واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یارانه نقدی یعنی افزایش تورم - نرسی قربان* اگرچه در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها انتظار می رود با حذف دهک های بالای جامعه و همچنین توجه ویژه به صنعت و تولید کشور، شاهد افزایش عدالت اجتماعی، بهینه سازی مصرف انرژی و بالا رفتن سطح رفاه و بهداشت عمومی باشیم اما متأسفانه برخی مشکلات مرحله اول همچنان پا برجا باقی مانده است.
نیاز است سیاست گذاری ها در مرحله دوم به سمتی حرکت کند که در مدت زمان اندکی مشکلات ناشی از هدفمندی در جامعه ریشه کن شود.
شرایط پرداخت یارانه ها از ابتدای اجرای هدفمندی به سبب گزینش سیاست پرداخت نقدی به تمام افراد جامعه به نوعی بوده است که اکنون دولت یازدهم، نه می تواند پرداخت آن را متوقف کند و نه توانایی پرداخت آن را دارد.
به نظر می رسد دولت برای حل این معضل مجبور است مرحله دوم را طوری اداره کند که در آن پرداخت نقدی یارانه ها که بخش اصلی منابع درآمدی آن از حامل های انرژی سرچشمه می گیرد محدود شود و جایگزینی برای آن در نظرگرفته شود.
اگر از همان ابتدا به جای آن که یارانه انرژی، نقدی پرداخت شود کارتهایی برای آن در نظر گرفته می شد اکنون بسیاری از معضلات اقتصاد کشور را نداشتیم.
کارت انرژی می توانست مصرف حامل های انرژی از جمله برق، گاز، فراورده های نفتی و... را کنترل و پرداخت نقدی که معضل نقدینگی را در کشور به وجود آورده است متوقف کند.
این کارت موجب می شد پول به دست مردم نرسد و دولت مجبور نشود برای پرداخت نقدی یارانه از بانک مرکزی استقراض کند و نرخ تورم را بالا ببرد.
لازم به ذکر است مطابق نظر اکثر اقتصاددانان و صاحبنظران، توزیع پول در جامعه به منظور افزایش قدرت خرید افراد می تواند بسیار مشکل ساز باشد چراکه تورم را تشدید می کند. در نهایت با پرداخت یارانه نقدی به دلیل افزایش تورم، نه تنها قدرت خرید مردم افزایش نمی یابد بلکه تورم موجود در کشور هر روز قدرت خرید آنها را کاهش می دهد.
در حال حاضر فاز دوم هدفمندی با ساختار پرداخت نقدی شروع شده است اما اگر دولت در جریان اجرای مرحله دوم، پرداخت نقدی را متوقف می ساخت و کارت های سوخت موجود را تبدیل به کارت انرژی می کرد می توانست به اهداف مرحله دوم هدفمندی دست یابد.
*کارشناس ارشد انرژی
*یادداشت روزنامه ایران
اول**1104
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]