واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گفتوگوی فارس با حمید هنرجو درباره کتاب «سید شاعران انقلاب اسلامی»
شعر سیدحسن حسینی چندلایه و اندیشهورز است/ او سید نسل جوانتر شعر انقلاب است
حمید هنرجو گفت: دغدغه سیدحسن حسینی هیچگاه درگیری و یافتن قافیه نبود. او با معارف روزگار خودش آشنا بوده و اگر برای فرزندان جنگ، دفاع مقدس و شهدا و حتی یک مسئله سیاسی و معضل اجتماعی شعری گفته در مقام یک گزارشگر برای کشف ماهیت موضوع میرود.
خبرگزاری فارس-حسین قرایی: حمید هنرجو چهره شناخته شده در حوزه ادبیات کودک و نوجوان اخیراً کتابی راجع به شعر و اندیشه سیدحسن حسینی توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر کرده است. او این کتاب را ویژه جوانان نوشته ولی هر علاقمندی که به ادبیات انقلاب اسلامی توجه داشته باشد با خواندن «سیدشاعران انقلاب» میتواند این شاعر و محقق معاصر را بهتر بشناسد؛ گفت و گوی ما با هنرجو، راجع به کتاب مذکور را بخوانید؛ * آقای هنرجو! چرا اسم کتاب را گذاشتید «سید شاعران انقلاب اسلامی» چون یک عده میگویند سید شاعران انقلاب اسلامی «امیری فیروزکوهی» است؟ در مقدمه بگویم نسل من حقیقتاً سیدحسن حسینی، قیصر امینپور و شاعران خوب همروزگارمان بعد از انقلاب که نامشان توفنده شد و مرزهای اندیشگی و عاطفی مخاطبان را دربرگرفت واقعاً این نسل را به نجابت و ایمان و راسخ بودن اعتقادشان شناخت. حقیقت این است که شخصیت واقعی شاعرانی مثل حسن حسینی را نسل من و خود من در شعرشان یافتیم و دیدیم. میدانید که اعراب سید را به عنوان آقا میشناسند منظور من هم این بوده که در نسل جوانترهای شعر انقلاب که بعد از انقلاب روییدند و بالیدند من سیدحسن حسینی را سید و آقای این نسل میدانم. عظمت و ارجمندی شادروان امیری فیروزکوهی هم به جای خودش باقی است. * وقتی میگویید سید شاعران انقلاب اسلامی آدم فکر میکند که خب جایگاه علی معلم، یوسفعلی میرشکاک و قیصر امینپور کجاست؟ آن حلقه موفقی که ادبیات و هنر انقلاب را شکل دادند به نظر من حسن حسینی در آن اثر بزرگتر و منحصر به فردی دارد. * با شناختی که من از شما دارم شعر سید حسین خمینی، قیصر امینپور، شعر قبل و بعد از انقلاب را خواندید چرا از این همه سوژه به سراغ مرحوم حسن حسینی رفتید؟ ما از زبان همان حلقه و همان جمع موفق مثل قیصر امینپور میشنیدیم که ارادت خاصی نسبت به سیدحسن و عظمت شخصیتش و قوت قلمش داشتند. من احساس میکنم مخاطب اگر این کتاب 150 صفحهای من را که خدمت کوچکی در این عرصه بوده را بخواند متوجه میشود که چرا ایشان را سید شاعران انقلاب اسلامی نامیدم.
ورای شخصیت سیدحسن، شعر ایشان شعری چندلایه، اندیشهورز و ژرف است. من احساس میکنم شعر سیدحسن چندلایه است. دغدغه سیدحسن حسینی هیچگاه در نظمها و شعرهای منظومش درگیری و یافتن قافیه نبوده، بیشتر از چیزی که ما از یک شعر خوب انتظار داریم. سیدحسن برای شعرش مایه گذاشته. سیدحسن حسینی با معارف روزگار خودش آشنا بوده و اگر برای فرزندان جنگ، دفاع مقدس و شهدا و حتی یک مسئله سیاسی و معضل اجتماعی هم شعری گفته در مقام یک گزارشگر برای کشف ماهیت موضوع میرود و این برای من ارزشمند است. یک نکته که در این کتاب بیشتر به چشم میخورد این است که شما دوست دارید سیدحسن به عنوان شاعر انقلاب مطرح شود. یک عده جلوی این عبارت شما میایستند که نه، سیدحسن شاعر انقلابی نیست و... . تاریخ قبول نمیکند. آثار و زندگی سیدحسن حسینی جواب آنها را داده. اصل موضوع این است که سیدحسن مولود انقلاب است و شعرش از تولیداتی است که در دایره وسیع مضمونسازیهای بعد از انقلاب شاهد بروز و ظهور آن هستیم. این کتاب به نوعی معرفی آثار سیدحسن حسینی هم هست... بله و غوری در شخصیت و باورهای حسینی است. شامل دو بخش است زندگینامه و آثار و تحصیلات سیدحسن و بعد اندیشهها و باورهای سیدحسن. چقدر این کتاب جمع و جور 150 صفحه ای بین جوانان جا باز کرده است؟ من خودم بازخوردهایی که به طرق مختلف نسبت به این کتاب دیدم متفاوت بوده است. بیشتر نظرها مثبت بوده از این جهت که آنچه در ذهن من بود محقق شد یعنی من سعی کردم خیلی مجمل و خواندنی نماهایی از سیدحسن حسینی را معرفی کنم. احساس میکنم این کتاب نه اولنی کتاب است و نه آخرین کتاب خواهد بود. باید کسانی دیگر راجع به سیدحسن و سیدحسنها بنویسند. از صفحه 100 تا 150 گزینشی از آثار سیدحسن است. چه ویژگی را مدنظر داشتید که این آثار را گزینش کردید؟ من سعی کردم آثاری را بیاورم که همسو با متن و محتوایی است که در صد صفحه پیشین تعریف کردم. به نظر حمید هنرجوی منتقد و شاعر کدامیک از کتابهای سیدحسن ماندگارتر است؟ باید پذیرفت حسینی در هر مقطع از عمر کاری و اندیشگی خودش کتابی را تألیف کرده. ما هرگز نمیتوانیم ترجمههایی که از شعر عرب انجام داده را بر سرودههای خودش ترجیح دهیم ولی من آثاری مثل «همصدا با حلق اسماعیل» و «گنجشک و جبرئیل» را بیشتر از همه پسندیدم. «گنجشک و جبرئیل» آغاز یک حرکت خجسته و فصل مبارکی بود که همین در شعر سپید مذهبی برای عاشورا باز کرد. البته سراغ هر اثری که از ایشان بروید نمیشود آن را بر دیگری ترجیح داد. قیصر امینپور راجع به سیدحسن حسینی سوگ سرودی دارد که در یک بیت میگوید: «کی کسی شنیده است زیر خاک گم شوند قلههای استوار.» غیر از «قله استوار» و «سید شاعران انقلاب اسلامی» شما چه تعبیری برای سیدحسن حسینی میپسندید؟ این تعبیر خردمندانهای است که قیصر داشته چون این دو نفر هم دوست و همراه بودند، اتفاقاً وفات هر دو هم فاصله چندانی با هم نداشت. من صفت «معرف شد بعد از انقلاب» را شایسته او میدانم. انتهای پیام/و
93/01/30 - 10:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]