تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837680096
جای خالی آموزه های سعدی در کتب درسی/ معلم اخلاق در مدارس فراموش شده است
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > فارس به بهانه یادروز سعدی/
جای خالی آموزه های سعدی در کتب درسی/ معلم اخلاق در مدارس فراموش شده است
شیراز – خبرگزاری مهر: اندیشه های اخلاقی و تربیتی سعدی سالها پیش به عنوان یکی از متون درسی در مکتبخانه ها به دانش آموزان یاد داده می شد اما امروزه جای خالی آموزه های سعدی در کتب درسی به شدت احساس می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، کمرنگ شدن حکایات سعدی در کتاب های درسی زنگ خطری است برای ما که دایره انسانی اسلامی فرهنگ ایرانی را آرام آرام به فراموشی می سپاریم و آنچه ممکن است جایگزین این فرهنگ پربار و زخار شود فرهنگ سود انگاری امروز بشر در سده کنونی است. از این رو برای رهایی از این باتلاق اخلاقی لازم است کودکان ما همچون گذشته با فرازهای حکمی حکمت عملی ایرانی اسلامی آشنا شوند و این از راه اندیشه های سعدی، مولوی، فردوسی، ناصر خسرو، حافظ و ... امکان پذیر است. اپرای عروسکی سعدی، سعدی از خویشتن فریاد، پویانمایی حکایت های سعدی، آلبوم موسیقی سعدی و ... همه این عناوین تلاش هایی است که همواره از سوی هنرمندان و فرهنگوران برای ادای دین به شیخ مصلح الدین سعدی شیراز در طول سال های گذشته انجام گرفته و قابل تقدیر است. چراکه آنگونه که محمدعلی فروغی دربارهٔ سعدی مینویسد «اهل ذوق اعجاب میکنند که سعدی هفتصد سال پیش به زبان امروزی ما سخن گفته است ولی حق این است که ما پس از هفتصد سال به زبانی که از سعدی آموختهایم سخن می گوییم». آنها که عمری سپری کرده اند هنوز برای آنکه موضوعی را مثال بزنند از حکایت ها و داستان های مینی مال سعدی مثالی می زنند تا آن موضوع را به زبانی عام و همه فهم تبیین کنند. این نشانه آن اهتمامی است که هنگام تدوین کتاب های درسی بر استفاده از این حکایت ها و تمثیل ها دیده می شد و امروز کمتر در این گونه کتاب ها به دیده تدبیر انجام می پذیرد. کمرنگ شدن نقش حکایت ها، داستان ها و تمثیل های سعدی در میان کتاب های درسی به اعتقاد ناظران و کارشناسان ادبیات فارسی موضوعی است که می شود آن را زنده کرد تا بار دیگر در پرتو اندیشه های این بزرگان فرهنگ را بازسازی کرد.
دکتر محمدرضا خالصی با این مقدمه در گفتگو با مهر بیان کرد: ارسطو عمدتا دانایی را به دو بخش تقسیم می کند، یعنی حکمت(دانایی و معرفت) را حکمت عملی یا نظری می دانست. حکمت عملی از سوی گادامر نیز در قلمرو عمل و انجام دادنی ها شکل می گیرد، به همین خاطر در فرهنگ هم وقتی Wisdom را به کار می بریم همین مطلب به ذهن می رسد. وی اعتقاد دارد: در اسلام هم وقتی فلاسفه اسلامی وارد عرصه حکمت شدند، حکمت عملی این شکل را پیدا کرد. این حکمت با تفکر نسبت حقیقی و تحقیقی دارد. این نویسنده و پژوهشگر ادبیات فارسی با بیان اینکه حکمت با تفکر آغاز می شود و با شناخت انسان تطبیق پیدا می کند، خاطرنشان کرد: این موضوع در آخر به خردمندی می رسد که فلاسفه به آن سعادت می گویند. در گذشته شعر و ادب در خدمت حکمت عملی بود خالصی با تاکید بر اینکه در گذشته شعر و ادب در خدمت حکمت عملی بود یعنی طریقی بود برای رسیدن به عادت غایی، ادامه داد: فرهنگ از پیش از ظهور اسلام تا حدود یک سده پیش، حکمت ایرانی را که بعدها با حکمت اسلامی همخوان شد برای سعادت مردم شکل داد. او با اشاره به اینکه در کارنامه اردشیر بابکان می خوانیم که دشمن به دشمن این قدر ضرر نمی زند که انسان نادان از کردار خویش می بیند، خاطرنشان کرد: فرهنگ حکمت ایرانی چنانکه در متون پهلوی دیده می شود در قابوسنامه نیز بدان اشاره شده است. در 51 پند انوشیروان نیز اشاره شده "نادان دشمن خویش است".
خالصی بیان کرد: این موضوع هنگامی که وارد حکمت عملی اسلامی می شود برای نمونه ابن مسکویه آن را در حکمت عملی جای می دهد. این نویسنده اشارات سعدی را این گونه برشمرد که در شعر سعدی آمده است: دشمن به دشمن آن نپسندد که بی خرد با نفس خود کند هوای مراد خویش کودکان جزء سی ام قرآن و گلستان و بوستان سعدی رادر مکتب خانه ها فرا می گرفتند وی ادامه داد: بنابر این حکمت، نوع اندیشه و زیست مردم را به این صورت شکل می دهد. یعنی به قول امروزی ها سبک زندگی مردم با این نوع حکمت قوام پیدا می کرد. از این رو کودکان اولین مطلبی را که در مکتب خانه ها فرا می گرفتند جزء سی ام قرآن و گلستان و بوستان سعدی بود. بدین صورت حکمت عملی ایجاد نوعی اخلاق می کرد به نام اخلاق فضیلت گرا که ریشه در آموزه های دینی داشت. این شاعر و مدرس دانشگاه در ادامه، ابراز کرد: اکنون در جهان معاصر وارد عرصه نوعی اخلاق می شویم که اخلاق سودگراست که منتقدین جدی دارد. از آنجا که سعدی و دیگر حکمای ایرانی متعلق به اخلاق فضیلت گرا هستند، در اخلاقیات مدرن برای نمونه دیده می شود کسی مانند ماکیاولی می گوید اگر فضیلت را کنار بگذاریم می توانیم به برتری های سیاسی دست یابیم یا مندویل اشاره می کند که حجب، حیله گری و حسادت عامل رونق بر سود هستند. پس بر اساس معیارهای اخلاقی آموزه های اخلاق فضیلت تغییر می یابد. مثلا در اخلاق فضیلت ملاصدرا در اسفار اشاره می شود که اخلاق زشت مانع از رسیدن نفس به کمال عقلی است. بنابراین نخستین راه دوری از پلیدی ها می شود. حکمت ایرانی متاسفانه روز به روز کمرنگتر می شود خالصی تاکید کرد: هرچه بخواهیم در سبک زندگی آموزه های حکمی ایرانی اسلامی را رونق دهیم باید به آثار گذشته حکمای ایرانی اسلامی مانند سعدی رجوع کنیم. لذا کمرنگ شدن این موضوع نشان می دهد که بخش حکمت ایرانی متاسفانه روز به روز کمرنگتر می شود مثلا در اخلاق فضیلت ما کسانی داریم به نام اسوه های اخلاقی که زندگی شان الگوهای اخلاقی بشر است. در صورتی که در اندیشه سعدی یکی از آیتمهای مهم این است: خُنُک آنکه آسایش مرد و زن گزیند بر آسایش خویشتن پس کمرنگ شدن حکایات حکمی سعدی در کتاب های درسی زنگ خطری است برای ما که دایره انسانی اسلامی فرهنگ ایرانی را آرام آرام به فراموشی می سپاریم و آنچه ممکن است جایگزین این فرهنگ پربار شود فرهنگ سود انگاری امروز بشر در سده کنونی است. از این رو برای رهایی از این باتلاق اخلاقی لازم است کودکان ما همچون گذشته با فرازهای حکمی حکمت عملی ایرانی اسلامی آشنا شوند و این از راه اندیشه های سعدی، مولوی، فردوسی، ناصر خسرو، حافظ و ... امکان پذیر است. سعدی روشمند ترین مربی اخلاق و حکمت است فریبا رئیسی عضو هیات علمی دانشگاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ، درباره اهمیت آثار سعدی به عنوان یک اثر تعلیمی تاثیر گذار گفت :در گذشته آثار سعدی خصوصا بوستان و گلستان بخشی از ادبیات تعلیمی مکتب خانه های قدیم را تشکیل می داد . مکتبداران برای آموزش مکارم اخلاق به کودکان از این دو اثر ارزشمند استفاده می کردند. با وجودی که آثار تعلیمی دیگری نیز در میان متون ادبی ما وجود داشت اما سخن سعدی به دلیل داشتن ویژگی فصاحت و رسایی کلام و نیز نفوذ کلامش بیشتر مورد توجه مکتبداران قرار می گرفت و بسیاری از دانش آموزان موظف به حفظ کردن اشعار و حکایات گلستان و بوستان بودند.
وی افزود : نظریه های سعدی در باب هفتم گلستان و بوستان با موضوع تربیت، پس از گذشت قرن ها هنوز کاربردی است و توصیه های او در این خصوص حتی برای نسل امروز تازگی دارد .به طور مثال سعدی تربیت کودک را یک امر ضروری می داند و معتقد است که تربیت باید هرچه زودتر آغاز گردد زیرا در بزرگسالی این امر دشوارتر یا حتی غیر ممکن خواهد شد : هرکه در خردی اش ادب نکنند در بزرگی فلاح از او برخاست چوب تر را چنان که خواهی پیچ نشود خشک، جز به آتش ، راست و یا در جای دیگر خردمندی و متکی بودن به نفس و کار کردن را بخش مهمی از ضروریات تربیت می داند و می گوید: چو خواهی که نامت بماند به جای پسر را خردمندی آموز و رای بیاموز پرورده را دسترنج اگر دست داری چو قارون به گنج این گونه آموزه های اخلاقی و تربیتی در آثار سعدی فراوان است. و می توان او را روشمندترین معلم اخلاق دانست. جای آموزه های اخلاقی سعدی در کتاب های درسی ایران به شدت خالی است فریبا رئیسی ضمن اظهار تاسف از اینکه کارشناسان تعلیم و تربیت استفاده بهینه ای از این گنجینه غنی تعلیم و تربیت نمی کنند، گفت: استفاده از آثار سعدی در مدارس ، صرفا در حد انتشار یکی دو حکایت از گلستان و بوستان و یا یکی دو غزل محدود شده است. در حالی که می توان توصیه های سعدی در امر تعلیم و تربیت و ویژگی های معلم و متعلم را به عنوان یک جزوه کوچک منتشر کرد و آن را به عنوان یک دستورالعمل در اختیار آموزگاران و دانش آموزان قرار داد. وی افزود : این تاسف زمانی شدت می گیرد که در میان قشر دانشجو نیز کمتر کسی را می توان مشاهده کرد که ابیاتی را از سعدی از حفظ باشد و گاه باید به اجبار و یا حتی با وعده افزایش نمره آنان را به خواندن و حفظ کردن چند بیت از اشعار سعدی واداشت. تاجیکان با افتخار نام سعدی را بر روی فرزندان خود می گذارند رئیسی در ادامه درباره موقعیت سعدی و جایگاه اشعار او در خارج از مرزهای ایران گفت :سعدی در خارج از مرزهای ایران یک شاعر شناخته شده است . در کشور فارسی زبان تاجیکستان کمتر کسی است که سعدی را نشناسد و یا با آثار او آشنا نباشند .تاجیکان با افتخار نام سعدی را بر روی فرزندان خود می گذارند. وی ادامه داد: در اروپا نیز استادان و پژوهشگران علاقمند به ادبیات فارسی، برای سعدی ارج و منزلت فراوانی را قائلند مثلا " رالف والدو امرسون" شاعر آمریکایی، سعدی را شاعر دوستی ، عشق، ایثار، صفا و آرامش می داند. و یا "هردر" شاعر آلمانی نیز سعدی را " معلم مطبوع اخلاقیات " می نامد و " فن هامر پورگشتال" شرق شناس اتریشی در سال 1818 دوبیت از اشعار سعدی را برای سنگ مزار خود انتخاب کرده بود. او در پایان گفت: شناخت شخصیت و آثار سعدی باید یکی از ضرورت های یک جامعه فرهنگی باشد چرا که سعدی آموزگار اعصار گذشته و قرون آینده است. او پیام های اخلاقی را به زیباترین شکل برای همه نسل های بشری به یادگار گذاشته است و از این رو می توان او را ستودنی ترین شاعر زمان نامید.
۱۳۹۳/۲/۱ - ۰۶:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]
صفحات پیشنهادی
خدمات معلمان مدارس روستاهای خرمشهرجای تقدیر دارد
استانها جنوب خوزستان رفیعی خدمات معلمان مدارس روستاهای خرمشهرجای تقدیر دارد خرمشهر - خبرگزاری مهر مدیر اداره آموزش و پرورش خرمشهرگفت خدمات معلمان مدارس روستایی خرمشهر به علت تحمل دشواری های محیط و شرایط سخت جای بسی تقدیر دارد مهدی رفیعی دهکردی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهافراموشی سکانداران سینمای ایران نسبت به چمران/ جای ژنرال آوینی در سینما خالی است
فرهنگ و هنر سینمای ایران حاتمی کیا در برنامه راز فراموشی سکانداران سینمای ایران نسبت به چمران جای ژنرال آوینی در سینما خالی است نویسنده و کارگردان فیلم سینمایی چ شب گذشته با حضور در برنامه تلویزیونی راز شبکه چهار سیما از دغدغهها و انگیزه های خود برای ساخت این فیلم سینماجای خالی معماران آفرینشگر در چهار دیواری خانه ها - سولماز شهبازی
جای خالی معماران آفرینشگر در چهار دیواری خانه ها - سولماز شهبازی زنجان - ایرنا - امروز چهاردیواری هایی که قرار است امنیت و آرامش را در آن بیابیم خلا های فراوانی دارند که به واقع نمایانگر جای خالی معماران آفرینشگر را به رخ می کشند به گزارش ایرنا علی رغم دور از دسترس بودن خانه هاآتش اختلافات به خرمن فدراسیون بین المللی ورزش زورخانه ای افتاد؛ جای پهلوانان خالی است
آتش اختلافات به خرمن فدراسیون بین المللی ورزش زورخانه ای افتاد جای پهلوانان خالی است تهران - ایرنا - مسوولان فدراسیون بین المللی ورزش زورخانه ای که دست در دست هم و باکمک یکدیگر علیرضا صفارزاده رییس پیشین فدراسیون ملی این رشته را پس ازسال ها اختلاف نظر حدود یک سال و نیم پیش ازجای ژنرال آوینی در سینما خالی است
حاتمی کیا در برنامه راز- بخش دوم جای ژنرال آوینی در سینما خالی است ابراهیم حاتمی کیا و دوستان و یاران سید شهیدان اهل قلم در بخش دوم سخنانش در برنانه تلویزیونی راز از مرتضی آوینی گفت کارگردان فیلم هایی همچون از کرخه تا راین و آژانس شیشه ای گفت در حال حاضر جای شهید آوینی را برایتیم جوانان به جای تیم ملی در مسابقات بسکتبال غرب آسیا شرکت میکند
ورزشی توپ و تور تیم جوانان به جای تیم ملی در مسابقات بسکتبال غرب آسیا شرکت میکند تیم بسکتبال جوانان به عنوان نماینده ایران و به جای تیم ملی در مسابقات قهرمانی غرب آسیا که اردن میزبانی آن را بر عهده دارد شرکت خواهد کرد به گزارش خبرنگار مهر مسابقات بسکتبال قهرمانی غرب آسیا ازورود منشور حقوق دانشآموزی به کتب درسی سال آینده
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد ورود منشور حقوق دانشآموزی به کتب درسی سال آینده خبرگزاری پانا رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش از ورود منشور حقوق دانشآموزی به کتب درسی سال تحصیلی آینده محصلان خبر داد ۱۳۹۳ پنج شنبهجای خالی مجلس در وزارت خارجه
جای خالی مجلس در وزارت خارجهبخش تعاملی الف - مرضیه حدادیاشاره مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند تاریخ انتشار پنجشنبه ۲۱ فروآموزش تصویری جایگزین آموزش معلم و شاگردی میشود
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۸ کارشناس تولید فیلم دفتر تکنولوژی آموزش و پرورش کشور گفت به زودی تمام مدارس کشور به تخته هوشمند مجهز می شوند و آموزش تصویری جایگزین آموزش معلم و شاگردی می شود محسن پناهی درحاشیه افتتاح جشنواره فیلم رشد قزوین در گفتوگو با خبرنگار آموزش و پرورش خبرجای خالی دندان هایی که با هزینه سنگین ترمیم هم نیشخند می زنند
جای خالی دندان هایی که با هزینه سنگین ترمیم هم نیشخند می زنند ایلام-ایرنا- دندان از قدیم و گذشته های دور حتی امروزه هم با پیشرفت علم و فناوری یکی از زیبایی های جهان شناخته شده است دندان نه تنها برای خوردن و راحت سخن گفتن بلکه در زیبایی فرد نیز اهمیت دارد قدر گوهر دندان را بیشترپای لنگ سلامت و جای خالی آموزشها/ سلامت در رویایی هدفمندی
استانها شمال مازندران مهر گزارش می دهد پای لنگ سلامت و جای خالی آموزشها سلامت در رویایی هدفمندی ساری - خبرگزاری مهر درحالی سلامت به عنوان پایه و اساس مرحله دوم اجرای هدفمندی یارانه هاست که اکنون این بخش با خلاء ها و مشکلات فراوانی روبرو است به گزارش خبرنگار مهر تغییر جغرسعدی به گناه رنگ اخلاق بخشید
یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۱ ۵۱ بیپروایی سعدی در روایت صادقانه از گناه عشق و رسوایی از انتقادهایی است که بر او وارد شده است اما عبدالحسین زرینکوب میگوید صراحت لهجه و صدق بیان سعدی به گناه او نیز رنگ اخلاق بخشیده است به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دجاي جباري و کريمي در تيمملي خالي است
جاي جباري و کريمي در تيمملي خالي است پيشکسوت فوتبال کشورمان گفت فکر ميکنم جاي مجتبي جباري و علي کريمي در تيم ملي خالي باشد چرا که بي پليميکر فوتبال ديمي ميشود صادق ورمزيار در خصوص اعلام ليست تيم ملي فوتبال کشورمان و انتقاداتي که به اين ليست وارد شده گفت هميشه در همه جايجاي خالي روحانيت شيعه در كاروان صلح
جاي خالي روحانيت شيعه در كاروان صلح كاروان صلح براي سوريه كه تحت عنوان سفيران صلح چندروزي به حركت درآمده حركت سمبليك و خوبي است كاروان صلح براي سوريه كه تحت عنوان سفيران صلح چندروزي به حركت درآمده حركت سمبليك و خوبي است كه با همت مجموعه غيردولتي امت واحده به ايران دعوت شدند&nرئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی در گفتوگو با فارس خبر داد توزیع 120 میلیون جلد کتاب درسی در شهریور 93/
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی در گفتوگو با فارس خبر دادتوزیع 120 میلیون جلد کتاب درسی در شهریور 93 کتب جدیدالتألیف خرداد زیر چاپ میرودرئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی از توزیع 1190 عنوان کتب درسی با 120 میلیون جلد در شهریور امسال خبر داد حجتالاسلام والمسلمین مربیعی: کاش به جای واژه «انصراف» از «اهدای یارانه» استفاده میشد/ گفتمان محرومان نباید فرام
ربیعی کاش به جای واژه انصراف از اهدای یارانه استفاده میشد گفتمان محرومان نباید فراموش شود اقتصاد > اقتصاد سیاسی - ایسنا نوشت وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکهای کاش به جای واژه انصراف از یارانهها از کلمه اهدا استفاده میکردیم اظهاوزیر ارشاد رسالت اصلی خود را فراموش کرده است/ صدور مجوز برای آثار مروج فرهنگ غرب جای سؤال دارد
فرمانده تیپ امام صادق ع وزیر ارشاد رسالت اصلی خود را فراموش کرده است صدور مجوز برای آثار مروج فرهنگ غرب جای سؤال دارد خبرگزاری رسا ـ فرمانده تیپ مستقل امام صادق ع تاکید کرد آقای وزیر ارشاد چرا شمارسالت خود را فراموش کرده و به کتابها و فیلمهایی که سالیان متمادی به خاطر بی محت-
گوناگون
پربازدیدترینها