واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
برای تولد بانوی اول داستان نویسی مدرن ایران تهران - ایرنا - سراسر اندیشه ی او از سپیدی کاغذی که گویی آغاز وسعت بی واژه است؛ تا نوک قلمش که بر سطور سر می خورد، تا آنجا نقطه ای در فکرش، استعاره ها را کنار هم می چیند و تا او. سیمین دانشور به معنی یک چهره، یک پرتره، بانوی اول داستان نویسی عصری که در آن زندگی می کنیم، متولد شد.
بانویی متفاوت زیرآسمان کلانشهر 13 میلیونی تهران می نویسد؛ همچون آنانی که می نویسند یا خواهند نوشت. همچون آنانی که نوشته اند و ندیده ایم؛ و مشتاق دیدارشان هستیم به قول شعری که می گوید دیدار ما و دیدار دیگرانی که ما ندیده ایم.
سیمین دانشور، همسر جلال آل احمد که در پی «جزیره سرگردانی» از «ساربان سرگردان» گفت و وقتی به صخره های سخت «کوه سرگردان» رسید ناگهان زیر پایش خالی شد و در ورطه هولناک افتاد. نه کسی را به جا می آورد و نه چیزی را به خاطر و نسلی سرگردان که این روایت چگونه پایانش رقم خورد.
*کودکی سیمین دانشور
سیمین دانشور در 8 اردیبهشت 1300 در شیراز به دنیا آمد. پدرش دکتر محمدعلی دانشور (احیاءالسلطنه) همان کسی است که دانشور در رمان «سووشون» از او به نام دکتر عبدالله خان یاد می کند. مادر سیمین قمرالسلطنه حکمت نام داشت. بانوی شاعر و هنرمند که نقاشی را به فرزندانش می آموخت و مدتی هم مدیر هنرستان دخترانه هنرهای شیراز بود. سیمین سه برادر و دو خواهر داشت و در خانواده ای اهل ذوق و هنر پرورش یافت. این بانوی داستان سرا از کودکی با ادبیات و هنر توسط مادر و پدرش آشنا شد و دوران ابتدایی و متوسطه را در مدرسه انگلیسی «مهرآئین» به تحصیل پرداخت و در امتحانات نهایی شاگرد اول سراسر کشور شد. سپس به تهران آمد و در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به تحصیل مشغول شد و در مدرسه ای امریکایی در تهران اقامت گزید.
*نویسندگی
دانشور در سال 1327 توانست نخستین مجموعه داستان های کوتاهش را با عنوان «آتش خاموش» منتشر کند که برخی از داستان های این مجموعه 16 قسمتی، قبلاً در روزنامه کیهان، مجله بانو و امید چاپ شده بود. او در دوره ای داستان نویسی را آغاز می کند که حضور زن به عنوان نویسنده خرق عادت بود؛ کاری را که فروغ فرخزاد در شعر انجام می دهد، دانشور در داستان ترسیم می کند. نخستین اثرش «آتش خاموش» را در 22 سالگی نوشت و در 27 سالگی چاپ کرد؛ البته این داستان مشق اول او بود.
*آشنایی با جلال
در آخر بهار سال 1327 پس از انتشار «آتش خاموش» سیمین دانشور در مسیر بازگشت از شیراز به تهران با جلال آل احمد آشنا شد و در سال 1329 با یکدیگر ازدواج کردند. البته این ازدواج مخالفت هایی را از جانب خانواده جلال به همراه داشت. سیمین دانشور تا سال 1348 که جلال به طور ناگهانی در اسالم گیلان نقاب خاک بر چهره پوشید، با وی همراه بود.
*سفر به امریکا
در سال 1331 (1951 میلادی) سیمین دانشور با استفاده از بورس تحصیلی فولبریت به ایالات متحده امریکا رفت و به مدت دو سال در رشته زیباشناسی در دانشگاه استنفورد مشغول به تحصیل شد و نزد «والاس استنگر» داستان نویسی و نزد «فیل پریک» نمایشنامه نویسی آموخت.
*آثار
بسیاری دانشور را اولین زن در ایران می دانند که به معنای امروزی رمان نوشت. رمان هایی که به معنای واقعی کلمه مخاطب داشتند چرا که تیراژ بالای برخی از کتاب های وی، این را نشان می دهد. او به حق یکی از نویسندگان و داستان نویسان تأثیرگذار بر ادبیات دوران معاصر بود و همچون همسرش جلال آل احمد، گام های بلندی در راه فرهنگ و ادبیات این مرز و بوم برداشت.
از جمله داستان های او می توان به «آتش خاموش»، «شهری چون بهشت»، «به کی سلام کنم؟»، «پرنده های مهاجر» اشاره کرد. همچنین رمان های «جزیرهٔ سرگردانی»، «ساربانْ سرگردان»، «کوه سرگردان» و «سَووشون» از جمله آثاری است که از دانشور به جای مانده است. همچنین دانشور قبل از بیماری یعنی در سال 1386 نگارش رمان «در جستجوی کوه سرگردان» را به اتمام رساند و قرار شد انتشارات خوارزمی آن را منتشر کند اما سال هاست که این کتاب مفقود شده و خبری از پیدا شدن و انتشار آن نیست.
*مرگ
این بانوی نویسنده ایران عصرروز پنج شنبه 18اسفند سال 1390 ماه پس از یک دوره بیماری آنفلوآنزا در منزلش در سن 90سالگی از دنیا رفت.
فراهنگ**9246**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]