واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تپه تاریخی ˈ قلی درویش ˈ قم ، مبنای شهرنشینی ایرانیان باستان قم- ایرنا- به زعم باستان شناسان و با توجه آثار یافته شده ، تپه تاریخی ˈ قلی درویش ˈ قم را می توان یکی از مبانی شهرنشینی و قطب عصر آهن ایران نامید.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم گفت: تپه باستانی قلی درویش قم از نظر تاریخی و ماقبل تاریخ در سطح خاورمیانه بی نظیر است.
عمار کاوسی روز یکشنبه درگفت وگو با ایرنا افزود: درعصر آهن و نوسنگی سایت استقراری مشخص(شهر و سایت های یکجا نشینی) وجود ندارد ولی در تپه قلی درویش قم ؛ یک شهر با تمام ویژگی ها و روابط اجتماعی و اقتصادی موجود است.
وی ادامه داد: حاکمیت، مالکیت، تجارت و خرید و فروش، نگارش و برنامه ها و آیین های بومی و مذهبی از ویژگی های یک شهر است که در کاوش های انجام شده در این تپه یافت شده است.
کاوسی اضافه کرد: به دلیل کم توجهی و عدم تخصیص اعتبارات برای کاوش ، روی این منطقه برای حفظ آثار با خاک پوشانده شده ولی این آثار در زیر خاک نیز آسیب پذیر و نیاز به آغاز دوباره کاوش ها در این منطقه است.
وی خاطر نشان کرد: تپه باستانی قلی درویش منطقه ای منحصر به فرد در سطح جهان است که از لحاظ مبنای تاریخی عصر آهن بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اهمیت تپه باستانی قلی درویش افزود: تپه باستانی قلی درویش بر سر راه شاهراه قم ، جمکران است که یکی از مهمترین پایگاه های باستانی در بخش مرکزی فلات ایران و مربوط به دوران آهن است.
کاوسی همچنین گفت: آثار قبل ازتاریخ قم به مراتب بیشتر از آثار تاریخی موجود دردیگر شهرهای مهم کشور است ولی به دلیل عدم رسیدگی ، تعداد آثار سالم و مرمت شده در دیگر شهرها بیشتر از قم می باشد و آن شهرها را نسبت به قم تاریخی تر کرده است.
محوطه قلی درویش در حاشیه جنوبی شهر قم، ابتدای بزرگراه قم ، جمکران در کیلومتر نخست جاده قدیم قم ، کاشان واقع شده است.
وسعت محوطه بیش از 100 هکتار بوده که امروزه حدود 30 هکتار آن، به شکل مسطح برجای مانده است.
ارتفاع محوطه در ابتدا حدود 20 متر در ضلع جنوبی و 10 متر در ضلع شمالی بوده که اکنون فقط پنج متر از ضخامت لایه های فرهنگی ، استقراری محوطه در بخش جنوب شرقی بالاتر از سطح زمین های اطراف بر جای مانده است.
بزرگراه قم، جمکران از عرصه مرکزی محوطه عبور کرده و آنرا به دو بخش غربی، شرقی تقسیم کرده است.
کاوش های باستان شناسی در تپه تاریخی قلی درویش نشانگر نشیمنگاهی در منطقه قم مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است.
تاکنون هفت فصل کاوش در محوطه قلی درویش صورت گرفته است و در این کاوش ها از متخصصان علوم مختلف چون استخوان شناس، گیاه شناس، زمین شناس و نقشه بردار استفاده شده است. ک/3
/7402/ 550/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]