واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی؛ اشتغال نباید قربانی ندانم کاری برای کنترل تورم شود تهران - ایرنا - یک استاد دانشگاه معتقد است: اشتغال نباید قربانی ندانم کاری برای کنترل تورم شود، کره جنوبی وقتی که مسیر توسعه را طی کرد با توجه به مختصات آن وقت کشور خود از جمله نرخ بالای تورم، تولید را قربانی کنترل تورم نکرد.
محمدقلی یوسفی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: فصلی یا موقتی دیدن مشکلات آن هم طی بیش از 30 سال تنها حاکی از نداشتن استراتژی روشن برای توسعه کشور است.
وی با بیان آنکه اشتغال و بیکاری از جمله مشکلات جامعه ایران است، اظهار داشت: نبود ثبات در سیاست ها و انگیزه تولید و بالا بودن سودهای تجاری، انگیزه سرمایه گذاری و تولید را در بخش های مختلف کاهش داده، هرچند این پدیده جدیدی نیست و در سالهای اخیر تشدید شده و تحریم ها نیز بر آن افزوده است.
به گفته این استاد دانشگاه، هدایت سرمایه های سرگردان به سمت بخش های تولیدی چالش جدی برای مسئولان است.
این استاد دانشگاه با بیان آنکه اشتغال یک متغیر وابسته و متاثر از عملکرد دیگر عوامل و ناشی از سیاستگذاری های کلان اقتصادی است، گفت: از آنجا که کشورهای مختلف با شرایط رکود مواجه هستند، این شرایط نه تنها بیکاری را در این کشورها دامن خواهد زد بلکه تبعات آن به کشورهای در حال توسعه نیز سرایت خواهد کرد.
یوسفی تاکید کرد: انحصارات اعم از دولتی یا خصوصی که هم مانع رقابت و عدم کارایی می شوند و هم خود عامل رکود تورمی در داخل کشور شده اند، نبود انگیزه فعالیت های تولیدی و بالا بودن انگیزه فعالیت های تجاری و دلالی،تجاری شدن فعالیتهای اقتصادی در کشورهایی نظیر ایران هم به دلیل وجود منابع عظیم نفت و گاز و نیاز به واردات به دلیل ضعف و عقب ماندگی تکنولوژیکی برخی از دلایل موثر در بیکاری ناشی از وجود تقاضا هستند.
وی ادامه داد: ضعیف بودن بخش های اشتغالزا نظیر کشاورزی و خدمات به دلایل جغرافیایی و یا پائین بودن بهره وری، اتکاء به واردات تکنولوژی سرمایه بر و عدم امکان اصلاح و یا مناسب سازی آن متناسب با شرایط کشور و قوانین کار بازدارنده و فضای نامساعد کسب و کار و سرمایه گذاری از دیگر دلایل موثر سمت تقاضا در افزایش بیکاری در کشور هستند.
یوسفی تصریح کرد: تحریم های بین المللی و رکود در اقتصاد جهانی هر دو موجب کاهش تقاضا برای صادرات می شوند در حالی که تاثیر وارداتی آنها نیز متفاوت است یعنی در حالیکه تحریم ها مانع انتقال تکنولوژی به داخل شده، تاثیر منفی نیز بر تولید و اشتغال داخلی داشته است.
وی افزود: هرچند رکود اقتصاد جهانی انگیزه واردات آنها را از ایران کم کرده اما تلاش آنها را جهت صادرات کالاهای مصرفی افزایش داده به طوری که تولیدکنندگان آن کشورها به دلیل رکود با کمبود تقاضای داخلی مواجه هستند لذا مایلند کالاهای تولیدی خود را به ایران صادر کنند که همه موارد یادشده بر ایجاد اشتغال، تاثیر منفی می گذارد.
این استاد دانشگاه که درباره تبعات سمت عرضه بر بیکاری سخن می گفت، خاطرنشان کرد: رشد سریع جمعیت در دهه های 60 و 70 و ورود حدود چهار میلیون جوان جویای کار و وجود همین میزان بیکار از قبل، باعث شده که تعداد بیکاران به حدود هشت میلیون نفر برسد که اگر تغییر ساختاری و جنسیتی نیروی کار و حضور روزافزون زنان فارغ التحصیل را به بازار کار در نظر بگیریم به عمق مشکل پی خواهیم برد.
وی با بیان آنکه نرخ رشد جمعیت در کشور 1.29 درصد اما نرخ بیکاری 10.3 درصد است، افزود: نرخ بیکاری در کشور بالا و این رقم حاکی از آن است که ما نتوانسته ایم برای افرادی که در سنین کار هستند، شغل ایجاد کنیم.
وی، نداشتن مهارت و دانش بازار پسند، مدرک گرایی و گسترش نظام های آموزشی با کیفیت پائین و نامتمایل با بازار و
مشکل فرهنگی مرتبط به کار که بیشتر اشتغال را به استخدام در شرکت های دولتی تلقی می کنند را از دیگر عوامل موثر عرضه بر تشدید بیکاری عنوان کرد.
یوسفی گفت: وقتی نرخ تورم سال به سال افزایش یافته و تعداد بیشتری را به زیر خط فقر درآمدی می کشاند، مردم ناچارند برای امرار معاش و تامین حداقل مخارج زندگی خود نه تنها ساعات بیشتری کار کنند بلکه دو و چند شغله شوند که از یک طرف فرصت شغلی را از دیگران می گیرند و از طرف دیگر با تراکم کاری خود دچار انواع بیماری ها شده و طول عمر نان آور خانواده ها کم می شود و خانواده را با مشکل بیشتر مواجه می سازد.
وی در پایان افزود: فشار کاری نه تنها فرصت تفریح و آموزش فرزندان را به شخص نمی دهد که این خود می تواند مشکلات عدیده ای را ایجاد کند که نتیجه نهایی آن از دست رفتن فرصت شغلی برای جوانان می شود.
اقتصام (4)9123**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]