها و اخبار، بی طرف نبودن، استقلال نداشتن، جریان سازی توهم آمیز و غیراخلاقی و ...از جمله مواردی است که نه تنها جزو وظایف و مسوولیت های رسانه ها و روزنامه ها به شمار نمی رود که در روند انجام رسالتشان، خلل و مانع ایجاد می کند.
** مشکل تراشی برای رسانه ها و مطبوعات
برخی دولت ها و شخصیت های اقتدارطلب همواره از رسانه ها و مطبوعات به عنوان ابزار تخریب، تحریف واقعیت و بدنام کردن منتقدان و مخالفانشان استفاده کرده اند و مانع ایفای مسوولیت هایشان شده اند. دخل و تصرف دولت ها ، امیال ِافراد متنفّذ و برخی باندهای سیاسی و اقتصادی در سیاست ها و برنامه های وسایل ارتباطی و جامعه ی رسانه ای و مطبوعاتی به سانسور و خودسانسوری منجر شده و می شود و آینه ی ارتباطی میان جامعه و دولت را کدر کرده و می کند.
بالاتر از این، تحریف، تحدید، تهدید و دخل و تصرف دولت ها و شخصیت های متنفذ در امور و مسوولیت مطبوعات و رسانه هایی که می خواهند مستقل بوده و کار حرفه یی خود را انجام دهند «انگاره ی آزادی که بر خودآگاهی و دانش مبتنی است» جای خود را به مردم فریبی، قطع ارتباط میان جامعه مدنی و دولت و در نهایت افول عقلانیت و واژگونی واقعیت می دهد.
مطبوعات و رسانه ها در غرب، شرق، جهان سوم و خاورمیانه دست کم با 2 مانع اساسی دیگر رو به رو هستند: یکی موانع محیطی همچون قوانین و مقررات غیر عقلانی، سانسور حکومتی، توقیف و تهدید و دخالت (1) و موانع اخلاقی، اجتماعی و فرهنگی.
دوم موانع درون سازمانی مانند تاثیر مستقیم سلیقه ی مدیریت ها بر محتوای رسانه و مطبوعات، نبود تخصص های لازم و فقدان کادر مناسب حرفه ای. به بیان دیگر، بیش تر افرادی که در رسانه های کشورهای خاورمیانه مشغول کار هستند از آموزش های لازم حرفه ی خبری و روزنامه نگاری برخوردار نیستند.
به یقین رسانه ها و مطبوعات در چنین شرایطی نمی توانند مسوولیت واقعی خویش را انجام دهند و به شکل گیری و جهت دهی دقیق افکار عمومی آن گونه که منافع ملی اقتضا می کند، دست یازند.
پیامد این امر (توقیف و مانع تراشی برای رسانه ها و مطبوعات) بی اعتبار شدن کارکرد آن ها و در نتیجه کدر شدن رابطه ی میان جامعه و دولت و بروز تدریجی بحران های سیاسی مانند بحران هویت، مشروعیت، سلطه ،نفوذ و کارآمدی است؛ همانند بحران و سپس فروپاشی و تجزیه ای که در اتحاد جماهیر شوروی و نیز در برخی کشورهای خودکامه ی عربی به وقوع پیوست.
به طور کلی و خلاصه، در اثر توقیف روزنامه ها یا دخالت و تحکم دیگران به ویژه حکومت ها و دولت ها در امور رسانه ها و روزنامه ها، آن ها سه ویژگی زیر پیدا می کنند. در این صورت خواه ناخواه زمینه های بحران سیاسی به وجود می آید. تاریخ سیاسی معاصر کشورهای خاورمیانه و اسلامی گواه این مدعا است:
- یک دستی و همسویی صاحبان امتیاز و مدیران مسوول مطبوعات و رسانه ها و بیشتر قلم زنان آن ها با سیاست های دولت (به معنای فراگیر و مجموعه ی قوا).
- اِعمال سانسور بر رسانه ها و روزنامه ها و نویسندگان مطبوعات و کتاب ها.
سانسور و تحدید مطبوعات و نشریات باعث می شود آن ها قدم به قدم رو به سطحی شدن و روزمرگی بروند و در عمل، نشریات بی محتوا و سرگرم کننده یکه تاز میدان شوند. وقتی محتوا و فحوای رسانه ها و مطبوعات یک کشور فاقد هنجارها و ارزش های خبری لازم باشد در نتیجه، تازگی و قابلیت انتشار - که از عناصر اصلی رسانه ها و مطبوعات به شمار می آید- مورد توجه دست اندرکاران آن ها قرار نمی گیرد.
- حساسیت برخی از حاکمان و دولتمردان در برابر کوچک ترین خرده گیری سبب می شود تا هیچ گونه مطلب جدی و انتقادی در رسانه ها و روزنامه ها درج نشود.
در صورت نبود سه نکته و ویژگی یاد شده ، رسانه ها و مطبوعات به عنوان پیام و نیز کانال های انتقال پیام می توانند با پرهیز از افراط و تفریط و تخریب و شایعه سازی و نیز حفظ و رعایت اصل بی طرفی، نقش اصلاحی خود را ایفا کنند.
ارتقای فرهنگ سیاسی، افزایش حضور و مشارکت عمومی، ایجاد وفاق، نشاط و امید در جامعه، افزایش سطح آگاهی در میان شهروندان، شناساندن وظیفه و تقویت حس مسوولیت پذیری افراد، نقد و پاسخگو کردن مقام ها و دولتمردان، شفاف ساختن روابط میان جامعه مدنی و حاکمیت با اطلاع رسانی دقیق و بموقع و اجتناب از سانسور و خودسانسوری و ... از جمله نقش های اصلاحی رسانه ها و مطبوعات است که باعث جلوگیری از بحران سیاسی یا کنترل و مدیریت آن می شود.
پژوهش** م.ش** 1459
(1) بنگرید: روستایی، محسن و سلامی، غلامرضا، اسناد مطبوعات ایران (1332-1320)، ج 1، تهران، سازمان اسناد ملی ایران، 1376، ص 59
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
از نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار تا جایگاه متخصصان ایرانی در جهان علم و صنعت
نخستین نمایشگاه بینالمللی زنان و توسعه پایدار از نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار تا جایگاه متخصصان ایرانی در جهان علم و صنعت در این گزارش به نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار و جایگاه متخصصان ایرانی در جهان علم و صنعت اشاره میکنیم به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران نخسهمكاري ايران و عربستان در جهان اسلام نقشآفرين است
۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۱۷ ۵۱ب ظ آيت الله هاشمي رفسنجاني همكاري ايران و عربستان در جهان اسلام نقشآفرين است آيت الله هاشمي رفسنجاني با تشريح جايگاه ايران و عربستان در كشورهاي اسلامي بر توسعه روابط تأكيد كرد و افزود با توسعه روابط در سطوح مختلف هم منافع دو كشور تأمين مي شود و هم ديگرهاشمی رفسنجانی:همکاری ایران و عربستان در جهان اسلام نقشآفرین است
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۷ ۵۱ عبدالرحمن بنغرمان شهری سفیر جدید عربستان سعودی در جمهوری اسلامی ایران با حضور در دفتر آیت الله هاشمی رفسنجانی با وی دیدار کرد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این دیدار با آرزوی موفقیت برایرییس دانشگاه جواهر لعل نهرو: ایران درجهان نقش آفرینی می کند
رییس دانشگاه جواهر لعل نهرو ایران درجهان نقش آفرینی می کند دهلی نو - ایرنا - رییس دانشگاه جواهر لعل نهرو گفت ایران به خاطر موقعیت خاص علمی و سیاسی خود درمنطقه و جهان نقش آفرینی می کند به گزارش ایرنا دکتر علی اعظم خسروی رایزنی علمی ایران در هند روز شنبه با پرفسور سودهیر کوماایران در جایگاه هفتم جهانی جاذبه های باستانی
سفیر ایران در چین ایران در جایگاه هفتم جهانی جاذبه های باستانی پکن - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در نخستین گردهمایی فرهنگی سفیران خارجی در پکن گفت که ایران با دارا بودن رتبه هفتم جهانی در زمینه جاذبه های باستانی آماده پذیرایی از گردشگران خارجی بویژه گردشگران چینی اسآیتالله هاشمی رفسنجانی:همکاری ایران و عربستان در جهان اسلام نقشآفرین است/ تلاش کنیم تا زنده هستیم، معیاری بر
آیتالله هاشمی رفسنجانی همکاری ایران و عربستان در جهان اسلام نقشآفرین است تلاش کنیم تا زنده هستیم معیاری برای همکاری دنیای اسلام تعریف و تنظیم کنیم عبدالرحمن بنغرمان شهری سفیر جدید عربستان سعودی در جمهوری اسلامی ایران با حضور در دفتر آیت الله هاشمی رفسنجانی با وی دیدار کردنگاه امام خمینی (ره) به جایگاه زن در ایران آن را به عنوان الگوی جهان مطرح کرد
استانها جنوب خوزستان موالی زاده نگاه امام خمینی ره به جایگاه زن در ایران آن را به عنوان الگوی جهان مطرح کرد اهواز - خبرگزاری مهر مدیر کل امور بانوان استانداری خوزستان گفت نگاه و حرکت امام خمینی ره نسبت به نقش زن در جامعه جایگاه زن در ایران را به عنوان الگوی جهان مطرح کجایگاه منحصر بفرد ایران درجهان ناشی ازاستقلال و هویت آن
جایگاه منحصر بفرد ایران درجهان ناشی ازاستقلال و هویت آن خبرگزاری پانا وزیر امور خارجه کشورمان گفت جایگاه منحصر بفرد جمهوری اسلامی ایران در معادلات بین المللی ناشی از هویت و استقلال آن است ۱۳۹۳ چهارشنبه ۳ ارديبهشت ساعت 11 14 به گزارش خبرگزاری پانا محمد جواد ظریف شامگاه سه شنبهجايگاه دومين توليدكننده فولاد به روش احياي مستقيم در جهان براي ايران
۲۴ فروردين ۱۳۹۳ ۹ ۴۷ق ظ جايگاه دومين توليدكننده فولاد به روش احياي مستقيم در جهان براي ايران ايران در دو ماه ابتداي سال 2014 ميلادي دومين توليد كننده فولاد خام به روش احياي مستقيم در جهان و بزرگ ترين توليد كننده فولاد در منطقه خاورميانه شد به گزارش خبرگزاري موج آمار جديد انجمنمایشگاه نقشه های ثبت شده تاریخی ایران در برنامه حافظه جهانی یونسکو افتتاح شد
با حضور مدیر کل یونسکو نمایشگاه نقشه های ثبت شده تاریخی ایران در برنامه حافظه جهانی یونسکو افتتاح شد تهران – ایرنا - نمایشگاه نقشه های ثبت تاریخی ایران در برنامه حافظه جهانی یونسکو و منتخب نقشه های قدیمی با حضور مدیر کل یونسکو در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجهقدرتهای غربی از پیشرفت علمی ایران عصبانی هستند/ نقش موثر قدرت علمی در معادلات جهانی
استانها مرکز تهران نقوی حسینی مطرح کرد قدرتهای غربی از پیشرفت علمی ایران عصبانی هستند نقش موثر قدرت علمی در معادلات جهانی ورامین - خبرگزاری مهر سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت سرعت رشد علمی کشور بسیار بالا است و همین امر موجب عصبانیت قدرتهایآيت الله هاشمي رفسنجاني: همكاري ايران و عربستان در جهان اسلام نقش آفرين است
آيت الله هاشمي رفسنجاني همكاري ايران و عربستان در جهان اسلام نقش آفرين است آقاي عبدالرحمن بن غرمان شهري سفير جديد عربستان سعودي در جمهوري اسلامي ايران صبح امروز با حضور در دفتر آيت الله هاشمي رفسنجاني با ايشان ديدار كرد آفتاب سرویس سیاسی- رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين دمطبوعات جهان درباره ایران چه می نویسند؟؟؟
مطبوعات جهان درباره ایران چه می نویسند پیام توئیتری وزیر خارجه ایران به کشورهای غربی برای مغتنم شمردن فرصت مذاکره با ایران موضوع دیگری است که مورد توجه برخی از مطبوعات و رسانه ها قرار گرفته است بازتاب افزایش قیمت بنزین در ایران در مطبوعات جهانی پیام توئیتری وزیر خارجه ایران ب۶۰ روز تا جامجهانی ۲۰۱۴ برزیل آمادو: اگر ایران را ببریم به دور بعد صعود میکنیم
۶۰ روز تا جامجهانی ۲۰۱۴ برزیلآمادو اگر ایران را ببریم به دور بعد صعود میکنیمدبیر کل فدراسیون فوتبال نیجریه معتقد است تیم ملی این کشور در صورت پیروزی مقابل ایران در رقابتهای جامجهانی برزیل از گروه خود صعود میکند به گزارش خبرگزاری فارس موسی آمادو اولین بازی تیم ملی فوتبالراهکارهاي بهبود رتبه ايران در گزارش «انجام کسب و کار» بانک جهاني
۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۱۰ ۱۸ق ظ راهکارهاي بهبود رتبه ايران در گزارش انجام کسب و کار بانک جهاني مرکز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي راهکارهاي بهبود رتبه ي ايران در گزارش انجام کسب و کار بانک جهاني در زمينه ي پرداخت ماليات را مورد بررسي قرار داد به گزارش خبرگزاري موج دفتر مطالعات اقتروزنامه نیجریه ایی : ایران در جام جهانی می خواهد شگفتی ساز شود
روزنامه نیجریه ایی ایران در جام جهانی می خواهد شگفتی ساز شود اصفهان - ایرنا - روزنامه دیلی اسپورت نیجریه نوشت ایران می خواهد با کی روش که از تجربیات فنی و تاکتیکی بین المللی گسترده برخوردار است در جام جهانی برزیل شگفتی ساز شود به گزارش ایرنا این روزنامه ورزشی روز شنبه اضافهجایزه جهانی آزادی مطبوعات به شمسالواعظین داده شد
جایزه جهانی آزادی مطبوعات به شمسالواعظین داده شد ماشاءالله شمسالواعظین شب گذشته در کنگرهی IPI در شهر کیپتاون آفریقای جنوبی جایزهی جهانی آزادی مطبوعات را دریافت کرد به گزارش نامه نیوز ماشاءالله شمسالواعظین - روزنامهنگار - هنگام دریافت این جایزه که از سوی بنیاد بینالمللی-