واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کوچ؛ روایت جاری زندگی عشایر در گذر روزگاران ایلام-ایرنا- صدای دلنگ دلنگ زنگوله های بسته شده بر گردن بزغاله ها و گوسفندان نر در حرکت آرام گله در مسیر کوچ، نوای دلنشینی در هر قدم تکرار می کند؛ رمه و گله در هی هی چوپان و پارس سگ های نگهبان پیش می روند تا به سر منزل سردسیری برسند.
این روزها کم کم با گرم شدن هوا، آهنگ کوچ عشایر از مناطق گرمسیری به سمت اتراقگاه های سردسیری جاری می شود تا عشایر، این تولید کنندگان خستگی ناپذیر سنت هزاران ساله کوچ را در گذر زمان حفظ کنند.
در این تکاپو و حرکت، باز گوسفندان همراه همیشگی چوپانان می شوند تا از کوره راه ها مسیر کوچ را بپیمایند؛ برخی نیز با کامیون و بعضی دیگر سوار بر اسب و الاغ و قاطر، بار و بنه خویش را از سکونتگاه های گرمسیری به اتراقگاه سردسیر می برند.
تصاویر زیبای کوچ برای ساکنان شهری از جذبه و زیبایی خاصی برخوردار است به گونه ای که برخی از خانواده ها کودکان خود را به مسیرهای کوچ که بیشتر از کنار جاده و کمربندی می گذرد، می برند تا حرکت عشایر کوچ رو را به نظاره بنشینند.
هر چند که سال به سال از آمار خانوارهای عشایر کوچ رو کاسته می شود اما این حرکت مداوم در گذر روزگار هر ساله در پاییز و بهار تکرار می شود، گاهی به سمت قشلاق و گرمسیر، و گاهی به سمت ییلاق و سردسیر.
دسترسی به علوفه تازه برای دام، در امان ماندن از سرما و گرما از اهداف اصلی کوچ عشایر است.
زنان عشایر کوچ رو این تلاشگران بی نام و نشان عرصه تولید پا به پای مردان در زندگی عشایری در تلاش و تکاپویند.
پیش از طلوع آفتاب برمی خیزند و با انجام همه امور خانه، علاوه بر تربیت فرزندان به تولید انواع فرآورده های شیری نیز می پردازند.
سرپرست امور عشایری ایلام گفت: کوچ عشایر ایلام به سمت مناطق سردسیر هر سال از نیمه فروردین آغاز و تا 25 اردیبهشت ادامه دارد و در این حرکت، عشایر مهمان نیز به مناطق و استان های خود بازمی گردند.
ˈعلی سلیمیˈ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نزدیک به 9 هزار خانوار عشایری با 60 هزار نفر جمعیت و داشتن یک میلیون و 400 هزار راس دام از مناطق گرمسیری استان در شهرستان های ایلام، مهران، دهلران، آبدانان و دره شهر به سمت مناطق سردسیری کوچ خود را آغاز کرده اند.
وی افزود: شهرستان های ایلام، ایوان، سیروان و چرداول از جمله مناطق سردسیری استان است که عشایر پس از عبور از میانبندها به آن ها کوچ می کنند.
وی ادامه داد: در چند سال گذشته برخی از خانوارهای کوچ رو عشایر به اسکان دایم روی آورده، و در پایگاه های اسکان عشایری مهران، دهلران و بدره مستقر شده اند.
سلیمی گفت:عمده فرآورده های تولیدی عشایر استان شامل گوشت قرمز، شیر، کشک، روغن و کره حیوانی، پشم و صنایع دستی زیباست.
وی افزود: امور عشایری خدماتی مانند آب رسانی، تامین امنیت جاده با همکاری نیروی انتظامی در زمان کوچ، سوخت رسانی، تامین علوفه دامی، تهیه نیاز و ارزاق عمومی و بازسازی جاده ها به آنهاارایه می کند.
عشایر ایلام بیشتر از ایل های خزل، ملکشاهی، ارکوازی، شوهان،کرد، دهبالایی، بیری، عالی بیگی، میشخاص، کلاه پهن و پنجستون هستند.
افزون بر ایل های ایلام هر سال صدها خانوار عشایری از ایل های زنگنه، زوله، جمیر و... از استان های همدان، کرمانشاه و لرستان به مناطق گرمسیری این استان کوچ می کنند. ک/4
7177/565/640
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]